Gość yaczes Opublikowano 15 lutego 2013 Opublikowano 15 lutego 2013 No. Więc nie pisz, że coś co jest przepisem nie jest nim, bo jak widać jest - że mało skomplikowany, to inna sprawa. e. A poza tym masa ludzi jest gotowa dać za "taką bzdurę" z 9.99zł w jakimś śmieciowym fastfoodzie, więc podanie PRZEPISU na taką kanapę może się okazać zbawieniem i oszczędnością. Nie mówiąc o zdrowiu. Znaczy sie, ze niby to jest zdrowe sniadanie? xD Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 15 lutego 2013 Opublikowano 15 lutego 2013 Wywalić majonez i to śniadanie jest zdrowie i wartościowe. Niby czemu nie ? Cytuj
Gość yaczes Opublikowano 15 lutego 2013 Opublikowano 15 lutego 2013 Jeszcze tylko wywalic grahamke, maslo i zolty ser :potter: Cytuj
Traktorzysta 18 Opublikowano 15 lutego 2013 Opublikowano 15 lutego 2013 Dodać więcej jajek i może trochę płatków owsianych i faktycznie bedzie dobre śniadanie. Cytuj
hooki 194 Opublikowano 15 lutego 2013 Opublikowano 15 lutego 2013 A co jest nie tak z majonezem? Jajko, olej roślinny, troche musztardy, sól i pieprz - nic co może przerażać.A bułka grahamka? Mąki dwa rodzaje, woda, drożdże, troche soli, jakieś ziarenka - nic strasznego. Żółty ser? Wyśmienite źródło wapnia. Masło niby nie jest zdrowe? Że może lepsza jakaś miksturomargaryna, he he? Nikt nie każe tego jeść 7x w tygodniu po 5 bułek i walić centymetr masła, wielką łyche majonezu, a nawet jeśli to za pewne i tak lepiej niż stołowanie się w jakiejś śmieciodajni. Cytuj
Kazub 4 585 Opublikowano 15 lutego 2013 Opublikowano 15 lutego 2013 no pomijając fakt, że kolega hooki zaatakował wcześniej przepisem na kanapke, to teraz wam dobrze napisał. jajczes, nie każdy ma parcie na bf12% i nie każdy jest grubasem na redukcji. ja bym jeszcze dorzucił kakao na mega tłustym mleku od mega tłustej krowy Cytuj
BoroBoro 161 Opublikowano 15 lutego 2013 Opublikowano 15 lutego 2013 (edytowane) mój przepis na BEEF JERKEY (suszona wołowina ) alternatywa dla czipsów i innego tłuszczu xD Krok 1 Kupujemy 2kg wołowiny (może być mniej), wycinamy zbędny tłuszcz oraz kroimy na cienkie plastry Krok 2 Obtaczamy w przyprawach dla nadania smaku (polecam papryka+chilli+majeranek), nie dodajemy żadnej wegety, oraz innych wzmacniaczy smaku, unikamy również soli bo zatrzymuje wodę, a mięso ma być wysuszone inaczej jełczeje Krok 3 Po pokrojeniu i dodaniu przypraw przechodzimy do najważniejszej części suszenie/wędzenie Na patykach rozmieszczamy koło siebie kawałki mięsa i wkładamy do wędzarni na 3H opalając drewnem owocowym. Przypuszczam że nie macie wędzarni więc alternatywą jest nabicie kawałków mięsa na patyki i wsadzenie na 120 min do piekarnika rozgrzanego na 200°C Wszystkie soki muszą wypłynąć no i trzeba doglądać żeby nie spalić mięsiwa Nie uzyskacie zapachu wędzonego mięsa ale smak itak będzie super ! A tutaj już uwędzone, ale jeszcze mokre uwaga ! Krok 4 Po wypieczeniu mięsa należy ułożyć je na kaloryferze lub uszarce do owoców na 12h lub 24h zależnie od grubości plastrów Po wysuszeniu można zostawić takie plastry lub połamać na mniejsze kawałki do formy czipsów Uwagi końcowe Odkrajamy tłuszcz i wszystkie ścięgna po wysuszeniu mogą zniszczyć mięso ! Unikamy soli weget i innych glutaminianów w przyprawach ma być zdrowo ! Suchość mięsa można sprawdzić łamiąc je , jeśli będzie gumowate to jeszcze jest mokre i trafia na kaloryfer Wołowinka ma długi termin przydatności ponoć do roku ale umnie nigdy 2 miesięcy nie dotrwała Świetna alternatywa dla słodyczy i przydatna rzecz na siłowni Wychodzi taniej niż kupno na alledrogo gdzie 50g kosztuje 7zł Mi z 2KG czystej wołowiny wyszło 700g suszu Edytowane 15 lutego 2013 przez FlashGordon 7 Cytuj
