ogqozo 6 549 Opublikowano 8 sierpnia 2008 Opublikowano 8 sierpnia 2008 Tak, stołowa. Uwielbiam ciasto mikrofalówkowe i po wielu próbach nie mogę się zgodzić, żeby dawać kakao gorzkie. Z Puchatkiem naprawdę wychodzi lepiej, przynajmniej mi - wiem, że się nie wydaje, ale tak jest. Aha, dodaję też 3 łyżki mleka. Też polecam. I jajka nie dodaję na samym początku, no ale to chyba wie każdy, kto piecze czasem ciasta. Cytuj
molly 311 Opublikowano 8 sierpnia 2008 Autor Opublikowano 8 sierpnia 2008 http://pl.wikipedia.org/wiki/Łyżka_stołowa - proszę Reiko Fakt faktem, nie lubię nazwy "łyżka stołowa". Wolę "łyżeczka", w stosunku do małej łyżeczki oraz "łyżka stołowa" w odniesieniu do dużej łyżki. Po prostu krępuje mnie, kiedy ktoś mówi przy mnie ten wyraz. Łyżka stołowa. Ogqozo, spróbuję ze zwykłym kakao jutro. Ale co prawda to prawda, ciasto z mikrofalówki jest zaje'biste! Cytuj
Reiko 12 Opublikowano 8 sierpnia 2008 Opublikowano 8 sierpnia 2008 Nie wyszło mi Za mało wymieszałam. Nie będę kucharką Cytuj
molly 311 Opublikowano 8 sierpnia 2008 Autor Opublikowano 8 sierpnia 2008 Nie wyszło mi Za mało wymieszałam. Nie będę kucharką Możesz pier'dolnąć mikserem Nie martw się, każdy kiedyś zaczynał, my też kiedyś tacy byliśmy... <głaszcze i pociesza> Cytuj
ogqozo 6 549 Opublikowano 9 sierpnia 2008 Opublikowano 9 sierpnia 2008 Ma ktoś jakiś tani, prosty i smaczny przepis na sos do ryżu? Cytuj
Blok 6 Opublikowano 9 sierpnia 2008 Opublikowano 9 sierpnia 2008 1. dusisz przyprawione wedle uznania mięso 2. do "wypoconej" cieczy dolewasz śmietany już. Cytuj
ogqozo 6 549 Opublikowano 9 sierpnia 2008 Opublikowano 9 sierpnia 2008 Nie smakuje mi ryż ze śmietaną. Wolałbym coś w stylu tych sosów Uncle Ben's, tylko uproszczone, z kilku składników, do zrobienia w 5 min. A może jakiś gotowy sos do polecenia macie? Cytuj
Blok 6 Opublikowano 9 sierpnia 2008 Opublikowano 9 sierpnia 2008 jak ryż ze śmietaną? tą śmietaną zagęszczasz po prostu soki, które mięsko przy duszeniu/pieczeniu wypuści, tak samo dokładnie jak zagęszczasz zupę. Cytuj
ghost. 60 Opublikowano 9 sierpnia 2008 Opublikowano 9 sierpnia 2008 Kup pierś z kurczaka, przyprawe złocistą Kamis i jakis sos, np Meksykański łowicza, pokrój pierś w paski, wymaczaj na przyprawie i smaż na oliwie, potem dodaj sosu, polej ryż i masz dobre żarcie. Polecam kuskus zamiast ryżu Albo sos można samemu zrobić do takiego mięsa, w sklepach można kupić prawie gotowe sosy pomidorowe (takie w kartonikach), wymagają przyprawienia (bazylia, sól, pieprz, papryka i cebula to podstawa, reszta wedle uznania) *Ciekawostka - kumpel jest wegetarianinem i on zamiast kurczaka dałby pokruszone i wysmażone na oliwie kotlety sojowe - kiedyś jadłem takie cos i... kapnąłem sie ze to nie jest schab dopiero jak mi powiedział. Naprawde w postaci wysmażonej bardzo przypomina mięso. Cytuj
