Skocz do zawartości

Trening

Nsp

Rekomendowane odpowiedzi

wykroki można robić ze sztangą na plecach jak i z chantlami, to są dwa warianty tego samego ćwiczenia. różnią się troche, bo inaczej się rozkłada środek ciężkości. przy sztandze można powiedzieć że jest trudniej, jest większy nacisk na czworogłowy uda i trudniej jest utrzymać równowagę. bardziej popularny i częściej stosowany jest wariant z hantlami (przynajmniej w kulturystyce).

prócz tego, wykroki można robić w miejscu, czyli seria na jedną nogę i po tym seria na drógą, albo w formie spaceru (jak oni na filmiku). spacer jest generalnie cięższy, zaangażowane jest więcej mięśni stabilizatorów, większą pracę wykonują zarówno czwórka jak i dwójka (która dodatkowo jest mocniej rozciągana), wymaga też lepszej kondycji.

wykroki raczej nie są ćwiczeniem, gdzie szpanuje się ciężarem. ten dobieramy w zależności od celu treningu, kolejności w jakiej wykroki są wykonywane, naszej sprawności i techniki - im lepsza tym łatwiej jest wykonać to ćwiczenie płynnie, nie gubiąc równowagi.

Jak robisz wykroki jako piąte ćwiczenie na nogi, to z małym obciążeniem masz wrażenie, że zaraz ci nogi popękają.

jako piąte ? spacer można wtedy robić z dyszkami a nawet bez ciężaru

Edytowane przez Kazub

Ja robię 5 ćwiczeń na nogi i na plecy, klatka, barki 4, biceps, triceps 3, przedramię i łydki 2. Przez dłuży czas wykroki robiłem jako ostatnie i zazwyczaj zaczynałem od 18kg, a ostatnia seria bez obciążenie. Teraz jak robię wykroki to jest to 3 ćwiczenie, zazwyczaj jakieś 25kg, 22kg, robię w miejscu, bo siłka za mała aby spacerować.

też macie takie uczucie, że wasze ciało po intensywnym treningu wysysa każdy milimetr wody a z ust wydobywa się ogień??

gdy ćwiczę mogę łoić dziesiątki litrów wody a i tak to wszystko psu na budę bo mam piec zamiast organów wewnętrznych.

No moze tak byc jak sie robi wykroki z ciezarem jakiego uzywal ronnie coleman.

U mnie od marca rusza crossfit, nie moge sie doczekac, bede jak:

tong-po.jpg

Nie to co ge.je-kulturysty

Edytowane przez Dave Czezky

do crossfita trzeba mieć żelazną kondycje i determinacje o ile chce się podejść do tematu bardziej na serio a nie jakieś pitupitu

koleżanka jest instruktorką crossa w golds gymie i mówi że sporo ludzi się napala po obejrzeniu filmików na yt ale szybko gasną i odpadają, zostają nieliczni. specjalnie zaniża poziom początkującym żeby chcieli zostawać zostawiając złotówki

Edytowane przez Kazub

W zeszłe wakacje z ciekawości zrobiłem starszy program tego typu, P90X. Na rzeźbę bardzo dobry (P90X trwa 90 dni, waga zleciała z 89kg na 76kg, zabezpieczałem się BCAA przed każdym ćwiczeniem), ale nie każdemu będzie odpowiadał trening 6 dni w tygodniu. Insanity jest jeszcze trudniejszy do ukończenia, ćwiczenia mają króciutkie przerwy, a tętno ciągle jest powyżej 70% HR max.

• 3 tygodnie później...