Opublikowano 19 września 20195 l Żeby się fajnie przysmażyła i nie była sucha i zjarana. W sumie ja tam nie widzę różnicy w patelni grillowej, poza tymi przypieczonymi garbami, które robią się podczas smażenia.
Opublikowano 19 września 20195 l no dobra, a jeżeli spodobała ci się cukinia, to polecam kotlety z niej (plus kasza jaglana)
Opublikowano 13 grudnia 20195 l Jak szukam jakiegoś przepisu, to wchodzę na Kwestia Smaku. Tam jest chyba wszystko, jeżeli chodzi o przepisy i porady, nawet ludzie piszą komentarze jak na PPE.pl No i wczoraj zrobiłem salsę do nachosów. Notabene w Lidlu mają najlepsze, ale przecież taką salsę można zrobić samemu. @Tynio, czuj się zagrożony A tutaj przepis: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/salsa-pomidorowa-do-nachos Jak ktoś lubi jalapeno, to mu posmakuje. Zresztą ta salsa na ciepło, to myślę, że by pasowała z makaronem, jako danie obiadowe.
Opublikowano 26 kwietnia 20204 l Dostałem coś takiego Jak to się je?Prosto z pudełka czy jakoś obrobić jeszcze trzeba?
Opublikowano 26 kwietnia 20204 l W zalewie to się je od razu Chociaż pewnie samo nie będzie dobrze smakować. Może to do sałatki czy na pizzę ok
Opublikowano 26 kwietnia 20204 l Ja bym nie czekał, bo to wygląda jakby lubiło sp.ierdalać na tych mackach.
Opublikowano 26 kwietnia 20204 l 2 godziny temu, keyzee napisał: Dostałem coś takiego Jak to się je?Prosto z pudełka czy jakoś obrobić jeszcze trzeba? Polecam obgotować najpierw. A potem przesmażyć na oliwie z czosnkiem i ziołami.
Opublikowano 29 kwietnia 20204 l W dniu 26.04.2020 o 11:28, keyzee napisał: Dostałem coś takiego Jak to się je?Prosto z pudełka czy jakoś obrobić jeszcze trzeba? Jak marynowane to do sałatki dodać. Składniki jak na grecką a do tego ośmiorniczki i dressing winegret. Albo do makaronu z czosnkiem i oliwą dodać.
Opublikowano 11 października 20204 l Co by nie było, że się opyerydalam macie Pany coś prostego i smacznego do zrobienia. (pipi)ernik jest? Jest. Zimno jest? Jest. Zatem czas zrobić golonkę po męsku. Potrzebujemy: - 2-4 golonki (w zależności czy zjemy je sami w ukryciu przed żoną i dziećmi czy jednak się podzielimy), golonki tylnie będą miały więcej mięsa, przednie nieco mniej, - 4-5 cebul, - liść laurowy, - kilka ząbków czosnku, - masło, - dowolne, w miarę neutralne w smaku piwo (Perełka, Kozel itp.), - sól, pieprz, - opcjonalnie tymianek. Przepis: - Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, góra dół. - Golonki myjemy i dokładnie suszymy ręcznikiem papierowym. Najlepiej je odstawić na kilkanaście minut żeby skóra była jak najbardziej sucha. Jak mają szczecinę to trzeba opalić zapalniczką albo palnikiem, ale coraz częściej w sklepach robią to już za nas. - Cebulę kroimy dowolnie i wrzucamy na patelnię z łyżką oleju żeby trochę się zeszkliła, po kilku minutach dodajemy pokrojony dowolnie czosnek, liść laurowy, ewentualnie tymianek, trochę pieprzu i soli, zalewamy ok. 0.3 l piwa i doprowadzamy do wrzenia. - Skórę golonek nacieramy masłem a następnie solimy i pieprzymy (masło spowoduje ze lepiej przylgną przyprawy). - Do naczynia żaroodpornego (takie żeby móc ustawić w nim golonki na stojąco) wlewamy miksturę piwną a na wierzch dajemy golonki szerszym końcem do dołu, tak żeby jak najmniej były zanurzone w płynie. - Wstawiamy do piekarnika na min. 3 godziny. Po 1.5 h można sprawdzić czy nie trzeba dolać piwa, a po 2.5 h zobaczyć czy skórka robi się wystarczająco chrupka. Jeśli nie, to można zwiększyć temperaturę do 185 stopni na ostatnią godzinę, a na sam koniec włączyć termoobieg. Ja piekę 3-3.5 h. - Skórka powinna być dość twarda i chrupiąca, jak z pieczonego prosiaka. - Serwować ciepłe z musztardą, chrzanem, chlebem i piwem. PS Tak, smakuje lepiej niż wygląda
Opublikowano 14 października 20204 l W sumie zjadłbym coś mięsistego. Jak będzie w polo golonka, to robię z przepisu Edytowane 14 października 20204 l przez grzybiarz
Opublikowano 2 grudnia 20204 l Leniwy Romesco na szybko: 200g papryki piquillo albo pieczonej czerwonej 100g migdalow, podpieczone 100g chleba, usmażonego 100g pasaty z pomidorów 2 ząbki czosnku 100ml octu winnego 100ml oliwy extra Odrobina wedzonej papryki 2 łyżki miodu Nac pietruszki Wszystko zmiksowac do konsystencji pesto Serwowac z ryba, grillowanymi warzywami (tradycja w Katalonii) albo kurczakiem
