czeskimaster 3 412 Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu Dziedzictwo 2018 I To jest horror. Trzyma za jaja od samego początku. Dziwny, straszny, ciągle czujesz napięcie, a jump scary są wykonane po mistrzowsku (a jest ich bardzo mało) https://www.filmweb.pl/film/Dziedzictwo.+Hereditary-2018-802930Ten masz na myśli? Bo jest też inne dziedzictwo, pod inna nazwą. Cytuj
Sedrak 884 Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu 20 minutes ago, czeskimaster said: https://www.filmweb.pl/film/Dziedzictwo.+Hereditary-2018-802930 Ten masz na myśli? Bo jest też inne dziedzictwo, pod inna nazwą. Tak, ten. Dopisałem jeszcze angielski tytuł 1 Cytuj
Rtooj 1 729 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Ciężko o mocniejszą scenę niż powrót brata do domu i próba zaśnięcia po wiadomym wydarzeniu. Chyba najlepsze filmy subiektywnie to takie które zostawiają Ci w głowie na zawsze swoje fragmenty i chcesz do nich wracać. 1 Cytuj
AdiCarrion 130 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu W podobnym stylu jest Zabójstwo świętego jelenia-również na Prime Cytuj
Sedrak 884 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 2 hours ago, Rtooj said: Ciężko o mocniejszą scenę niż powrót brata do domu i próba zaśnięcia po wiadomym wydarzeniu. Chyba najlepsze filmy subiektywnie to takie które zostawiają Ci w głowie na zawsze swoje fragmenty i chcesz do nich wracać. Ja nie do końca wiedziałem/wierzyłem w to co się stało i właśnie idealnie mogłeś się jako widz wczuć w jego sytuację. No pojebany film na maksa i dzisiaj cały dzień rozkminiam go 1 Cytuj
Rtooj 1 729 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Najlepsze że z trailerów wynikało że siostra będzie miała znacznie większą rolę. Cytuj
Square 8 960 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu W dniu 19.02.2025 o 18:17, dominalien napisał(a): Alita: Battle Angel Uwielbiam i dałbym wiele za kolejny film. 1 Cytuj
Sedrak 884 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 24 minutes ago, Rtooj said: Najlepsze że z trailerów wynikało że siostra będzie miała znacznie większą rolę. Role miała niedużą, ale w sumie batdzo ważną, bo jeśli dobrze zrozumiałem to Spoiler Ona była opętana, ale docelowo to właśnie jej brat miał być naczyniem dla tego bożka? Dlatego babcia się tak nią interesowała, a matkę namawiała do drufiej ciąży? Cytuj
Rtooj 1 729 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Nie oglądałem filmu z 3 lata więc nie pamiętam. Cytuj
Sep 1 681 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Wolf Man (2025) - kolejna interpretacja mitu wilkołaka, która tak naprawdę nic ciekawego nie wnosi. No jest jakieś minimalne napięcie w drugiej części filmu, ale tak to, po prostu zwykłe ganianie się po domku i lesie. Nosferatu (2024) - może liczyłem na coś więcej. Jest artystycznie jak to u Eggersa. Bywa brutalnie, czasem obrzydliwie, czasem zaskoczy jakiś jumpscare. Ogromny plus za barwę głosu i charakterystyczny Spoiler wąs wiadomo kogo. Ogólnie wszystkie sceny z tytułowym Nosferatu to najlepsza składowa tego filmu. Z chęcią sprawdzę wersje reżyserską jak wyjdzie. Warto zobaczyć, choć ja osobiście nadal wolę Drakulę z Oldmanem i Hopkinsem. Cytuj
Zwyrodnialec 1 768 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Ta rozszerzona wersja Nosferatu już wyszła i niewiele dodaje, bo to tylko kilka minut. Cytuj
dominalien 305 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu The Predator na N Przylatuje gościu z kosmosu i jest rozpierducha. To ten z 2018 r., reż. Shane Black, czyli koleś, który występował w pierwszym. Ja chyba jakąś lobotomię miałem, której nie zauważyłem, tyle rzeczy mi się ostatnio podoba. Kolejny film, którego nie obejrzałem po słabych opiniach (tym razem od towarzystwa z innego forum, które wtedy czytałem) no i kolesie gadali z dupy. Bardzo przyzwoity Predator, może nawet najlepszy od czasu pierwszego? Podpasował mi jajcarski ton, aktorzy mniej, choć postacie fajne. Dialogi w pierwszej chwili rażą (co oni tacy wszyscy po buchu są?), ale po seansie stwierdzam, że chwała im za to, że wszystko nie jest takie śmiertelnie na serio. I wreszcie ktoś spróbował czegoś nowego fabularnie niż proste „przyleciał na polowanie, musimy go zabić”. Bardzo natomiast mi podpasował montaż, wszystkie szybkie sceny wydają się lekko w zwolnionym tempie i tak jakby przytłumione. Dzięki temu dokładnie widać, co się dzieje i inni powinni się tego uczyć. Wysokie 7/10 Cytuj
JaskinieTerrigenoweMarvela 129 Opublikowano 14 minut temu Opublikowano 14 minut temu Królewna Śnieżka i siedmiu krasnoludków - Disney+, seans w UHD, DolbySystems etc., z klasycznym podkładem polskich aktorów głosowych! Tak, animacja ta to istna kultowość, ikoniczność, archetyp, panteon dziedzictwa animacji! 1937 rok! 88 lat na karku, a ta produkcja starzeje się jak wino... właściwie to tak naprawdę się nie starzeje, to wspaniała baśń, która aktualna będzie zawsze, dopóki ludzie będą oglądać treści filmowe i serialowe i dopóki będą one dostępne w ,,chmurze" czy przez ,,telewizję przyszłości". Może i technicznie... nie perfekcyjna animacja, bo ta ,,rotoskopowa idealizacja" Disneya momentami aż kuła podczas seansu w oczy, ale za to tła, kontury, kolor - baśń zamknięta w formie rysunku! Bardzo mocne 8/10 z mojej strony. Czarnobyl. Reaktor strachu - 2012 rok. Niskobudżetowy ,,indie" horror, z elementami akcentu ,,paranormalnego"; dziwny gatunkowy miks, bo niekiedy pachniało aż found footage, ale tego akcentu było to mało. Fakt, to film na granicy kiczowatości. Ma jednak on w sobie tą cholernie mocną stronę: umiejscowienie akcji! Tak, Prypeć, okolice samych ruin czarnobylskiej elektrowni, no i te Spoiler mutany, jak ci główni źli, oraz wojskowi rzecz jasna monitorujący życie ,,mutków" na terenie około elektrowni od lat - taki zamysł fabularny był naprawdę ok. Odstraszało od tej produkcji: jej zbyt krótka długość, i mało interesujące postaci. Ale i tak można było bawić się z tym filmem na dobrym horrorkowym poziomie. Ocena: 7/10. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi