Kalel 3 634 Opublikowano 22 października 2023 Opublikowano 22 października 2023 Czas Krwawego Księżyca - wybitne kino, do którego nie wrócę pewnie. Fenomenalny slow-burn który w pierwszej połowie skupia się na wyjątkowo ohydnej zbrodni, a w drugiej na satysfakcjonującej karze. Jest tyle rzeczy które Martin pozostawia rzucone mimo chodem, a zazębiają się w finalnym akcie ze ostatnie 30-40 minut się chłonie. Włączenie w scenie gdzie DiCaprio pokazuje swoje wyżyny aktorstwa. Ja polecam mocno każdemu kto chce dobry film o zbrodni obejrzeć i przy okazji podziwiać fenomenalne aktorstwo. 8+/10 1 Cytuj
Rudiok 3 458 Opublikowano 22 października 2023 Opublikowano 22 października 2023 W dniu 10.10.2023 o 17:06, Ken Adams napisał: The Meg. Meg 2: the trench. Dobre kino fantastyczne bez spinki. Obejrzalem to i teraz wołam na psa pippin! +1 Kwintesencja popcorniaka, przy którym mózg ma zakaz włączania jakiejkolwiek logiki. Przerysowane, komiksowe, głupiutkie, ale przy tym sprawnie zrealizowane. Osobny plusik za aktorkę grającą Kassandrę w Odyssey. Cytuj
Fanek 677 Opublikowano 22 października 2023 Opublikowano 22 października 2023 5 godzin temu, Mejm napisał: Anatomy of a fall - w wypozyczalni polecali, podobno jakies niezle dzielo to wzialem. Wczoraj sprawdzilem jeszcze raz czy nie ma lepszej wersji, ale film juz zniknal calkowicie z polki. Dziwne. Mamy tu na poczatku tragedie a potem proces wyjasniajacy co sie de facto stalo. Nie nastawiajcie sie jednak na goroace i Film jak dla mnie moglby byc jednak z pol h krotszy bo niektore sceny ciagna sie bez sensu. Zaskoczylo mnie tez to, ze to nie jest klimat rozpraw lat 90 w usa gdzie mamy ciagle plot twisty i moze nawet strzelanine. To nie te klimaty. Ale generalnie polecam, jak na kino europejskie to mysle ze niezla robota a i widze, ze krytycy sie spuszczaja. 7,5/10. Gdzie to można obejrzeć? Cytuj
Mejm 15 632 Opublikowano 22 października 2023 Opublikowano 22 października 2023 Nie wiem. Jak pisalem, bylo u mnie chwile i zniknelo. Moze w innych wypozyczalniach bedzie. Cytuj
Masorz 13 265 Opublikowano 22 października 2023 Opublikowano 22 października 2023 7 godzin temu, Kalel napisał: Czas Krwawego Księżyca - wybitne kino, do którego nie wrócę pewnie. Fenomenalny slow-burn który w pierwszej połowie skupia się na wyjątkowo ohydnej zbrodni, a w drugiej na satysfakcjonującej karze. Jest tyle rzeczy które Martin pozostawia rzucone mimo chodem, a zazębiają się w finalnym akcie ze ostatnie 30-40 minut się chłonie. Włączenie w scenie gdzie DiCaprio pokazuje swoje wyżyny aktorstwa. Ja polecam mocno każdemu kto chce dobry film o zbrodni obejrzeć i przy okazji podziwiać fenomenalne aktorstwo. 8+/10 "Wybitne" do którego nie wrócisz XD Wybitemu filmowi nie daje się 8/10, no sorry kurła. 1 Cytuj
oFi 2 650 Opublikowano 22 października 2023 Opublikowano 22 października 2023 Moze to takie 8 bez dodatku Nintendo. 1 Cytuj
MEVEK 3 728 Opublikowano 22 października 2023 Opublikowano 22 października 2023 Gdzie Śpiewają Raki - Musze przyznać iz jest to świetne, spokojne kino z dobrym zakończeniem. Nie, nie mowie tutaj o szczęśliwym zakończeniu, a takim ktore zaskakuje. Film opowiada historie dziewczynki o imieniu Kya - w krotce sierotce pozostawionej przez rodziców i rodzeństwo, która dorasta gdzieś na bagnach w swoim opuszczonym domu. W międzyczasie na mokradlach ginie młody mężczyzna, a cala winę społeczność pobliskiego miasteczka zrzuca na dziewczynę z bagien, której tak naprawdę nie znają. Film trzyma fason do końca. Polecam serdecznie +7/10 1 Cytuj
Kalel 3 634 Opublikowano 23 października 2023 Opublikowano 23 października 2023 9 godzin temu, Masorz napisał: "Wybitne" do którego nie wrócisz XD Wybitemu filmowi nie daje się 8/10, no sorry kurła. wybitny bo jest fenomenalnie zmontowany, ma świetne aktorstwo i opowiada wciągająca historię, ale nie uważam jest to film który będę pasjami oglądał i wracał przy okazji. Cytuj
Shankor 1 684 Opublikowano 23 października 2023 Opublikowano 23 października 2023 Zupełnie jak film "Rocco invades Poland". 1 Cytuj
Kalel 3 634 Opublikowano 23 października 2023 Opublikowano 23 października 2023 W 'Księżycu" też jest sporo o robieniu dziur! Cytuj
Absolem 1 035 Opublikowano 25 października 2023 Opublikowano 25 października 2023 Killers of the Flower Moon - Oskar dla Scorsese, De Niro i Di Caprio. 1 Cytuj
JaskinieTerrigenoweMarvela 142 Opublikowano 26 października 2023 Opublikowano 26 października 2023 10 godzin temu, Absolem napisał: Killers of the Flower Moon - Oskar dla Scorsese, De Niro i Di Caprio. ... Nie da rady. Zresztą to samo gawiedzi światowa nie tak dawno gaworzyła, że ,,Oscarów z 1000000 dla Oppenheimera", że dzieło Nolana to zwycięzca uroczystości wręczenia nagród Akademii w 2024 absolutny! A tu przychodzi obraz Scorsese, i co? Znowu będziemy mieli ,,kolejnego!" zwycięzcę gali? Albo ,,czampion" będzie jeden, albo już nie wiem co. Może będzie to wszystko ustawione i niech dziadkowi dadzą za tego ,,kwiatka" wszystko, co mają i giterez. Naprawdę nie mam pojęcia, zobaczę "KOTFM" będę dopiero finalnie typował... może faktycznie jest to potężne dzieło, wręcz arcydzieło. Wracanie nostalgią do klasyków "Pijany Mistrz (1978)" - 45-lecie!, a'propos Scorsese: "Ulice Nędzy (1973)" - 50-lecie. Jest vibe! Cytuj
Absolem 1 035 Opublikowano 26 października 2023 Opublikowano 26 października 2023 Uważam że jest się z czego cieszyć. W tym roku są konkretne filmy do upamiętnienia nagrodą a nie jakieś wysrywy. Oppenheimer świetny ale mnie bardziej ruszył KoFM, tak w kwestii reżyserii jak i aktorskiej ale oba filmy to sztosy. 1 Cytuj
Yap 2 910 Opublikowano 27 października 2023 Opublikowano 27 października 2023 The Creator - ok, film jak na swoj budzet miazdzy jadra jakoscia wizualna (spodziewam sie jakiejs bezwartosciowej statuetki). Mozna sie zastanowic nad dazeniem do zatarcia prawdy, mozna doszukiwac sie czlowieczenstwa w tych sztucznych tworach, mozna polubic glownego bohatera i cale romantyczne tlo (lub, jak koja zona, zlekcewazyc je kompletnie i wysmiac ostatnia scene). Co ten film ma jednak przekazac? Ze sztucznosc i czlowieczenstwo beda kiedys jednym i mamy sie na to przygotowac? Mamy tolerowac innosc? Nie wiem. Wole ten obraz traktowac jako futurystyczny melodramat. Na randke moze byc. Cytuj
PiotrekP 2 178 Opublikowano 28 października 2023 Opublikowano 28 października 2023 (edytowane) TRANSFORMERS 3 Dla mnie najlepsza część Bayowskiej sagi zaraz po jedynce. Wizualnie nadal robi robotę, rozłożenie wątków ludzkich i transformerów dobrze wyważone i nawet aktorsko nie wypadło to źle. No i muza Jablonsky'ego z "There is no plan" na czele. Zresztą uważam że Bay trochę się tym zrehabilitował za słabiutką dwójkę. Niestety potem nakręcił jeszcze dwie koszmarne części z serii. Edytowane 28 października 2023 przez PiotrekP 1 Cytuj