Opublikowano 22 grudnia 20204 l Świąteczna niemiecka struclaz bakaliami a.k.a. Stollen. - 500 g mąki 530-550 - 170 g cukru - 7 g drożdży suszonych - Szczypta soli - Szklanka mleka - 115 tłuszczu (albo samo masło albo pół na pół ze smalcem) + 100 g masła do polania - 1 jajko i 2 żółtka - Rum (najlepszy ciemny) - 500 g bakalii (rodzynki, morele, żurawina, skórka pomarańczowa) - Przyprawy: można użyć przyprawy do piernika albo pomieszać co lubimy, np. mielone cynamon, kardamon, imbir, goździki. - Bakalie moczymy w rumie (100-125 ml), najlepiej nastawić na noc. - Drożdże rozpuszczamy w pół szklanki ciepłego (40°) mleka z łyżką cukru i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. - Pozostałe składniki do dorzucamy do misy, wlewamy rozczyn drożdżowy i ugniatamy ok. 10 minut aż powstanie jednorodne, ale niezbyt zbite ciasto. - Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1-1.5 h). - Dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy tak żeby weszły mocno w ciasto. - Na stolnicy podsypanej mąką dzielimy ciasto na dwie części i każdą z nich rozciągamy lekko jak na grubą pizzę w kształt owalny. - Składamy każdy kawałek na pół, wykładamy na blachę wyłożoną papierem, przykrywamy i dajemy wyrosnąć jeszcze ok. 1 h. - Pieczemy ok 40 minut w 175°. - Wyjmujemy i po ok. 5 minutach nakluwamy wykałaczką w wielu miejscach. - Smarujemy wierzch roztopionym masłem z dodatkiem rumu. - Całość obficie posypujemy cukrem pudrem. - Po wystygnięciu zawijamy w folię aluminiową. - Najlepsza jest tak po 2-3 dniach Ja robiłem jeszcze z wkładką z marcepanu, robi się też z makiem albo z jabłkami.
Opublikowano 22 grudnia 20204 l 7 godzin temu, Mejm napisał: No jak krupek zobaczy te ilosc cukru... Opierdoliłby aż by mu się uszy trzęsły
Opublikowano 23 grudnia 20204 l 8 godzin temu, Rudiok napisał: Opierdoliłby aż by mu się uszy trzęsły Potwierdzam. 7 godzin temu, _Red_ napisał: Zawsze może zamienić na erytrol Częściowo na pewno. Sam ostatnio robiłem brownie z fasoli i dałem erytrytol i cukier, wyszło bardzo dobrze.
Opublikowano 23 grudnia 20204 l @krupek @_Red_ Generalnie od dłuższego czasu tnę cukier w przepisach na pół albo faktycznie mieszam z zamiennikiem i wszystko wychodzi na plus. Tutaj też do stollen można dać spokojnie 100 g cukru albo pomieszać pół na pół z czymś innym i będzie git bo bakalie już są słodkie. Natomiast po wierzchu cukier puder jest po prostu tradycją - stollen niby ma przypominać zawinięte w pieluszki dzieciątko Jezus przyprószone mocno śniegiem
Opublikowano 14 stycznia 20214 l Strzelczyka nie znałeś @grzybiarz? to on jako pierwszy na świecie zrobił panierowany boczek do piwka
Opublikowano 29 grudnia 20213 l Kupiłem zajebiście wielkie pieczarki. I tak myślę co z nich zrobić. Pewnie zafaszerują z serem, może kobita sos zrobi. nie wiem, po co je kupiłem. @Rudiok masz jakiś pomysł? Wczoraj jadłem cukinię z serkiem według Twojego przepisu @Boomcio no kojarzyłem że był w którymś MasterChefie, a tak to go nie znam. Oglądałem pierwsze edycje MasterChefa, on był chyba później. Teraz wiem, że książkę wydał. No i ma wzruszające filmiki z babcią Ostatnio mu napisałem, czemu babcia stoi, to teraz widzę zadbał o krzesło
Opublikowano 29 grudnia 20213 l Pytanie jak bardzo są zajebiste te pieczarki @grzybiarz Ja bym je potraktował po prostu jak naczynie do faszerowania. Odrywasz delikatnie trzonki, siekasz je i podsmażasz razem z cebulką. Do tego krojone suszone pomidory z zalewy i wymieszać z kaszą gryczaną, wypełnić kapelusze, posypać bułką tartą (albo serem żółtym) i zapiekać w naoliwionym naczyniu.
Opublikowano 29 grudnia 20213 l Kurde, on ma fajne przepisy, jak np nie masz pomysłu na szybki jednogarnkowy obiad, czy kolacyjkę. No i hardkorowy wspomniany wyżej boczek panierowany i tym podobne słoniny.
Opublikowano 2 stycznia 20223 l Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. @Rudiok i gotowe: Zrobiłem na sylwka to znajomi pytali skąd miałem przepis, a ja mówię że od Rudioka z forum psextreme:) Nie no joke, dzisiaj zrobiłem dopiero. W sumie nie wszystkie się zmieściły do naczynia, ta ostatnia pieczara na foto, to z patelni:) ale pod przykryciem ładnie się usmażyło w oliwie z zalewy. thanks
Opublikowano 2 stycznia 20223 l Myslalem, ze jak napisales "duze pieczarki" to kupiles te brazowe pakowane po dwie na tacke w lidlu a ty po prostu kupiles zwykle biale pieczarki xD No ale efekt w sumie ten sam.
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.