czeskimaster 3 412 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu Dziedzictwo 2018 I To jest horror. Trzyma za jaja od samego początku. Dziwny, straszny, ciągle czujesz napięcie, a jump scary są wykonane po mistrzowsku (a jest ich bardzo mało) https://www.filmweb.pl/film/Dziedzictwo.+Hereditary-2018-802930Ten masz na myśli? Bo jest też inne dziedzictwo, pod inna nazwą. Cytuj
Sedrak 884 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu 20 minutes ago, czeskimaster said: https://www.filmweb.pl/film/Dziedzictwo.+Hereditary-2018-802930 Ten masz na myśli? Bo jest też inne dziedzictwo, pod inna nazwą. Tak, ten. Dopisałem jeszcze angielski tytuł 1 Cytuj
Rtooj 1 729 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu Ciężko o mocniejszą scenę niż powrót brata do domu i próba zaśnięcia po wiadomym wydarzeniu. Chyba najlepsze filmy subiektywnie to takie które zostawiają Ci w głowie na zawsze swoje fragmenty i chcesz do nich wracać. 1 Cytuj
AdiCarrion 130 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu W podobnym stylu jest Zabójstwo świętego jelenia-również na Prime Cytuj
Sedrak 884 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu 2 hours ago, Rtooj said: Ciężko o mocniejszą scenę niż powrót brata do domu i próba zaśnięcia po wiadomym wydarzeniu. Chyba najlepsze filmy subiektywnie to takie które zostawiają Ci w głowie na zawsze swoje fragmenty i chcesz do nich wracać. Ja nie do końca wiedziałem/wierzyłem w to co się stało i właśnie idealnie mogłeś się jako widz wczuć w jego sytuację. No pojebany film na maksa i dzisiaj cały dzień rozkminiam go 1 Cytuj
Rtooj 1 729 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Najlepsze że z trailerów wynikało że siostra będzie miała znacznie większą rolę. Cytuj
Square 8 960 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu W dniu 19.02.2025 o 18:17, dominalien napisał(a): Alita: Battle Angel Uwielbiam i dałbym wiele za kolejny film. 1 Cytuj
Sedrak 884 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu 24 minutes ago, Rtooj said: Najlepsze że z trailerów wynikało że siostra będzie miała znacznie większą rolę. Role miała niedużą, ale w sumie batdzo ważną, bo jeśli dobrze zrozumiałem to Spoiler Ona była opętana, ale docelowo to właśnie jej brat miał być naczyniem dla tego bożka? Dlatego babcia się tak nią interesowała, a matkę namawiała do drufiej ciąży? Cytuj
Rtooj 1 729 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu Nie oglądałem filmu z 3 lata więc nie pamiętam. Cytuj
Sep 1 681 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Wolf Man (2025) - kolejna interpretacja mitu wilkołaka, która tak naprawdę nic ciekawego nie wnosi. No jest jakieś minimalne napięcie w drugiej części filmu, ale tak to, po prostu zwykłe ganianie się po domku i lesie. Nosferatu (2024) - może liczyłem na coś więcej. Jest artystycznie jak to u Eggersa. Bywa brutalnie, czasem obrzydliwie, czasem zaskoczy jakiś jumpscare. Ogromny plus za barwę głosu i charakterystyczny Spoiler wąs wiadomo kogo. Ogólnie wszystkie sceny z tytułowym Nosferatu to najlepsza składowa tego filmu. Z chęcią sprawdzę wersje reżyserską jak wyjdzie. Warto zobaczyć, choć ja osobiście nadal wolę Drakulę z Oldmanem i Hopkinsem. Cytuj
Zwyrodnialec 1 768 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu Ta rozszerzona wersja Nosferatu już wyszła i niewiele dodaje, bo to tylko kilka minut. Cytuj