Wredny 10 124 Opublikowano 28 października 2023 Opublikowano 28 października 2023 Wreszcie się zmusiłem do obejrzenia, trochę pod wpływem hajpu na "Czas krwawego księżyca". Już parę razy się od tego odbijałem - tylko i wyłącznie przez umiłowanie do oryginału, ale minęło już tyle czasu od ostatniego seansu pierwowzoru z Hong Kongu, że wreszcie udało mi się dobrnąć do końca. Dobre kino oczywiście, ale nadal wolę oryginał - jest skrojony pod bardziej inteligentnego widza, pewne rzeczy sugeruje, zamiast mówić wprost i ogólnie jest bardziej skondensowany i treściwy, podczas gdy wersja Scorsese jest rozwleczona i momentami zahacza o grafomaństwo tym wyłuszaczaniem najbardziej oczywistych rzeczy, a czasem waleniem nimi w pysk. DiCaprio i Damon świetni, Nicholson średnio - taki dziwny, psychotyczny dziadek, bez jakiegoś złowieszczego sznytu, mimo że bardzo się starali go takim przedstawić - co prawda w tym temacie pierwowzór też nie błyszczał, ale troszkę przerysowali tę postać. Tak jak wcześniej wspomniałem - oryginał skupia się na tym, co ważne, nie zamula, trzyma w napięciu, przekazuje tylko istotne informacje, pozwalając widzowi na samodzielne łączenie faktów, a tutaj mamy kilka niepotrzebnie rozwleczonych wątków (np ten z panią psychiatrą), które niczego do filmu nie wnoszą. Rozumiem, że mały Martin ma zamiłowanie do takich długaśnych produkcji i niech sobie takowe robi, skoro mu wychodzą, ale tylko kiedy opowiada swoje własne historie. Oryginalna historia była idealnie wyważona i przycięta, więc takie rozciągnięcie tylko jej zaszkodziło. Nie na tyle, bym dał mniej niż 8/10, ale nadal... No i ten Oscar dla Marty'ego... Akurat w tym przypadku niezasłużony, ale pewnie chcieli dać mu coś w stylu za całokształt, więc akurat padło na tę amerykańską podróbkę dzieła Made in China. 1 1 Cytuj
Rudiok 3 458 Opublikowano 30 października 2023 Opublikowano 30 października 2023 Hereditary - jakoś przegapiłem a oglądało się przyjemnie. Fajnie straszy, klimacik specyficzny i mocno wchodzący na psychę. Niektóre sceny bardzo mocne i sugestywne. Aktorstwo na wysokim poziomie. Solidne 7/10. Pogrzebani - niby prosta historyjka z przerysowanymi bohaterami (o walce sądowej przedsiębiorcy z korporacją), ale pod spodem bardzo dobry pokaz aktorstwa Jamiego Foxxa i Tommy Lee Jonesa. Scenariuszowo niewiele tu się dzieje, ale ogląda się z wypiekami na twarzy. 7.5/10 Gran Turismo - zrobić film na podstawie gierki, o gierce, z graczami w tle i nie znudzić nawet gospodyń domowych to trzeba umieć. Mimo że znów scenariusz pisany dużymi literami i pełen klisz to sceny wyścigów i mix świata rzeczywistego z wirtualnym zrealizowane po mistrzowsku. No i naprawdę można było poczuć emocje. Good shit. 7.5/10 1 Cytuj
PiotrekP 2 178 Opublikowano 3 listopada 2023 Opublikowano 3 listopada 2023 Terrifer 2 Piękny film w sam raz na rodzinne spotkania. Oglądany w nocy o północy nie przerazi nikogo, więc nie wiem o co chodzi. Typek w masce biega z nożem jak pojebany goniąc indyki i rozlewa barszczyk (bo święta mu się pomyliły) więc jest mu smutno. Smutny był też budżet więc całość wygląda i tak lepiej niż ostatnie filmy marvela. Polecam do niedzielnego obiadku, uprzyjemni on atmosferę. 1 Cytuj
Shen 10 525 Opublikowano 9 listopada 2023 Opublikowano 9 listopada 2023 3 minuty temu, mitra napisał: Brzmienie zachęcająco Jeden z lepszych horrorów ostatnich lat. Cytuj
