Skocz do zawartości

Przepisy


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak Mejm mówi, cebulę i czosnek lepiej podażyć przed dodaniem pomidorów. A do pomidorów z puszki mpżna doać przecier, żeby był wyraźniejszy smak.

Opublikowano

Albo zamiast sosu pomidorowego szpinak z kilkoma łyżeczkami cukru, śmietaną i czosnkiem. Osobno podpiekamy kuraka, osobno robimy szpinak i potem mieszamy z makaronem w garnku i dosypujemy żółty ser i sos sojowy jak ktoś lubi. :)

Opublikowano

Dzięki za wszystkie rady, spróbuję tego nie sknocić, bo chcę rodzicom niespodziankę zrobić. xD

Lain, kurczak ze szpinakiem jest GOTY, ale mam straszną ochotę na takiego w pomidorach.

 

Raczej jestem laikiem w kuchni, więc poprawcie mnie jeśli się gdzieś pomylę. Kurczaka smażę osobno i odstawiam. Potem podsmażam na patelni czosnek i cebulę. Do rondelka wlewam trochę oleju/oliwy, łyżkę koncentratu, pomidory z puszki, a po chwili podsmażony czosnek i cebulę. Smażę i dodaję do tego pod koniec kurczaka. Osobno gotuję makaron.

Taknie?

Opublikowano (edytowane)

Makaron gotowany z lyzka oliwy i w osolonej wodzie na koncu bym tylko odcedzil, wrzucil do sosu i lekko go zredukowal do momentu aby oblepial makaron

 

a możesz mi wytłumaczyć po co oliwa do wody z kluskami? bo ona praktycznie nic nie robi, a jesli juz coś robi to tydynie to że makaron jest mniej podatny na oblabianie sosem, a skoro chcesz żeby sos oblepił makaron to tym bardziej nie polecam dodawania oliwy do gotującej sie wody

 

 

 

błażej

ja ci dam inną propozycje

po pierwsze - po co kurczak w kawałkach? moim zdaniem kurczak bardzo słabo pasuje do sosu pomidorowego i są inne znacznie lepsze opcje. przykładowo mielone mięso, wołowina, wieprzowina, od biedy mielony drób (ale to naprawde najsłabsza opcja)

 

jeśli chcesz zrobić rodzicom dobrze to proponuje coś takiego

 

1 bierz mieloną wołowine (ew wieprzowine) i po lekkim posoleniu i popieprzeniu podsmaż ją żeby była fajnie brązowa

2 gdy sie troche podsmaży i woda odparuje mozesz dorzucić pokrojoną cebule, ale możesz też przerzucić mięso gdzie indziej i cebule podsmarzyć na tej samej patelni ale osobno, jak wolisz

3 gdy mięso i cebula bedą podsmażone mozesz dodac troche czosnku, ale ważne żeby go dodać pod koniec smażenia bo może sie zrobić gorzki jesli za długo bedzie sie smażył

4 jak masz gotową mieszanke mięsa, cebuli i czosnku dorzuć tam sos pomidory, mogą byc z puszki, mogą być prawdziwe pokrojone, możesz dodać też troche koncentratu jeśłi pomidory są zbyt wodniste

5 duś to pod przykryciem z 15 min najlepiej, można krócej ale min 10 minut, żeby pomidory się przegryzły (niektózy duszą to ponad grubo 30 min)

6 do sosu pomidorowo mięsnego dorzuć sól (proponuje po trochu i po zamieszniu próbuj czy jest ok żeby nie przesadzić), pieprz, i co najważniejsze - bazylie!, bazylia cudownie pasuje do spagetti pomidorowego, możesz też dorzucić oregano, ale mimo że wiele osób głównie właśnie stosuje oregano to uważam że bazylia jest znacznie fajniejsza, a oregano jako dodatek w mniejszej ilości niż bazylia

 

no i po tych 15 minutach masz gotowy sos

 

teraz w trakcie robienia sosu, jednocześnie przygotuj makaron, zagotuj wode dorzuć łyżke soli, i wrzuć makaron.

oczyiscie zarówno sos jak i makaron trzeba co jakiś czas mieszać, żeby sie nie przypaliło na dole

 

woda na makaron gotuje sie ok 10 min albo mniej, sam makaron gotuje sie z 7-10 min zaleznie od rodzaju (jest na opakowaniu napisane)

więc wiedząc że z makaronem sprawa potrwa 15-20 min w sumie, zacznij go gotować go tak żeby mniejwięcej był gotowy wtedy kiedy sos bedzie gotowy.

smażenie mięsa i cebuli trwa z około 10 min, sos tak jak mowilem z 10-15 min

z grubsza proponuje gotować makaron pare minut po tym jak zaczniesz smażyć mięso.

 

no i teraz finalizacja

niektórzy żeby ładniej wyglądało wykładają makaron na talerz i na górze kładą kupke sosu, ale ja osobiscie wole wrzućic ugotowany makaron do sosu i wymieszać na patelni, wtedy jest bardziej oblepiony i nie je sie suchego makaronu. samo wrzucenie makaraonu na patelnie i wymieszanie to niecała minuta, i już mozesz wtedy wyłączyć palnik, poprostu pomieszaj i tyle

 

na koniec możesz całość posypać jakimś tartym serem typu parmezan , chociaż ja osobiscie uwielbiam roztopiony ser w spagetti więc kroje zwykły żółty ser np goude w małą kostke i wrzucam na samym końcu na patelnie i mieszam żeby sie fajnie roztopił, jednak jest to już odejście od standardowego przepisu więc nie porponuje ci tego, jednak posypanie parmezanem dodaje miłego smaczku

 

a no i ja też dodaje zwykle ostry sos albo ostre papryczki ale to już moje prywatne preferencje

 

 

ten przepis to jest mniej lub bardziej poprostu spagetii bologneze, i dla mnie jest to super rzecz.

przyznam że wersja z kawałkami kurczaka dla mnie jest znacznie gorsza.

 

specjalnie napisałem ten opis dosyć szczegółowo bo widze że nie masz dużego doświadczenia

Edytowane przez Yano
Opublikowano

 

Makaron gotowany z lyzka oliwy i w osolonej wodzie na koncu bym tylko odcedzil, wrzucil do sosu i lekko go zredukowal do momentu aby oblepial makaron

 

a możesz mi wytłumaczyć po co oliwa do wody z kluskami? bo ona praktycznie nic nie robi, a jesli juz coś robi to tydynie to że makaron jest mniej podatny na oblabianie sosem, a skoro chcesz żeby sos oblepił makaron to tym bardziej nie polecam dodawania oliwy do gotującej sie wody

 

Po pierwsze oliwa doda smaku, po drugie makaron nie bedzie lepil ze soba. I nie martw sie, sos sie przylepi bo o tylko jedna lyzka a nie jak, jak zapewne lubisz, pol butelki tluszczu.

 

 

 

Chciałbym zrobić penne z kurczakiem w sosie pomidorowym

ten przepis to jest mniej lub bardziej poprostu spagetii bologneze,

 

:reggie:

  • Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Po pierwsze oliwa doda smaku, po drugie makaron nie bedzie lepil ze soba. I nie martw sie, sos sie przylepi bo o tylko jedna lyzka a nie jak, jak zapewne lubisz, pol butelki tluszczu

 

to ty sie nie martw - makaron nie bedzie sie lepił ze sobą nawet bez oliwy, chyba że go nie bedziesz mieszał i zacznie przywierać do dna.

serio oliwa jest zbędna

 

penne z kurczakiem - czy spagetti bologneze, są 3 głowne elementy

makaron penne + kurczak + sos pomidorowy

makaron spagetti + mięso mielone + sos pomidorowy

 

i jeśli chodzi o makaron to można sobie wybrać dowolnie, jeśli chce wybrać penne to droga wolna. jednak 2 pozostałe elementy uważam że mają gromne znaczenie i do sosu pomidorowego znacznie ale to naprawde znacznie bardziej pasuje mięso mielone niż kawałki kurczaka.

