Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano

Żeby się fajnie przysmażyła i nie była sucha i zjarana. W sumie ja tam nie widzę różnicy w patelni grillowej, poza tymi przypieczonymi garbami, które robią się podczas smażenia. 

  • Odpowiedzi 431
  • Wyświetleń 72,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • Popełniłem rainbow cake     Z tego przepisu:     3h roboty ale efekt bardzo dobry

  • @Rudiok i gotowe: Zrobiłem na sylwka to znajomi pytali skąd miałem przepis, a ja mówię że od Rudioka z forum psextreme:)  Nie no joke, dzisiaj zrobiłem dopiero. W sumie nie wszystkie się zmi

  • mój przepis na BEEF JERKEY (suszona wołowina ) alternatywa dla czipsów i innego tłuszczu xD   Krok 1 Kupujemy 2kg wołowiny (może być mniej), wycinamy zbędny tłuszcz oraz kroimy na cienkie plastry

Opublikowano

5da.jpg

 

 

no dobra, a jeżeli spodobała ci się cukinia, to polecam kotlety z niej (plus kasza jaglana)

 

kotlety_z_cukinii_01_0.jpg

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jak szukam jakiegoś przepisu, to wchodzę na Kwestia Smaku. Tam jest chyba wszystko, jeżeli chodzi o przepisy i porady, nawet ludzie piszą komentarze jak na PPE.pl :)

No i wczoraj zrobiłem salsę do nachosów. Notabene w Lidlu mają najlepsze, ale przecież taką salsę można zrobić samemu.

IMG-3729.jpg

@Tynio, czuj się zagrożony :shotgun::)
A tutaj przepis:

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/salsa-pomidorowa-do-nachos

 

Jak ktoś lubi jalapeno, to mu posmakuje. Zresztą ta salsa na ciepło, to myślę, że by pasowała z makaronem, jako danie obiadowe.

  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Dostałem coś takiegoSantaBremorOsmiorniczkiwZalewie200g.png?

 

Jak to się je?Prosto z pudełka czy jakoś obrobić jeszcze trzeba?

Opublikowano

W zalewie to się je od razu 

Chociaż pewnie samo nie będzie dobrze smakować. Może to do sałatki czy na pizzę ok

Opublikowano

Ja bym nie czekał, bo to wygląda jakby lubiło sp.ierdalać na tych mackach.

Opublikowano
2 godziny temu, keyzee napisał:

Dostałem coś takiegoSantaBremorOsmiorniczkiwZalewie200g.png?

 

Jak to się je?Prosto z pudełka czy jakoś obrobić jeszcze trzeba?

Polecam obgotować najpierw. A potem przesmażyć na oliwie z czosnkiem i ziołami. 

Opublikowano
W dniu 26.04.2020 o 11:28, keyzee napisał:

Dostałem coś takiegoSantaBremorOsmiorniczkiwZalewie200g.png?

 

Jak to się je?Prosto z pudełka czy jakoś obrobić jeszcze trzeba?

 

Jak marynowane to do sałatki dodać. Składniki jak na grecką a do tego ośmiorniczki i dressing winegret. Albo do makaronu z czosnkiem i oliwą dodać. 

  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Co by nie było, że się opyerydalam macie Pany coś prostego i smacznego do zrobienia.

 

(pipi)ernik jest? Jest.

Zimno jest? Jest.

Zatem czas zrobić golonkę po męsku.

 

Potrzebujemy:

- 2-4 golonki (w zależności czy zjemy je sami w ukryciu przed żoną i dziećmi czy jednak się podzielimy), golonki tylnie będą miały więcej mięsa, przednie nieco mniej,

- 4-5 cebul,

- liść laurowy,

- kilka ząbków czosnku,

- masło,

- dowolne, w miarę neutralne w smaku piwo (Perełka, Kozel itp.),

- sól, pieprz,

- opcjonalnie tymianek.

 

Przepis:

- Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, góra dół.

- Golonki myjemy i dokładnie suszymy ręcznikiem papierowym. Najlepiej je odstawić na kilkanaście minut żeby skóra była jak najbardziej sucha. Jak mają szczecinę to trzeba opalić zapalniczką albo palnikiem, ale coraz częściej w sklepach robią to już za nas.