epl 160 Opublikowano 12 sierpnia 2008 Opublikowano 12 sierpnia 2008 cos wloskiego: piers z kurczaka w bekonie podana na taggiatelle z sosem pomidorowo czosnkowym ;] sredniej wielkosci piersi z kurczaka owijamy cienkimi plasterkami bekonu (amerykanski wynalazek zadomowiony we wloszech podczas 2ws) piekarnik jakies 200s C na 40 min w miedzy czasie gotujemy taggiatelle (mozna uzyc linguini albo czegokolwiek dlugiego;];] na patelni rozgrzewamy troche oliwy, wrzucamy bardzo cienko pokrojone 2 zabki czosnku, pol cebuli w bardzo drobna kostke, podsmazamy, dodajemy pomidory z puszki (moze byc jakis gotowy przecier pomidorowy), troche bazylii ugotowane taggiatelle wrzucamy na patelnie lub garnek z sosem podgrzewamy chwile nastepnie na talerz, posypujemy utartym parmezanem, na gore wrzucamy nasza piekna piers;] w bekonie i gotowe doprawiac wedlug uznania;] Cytuj
epl 160 Opublikowano 12 sierpnia 2008 Opublikowano 12 sierpnia 2008 przepis na rewelacyjny sosik/ polewe cytrynowa do wszelkich salatek - szczegolnie do wszystkiego co podajecie z owocami morza/rybami sok z okolo 3 cytryn okolo 0.8l oliwy ocet z wina bialego troche cukru pudru (4/5 lyzek wyciskamy sok, dodajemy ocet i cukier dokladnie mieszamy nastepnie tricky part;];] musimy BARDZO POWOLI wlwac oliwe (najlepiej przelac ja do takiej 'sciskanej' butelki jak np po powerraidzie) jedznoczesnie miskujac nasza miksture na te porcje wlewanie powinno zajac przeynajmn iej 15 min) w miedzy czasie jeli okaze sie za kwasna to troszke extra cukru polewa powinna miec konsystencje cos pomiedzy keczupem a oliwa;];] tzn nie gesta ale tez nie tak plynna jak oliwa;] jesli za szybko wlewalismy oliwe to sok czytrynowy po prostu osiadzie sie na dnie Cytuj
molly 311 Opublikowano 18 sierpnia 2008 Autor Opublikowano 18 sierpnia 2008 nie przepis, a mały hint. właśnie zrobiłem sobie Knorrowego "kurczaka pieczonego". tak "normalnie" to ta zupka mi średnio podchodzi, ale po dodaniu: - sproszkowanego czosnku (prymat) - przyprawy do kurczaka (biedronka) - vegety albo czegoś w tym stylu zupa nabiera smaku. ale tricky part jest taki, że zupki chińskie można zaklepać śmietaną i wtedy naprawdę zaje'biście smakują (przynajmniej ta jedna). polecam. Cytuj
Tori 12 Opublikowano 18 sierpnia 2008 Opublikowano 18 sierpnia 2008 Ogólnie zupki chińskie powinno się uprgrade'ować. Vifona np. robię z przyprawami nie na wodzie, ale na rosole. Wrzucam do tego jeszcze pokrojone kawałki kurczaka (z rosołu), jeszcze skraplam maggie i takim wrzątkiem zalewam wielką miskę 0,5 rosołu. Przykrywam sobie na 20 minut i wtedy zupa jest taka jaka być powinna- makaron zassał 1/2 rosołu, z kolei wszystko jest akurat do jedzenia, bez parzenia języka i dmuchania w łyżkę. Cytuj
