Skocz do zawartości

Przepisy


Rekomendowane odpowiedzi

Gość yaczes
Opublikowano

No. Więc nie pisz, że coś co jest przepisem nie jest nim, bo jak widać jest - że mało skomplikowany, to inna sprawa.

 

e. A poza tym masa ludzi jest gotowa dać za "taką bzdurę" z 9.99zł w jakimś śmieciowym fastfoodzie, więc podanie PRZEPISU na taką kanapę może się okazać zbawieniem i oszczędnością. Nie mówiąc o zdrowiu.

 

Znaczy sie, ze niby to jest zdrowe sniadanie? xD

Gość yaczes
Opublikowano

Jeszcze tylko wywalic grahamke, maslo i zolty ser :potter:

Opublikowano

A co jest nie tak z majonezem? Jajko, olej roślinny, troche musztardy, sól i pieprz - nic co może przerażać.

A bułka grahamka? Mąki dwa rodzaje, woda, drożdże, troche soli, jakieś ziarenka - nic strasznego.

 

Żółty ser? Wyśmienite źródło wapnia.

 

Masło niby nie jest zdrowe? Że może lepsza jakaś miksturomargaryna, he he?

 

Nikt nie każe tego jeść 7x w tygodniu po 5 bułek i walić centymetr masła, wielką łyche majonezu, a nawet jeśli to za pewne i tak lepiej niż stołowanie się w jakiejś śmieciodajni.

Opublikowano

no pomijając fakt, że kolega hooki zaatakował wcześniej przepisem na kanapke, to teraz wam dobrze napisał. jajczes, nie każdy ma parcie na bf12% i nie każdy jest grubasem na redukcji. ja bym jeszcze dorzucił kakao na mega tłustym mleku od mega tłustej krowy

Opublikowano (edytowane)

mój przepis na BEEF JERKEY (suszona wołowina ) alternatywa dla czipsów i innego tłuszczu xD

 

Krok 1

Kupujemy 2kg wołowiny (może być mniej), wycinamy zbędny tłuszcz oraz kroimy na cienkie plastry

0004267.jpg

 

Krok 2

Obtaczamy w przyprawach dla nadania smaku (polecam papryka+chilli+majeranek), nie dodajemy żadnej wegety, oraz innych wzmacniaczy smaku, unikamy również soli bo zatrzymuje wodę, a mięso ma być wysuszone inaczej jełczeje

0004269m.jpg

0004271.jpg

 

Krok 3

Po pokrojeniu i dodaniu przypraw przechodzimy do najważniejszej części suszenie/wędzenie

Na patykach rozmieszczamy koło siebie kawałki mięsa i wkładamy do wędzarni na 3H opalając drewnem owocowym.

Przypuszczam że nie macie wędzarni więc alternatywą jest nabicie kawałków mięsa na patyki i wsadzenie na 120 min do piekarnika rozgrzanego na 200°C

Wszystkie soki muszą wypłynąć no i trzeba doglądać żeby nie spalić mięsiwa

Nie uzyskacie zapachu wędzonego mięsa ale smak itak będzie super !

0004273.jpg

0004277.jpg

A tutaj już uwędzone, ale jeszcze mokre uwaga !

0004278.jpg

 

Krok 4

Po wypieczeniu mięsa należy ułożyć je na kaloryferze lub uszarce do owoców na 12h lub 24h zależnie od grubości plastrów

0004279.jpg

0004320.jpg

 

Po wysuszeniu można zostawić takie plastry lub połamać na mniejsze kawałki do formy czipsów

 

Uwagi końcowe

Odkrajamy tłuszcz i wszystkie ścięgna po wysuszeniu mogą zniszczyć mięso !

Unikamy soli weget i innych glutaminianów w przyprawach ma być zdrowo !

Suchość mięsa można sprawdzić łamiąc je , jeśli będzie gumowate to jeszcze jest mokre i trafia na kaloryfer

Wołowinka ma długi termin przydatności ponoć do roku ale umnie nigdy 2 miesięcy nie dotrwała

Świetna alternatywa dla słodyczy i przydatna rzecz na siłowni

Wychodzi taniej niż kupno na alledrogo gdzie 50g kosztuje 7zł

Mi z 2KG czystej wołowiny wyszło 700g suszu
 

Edytowane przez FlashGordon
  • Plusik 7
Gość mate5
Opublikowano (edytowane)

1282786204310.jpg

 

 

 

bluber zwymiotuje kalafiora jak to zobaczy ;)

Edytowane przez mate5
Opublikowano

1282786204310.jpg

 

 

 

bluber zwymiotuje kalafiora jak to zobaczy ;)

 

 sugerujesz, że chciałbym to jeść?

Gość mate5
Opublikowano

Sugeruję że zdjęcia mogłyby być dla ciebie na tyle obrzydliwe że zwróciłbyś ostatni posiłek.

Opublikowano

Beef jerky genialna sprawa ale to ma być suszone mięso, a jak je wrzucisz do piekarnika rozgrzanego do 200*C to przecież będzie upieczone. Ja daje 50 stopni i suszę przez 5-10h. 

Opublikowano

Sugeruję że zdjęcia mogłyby być dla ciebie na tyle obrzydliwe że zwróciłbyś ostatni posiłek.