- Cebulę kroimy dowolnie i wrzucamy na patelnię z łyżką oleju żeby trochę się zeszkliła, po kilku minutach dodajemy pokrojony dowolnie czosnek, liść laurowy, ewentualnie tymianek, trochę pieprzu i soli, zalewamy ok. 0.3 l piwa i doprowadzamy do wrzenia.

- Skórę golonek nacieramy masłem a następnie solimy i pieprzymy (masło spowoduje ze lepiej przylgną przyprawy).

- Do naczynia żaroodpornego (takie żeby móc ustawić w nim golonki na stojąco) wlewamy miksturę piwną a na wierzch dajemy golonki szerszym końcem do dołu, tak żeby jak najmniej były zanurzone w płynie.

- Wstawiamy do piekarnika na min. 3 godziny. Po 1.5 h można sprawdzić czy nie trzeba dolać piwa, a po 2.5 h zobaczyć czy skórka robi się wystarczająco chrupka. Jeśli nie, to można zwiększyć temperaturę do 185 stopni na ostatnią godzinę, a na sam koniec włączyć termoobieg. Ja piekę 3-3.5 h.

- Skórka powinna być dość twarda i chrupiąca, jak z pieczonego prosiaka.

- Serwować ciepłe z musztardą, chrzanem, chlebem i piwem.

 

 

PS Tak, smakuje lepiej niż wygląda ;) 

 

spacer.png

 

 

 

 

Opublikowano

W sumie zjadłbym coś mięsistego. Jak będzie w polo golonka, to robię z przepisu :)

Edytowane przez grzybiarz

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Leniwy Romesco na szybko:

200g papryki piquillo albo pieczonej czerwonej

100g migdalow, podpieczone

100g chleba, usmażonego

100g pasaty z pomidorów

2 ząbki czosnku

100ml octu winnego

100ml oliwy extra

Odrobina wedzonej papryki

2 łyżki miodu

Nac pietruszki

Wszystko zmiksowac do konsystencji pesto

Serwowac z ryba, grillowanymi warzywami (tradycja w Katalonii) albo kurczakiem

 

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Świąteczna niemiecka struclaz bakaliami a.k.a. Stollen.

 

- 500 g mąki 530-550

- 170 g cukru

- 7 g drożdży suszonych 

- Szczypta soli

- Szklanka mleka 

- 115 tłuszczu (albo samo masło albo pół na pół ze smalcem) + 100 g masła do polania 

- 1 jajko i 2 żółtka 

- Rum (najlepszy ciemny) 

- 500 g bakalii (rodzynki, morele, żurawina, skórka pomarańczowa) 

- Przyprawy: można użyć przyprawy do piernika albo pomieszać co lubimy, np. mielone cynamon, kardamon, imbir, goździki. 

 

- Bakalie moczymy w rumie (100-125 ml), najlepiej nastawić na noc. 

- Drożdże rozpuszczamy w pół szklanki ciepłego (40°) mleka z łyżką cukru i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. 

- Pozostałe składniki do dorzucamy do misy, wlewamy rozczyn drożdżowy i ugniatamy ok. 10 minut aż powstanie jednorodne, ale niezbyt zbite ciasto. 

- Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1-1.5 h). 

- Dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy tak żeby weszły mocno w ciasto. 

- Na stolnicy podsypanej mąką dzielimy ciasto na dwie części i każdą z nich rozciągamy lekko jak na grubą pizzę w kształt owalny. 

- Składamy każdy kawałek na pół, wykładamy na blachę wyłożoną papierem, przykrywamy i dajemy wyrosnąć jeszcze ok. 1 h. 

- Pieczemy ok 40 minut w 175°. 

- Wyjmujemy i po ok. 5 minutach nakluwamy wykałaczką w wielu miejscach.

- Smarujemy wierzch roztopionym masłem z dodatkiem rumu. 

- Całość obficie posypujemy cukrem pudrem.

- Po wystygnięciu zawijamy w folię aluminiową.