kold 8 Opublikowano 27 sierpnia 2008 Opublikowano 27 sierpnia 2008 Dobra, nowe odkrycia kulinarne Psycho... Suszone pomidory - u mnie sa tanie. Worek 100 czy 150g kosztuje 8kr, czyli 3,2zl, a jest to dosc wydajny rarytas. Pokochasz je :]. Robimy porzadnego sandwicha takiego, ze wszyscy w szkole beda nam zazdroscic. Sosik - dressing. Znow moja ulubiona smietanka niskotluszczowa, wlej cale 150ml, posiekaj suche pomidory - z 8-10 polowek, 1-2 zabki czosnku i sol i blenderem lub mikserem. Do tego moze byc bazylia. Rozkroj bagiete lub ciabate, wysmaruj w srodku bule solidnie dressingiem, powkladaj skladniki, zawin porzadnie folia aluminiowa i jazda. Lunch jak w pyte strzelil. Dodam jeszcze, ze taki dressing idealnie nadaje sie do obiadku z pieczonym lososiem (rybe piecze sie ze 20 minut, w ostatnich 10 minutach oblep ja sosikiem), na ryz, do tego groszek z marchewka bonduelle i bedziesz lizac palce ;]. Cytuj
Kosmos 2 712 Opublikowano 22 stycznia 2009 Opublikowano 22 stycznia 2009 Jak usmażyć popcorn żeby mi się nie przypalił? Proszę o rady bo zawsze prawie przypalam Cytuj
Gość MasterShake Opublikowano 22 stycznia 2009 Opublikowano 22 stycznia 2009 kup se ten do mikrofalowki A nie przypalisz jak zdejmiesz z palnika jak juz przestaje tak czesto Ci pukac. Cytuj
Cris 120 Opublikowano 22 stycznia 2009 Opublikowano 22 stycznia 2009 (edytowane) Smażysz na oleju czy w suchym garze ;] A tak serio.. gdy będzie już tak połowa gara , to wstrząsaj nim dość często.. no i jak to kolega wcześniej mówi...gdy przestanie strzelać tylko raz po raz, wyłącz gaz. Edytowane 22 stycznia 2009 przez Cris Cytuj
Gość MasterShake Opublikowano 23 stycznia 2009 Opublikowano 23 stycznia 2009 macie jakis dobry przepis na jakies meksykanskie papu? Z mielonym i czerwona fasola zeby bylo ;] Cytuj
Kosmos 2 712 Opublikowano 24 stycznia 2009 Opublikowano 24 stycznia 2009 albo nacho grande cos takiego jak jadł Icy Hot w filmie "Grindhause" Cytuj
Loki! 0 Opublikowano 8 marca 2009 Opublikowano 8 marca 2009 (edytowane) Jako że się uczę/pracuję w Hotelu [***] i poznałem nieco ciekawych przepisów to podam (Jestem dopiero na pierwszym roku...) : 1."KFC" Do Żółtka i białka dodajemy Vegete, przyprawę do kurczaka, Paprykę Ostra/Słodka [W Proszku!!!], Można dolać do tego odrobinę Mleka wszystko roztrzepać następnie Piersi z Kurczaka Pokroić wg. własnego uznania i wrzucić do miski z panierką na jedna noc. (Przykrytą folią-do lodówki!) Następnie smażyć na oleju. Składniki: ---Jajka Vegeta Przyprawa Przyprawa do kurczaka Papryka w proszku Mleko Pierś z kurczaka--- Przyrządy: ---Miska Trzepaczka Patelnia Folia aluminiowa--- 2.Naleśniki. 1 Litr Mleka, dajemy 10 Jajek, Cukier Waniliowy- ok pół łyżeczki [!], Solimy [szczypta!] I Stopniowo wsypujemy mąkę mieszając dokładnie. Ciasto powinno mieć lekko żółto-kremową barwę. Szykujemy sobie filiżankę z Olejem kawałek papieru namaczamy co jednego naleśnika w w/w oleju i rozprowadzamy namoczony papier po patelni. Naleśniki powinny być bardzo cienkie, smaży sie jedna strona ok 40sekund ;-) Po wysmarowaniu serkiem czekoladowym, waniliowym etc. składmy naleśnik w pół i raz jeszcze w pół [Trójkąt ma