Skocz do zawartości

Trening


Nsp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie mów zakwasy bo one są tylko an treningu jak się kwas mlekowy dostanie do mięśni,wtedy pali i nie możesz już więcej ruchów zrobić :) Ten ból co masz to mikro uszkodzenia włókien mięśniowych,woda dostaje się pomiędzy uszkodzone włókna i dlatego taki ból.

Opublikowano (edytowane)

Co to znaczy, kwas mlekowy dostanie sie do miesni? Kwas mlekowy jest materialem ubocznym jaki powastaje podczas cwiczen gdy dostarczamy zbyt mala ilosc tlenu. On sie nie dostaje do miesni, on jest przez nie niejako wytwarzany. Do tego, kwas mlekowy jest wyplukiwany w ciagu kilku godzin z miesni i wykorzystany do przemian energetycznych. Ten bol z kolei jaki maaciucha odczuwa to najpewniej opozniona bolesnosc miesni. Zwykla reakcja na mikrourazy powstale po treningu. Najczescie powstajace podczas ruchu ekscentrycznego.

Edytowane przez El Loco Chocko
  • Plusik 1
Opublikowano

Wiadomo że mowa o glikolizie beztlenowej,ale prościej jest zrozumieć tak jak napisałem niż:

 

Jeśli przeważają warunki beztlenowe, niemożliwa staje się reoksydacja NADH w łańcuchu oddechowym przez przeniesienie równoważników redukujących na tlen. Pirogronian ulega redukcji przez NADH do mleczanu w reakcji katalizowanej przez dehydrogenazę mleczanową. Reoksydacja NADH w reakcji powstawania mleczanu przez odtworzenie NAD potrzebnego w następnym cyklu reakcji umożliwia dalszy przebieg glikolizy w przypadku nieobecności tlenu

Opublikowano (edytowane)

Nie trzeba popadac w skrajnosc i uciekac sie do jakis encyklopedii itd.

Zwrocilem tylko uwage na maly blad w twoim poscie ktory kazal wierzyc ze kwas mlekowy w jakis magiczny sposob dostaje sie do miesni. A i nie wiem co ma woda do tego tak propo.

Edytowane przez El Loco Chocko
Opublikowano (edytowane)

Woda występuje naturalnie w każdej komórce ciała,jeżeli dostanie się w przestrzenie między uszkodzonymi włóknami nasila ból mikro urazów.Między innymi dlatego po dłuższych przerwach bardziej boli,gdyż zmagazynowaliśmy więcej wody.Mało osób spożywa tyle płynów ile jest zalecane,szczególnie wody strukturalnej,więc z czasem ból jest mniejszy,dochodzi do tego też adaptacja organizmu,ogólnie wiele czynników ma na to wpływ.

Edytowane przez Litwin25
Opublikowano

a woda strukturalna to nie jest tylko mit?Naczytałem się tego jakiś czas temu bo było o tym głośno jak naciagacze sprzedawali urzadzenia do strukturyzacj wody.

Było pełno porównań mikroskopowych wody zwykłej i strukturalnej i pseudonaukowych wywodów....tyle tylko że jak zapytano prawdziwych naukowców i dietetyków to załamali rece nad naiwnością ludzką.

Opublikowano

Nie no, pije tylko ta cudowna z Lichenia, wszystko dlatego by w przyszlosci wygladac tak jak Ty.

Oczywiscie jakies 15cm wyzszy..

Nie musisz być złośliwy,ani nie musisz się czuć w obowiązku by o tym informować.

Opublikowano

Nie no naprawdę w to wierzysz?Akurat struktura wody w pewnej temperaturze jest zawsze taka sama-tak naprawdę każdą wodę mozna nazwać strukturalną.Struktura zmienia się przy zmianie stanu skupienia-lód bedzie miał zawsze inną strykturę od cieczy, ale nie zależy to od wczesniejszego ugotowania i zamrożenia wody,stopnia mineralizacji, czy miejsca skąd pochodzi

Woda może być czysta,zanieczyszczona,bogata w minerały bądż nie, ale z tą strukturyzacją,pamięcią wody i wpływie na zdrowie to bujdy.

Po prostu trzeba pić wodę z pewnego zródła i tyle.

Opublikowano (edytowane)

Najlepsza woda strukturalna w owocach i warzywach!
Woda w naszym organizmie pod względem chemicznym nie różni się od wody mineralnej. Ma za to inną strukturę, dlatego nazywana jest wodą strukturalną. Pijąc zwykłą wodę, organizm musi zużyć energię, aby przetworzyć ją na wodę odpowiednią dla naszych komórek i tkanek. Gdy tymczasem mamy szeroki dostęp do wody strukturalnej – świeże warzywa i owoce są nią po prostu wypełnione po brzegi. Dlatego najlepszą formą uzupełniania rezerw organizmu jest picie naturalnych (czyt.: własnoręcznie przygotowanych) soków.

 

Ja dodatkowo piję tą zmrożoną.

Edytowane przez Litwin25
Opublikowano (edytowane)

Zaraz,zaraz, czy Ty nie cytujesz czasem prof.Tombaka, który twierdzi że w świeżo wyciskanych warzywach są pierwiastki, które jeszcze nie są znane nauce?

Z tych ciekawszych rzeczy, to pisał jeszcze,że człowiek może obejść się bez pozywienia, wchłaniając azot z powietrza, oraz komórki w naszych ciałach mają swiadomość na poziomie rozwijajacego się dziecka. :)

 

No i jeszcze:

 

W 2000 znany sceptyk James Randi przeznaczył 1 milion USD nagrody w ramach programu BBC Horizon dla osób, które zdołają wykonać przekonujący eksperyment dowodzący istnienia zjawiska pamięci wody.

 

Nie muszę chyba pisać,że nagrody,żaden specjalista od strukturyzacji wody jeszcze nie odebrał :)

Edytowane przez adi
Opublikowano (edytowane)

Jaka zawiść ;) Dobrze że nadal nie jest ci moja osoba obojętna.Co do tego że to bzdura,to skąd możesz wiedzieć skoro ty się pyzami masowałeś? Jesteś tak ograniczony by zrozumieć że ta wodą się szybciej nawodnisz?Ja nie przypisuję jej cudownych właściwości,tylko szybkie nawodnienie.Aby taka którą spożywamy mogła być wykorzystana przez organizm,ten musi najpierw zużyć sporo energii na ten cel,tu masz z wikipedii regułkę:

 

Rodzaje wody w żywności :
woda wolna (niezwiązana): ok. 5–100%

Rozpuszczalnik substancji organicznych i związków mineralnych. Łatwo wydziela się z produktu, pod wpływem czynników zewnętrznych, o właściwościach zbliżonych do właściwości wody w rozcieńczonych roztworach soli, powiązana siecią wzajemnych wiązań wodorowych.

Woda związana (zlokalizowana w bezpośrednim sąsiedztwie substancji rozpuszczonych)

Woda strukturalna (<0,03%)jest integralną częścią składników niewodnych, ulokowana w wolnych przestrzeniach makrocząsteczek, lub związana w postaci wodzianów.

Woda związana w postaci monowarstwy (0,1–0,9%)silnie oddziałuje z grupami polarnymi i zjonizowanymi składników niewodnychwoda uwięziona (ok. 5–96%)o właściwościach wody wolnej, ale uwięziona w niewypełnionych przestrzeniach składników strukturalnych lub w żelach, przez co jej przepływ jest utrudniony.

Edytowane przez Litwin25
Opublikowano

jesteś mi całkowicie obojętny ale nie moge patrzeć na te bzdury które piszesz z idiotycznych stronek tym bardziej że jestem gościem który skończył szkołe o profilu biologiczno-chemicznym. Idź może na kfd wciskac takie śmieszne kawałki gościom którzy faszeruja sie prohormonami i łykają takie teksty jak leci od kazdego kto nawet największe bzdury ubierze w ładne książkowe słówka jak np ty. To tyle pa

Opublikowano

Ku....jak ktokolwiek majacy chemię w podstawówce może wierzyć,że po zamrożeniu ,a nastepnym rozmrożeniu wody otrzymujemy inna strukturę...

  • Plusik 1
Opublikowano

Ku....jak ktokolwiek majacy chemię w podstawówce może wierzyć,że po zamrożeniu ,a nastepnym rozmrożeniu wody otrzymujemy inna strukturę...

Drugi łoś,to czemu woda jest gęstsza po zamrożeniu niż przed?Bo zmienia się jej struktura.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...