- Najlepsza jest tak po 2-3 dniach :banderas:

 

Ja robiłem jeszcze z wkładką z marcepanu, robi się też z makiem albo z jabłkami. 

 

20201221_185607.jpg

20201221_203139.jpg

20201222_073303.jpg

Opublikowano

No jak krupek zobaczy te ilosc cukru...

Opublikowano
7 godzin temu, Mejm napisał:

No jak krupek zobaczy te ilosc cukru...

 

Opierdoliłby aż by mu się uszy trzęsły :usmiech: 

Opublikowano
8 godzin temu, Rudiok napisał:

 

Opierdoliłby aż by mu się uszy trzęsły :usmiech: 

Potwierdzam.

 

7 godzin temu, _Red_ napisał:

Zawsze może zamienić na erytrol :dog:

Częściowo na pewno. Sam ostatnio robiłem brownie z fasoli i dałem erytrytol i cukier, wyszło bardzo dobrze.

Opublikowano

@krupek @_Red_ Generalnie od dłuższego czasu tnę cukier w przepisach na pół albo faktycznie mieszam z zamiennikiem i wszystko wychodzi na plus. 

 

Tutaj też do stollen można dać spokojnie 100 g cukru albo pomieszać pół na pół z czymś innym i będzie git bo bakalie już są słodkie. 

 

Natomiast po wierzchu cukier puder jest po prostu tradycją - stollen niby ma przypominać zawinięte w pieluszki dzieciątko Jezus przyprószone mocno śniegiem :dafuq:

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Strzelczyka nie znałeś @grzybiarz? to on jako pierwszy na świecie zrobił panierowany boczek do piwka :lapka:

  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Kupiłem zajebiście wielkie pieczarki. I tak myślę co z nich zrobić. Pewnie zafaszerują z serem, może kobita sos zrobi. nie wiem, po co je kupiłem. @Rudiok masz jakiś pomysł?

Wczoraj jadłem cukinię z serkiem według Twojego przepisu :)

@Boomcio no kojarzyłem że był w którymś MasterChefie, a tak to go nie znam. Oglądałem pierwsze edycje MasterChefa, on był chyba później. Teraz wiem, że książkę wydał. No i ma wzruszające filmiki z babcią :( 

 

Ostatnio mu napisałem, czemu babcia stoi, to teraz widzę zadbał o krzesło :)

Opublikowano

Pytanie jak bardzo są zajebiste te pieczarki @grzybiarz:D

Ja bym je potraktował po prostu jak naczynie do faszerowania. Odrywasz delikatnie trzonki, siekasz je i podsmażasz razem z cebulką. Do tego krojone suszone pomidory z zalewy i wymieszać z kaszą gryczaną, wypełnić kapelusze, posypać bułką tartą (albo serem żółtym) i zapiekać w naoliwionym naczyniu. 

Opublikowano

Kurde, on ma fajne przepisy, jak np nie masz pomysłu na szybki jednogarnkowy obiad, czy kolacyjkę. No i hardkorowy wspomniany wyżej boczek panierowany i tym podobne słoniny.

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

@Rudiok i gotowe:

Zrobiłem na sylwka to znajomi pytali skąd miałem przepis, a ja mówię że od Rudioka z forum psextreme:) 

Nie no joke, dzisiaj zrobiłem dopiero. W sumie nie wszystkie się zmieściły do naczynia, ta ostatnia pieczara na foto, to z patelni:) ale pod przykryciem ładnie się usmażyło w oliwie z zalewy.

thanks 

2CD6F769-C5FF-4971-AFEF-2C3031C525BA.jpeg

E73CB2AB-8C11-4DF3-86A4-9076FDAEB4BA.jpeg

92FAAA22-CF07-4CE8-B93E-5AE31E4F4803.jpeg

B812B6F0-83E0-4691-86AF-FB7935D3071B.jpeg

Opublikowano

Myslalem, ze jak napisales "duze pieczarki" to kupiles te brazowe pakowane po dwie na tacke w lidlu a ty po prostu kupiles zwykle biale pieczarki xD No ale efekt w sumie ten sam.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.