powstać]. Można "nalać" bita śmietanę posypać posypką i dodać sos (Toffi). Składniki: ---10 Jajek 1 Litr Mleka Mąka TORTOWA Sól Cukier Waniliowy--- Przyrządy: ---Duża miska Trzepaczka Nabierka Patelnia Coś drewnianego chyba że umiesz tak jak ja obracać w powietrzu naleśniki ;-)--- 3.Dodatek do Naleśników. Oddzielamy od żółtka białko, żółtko mieszamy z łyżeczką cukru i dodajemy ok 3 Łyżki serka homogenizowanego. Mamy masę smaczna do naleśników Składniki: ---Serek Homogenizowany Żółtko Cukier--- Przyrządy: ---Miska Trzepaczka(?) lub łyżka. 4.Sałatka Fantazyjna. Kapustę Pekińską kroimy w drobne paski, dodajemy pokrojoną szynkę konserwową i ser żółty [W Paski cienkie i krótkie] makaron gotujemy dodajemy do miski z kapustą, szynką i serem. Kroimy Paprykę Czerwoną, żółtą, zieloną tak jak szynkę ser i kapustę mieszamy wszystko z majonezem. Dodajemy sól i pieprz.Schłodzić trochę i gotowe do spożycia! Składniki: ---Kapusta Pekińska Szynka konserwowa Ser żółty Makaron Papryka:Czerwona,Zielona,Żółta Majonez Sól Pieprz--- Przyrządy: ---Miska duża Łyżka Nóż Garnek--- NEW 5.Mini-Pizza Szynkę konserwową i paprykę czerwoną kroimy w drobną kostkę podsmażamy na maśle mieszając do przyrumienienia. Pyzy można kupić. Pyzy przecinamy na pół [Pionowo-Poziomo-Jak kto chcę] i kładziemy na nie nasz "farsz" na to jeszcze plaster sera do Piekarnika wstawić aż ser się nie roztopi. [Chyba 4 Minuty, 160 stopni C.] Także smaczne jest z pieczarkami-Można kombinować Składniki : ---Szynka Konserwowa Papryka czerwona Masło Pyzy Ser--- Przyrządy: ---Nóż Patelnia Piekarnik Coś do mieszania w Patelni ;-) Narazie tyle. Przepisy są napisane z pamięci :-). Niedługo napisze jak robię Sałatkę grecką... W TRAKCIE BUDOWY! Edytowane 11 marca 2009 przez Loki! Cytuj
ogqozo 6 549 Opublikowano 8 marca 2009 Opublikowano 8 marca 2009 Jako że się uczę/pracuję w Hotelu [***] i poznałem nieco ciekawych przepisów to podam: 1."KFC" Do Żółtka i białka dodajemy Vegete, przyprawę do kurczaka, Paprykę Ostra/Słodka [W Proszku!!!], Można dolać do tego odrobinę Mleka wszystko roztrzepać następnie Piersi z Kurczaka Pokroić wg. własnego uznania i wrzucić do miski z panierką na jedna noc. Zostawić to w lodówce czy w temp. pokojowej? Dzięki za przepisy, wyglądają na ciekawe. Widziałem wiele receptur na kurczaka a la KFC, ale na razie żadna nie daje tak dobrych efektów, jak w owej sieci. Cytuj
ojejcu 86 Opublikowano 8 marca 2009 Opublikowano 8 marca 2009 Nie mam brązowego noża. I co ja teraz pocznę? Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 8 marca 2009 Opublikowano 8 marca 2009 Jak usmażyć popcorn żeby mi się nie przypalił? Proszę o rady bo zawsze prawie przypalam Polecam rozgrzać patelnie z olejem, wrzucić popcorn, przykryć. Jak zacznie strzelać zdjąć i kontrolować. Czasem też trzeba jeszcze na chwile położyć. Na masłeku wychodzi miodzio. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.