Sebas 1 586 Opublikowano 11 listopada 2008 Opublikowano 11 listopada 2008 No ja akurat wiem co piszę Trening kulturystów jest ukierunkowany na zwiększanie masy mięśniowej. Taki trening nie daje nic poza większymi mięśniami i oczywiście zdolnością do dźwigania dużych ciężarów. Natomiast trening z wykorzystaniem ciężaru swojego ciała, (czyli ćwiczenia na drążku, pompki, brzuszki, przysiady, trzymanie określonej pozycji przez dany czas) powodują zwiększenie gęstości mięśni a co za tym idzie poprawienie kondycji, większa siła dynamiczna, większa szybkość, wytrzymałość itp. Dlatego taki kulturysta jak ten kolo na filmiku z bicem jak arbuz podniesie się kilka razy a potem będzie dyszał jak świnia, a gość o połowę od niego mniejszy może się podnieść z 50x bez najmniejszych oznak zmęczenia. No patrz, a koksy na mojej siłce muszą sobie doczepiać dodatkowy ciężar przy podciąganiu, bo masa ich własnego ciała to dla nich za mało Cytuj
Super Big Boss 1 Opublikowano 11 listopada 2008 Opublikowano 11 listopada 2008 No ja akurat wiem co piszę Trening kulturystów jest ukierunkowany na zwiększanie masy mięśniowej. Taki trening nie daje nic poza większymi mięśniami i oczywiście zdolnością do dźwigania dużych ciężarów. Natomiast trening z wykorzystaniem ciężaru swojego ciała, (czyli ćwiczenia na drążku, pompki, brzuszki, przysiady, trzymanie określonej pozycji przez dany czas) powodują zwiększenie gęstości mięśni a co za tym idzie poprawienie kondycji, większa siła dynamiczna, większa szybkość, wytrzymałość itp. Dlatego taki kulturysta jak ten kolo na filmiku z bicem jak arbuz podniesie się kilka razy a potem będzie dyszał jak świnia, a gość o połowę od niego mniejszy może się podnieść z 50x bez najmniejszych oznak zmęczenia. No patrz, a koksy na mojej siłce muszą sobie doczepiać dodatkowy ciężar przy podciąganiu, bo masa ich własnego ciała to dla nich za mało No a ile razy się podciągają 8-10? trening na masę polega na podnoszeniu jak największego ciężaru ale nie więcej niż 12 razy. Ciężar własnego ciała to nigdy nie jest za mało, wszystko zależy jaki masz cel w treningu Cytuj
Hubi. 39 Opublikowano 11 listopada 2008 Opublikowano 11 listopada 2008 Tylko weż pod uwagę jeszcze to, że taki "chuchro" waży z 80 kg, a koks z siłki ze 100-130 jak nie więcej Cytuj
Super Big Boss 1 Opublikowano 11 listopada 2008 Opublikowano 11 listopada 2008 Koks 130kg OMG Gdzieś ty takiego mutanta widział? No ale do rzeczy, kulturysta 130kg ma zapewne dwa razy większe mięśnie od 'chudzielca' ważącego 80kg, więc teoretycznie powinien mieć też dwa razy większą siłę Cytuj
El Loco Chocko 2 029 Opublikowano 12 listopada 2008 Opublikowano 12 listopada 2008 (edytowane) Kon ma wieksza glowe wiec teoretycznie winien miec wiekszy rozum od ludzkiego. Edytowane 12 listopada 2008 przez El Loco Chocko Cytuj
Ader 383 Opublikowano 12 listopada 2008 Opublikowano 12 listopada 2008 Witam wszystkich,postanowiłem zrzucić parę kilo ale bez żadnych podpowiedzi to raczej niemożliwe(chodzi mi o prawidłość robienia np. brzuszków).Kupiłem sobie 2 hantle po 15 kg,chcę robić brzuszki by zgubić "oponkę"(chyba ,że są skuteczniejsze metody na pozbycie się oponki) i tu mam pytanie: Są ćwiczenia na uda jakie z wykorzystaniem hantli(chcę je odtłuszczyć,nie wyrzeźbić)? Na brzuch,na klatkę i biceps też by się przydały Na co pomagają pompki i ile razy w tyg. ćwiczyć ? Jakie serie? Od razu mówię,że muszę zrzucić jakieś 10-15 kg i wrócić do dawnej wagi(fast foody i pepsi + brak ruchu zrobił swoje...) Z góry dzięki Cytuj
Hubi. 39 Opublikowano 12 listopada 2008 Opublikowano 12 listopada 2008 chcę robić brzuszki by zgubić "oponkę"(chyba ,że są skuteczniejsze metody na pozbycie się oponki) i tu mam pytanie: Są ćwiczenia na uda jakie z wykorzystaniem hantli(chcę je odtłuszczyć,nie wyrzeźbić)? Na brzuch,na klatkę i biceps też by się przydały Na co pomagają pompki i ile razy w tyg. ćwiczyć ? Jakie serie? Od razu mówię,że muszę zrzucić jakieś 10-15 kg i wrócić do dawnej wagi(fast foody i pepsi + brak ruchu zrobił swoje...) Z góry dzięki Na zgubienie tłuszczu (zarówno na brzuchu i nogach) najlepszy byłoby bieganie, ew. sauna. Tylko, że efekty pojawią się dopiero po jakimś czasie. Brzuszki prędzej zwiększą siłe mięśni niż spalą tłuszcz. Pompki wpływają na biceps, triceps i plecy. Ilość serii i powtórzeń i treningów zależy od Twojego celu- chcesz zwiększyć te partie mięśni, bardziej rozbudować czy wyrzeźbić? Na klate jest kilka ćwiczeń, które da się zrobić dwoma hantlami (dobrze jest mieć jeszcze ławke). Polecam rozpiętki (na skosie, głową w dół, na płaskim), wyciskanie sztangietek, również w trzech płaszczyznach (jednak te 2x 15 kg może być za mało) lub przenoszenie hantla. Na biceps możesz po prostu zginać ręcę stojąc, siedząc, w oparciu o coś (na siłowni robi się to na modlitewniku), robić ruchy młotkowe, podciągać się na drążku. Jeśli chodzi o brzuch, wkleje to co pisałem na poprzedniej stronie: Brzuch ćwicze na siłowni więc mam większe pole do popisu, zależy jakie sprzęt posiadasz. Ja staram się nie popadać w rutyne, wykonuje różne ćwiczenia na brzuch. Jeśli masz jakąś ławke, rób na niej brzuszki, z czasem zwiększ kąt lub wrzuć na klate z 10 kilo (odczuwalna różnica). Jeśli masz drążek/drabinki- zawiśnij na nim i rób wznosy kolan do brody. Dobre jest również ćwiczenie polegające na leżeniu płasko na dywanie/materacu i jednoczesnym unoszeniu części tułowia (tak aby kość ogonowa została przy ziemi) i pojedyńczo nogi (aby kolano było pod kątem 90 stopni). Inne przykładowe ćwiczenia: • Skłony w leżeniu na płasko - kładziemy się na materacu lub ławce; nogi ugięte, ręce nad głową, tułów unosimy w górę; pierwsza do góry unosi się głowa, potem barki, a na końcu reszta tułowia (zaangażowane mięśnie płaski i skośne). • Skłony w leżeniu z głową w dół - wykonać jak w ćwiczeniu poprzednim; pozycja wyjściowa głową w dół na ławce skośnej (mięśnie płaskie i skośne). • Unoszenie nóg w leżeniu na ławce skośnej - kładziemy się na ławce skośnej głową do góry, ramiona za głową (trzymamy jakiś punkt oparcia np. ławkę, drążek), tułów przylega do podłoża; unosimy nogi do klatki jednocześnie zginając je lekko w kolanach (mięśnie proste i skośne). • Unoszenie kolan w leżeniu na płasko - kładziemy się na ławce lub materacu płasko, nogi wyprostowane, ramiona uniesione do góry nad głową; podciągamy kolana do klatki piersiowej (mięśnie proste). • Unoszenie nóg w zwisie na drążku - chwytamy drążek prosty nachwytem lub podchwytem; unosimy nogi jak najwyżej do brody; tempo ruchu umiarkowane, bez zrywów; im mniejsze ugięcie nóg w kolanach, tym większy stopień trudności ćwiczenia (mięśnie proste, skośne i zębate przednie). Poza tym jest wiele ćwiczeń, wystarczy kupić chociażby jeden numer Men's Health, tam średnio w każdym numerze jest jakiś trening na brzuch Cytuj
Super Big Boss 1 Opublikowano 12 listopada 2008 Opublikowano 12 listopada 2008 Jeśli masz jakąś ławke, rób na niej brzuszki, z czasem zwiększ kąt lub wrzuć na klate z 10 kilo (odczuwalna różnica). To raczej dla zaawansowanych, bo jak ktoś ma niewytrenowane mięśnie to taki trening się może dla niego źle skończyć. Cytuj
Ader 383 Opublikowano 12 listopada 2008 Opublikowano 12 listopada 2008 Dzięki Hubi Z tym bieganiem to będzie kiepsko u mnie,mam problem z kolanem i to raczej odpada...A pływanie,basen?Pomoże? Cytuj
Pan Pieczarka 167 Opublikowano 12 listopada 2008 Opublikowano 12 listopada 2008 Pomoże, o ile będzie to pływanie a nie tylko pluskanie się w wodzie. Cytuj
QBH 246 Opublikowano 13 listopada 2008 Opublikowano 13 listopada 2008 Witam wszystkich,postanowiłem zrzucić parę kilo ale bez żadnych podpowiedzi to raczej niemożliwe(chodzi mi o prawidłość robienia np. brzuszków).Kupiłem sobie 2 hantle po 15 kg,chcę robić brzuszki by zgubić "oponkę"(chyba ,że są skuteczniejsze metody na pozbycie się oponki) i tu mam pytanie: Są ćwiczenia na uda jakie z wykorzystaniem hantli(chcę je odtłuszczyć,nie wyrzeźbić)? Na brzuch,na klatkę i biceps też by się przydały Na co pomagają pompki i ile razy w tyg. ćwiczyć ? Jakie serie? Od razu mówię,że muszę zrzucić jakieś 10-15 kg i wrócić do dawnej wagi(fast foody i pepsi + brak ruchu zrobił swoje...) Z góry dzięki cwiczen z hantlami na uda jest kilka, np. przysiady wykroczne. mozna kombinowac, polecam strone www.kulturystyka.pl/atlas, znajdziesz tam tez mase innych cwiczen z hantlami na inne partie. schudnac 15 kg to nie lada zadanie, musisz miec odpowiednia diete i przylozyc sie do aerobow, cwiczenia na hantlach i pompki niewiele tu pomoga. basen tez jak najbardziej, pod warunkiem, ze nie bedzie to zjezdzalnia i dzakuzi; ). Cytuj
Wiolku 1 592 Opublikowano 18 marca 2009 Opublikowano 18 marca 2009 Witam szanowne pompy Zbliża się lato więc trza się za siebie wziąć. Mój wzrost to coś ok.190 cm, waga 78 kg. Moja sylwetka to raczej V, genetycznie mam w rodzince że duży chłop jestem. Jeszcze tak z 2 lata temu ważyłem coś koło 90kg, ale ze względu na cerę przestałem jeść słodycze(prawie w ogóle nie jadam, szczególnie czekolady). Jakie ćwiczenia domowe mi polecacie?Moim celem jest zwiększenie klaty(mam dość wątłą, ale jak się napompuje to jest gites przez .... 10 minut ) oraz całości rąk i barków. Od 4 dni jadę pompki, drążek, sprowadzę sobie sztangielkę(ok 8 kg), brzucha na razie nie ruszam raczej.(nie narzekam, nie jestem piwoszem).Czy same pompki w rożnych ilościach, seriami coś dadzą? Z góry dzięki za odp. Cytuj
QBH 246 Opublikowano 20 marca 2009 Opublikowano 20 marca 2009 to co bylo powtarzane nie raz - w domu cudow nie bedzie, tym bardziej, ze nie dysponujesz prawie zadnym sprzetem. no ale z braku laku mozesz robic tak: - podciaganie nachwytem - podciaganie podchwytem - pompki w szerokim rozstawie rąk - pomki w wąskim rozstawie rąk - uginanie ramienia z hantelkiem (w podparciu o kolano) - wyciskanie francuskie z hantelkiem - wznosy boczne i w przod z hantelkiem - wyprosty ramienia z hantelkiem w opadzie - pompki w podporze tylem (np. za pomoca taboretow; ) - uginanie nadgarstkow z hantelkiem - i pewnie jeszcze kilka innych cwiczen o ktorych teraz nie pamietam : ) + brzuch (mimo wszystko trenuj) ukladasz sobie jakis prowizoryczny plan z wykorzystaniem cwiczen powyzej i jedziesz a noz masz predyspozycje do szybkiego przyrostu miesni i efekty beda niezle ; ) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi