Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano

Git :) fajnie, że smakowało. Do kupienia jest w sklepach też serek Tartare z orzechami włoskimi tak mi się teraz przypomniało, dobra opcja dla zaoszczędzenia czasu.

Ostatnio byłem w Biedrze i tam natrafiłem na książkę z przepisami, otwieram, a tam akurat przepis na bakłażana z serkiem, pietruszką, czosnkiem i orzechami:)

Stąd miałeś ten przepis? Jeżeli tam jest więcej takich pomysłowych przepisów, to trza będzie chyba taką książkę zakupić :)

• Odpowiedzi 431
  • Wyświetleń 72,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Popełniłem rainbow cake     Z tego przepisu:     3h roboty ale efekt bardzo dobry

• @Rudiok i gotowe: Zrobiłem na sylwka to znajomi pytali skąd miałem przepis, a ja mówię że od Rudioka z forum psextreme:)  Nie no joke, dzisiaj zrobiłem dopiero. W sumie nie wszystkie się zmi

• mój przepis na BEEF JERKEY (suszona wołowina ) alternatywa dla czipsów i innego tłuszczu xD   Krok 1 Kupujemy 2kg wołowiny (może być mniej), wycinamy zbędny tłuszcz oraz kroimy na cienkie plastry

Opublikowano

Niee, to taka klasyczna przekąska z kuchni gruzińskiej, popatrzyłem kiedyś w knajpie i włączyłem do swojego menu :) ogólnie to Gruzini mają 1001 sposobów na bakłażana.

A z innej beczki to biedronkowe przepisy są naprawdę okej, szczególnie te publikowane w gazetach w ramach większych akcji jak było z kuchnią azjatycką, hiszpańską.

Opublikowano

No właśnie, też kiedyś już chciałem kupić, ale nie wiem jak dobrze przyrządzić takie mięso, żeby podeszwa nie wyszła. Podsmażyć lekko i do piekarnika, czy na patelni na dużym ogniu?

Opublikowano

Z tymi z Lidla właśnie to jest trochę loteria :/ na pewno trzeba dobrą godzinę albo dwie wcześniej mięso wyciągnąć z lodówki (nie rozpakowując) żeby złapało temperaturę, nigdy nie smażyć takiego prosto z lodówki. To co krupek pisze będzie dobrym pomysłem, po 2 min na patelni i do pieca na 10-15 min a potem wyciągnąć żeby doszło. Ja też kroję w cienkie paski, marynuję w sosie sojowym, czosnku i smażę jako dodatek do dań chińskich.

Opublikowano

Krupek, jeszcze weź to opłucz z krwi, wysusz ręcznikiem papierowym i dopiero smaż. Sól i pieprz daj przy końcu - można jeszcze rzucić łychę masła i do tego pietruszkę (jak czytam z opakowania). Właśnie zjadłem i chyba nie był to dobry pomysł, by na noc jeść steka:) aczkolwiek wyszedł mi lepszy niż ostatnio. Tamten zalatywał jakoś mlekiem i nawet wyczytałem, by uważać na takie, bo widocznie krowa była karmiąca :(

Opublikowano

No i właśnie dlatego loteria te steki z lidlobiedry. Za dobre mięso trzeba trochę więcej dać, onegdaj w Tesco mieli dobre irlandzkie krówki, można też przez neta kupić na beefshop.

Opublikowano

Nie no, ja na myśle nie smażę, bo sam jego zapach mi odbiera apetyt.

Opublikowano

Nie smaż na maśle, tylko na końcu rzucasz trochę, co by na steku sie roztopiło. Ale jak nie to nie :lapka:

Opublikowano

Rudiok, w temacie grila wspomniales o jakims pieczeniu konkretna trona folii do srodka (czy tam na zewnatrz). Widzialem ze w necie sa jakies spory odnosnie tych stron i jak je powinno sie wykorzystywac. Mozesz cos powiedziec wiecej na ten temat? Czy strona ma znaczenie? Jesli tak to dlaczego i ktora do srodka itd.

Opublikowano

Matowa strona przepuszcza ciepło, a lśniąca odbija, czyli jak pieczemy to lśniąca do wewnątrz.

Edytowane przez krupek

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

zamien kurczaka na cielecine i wtedy zrozumiesz co to prawdziwa saltimbocca i sos zrob sobie z kaparow, masla, cytryny i natki pietruszki

Edytowane przez kubson

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zakupiłem parowar ostatnio i mam zajawke na kure lub łososia na parze. W necie miliard przepisów więc pytanie do forumka: macie jakies SPRAWDZONE za(pipi)iste przepisy na fileta z kury lub łososia? Jakaś dobra marynata? 

Opublikowano

Na parze sprawdzają się łagodne marynaty. Łosoś w cytrynie, koperku i musztardzie albo w jogurcie z czosnkiem i cytryną. Kura w sosie sojowym i czosnku, albo w soku z pomarańczy z goździkami i pieprzem, albo w rozmarynie i białym winie.

Opublikowano

Ja w ogóle nie marynuję, zioła, ostra papryka, pieprz i sól. Nie jest sucha, bo długo nie trzymam. Łosoś to samo.

Opublikowano

Ja w ogóle nie marynuję, zioła, ostra papryka, pieprz i sól. Nie jest sucha, bo długo nie trzymam. Łosoś to samo.

Na parze tak robisz?? Jak robiłem pierwszy raz na parze to zamarynowałem w jakiejś jednej przyprawie, leżakowało cały dzien, gotowało się 30 minut i czułem że jednak troche pasowałoby dołozyć przypraw (ta przyprawa to te jakieś kamisy czy inne gunwa do kurczaka).

Opublikowano

A fe, daj sobie spokój z jakimiś goownami napakowanymi glutaminianem. Albo marynaty z naturalnych rzeczy albo w ogóle, tylko sól i pieprz po ugotowaniu, taki też jest zamysł parowania, żeby wydobyć sam smak danej potrawy.

Opublikowano

Rudiok a w piwie marynowałeś pierś z kurczaka?? Uwielbiam piwo ze względu na smak i widziałem jakieś przepisy na marynatę zarówno z jasnego jak i z ciemnego piwa (Porter).

Opublikowano

W musztardzie i miodzie spróbuj, mi smakuje, choć rzadko robię. Generalnie, możesz też natrzeć oliwą, przyprawić ziołami, chilli i odstawić na trochę. Jak byś chciał jakoś po 'amerykańsku' to jakiś dobry sos bbq, do tego trochę miodu i oliwy, też natrzeć i odstawić.

Opublikowano

A to w środku to co to?U mnie bez nadzienia były zawsze i do tego sosik z truskawek/jagód.Smak dzieciństwa.