dominalien 307 Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu The Predator na N Przylatuje gościu z kosmosu i jest rozpierducha. To ten z 2018 r., reż. Shane Black, czyli koleś, który występował w pierwszym. Ja chyba jakąś lobotomię miałem, której nie zauważyłem, tyle rzeczy mi się ostatnio podoba. Kolejny film, którego nie obejrzałem po słabych opiniach (tym razem od towarzystwa z innego forum, które wtedy czytałem) no i kolesie gadali z dupy. Bardzo przyzwoity Predator, może nawet najlepszy od czasu pierwszego? Podpasował mi jajcarski ton, aktorzy mniej, choć postacie fajne. Dialogi w pierwszej chwili rażą (co oni tacy wszyscy po buchu są?), ale po seansie stwierdzam, że chwała im za to, że wszystko nie jest takie śmiertelnie na serio. I wreszcie ktoś spróbował czegoś nowego fabularnie niż proste „przyleciał na polowanie, musimy go zabić”. Bardzo natomiast mi podpasował montaż, wszystkie szybkie sceny wydają się lekko w zwolnionym tempie i tak jakby przytłumione. Dzięki temu dokładnie widać, co się dzieje i inni powinni się tego uczyć. Wysokie 7/10 Cytuj
JaskinieTerrigenoweMarvela 129 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Królewna Śnieżka i siedmiu krasnoludków - Disney+, seans w UHD, DolbySystems etc., z klasycznym podkładem polskich aktorów głosowych! Tak, animacja ta to istna kultowość, ikoniczność, archetyp, panteon dziedzictwa animacji! 1937 rok! 88 lat na karku, a ta produkcja starzeje się jak wino... właściwie to tak naprawdę się nie starzeje, to wspaniała baśń, która aktualna będzie zawsze, dopóki ludzie będą oglądać treści filmowe i serialowe i dopóki będą one dostępne w ,,chmurze" czy przez ,,telewizję przyszłości". Może i technicznie... nie perfekcyjna animacja, bo ta ,,rotoskopowa idealizacja" Disneya momentami aż kuła podczas seansu w oczy, ale za to tła, kontury, kolor - baśń zamknięta w formie rysunku! Bardzo mocne 8/10 z mojej strony. Czarnobyl. Reaktor strachu - 2012 rok. Niskobudżetowy ,,indie" horror, z elementami akcentu ,,paranormalnego"; dziwny gatunkowy miks, bo niekiedy pachniało aż found footage, ale tego akcentu było to mało. Fakt, to film na granicy kiczowatości. Ma jednak on w sobie tą cholernie mocną stronę: umiejscowienie akcji! Tak, Prypeć, okolice samych ruin czarnobylskiej elektrowni, no i te Spoiler mutany, jak ci główni źli, oraz wojskowi rzecz jasna monitorujący życie ,,mutków" na terenie około elektrowni od lat - taki zamysł fabularny był naprawdę ok. Odstraszało od tej produkcji: jej zbyt krótka długość, i mało interesujące postaci. Ale i tak można było bawić się z tym filmem na dobrym horrorkowym poziomie. Ocena: 7/10. Cytuj
nero2082 868 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Captain America BNW - co za gniot, dzięki temu tworowi nie pójdę już na marvela do kina jeśli nie będą go robić bracia Russo bo to nie ma sensu, Winter Soldier ustawił poprzeczkę i właściwie żaden marvel do niej nie doskoczył. natomiast Brave New World to przedskoczek chyba. tam nie było nic, political fiction? plażo proszę. był fajny budżet to akcja i efekty powinny być super cnie? no właśnie kurła nie, cudem nie usnąłem. niekończący się nudny serial do obejrzenia w kinie, nothx. You're not Steve Rogers.. Nosferatu - no i to jest petarda. to jest kino. to będzie klasyk bo klimat jest w każdym pojedyńczym, zrobionym ze smakiem kadrze. zresztą znajomy fotograf szczał pod siebie jak zobaczył te czarnobiałe sekwencje..ogólnie to jest inny poziom budowania nastroju, wszystko bardzo przemyślane bo najbardziej niepokoi to czego nie widać..jest powoli, buildup trwa długo i buduje całą legendę. obsada to perfekcja, zabawa z oświetleniem/nie doświetleniem to jest po prostu wow, wiktoriański klimat, jakieś prastare wierzenia..jak Eggers się ekhm wgryzie w temat to jest pozamiatane. najlepszy film o wampirach? być może, chociaż nadal wysoko sobie cenię 30 days of night bo tam też było srogo ...powiedzmy że remis. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi