Opublikowano 15 lutego 201312 l No. Więc nie pisz, że coś co jest przepisem nie jest nim, bo jak widać jest - że mało skomplikowany, to inna sprawa. e. A poza tym masa ludzi jest gotowa dać za "taką bzdurę" z 9.99zł w jakimś śmieciowym fastfoodzie, więc podanie PRZEPISU na taką kanapę może się okazać zbawieniem i oszczędnością. Nie mówiąc o zdrowiu. Znaczy sie, ze niby to jest zdrowe sniadanie? xD
Opublikowano 15 lutego 201312 l Wywalić majonez i to śniadanie jest zdrowie i wartościowe. Niby czemu nie ?
Opublikowano 15 lutego 201312 l Dodać więcej jajek i może trochę płatków owsianych i faktycznie bedzie dobre śniadanie.
Opublikowano 15 lutego 201312 l A co jest nie tak z majonezem? Jajko, olej roślinny, troche musztardy, sól i pieprz - nic co może przerażać.A bułka grahamka? Mąki dwa rodzaje, woda, drożdże, troche soli, jakieś ziarenka - nic strasznego. Żółty ser? Wyśmienite źródło wapnia. Masło niby nie jest zdrowe? Że może lepsza jakaś miksturomargaryna, he he? Nikt nie każe tego jeść 7x w tygodniu po 5 bułek i walić centymetr masła, wielką łyche majonezu, a nawet jeśli to za pewne i tak lepiej niż stołowanie się w jakiejś śmieciodajni.
Opublikowano 15 lutego 201312 l no pomijając fakt, że kolega hooki zaatakował wcześniej przepisem na kanapke, to teraz wam dobrze napisał. jajczes, nie każdy ma parcie na bf12% i nie każdy jest grubasem na redukcji. ja bym jeszcze dorzucił kakao na mega tłustym mleku od mega tłustej krowy
Opublikowano 15 lutego 201312 l mój przepis na BEEF JERKEY (suszona wołowina ) alternatywa dla czipsów i innego tłuszczu xD Krok 1 Kupujemy 2kg wołowiny (może być mniej), wycinamy zbędny tłuszcz oraz kroimy na cienkie plastry Krok 2 Obtaczamy w przyprawach dla nadania smaku (polecam papryka+chilli+majeranek), nie dodajemy żadnej wegety, oraz innych wzmacniaczy smaku, unikamy również soli bo zatrzymuje wodę, a mięso ma być wysuszone inaczej jełczeje Krok 3 Po pokrojeniu i dodaniu przypraw przechodzimy do najważniejszej części suszenie/wędzenie Na patykach rozmieszczamy koło siebie kawałki mięsa i wkładamy do wędzarni na 3H opalając drewnem owocowym. Przypuszczam że nie macie wędzarni więc alternatywą jest nabicie kawałków mięsa na patyki i wsadzenie na 120 min do piekarnika rozgrzanego na 200°C Wszystkie soki muszą wypłynąć no i trzeba doglądać żeby nie spalić mięsiwa Nie uzyskacie zapachu wędzonego mięsa ale smak itak będzie super ! A tutaj już uwędzone, ale jeszcze mokre uwaga ! Krok 4 Po wypieczeniu mięsa należy ułożyć je na kaloryferze lub uszarce do owoców na 12h lub 24h zależnie od grubości plastrów Po wysuszeniu można zostawić takie plastry lub połamać na mniejsze kawałki do formy czipsów Uwagi końcowe Odkrajamy tłuszcz i wszystkie ścięgna po wysuszeniu mogą zniszczyć mięso ! Unikamy soli weget i innych glutaminianów w przyprawach ma być zdrowo ! Suchość mięsa można sprawdzić łamiąc je , jeśli będzie gumowate to jeszcze jest mokre i trafia na kaloryfer Wołowinka ma długi termin przydatności ponoć do roku ale umnie nigdy 2 miesięcy nie dotrwała Świetna alternatywa dla słodyczy i przydatna rzecz na siłowni Wychodzi taniej niż kupno na alledrogo gdzie 50g kosztuje 7zł Mi z 2KG czystej wołowiny wyszło 700g suszu Edytowane 15 lutego 201312 l przez FlashGordon
Opublikowano 15 lutego 201312 l bluber zwymiotuje kalafiora jak to zobaczy Edytowane 15 lutego 201312 l przez mate5
Opublikowano 16 lutego 201312 l bluber zwymiotuje kalafiora jak to zobaczy sugerujesz, że chciałbym to jeść?
Opublikowano 16 lutego 201312 l Sugeruję że zdjęcia mogłyby być dla ciebie na tyle obrzydliwe że zwróciłbyś ostatni posiłek.
Opublikowano 17 lutego 201312 l Beef jerky genialna sprawa ale to ma być suszone mięso, a jak je wrzucisz do piekarnika rozgrzanego do 200*C to przecież będzie upieczone. Ja daje 50 stopni i suszę przez 5-10h.
Opublikowano 17 lutego 201312 l Sugeruję że zdjęcia mogłyby być dla ciebie na tyle obrzydliwe że zwróciłbyś ostatni posiłek. to nie działa tak
Opublikowano 17 lutego 201312 l Beef jerky genialna sprawa ale to ma być suszone mięso, a jak je wrzucisz do piekarnika rozgrzanego do 200*C to przecież będzie upieczone. Ja daje 50 stopni i suszę przez 5-10h. ja dawałem na 200C na chyba niecałe 2h, mam jakaś funkcje z cyrkulacją powietrza czy coś i się udało, potem dopiero weszła do użytku wędzarnia, ale 50c na 5h też może się sprawdzić ;]
Opublikowano 19 lutego 201312 l Co można zrobić z bakłażana? Kupiłem ostatnio po pijaku i teraz mi się w lodówce marnuje...
Opublikowano 19 lutego 201312 l można śmiało wydrążyć z niego miąższ, jak najwięcej żeby ścianki zostały dość cienkie, wszystko osolić i na chwilę odstawić (puści gorycz w ten sposób). Podpiecz same połówki około 10 minut. Miąższ podsmaż z dowolnym nadzieniem (polecam mięcho mielone, cebulkę, czosnek, oliwki, ser i pomidory w puszce), właduj do bakłażana i piecz dalej. Skórki mogą wyglądać nawet na przesadnie przypieczone, bakłażan im lepiej się spiecze tym lepszy. Edytowane 19 lutego 201312 l przez assassine
Opublikowano 1 marca 201312 l Da ktoś przepis na jakiś totalnie wy(pipi)any pikantny sos bolognese? To co na necie sprawdzilem to jednak lipa...
Opublikowano 2 marca 201312 l Łatwo zrobić samemu. składniki: -pomidory w puszcze -przecier pomidorowy -ostra papryka w proszku -jakieś papryczki, wedle uznania mogą to być chilli, jalapeno, czy jeszcze jakieś tam inne. -tabasco -opcjonalnie czosnek -mięso mielone. Pomidory zmiksować, dodać przecier. Przyprawić ostrą papryką, solą i wkroić papryczki. Wszystko gotować w garnku i doprawić tabasco wedle upodobania ostrości. Na patelni podsmażyć mięso mielone. To wszystko
Opublikowano 3 marca 201312 l Łatwo zrobić samemu. składniki: -pomidory w puszcze -przecier pomidorowy -ostra papryka w proszku -jakieś papryczki, wedle uznania mogą to być chilli, jalapeno, czy jeszcze jakieś tam inne. -tabasco -KONIECZNIE czosnek -mięso mielone. Pomidory zmiksować, dodać przecier. Przyprawić ostrą papryką, solą i wkroić papryczki. Wszystko gotować w garnku i doprawić tabasco wedle upodobania ostrości. Na patelni podsmażyć mięso mielone. To wszystko fix'd
Opublikowano 3 marca 201312 l A jak ktoś nie jest mocno mięsożerny to polecam zamiast mięsa wrzucić sobie do tego pokrojone w drobną kostkę i podsmażone wcześniej marynowane tofu. Pychotka!
Opublikowano 3 marca 201312 l A jak ktoś nie jest mocno mięsożerny to polecam zamiast mięsa wrzucić sobie do tego pokrojone w drobną kostkę i podsmażone wcześniej marynowane tofu. Pychotka! no co ty trawa XD Edytowane 3 marca 201312 l przez _Be_
Opublikowano 27 czerwca 201311 l Ostatnio rozmroziłem kawał schabu a że już miałem dosyć schaboszczaków pomyslałem, że zrobie rolady/zrazy z tego. Robiłem według swojego widzi mi się więc przepis jest mój i wszelkie prawa zastrzeżone -Schab -Cebula -Papryka -Sól -Musztarda -Pieprz -Salami -Mąka Miałem kawał schabu którego pokroiłem na 6 kawałków a później oczywiście rozbiłem jak na schabowe. Kotlety posmarowałem musztardą sarepską, doprawiłem solą i pieprzem. Na to poszedł duży plasterek salami (kupiłem takie w posypce paprykowej), następnie kawałki papryki czerwonej porkrojonej w słupki i 2 grube piórka cebuli. Całość zawijamy jak standardowego zraza i spinamy wykałaczkami co by się nam nie rozwalił (można też owinąć nitką bawełnianą). Roladki obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzany olej. Obsmażamy z każdej strony. Jak się ładnie zarumnienią można dolać wody i od tej pory je dusimy. Do tego wrzuciłem ziarenko ziela angielskiego i liść laurowy. Ja dusiłem okolo 30 min przewracajac je co jakis czas. W tym czasie mięcho powinno byc już dobre. Teraz można je wyjąć, i powyciągać wykałaczki a z pozostałej cieczy zrobić sos. Jeżeli jest za rzadki można dodać trochę mąki, chociaż ja w tym miejscu muszę się przyznać poratowałem się sosem pieczeniowym bo mało zostalo cieczy na patelni. Podajemy z ziemniorami, kaszą co kto lubi.. Smaczności!
Opublikowano 3 sierpnia 201311 l Mój dzisiejszy obiad. Oczywiście foto nie moje, ja bym nie pomyślał o kwiatkach. Polecam blog typka: http://edicook.blogspot.com/2013/07/mielone-z-cukinii-i-ziemniakow-placuszki.html Poczytajcie co to za gość: "Swoje doświadczenia kulinarne zdobywałem na lądzie w Polsce,we Francji,Anglii jak również na morzu, pływając na statkach Egona Oldendorffa .Moją pasją są podróże, no i oczywiście kuchnia.(...)" No i oczywiście jakieś tam książki wydaje. To nie jest zwykły bloger, jutuber czy kiwie co. To już trzecia rzecz, którą zrobiłem z jego strony i nie narzekam. Edytowane 3 sierpnia 201311 l przez grzybiarz
Opublikowano 7 listopada 201410 l Ostatnio chyba coś mi na głowę spadło i od tej pory gotuję, a nawet piekę. Parę dni temu upiekłem babkę, według tego przepisu. Tak to wyglądało: Moja pierwsza babka:) Ok, mogłem ją jednak piec 50 minut, a nie 45, bo wyszło trochę zakalcowato:/ A jeszcze wcześniej, zrobiłem makaron z kurczakiem z pesto i z jakimś tam serem (nie mogę znaleźć przepisu). W sumie na zdjęciu jakoś ubogo wygląda. Edytowane 7 listopada 201410 l przez grzybiarz
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.