 

to nie działa tak 

Opublikowano

Beef jerky genialna sprawa ale to ma być suszone mięso, a jak je wrzucisz do piekarnika rozgrzanego do 200*C to przecież będzie upieczone. Ja daje 50 stopni i suszę przez 5-10h. 

ja dawałem na 200C na chyba niecałe 2h, mam jakaś funkcje z cyrkulacją powietrza czy coś i się udało, potem dopiero weszła do użytku wędzarnia, ale 50c na 5h też może się sprawdzić ;]

Opublikowano (edytowane)

można śmiało wydrążyć z niego miąższ, jak najwięcej żeby ścianki zostały dość cienkie, wszystko osolić i na chwilę odstawić (puści gorycz w ten sposób). Podpiecz same połówki około 10 minut. Miąższ podsmaż z dowolnym nadzieniem (polecam mięcho mielone, cebulkę, czosnek, oliwki, ser i pomidory w puszce), właduj do bakłażana i piecz dalej. Skórki mogą wyglądać nawet na przesadnie przypieczone, bakłażan im lepiej się spiecze tym lepszy.

Edytowane przez assassine
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Łatwo zrobić samemu.

 

składniki:

 

-pomidory w puszcze

-przecier pomidorowy

-ostra papryka w proszku

-jakieś papryczki, wedle uznania mogą to być chilli, jalapeno, czy jeszcze jakieś tam inne.

-tabasco

-opcjonalnie czosnek

-mięso mielone.

 

Pomidory zmiksować, dodać przecier. Przyprawić ostrą papryką, solą i wkroić papryczki. Wszystko gotować w garnku i doprawić tabasco wedle upodobania ostrości. Na patelni podsmażyć mięso mielone. To wszystko :)

Opublikowano

Łatwo zrobić samemu.

 

składniki:

 

-pomidory w puszcze

-przecier pomidorowy

-ostra papryka w proszku

-jakieś papryczki, wedle uznania mogą to być chilli, jalapeno, czy jeszcze jakieś tam inne.

-tabasco

-KONIECZNIE czosnek

-mięso mielone.

 

Pomidory zmiksować, dodać przecier. Przyprawić ostrą papryką, solą i wkroić papryczki. Wszystko gotować w garnku i doprawić tabasco wedle upodobania ostrości. Na patelni podsmażyć mięso mielone. To wszystko :)

fix'd

  • Plusik 1
Opublikowano

A jak ktoś nie jest mocno mięsożerny to polecam zamiast mięsa wrzucić sobie do tego pokrojone w drobną kostkę i podsmażone wcześniej marynowane tofu. Pychotka!  :wub:

Gość _Be_
Opublikowano (edytowane)

A jak ktoś nie jest mocno mięsożerny to polecam zamiast mięsa wrzucić sobie do tego pokrojone w drobną kostkę i podsmażone wcześniej marynowane tofu. Pychotka!  :wub:

 

no co ty trawa XD

Edytowane przez _Be_
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Ostatnio rozmroziłem kawał schabu a że już miałem dosyć schaboszczaków pomyslałem, że zrobie rolady/zrazy z tego. Robiłem według swojego widzi mi się więc przepis jest mój i wszelkie prawa zastrzeżone :P 

 

-Schab 

-Cebula 

-Papryka

-Sól

-Musztarda

-Pieprz

-Salami

-Mąka

 

Miałem kawał schabu którego pokroiłem na 6 kawałków a później oczywiście rozbiłem jak na schabowe. Kotlety posmarowałem musztardą sarepską, doprawiłem solą i pieprzem. Na to poszedł duży plasterek salami (kupiłem takie w posypce paprykowej), następnie kawałki papryki czerwonej porkrojonej w słupki i 2 grube piórka cebuli. Całość zawijamy jak standardowego zraza i spinamy wykałaczkami co by się nam nie rozwalił (można też owinąć nitką bawełnianą). Roladki obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzany olej. Obsmażamy z każdej strony. Jak się ładnie zarumnienią można dolać wody i od tej pory je dusimy. Do tego wrzuciłem ziarenko ziela angielskiego i liść laurowy. Ja dusiłem okolo 30 min przewracajac je co jakis czas. W tym czasie mięcho powinno byc już dobre. Teraz można je wyjąć, i powyciągać wykałaczki a z pozostałej cieczy zrobić sos. Jeżeli jest za rzadki można dodać trochę mąki, chociaż ja w tym miejscu muszę się przyznać poratowałem się sosem pieczeniowym bo mało zostalo cieczy na patelni. Podajemy z ziemniorami, kaszą co kto lubi..

 

Smaczności!

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Placki+z+cukini+(1).JPG

Mój dzisiejszy obiad. Oczywiście foto nie moje, ja bym nie pomyślał o kwiatkach.

Polecam blog typka: http://edicook.blogspot.com/2013/07/mielone-z-cukinii-i-ziemniakow-placuszki.html

Poczytajcie co to za gość: "Swoje doświadczenia kulinarne zdobywałem na lądzie w Polsce,we Francji,Anglii jak również na morzu, pływając na statkach Egona Oldendorffa .Moją pasją są podróże, no i oczywiście kuchnia.(...)" No i oczywiście jakieś tam książki wydaje. To nie jest zwykły bloger, jutuber czy kiwie co.

To już trzecia rzecz, którą zrobiłem z jego strony i nie narzekam.

Edytowane przez grzybiarz
  • Plusik 1
  • 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

Ostatnio chyba coś mi na głowę spadło i od tej pory gotuję, a nawet piekę.

Parę dni temu upiekłem babkę, według tego przepisu.

Tak to wyglądało:

16iic1h.jpg

 

 

 

Moja pierwsza babka:)

Ok, mogłem ją jednak piec 50 minut, a nie 45, bo wyszło trochę zakalcowato:/

 

A jeszcze wcześniej, zrobiłem makaron z kurczakiem z pesto i z jakimś tam serem (nie mogę znaleźć przepisu).

2zemcyx.jpg

W sumie na zdjęciu jakoś ubogo wygląda.

Edytowane przez grzybiarz
  • Plusik 3

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...