Boomcio 4 337 Opublikowano 9 listopada 2023 Opublikowano 9 listopada 2023 ''Egzorcysta papaja jeża'' mi siadł w miarę fajnie. Ciekawa historia i dobrze zagrana. Ósemeczka od boomcia. Cytuj
mitra 1 843 Opublikowano 9 listopada 2023 Opublikowano 9 listopada 2023 30 minut temu, Crazy Horse napisał: ''Egzorcysta papaja jeża'' mi siadł w miarę fajnie. Ciekawa historia i dobrze zagrana. Ósemeczka od boomcia. Dobry film, mnie i żonie się podobał. Crow bardzo fajnie zagrał, ogólnie jeśli chodzi o tego typu filmy, czyli egzorcyzmy, dwa - trzy pomieszczenia to nawet bardzo dobry. Tylko akcje z papą takie średnie. Cytuj
Rudiok 3 458 Opublikowano 9 listopada 2023 Opublikowano 9 listopada 2023 24 minuty temu, mitra napisał: Dobry film, mnie i żonie się podobał. Crow bardzo fajnie zagrał, ogólnie jeśli chodzi o tego typu filmy, czyli egzorcyzmy, dwa - trzy pomieszczenia to nawet bardzo dobry. Tylko akcje z papą takie średnie. +1 Spodziewałem się paździerza, a dostałem wariację na temat Egzorcysty z dobrym aktorem w roli głównej. Żaden Mesjasz, ale dobre rozrywkowe kino. Cytuj
michal 576 Opublikowano 10 listopada 2023 Opublikowano 10 listopada 2023 On 10/28/2023 at 2:23 PM, Wredny said: Wreszcie się zmusiłem do obejrzenia, trochę pod wpływem hajpu na "Czas krwawego księżyca". Już parę razy się od tego odbijałem - tylko i wyłącznie przez umiłowanie do oryginału, ale minęło już tyle czasu od ostatniego seansu pierwowzoru z Hong Kongu, że wreszcie udało mi się dobrnąć do końca. Dobre kino oczywiście, ale nadal wolę oryginał - jest skrojony pod bardziej inteligentnego widza, pewne rzeczy sugeruje, zamiast mówić wprost i ogólnie jest bardziej skondensowany i treściwy, podczas gdy wersja Scorsese jest rozwleczona i momentami zahacza o grafomaństwo tym wyłuszaczaniem najbardziej oczywistych rzeczy, a czasem waleniem nimi w pysk. DiCaprio i Damon świetni, Nicholson średnio - taki dziwny, psychotyczny dziadek, bez jakiegoś złowieszczego sznytu, mimo że bardzo się starali go takim przedstawić - co prawda w tym temacie pierwowzór też nie błyszczał, ale troszkę przerysowali tę postać. Tak jak wcześniej wspomniałem - oryginał skupia się na tym, co ważne, nie zamula, trzyma w napięciu, przekazuje tylko istotne informacje, pozwalając widzowi na samodzielne łączenie faktów, a tutaj mamy kilka niepotrzebnie rozwleczonych wątków (np ten z panią psychiatrą), które niczego do filmu nie wnoszą. Rozumiem, że mały Martin ma zamiłowanie do takich długaśnych produkcji i niech sobie takowe robi, skoro mu wychodzą, ale tylko kiedy opowiada swoje własne historie. Oryginalna historia była idealnie wyważona i przycięta, więc takie rozciągnięcie tylko jej zaszkodziło. Nie na tyle, bym dał mniej niż 8/10, ale nadal... No i ten Oscar dla Marty'ego... Akurat w tym przypadku niezasłużony, ale pewnie chcieli dać mu coś w stylu za całokształt, więc akurat padło na tę amerykańską podróbkę dzieła Made in China. sredniak w porownaniu do azjatyckiego oryginału 2 2 Cytuj
Rudiok 3 458 Opublikowano 10 listopada 2023 Opublikowano 10 listopada 2023 44 minuty temu, michal napisał: sredniak w porownaniu do azjatyckiego oryginału Ale się cieszę, że najpierw widziałem oryginał, wspaniały film. Departed ok, ale jednak to trochę jak spisywanie wypracowania od kolegi z błędami. 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi