Skocz do zawartości

Ostatnio widziałem/widziałam...

aux

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hable con Ella Pedro Almodovara - świetny, wyjątkowo spójny obraz o samotnych mężczyznach. Znalazł się tu oczywiście, jak to u Almodovara, trafny portet kobiet, które z początku są prezentowane jako niezrozumiałe. Pedro z zadziwiającą łatwością, lekkością i polotem podchodzi do trudnych tematów, wokół których obraca się fabuła: jest emancypacja kobiet, jest choroba, jest śmierć, jest miłość przybierająca mocno nietypową formę, śmiech, łzy, jest gadanie o kupie i wchodzenie do ogromnej dmuchanej cipy - słowem, jest poetycko. Mam parę wzniosłych zwrotów o tym filmie, ale nie będę się na tym forum rozpisywał, bo i tak to nikogo nie obchodzi. W ogóle, to gdzie jest temat o Almodovarze? 9/10

Mnie obchodzi. Ja lubię Almodovara ;)

Opublikowano

Ja nie wiem czy lubię - za mało jego obrazów widziałem. Ten film mnie się bardzo podobał, "Volver" podobnie, ale kiedyś jak próbowałem w TV obejrzeć Matadora, to wymiękłem po jakichś dwudziestu minutach. Teraz nadrabiam zaległości, bo chcę iść na "Przerwane Objęcia", jakie są jego najważniejsze filmy?

Opublikowano

Te ostatnie są raczej najważniejsze. "Wszystko o mojej matce", "Złe wychowanie". Ze starszych to na pewno "Kobiety na skraju..." i "Drżące ciało". W każdym razie, facet przez ostatnie 30 lat wydaje się utrzymywać tendencją zwyżkową, choć IMO nigdy już nie zrobi czegoś takiego, jak "Porozmawiaj z nią".

Opublikowano

Nie wiem co wszyscy widzą w "Hable con ella". Strasznie nie lubię tego filmu. Mój ulubiony to "Złe wychowanie". Obiektywnie to najlepsze co zrobił obok "Wszystko o mojej matce". Warto oczywiście pamiętać też o "Kobietach na skraju...", "Kwiat mego sekretu", "Kice (Rossy de Palma!) i szeregu innych. "Matador" jest bardzo specyficzny, mnie raczej też średnio podszedł. To jeszcze Almodovar punkowy chociaż widać przebłyski stylu.

Tak w ogóle, oglądałem ostatnio po raz drugi "Przerwane objęcia".

Scena gdy Harry dotyka telewizora przejdzie do historii. Coś pięknego

Opublikowano

Public Enemies z dźonym - uwielbiam gościa i całą tą szmirę jeszcze pociągnął ku górze. Generalnie Mann odleciał w kosmos. Film o niczym, zawód tego roku.

Opublikowano

Dokladnie, mam podobne zdanie.

Ja ostatnio ogladalem "X - Files: I want to belive". Nie wiem co powiedziec... Gdyby film sie nie nazywal Z Archiwum X, to moze bym wystawil ocene 5/10 ... A ze nosi nazwe mojego ulubionego serialu, i do tego genialnej pierwszej czesci, tak ocena 2/10 !!. Co to bylo do cholery ja sie pytam !!! :(. Jak mozna bylo tak schrzanic bardzo dobra serie :/:/

Gość Beka Wnusiu
Opublikowano

Public Enemies 9/10

Jedyny minus to krecenie kamera cyfrowa, troche dziwnie to wygladalo

Opublikowano

Kilka dni temu obejrzałem X-Men geneza: Volverine pod wpływem bardzo udanej gry bazującej na obrazie Gavin'a Hood'a. Film nie należy do0 specjalnie dobrych, ale kilka akcji jest niezłych. Muzyka Gregsona -Williamsa brzmi całkiem nieźle, gra aktorska również ujdzie. Niestety, zabrakło lepiej wyreżyserowanych scen walk i efekty mogłyby być lepsze, za to intro wyszło bardzo fajnie. Mimo wszystko warto obejrzeć. 7/10.

Opublikowano

Obejrzalem Zly Skret 3 (Wrong Turn 3) i kicha jeszcze gorsza od poprzednich. Ten film wyglada mi na produkcje za maks tysiac dolarow, beznadzieja, nie dalem rady dokonczyc.

Opublikowano

Gry video oraz przemysł filmowy przenikają się coraz intensywnej, inspirując się wzajemnie. Polecam obadać film pt. "Elitarni" ("Tropa de elite" w oryginale).