dlatego napsiałem mu coś co uważam za znacznie lepszą opcje

 

jęsli chce robić z kurczakiem to sobie skorzysta z waszych porad, ale może teraz albo na przyszłość przyda mu sie moj przepis

Edytowane przez Yano
Opublikowano

 

Po pierwsze oliwa doda smaku, po drugie makaron nie bedzie lepil ze soba. I nie martw sie, sos sie przylepi bo o tylko jedna lyzka a nie jak, jak zapewne lubisz, pol butelki tluszczu

 

to ty sie nie martw - makaron nie bedzie sie lepił ze sobą nawet bez oliwy, chyba że go nie bedziesz mieszał i zacznie przywierać do dna.

serio oliwa jest zbędna

 

:facepalmz:

Po odcedzeniu nie bedzie sie lepil a nie w czasie gotowania.

 

 

A to co ty mu podales to w sumie nikogo nie interesuje. Chcial przepis na penne z kurczakiem to na co mu pisac co jest dla ciebie lepsze i co ty bys zrobil. Mial koncept, brakowalo mu wykonczenia to dostal pare porad i koniec tematu.

 

No nadal nie moge, chcial penne z kurczakiem a ty mu podales przepis na spagetti z mielona wolowina. Dwa zupelnie rozne makarony (kluski), dwa zupelnie rozne miesa. I nie jest prawda, ze kurczak nie pasuje do sosu pomidorowego.

 

 

Blazej nie sluchaj, zamiast tego penne zrob przegrzebki na masle klarowanym podane z pure ze skorozonery, topinamburem na palonym sianie i pudrem musztardowym. Do tego lody chrzanowe z biszkoptem cynamonowym i beza makowa. Bo moim zdaniem to lepszy pomysl :facepalmz:

Opublikowano

Yano jak ci smakuje twoja wersja spaghetti to zrob sobie "prawdziwe" ragu, niebo a ziemia. Polecam przy okazji pomidory/passate firmy mutti, testowalem sporo roznych i zadna firma nie nadaje sie do rywalizacji.

Opublikowano (edytowane)

przykro mi Mejm (dałam plusa zanim doczytałam do końca), ale Yano ma rację. Do dobrego makaronu nie ma co dawać oliwy, chyba że gotujesz go na zupę. Powód jest prosty - sos ma oblepić makaron, a nie z niego spływać (tak, od łyżki oliwy już spłynie). 
Koleżanka kiedyś chciała wypróbować tego triku przy włochach - prawie ją wynieśli z kuchni. 

Edytowane przez assassine
  • Plusik 1
Opublikowano

To musisz mi dac gdzies indziej minusa ;(

 

Ja lubie smak oliwy, wiec sobie lyzke dodaje glownie dla aromatu. Kolejnym powodem jest tez to, ze czesto makaron mam zrobiony szybciej i mi lezakuje w durszlaku wiec zeby zapobiec lepieniu dodaje tluszczu (bo jest pyszny). J.ebac wlochow.

Opublikowano

Włochów można i j.ebać, ale dołączam do głosów mówiących, że dawanie oliwy do gotującego się makaronu to średnio na jeża ;) A robienie makaronu na zaś i trzymanie go w durszlaku? Ojoj... Współczuję ;) 

Opublikowano

No niestety jeszcze nie opanowalem do perfekcji niektorych timeingow ;/

 

Ale ostatnio robilem carbonare (bez zoltek, tak wiem, wlosi powiedza, ze to nie carbonara) i dodalem oliwy do wody. Sos oblepial makaron, nic nie wybuchlo i dobrze smakowalo. Tak mi mowiono, ale nie zagwarantuje, ze nie klamali.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...