Gość mate5 Opublikowano 15 lutego 2013 Opublikowano 15 lutego 2013 (edytowane) bluber zwymiotuje kalafiora jak to zobaczy Edytowane 15 lutego 2013 przez mate5 Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 16 lutego 2013 Opublikowano 16 lutego 2013 bluber zwymiotuje kalafiora jak to zobaczy sugerujesz, że chciałbym to jeść? Cytuj
Gość mate5 Opublikowano 16 lutego 2013 Opublikowano 16 lutego 2013 Sugeruję że zdjęcia mogłyby być dla ciebie na tyle obrzydliwe że zwróciłbyś ostatni posiłek. Cytuj
M4c 23 Opublikowano 17 lutego 2013 Opublikowano 17 lutego 2013 Beef jerky genialna sprawa ale to ma być suszone mięso, a jak je wrzucisz do piekarnika rozgrzanego do 200*C to przecież będzie upieczone. Ja daje 50 stopni i suszę przez 5-10h. Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 17 lutego 2013 Opublikowano 17 lutego 2013 Sugeruję że zdjęcia mogłyby być dla ciebie na tyle obrzydliwe że zwróciłbyś ostatni posiłek. to nie działa tak Cytuj
BoroBoro 161 Opublikowano 17 lutego 2013 Opublikowano 17 lutego 2013 Beef jerky genialna sprawa ale to ma być suszone mięso, a jak je wrzucisz do piekarnika rozgrzanego do 200*C to przecież będzie upieczone. Ja daje 50 stopni i suszę przez 5-10h. ja dawałem na 200C na chyba niecałe 2h, mam jakaś funkcje z cyrkulacją powietrza czy coś i się udało, potem dopiero weszła do użytku wędzarnia, ale 50c na 5h też może się sprawdzić ;] Cytuj
Harbuz 954 Opublikowano 19 lutego 2013 Opublikowano 19 lutego 2013 Co można zrobić z bakłażana? Kupiłem ostatnio po pijaku i teraz mi się w lodówce marnuje... 2 Cytuj
assassine 1 724 Opublikowano 19 lutego 2013 Opublikowano 19 lutego 2013 (edytowane) można śmiało wydrążyć z niego miąższ, jak najwięcej żeby ścianki zostały dość cienkie, wszystko osolić i na chwilę odstawić (puści gorycz w ten sposób). Podpiecz same połówki około 10 minut. Miąższ podsmaż z dowolnym nadzieniem (polecam mięcho mielone, cebulkę, czosnek, oliwki, ser i pomidory w puszce), właduj do bakłażana i piecz dalej. Skórki mogą wyglądać nawet na przesadnie przypieczone, bakłażan im lepiej się spiecze tym lepszy. Edytowane 19 lutego 2013 przez assassine Cytuj
standby 1 725 Opublikowano 1 marca 2013 Opublikowano 1 marca 2013 Da ktoś przepis na jakiś totalnie wy(pipi)any pikantny sos bolognese? To co na necie sprawdzilem to jednak lipa... Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 2 marca 2013 Opublikowano 2 marca 2013 Łatwo zrobić samemu. składniki: -pomidory w puszcze -przecier pomidorowy -ostra papryka w proszku -jakieś papryczki, wedle uznania mogą to być chilli, jalapeno, czy jeszcze jakieś tam inne. -tabasco -opcjonalnie czosnek -mięso mielone. Pomidory zmiksować, dodać przecier. Przyprawić ostrą papryką, solą i wkroić papryczki. Wszystko gotować w garnku i doprawić tabasco wedle upodobania ostrości. Na patelni podsmażyć mięso mielone. To wszystko Cytuj
M4c 23 Opublikowano 3 marca 2013 Opublikowano 3 marca 2013 Łatwo zrobić samemu. składniki: -pomidory w puszcze -przecier pomidorowy -ostra papryka w proszku -jakieś papryczki, wedle uznania mogą to być chilli, jalapeno, czy jeszcze jakieś tam inne. -tabasco -KONIECZNIE czosnek -mięso mielone. Pomidory zmiksować, dodać przecier. Przyprawić ostrą papryką, solą i wkroić papryczki. Wszystko gotować w garnku i doprawić tabasco wedle upodobania ostrości. Na patelni podsmażyć mięso mielone. To wszystko fix'd 1 Cytuj
Lucek 4 417 Opublikowano 3 marca 2013 Opublikowano 3 marca 2013 A jak ktoś nie jest mocno mięsożerny to polecam zamiast mięsa wrzucić sobie do tego pokrojone w drobną kostkę i podsmażone wcześniej marynowane tofu. Pychotka! Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 3 marca 2013 Opublikowano 3 marca 2013 (edytowane) A jak ktoś nie jest mocno mięsożerny to polecam zamiast mięsa wrzucić sobie do tego pokrojone w drobną kostkę i podsmażone wcześniej marynowane tofu. Pychotka! no co ty trawa XD Edytowane 3 marca 2013 przez _Be_ Cytuj
Bjały 2 964 Opublikowano 27 czerwca 2013 Opublikowano 27 czerwca 2013 Ostatnio rozmroziłem kawał schabu a że już miałem dosyć schaboszczaków pomyslałem, że zrobie rolady/zrazy z tego. Robiłem według swojego widzi mi się więc przepis jest mój i wszelkie prawa zastrzeżone -Schab -Cebula -Papryka -Sól -Musztarda -Pieprz -Salami -Mąka Miałem kawał schabu którego pokroiłem na 6 kawałków a później oczywiście rozbiłem jak na schabowe. Kotlety posmarowałem musztardą sarepską, doprawiłem solą i pieprzem. Na to poszedł duży plasterek salami (kupiłem takie w posypce paprykowej), następnie kawałki papryki czerwonej porkrojonej w słupki i 2 grube piórka cebuli. Całość zawijamy jak standardowego zraza i spinamy wykałaczkami co by się nam nie rozwalił (można też owinąć nitką bawełnianą). Roladki obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzany olej. Obsmażamy z każdej strony. Jak się ładnie zarumnienią można dolać wody i od tej pory je dusimy. Do tego wrzuciłem ziarenko ziela angielskiego i liść laurowy. Ja dusiłem okolo 30 min przewracajac je co jakis czas. W tym czasie mięcho powinno byc już dobre. Teraz można je wyjąć, i powyciągać wykałaczki a z pozostałej cieczy zrobić sos. Jeżeli jest za rzadki można dodać trochę mąki, chociaż ja w tym miejscu muszę się przyznać poratowałem się sosem pieczeniowym bo mało zostalo cieczy na patelni. Podajemy z ziemniorami, kaszą co kto lubi.. Smaczności! Cytuj
grzybiarz 10 314 Opublikowano 3 sierpnia 2013 Opublikowano 3 sierpnia 2013 (edytowane) Mój dzisiejszy obiad. Oczywiście foto nie moje, ja bym nie pomyślał o kwiatkach. Polecam blog typka: http://edicook.blogspot.com/2013/07/mielone-z-cukinii-i-ziemniakow-placuszki.html Poczytajcie co to za gość: "Swoje doświadczenia kulinarne zdobywałem na lądzie w Polsce,we Francji,Anglii jak również na morzu, pływając na statkach Egona Oldendorffa .Moją pasją są podróże, no i oczywiście kuchnia.(...)" No i oczywiście jakieś tam książki wydaje. To nie jest zwykły bloger, jutuber czy kiwie co. To już trzecia rzecz, którą zrobiłem z jego strony i nie narzekam. Edytowane 3 sierpnia 2013 przez grzybiarz 1 Cytuj
grzybiarz 10 314 Opublikowano 7 listopada 2014 Opublikowano 7 listopada 2014 (edytowane) Ostatnio chyba coś mi na głowę spadło i od tej pory gotuję, a nawet piekę. Parę dni temu upiekłem babkę, według tego przepisu. Tak to wyglądało: Moja pierwsza babka:) Ok, mogłem ją jednak piec 50 minut, a nie 45, bo wyszło trochę zakalcowato:/ A jeszcze wcześniej, zrobiłem makaron z kurczakiem z pesto i z jakimś tam serem (nie mogę znaleźć przepisu). W sumie na zdjęciu jakoś ubogo wygląda. Edytowane 7 listopada 2014 przez grzybiarz 3 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.