Brazylijskie slumsy. Domy z kartonów, prowizoryczne chatki sklecone z blachy, przypominające kontenery na śmieci. Policja albo tu nie zagląda wcale albo przychodzi po prowizję od zysków, jaką płacą jej kartele narkotykowe za utrzymywanie gałek ocznych w stanie "szeroko-zamkniętym" . Tu każdy albo jest skorumpowany albo takim się stanie. Jest i trzeci wariant- będzie martwy.

Władze, chcąc zapanować nad sytuacją, dają impuls do utworzenia specjalnej grupy uderzeniowej. I taka też powstaje, dostając znamienny kryptonim "Grupa Czaszek". Oraz licencję na zabijanie, niejako w bonusie.

Film niesie narracja byłego kapitana "Czaszek". Czuć moc niektórych stwierdzeń: "Czaszki nie chodiły do slamsów by zadawać pytania. Czaszki chodziły tam zabijać". Gość nie rozmija się z prawdą, Czaszki wchodząc na podejrzany teren otwierały ogień z broni cięzkiej do wszystkich. Przesłuchania za pomocą kija od mopa wtykanego w odbyt, metody szkolenia i rekrutacji Czaszek polegające na łamaniu w człowieku resztek słabości i ludzkich odruchów- to wszystko uderza mocno i sugestywnie.

Favellas- dzielnice biedy, slumsy. Ujrzymy je w Max Paynie 3, Call of Duty 4. Widać film zrobił wrażenie, czemu nie trudno się dziwić

Opublikowano

No dobra, ale "Elitarni" nie są pierwszym znanym filmem, który by pokazywał życie w slumsach. Powiedziałbym raczej, że setnym. Tak że trudno go posądzać o to, że jest inspiracją.

Opublikowano

Tak, jest takich filmów wiele, ale czy to przypadek, że po "Elitarnych" (spory sukces) developerzy zaczeli osadzać akcję gier w slumsach?

Myślę, że nie.

Opublikowano (edytowane)

Nieznajomi - rok czaiłem się żeby obejrzeć Nieznajomych, aż w końcu puścili go w tv. Sam początek, pierwsze 20-30 minut zwiastowało dobry thriller, dobre kino. Efekt zaszczucia, klimat wszystko ok. To co na początku się podobało potem zamieniło się w nuuudę, 40 minut uciekania z domu do stodoły, ze stodoły do domu i tak w kółko i na końcu finał trwający 5 minut. Szkoda bo mogło być o wiele lepiej. 5/10

Edytowane przez SłupekPL
Opublikowano

Yattaman - Film Miikego. Zryty jak siemasz wiktor. Dla fanów zwariowanych japońskich filmów, oraz dla ludzi, którzy do Yattamana podchodzą z sentymentem, którzy jak ja oglądali w dawnych czasach na poloni 1 produkcje takie jak Daimos, Gigi, Kapitan Tsubasa czy Yattaman. JEst to 150% anime. Czysta głupawka, która nie sili się bycia czymś wzniosłym:D Ja bawiłem się świetnie, klimat dzieciństwa wrócił. Za pomysł stworzenia fabularnej wersji anime z 1979 chylę czoła :D Film zrobiony przez fana dla fanów:D 7/10

Opublikowano

import / export - Dawno nie ogladalem nic, totez siegnalem po ten twór wczoraj no i jestem pod wrazeniem. Film wyciszony, spokojny, smutny.

doskonale zdjecia, brak w sumie muzyki, wszystko sztuczne a zarazem takie ludzkie, zyciowe.. nie umiem tego opisac, napewno musialbym powtorzyc seans, by wydobyc jeszcze wiecej

5/6

Opublikowano

Wrong Turn 3 - jeśli ktoś chce obejrzeć robi to na własną odpowiedzialność. I i II część przy tym to arcydzieła. Film jest POWAŻNIE nieporozumieniem w każdym aspekcie. 1/10

Orphan - dobry thriller, trzyma w napięciu i końcówka zaskakuje. Polecam 8/10

Antychryst - ciężko ocenić. Żeby do końca docenić film trzeba chyba mieć do niego "dzień" i zajawkę. Ja tego nie miałem i o filmie już zapomniałem.

Opublikowano

Antychryst - ciężko ocenić. Żeby do końca docenić film trzeba chyba mieć do niego "dzień" i zajawkę. Ja tego nie miałem i o filmie już zapomniałem.

No, nietuzinkowy film, który podzielił społeczeństwo na dwie grupy. Tych którzy twierdzą, że to był kutas Dafoe'a i tych którzy twierdzą, że był to kutas dublera. 6/10

Opublikowano

Bylem dzis na "Odlocie" w 3d, spoko bajka. Tym samym aktualny ranking najlepszych filmow 2009 wyglada nastepujaco:

1. Yattaman

2. Odlot

3. Transformers 2

4. Epoka Lodowcowa 3

5. Nowy film Almodovara

6. Bekarty Wojny