Skocz do zawartości

Trening

Nsp

Rekomendowane odpowiedzi

Lata treningu?

A wynik Litwina dla mnie science fiction, ja 84 kg potrafię się 2 razy podciągnąć. Nigdy nie umiałem tego robić, na kuzyna co za małolata trzaskał na drążku serie po 10 patrzyłem jak na wariata. To kwestia predyspozycji czy zwyczajnie taki słaby jestem? Z pompkami też słabo - 10 i miękki jestem. Jak zwiększać wytrzymałość?

Edytowane przez 2razyjot

Nie mam patentów,po prostu katuję plecy,ale odkąd zacząłem bardziej przykładać się do czworobocznych i najszerszych to i wynik w podciąganiu poszedł w górę.Co do stałego napięcia mięśniowego to stosuję go ciągle,tak samo jak ruchy negatywne czy izometryczne,ale przy rekordach unikam tego,bo to kosztuje dużo energii.

Podciągaj się regularnie i rób te pompki. Ok dwa tygodnie nie trenowałem z powodu chorego gardła i oskrzeli, ale sobie jakieś drobne aktywności fizyczne w domu uskuteczniam - właśnie sprawdziłem pompki i weszły mi 62 sztuki w serii, dopóki nie padłem. W podciąganiu jednak maks 12 powolnych ruchów zrobię (bez obciążenia). W zasadzie mam teraz cel taki jak Litwin, zbić wagę i przynajmniej utrzymać siłę (dziś rano było 79kg na czczo przy 181cm, jest niesamowicie większa zręczność i łatwość podciągania się niż na facie 92kg - błech, człowiek chomik wtedy był).

No mnie akurat nie interesują moje rekordy za bardzo a zawsze ciężar biorę by robić całą serie aż z czasem robią się porządne liczby . Nawet nie zauważyłem kiedy wskoczyłem na 27kg młotkowym hantlami albo też te podciąganie , jak pierwszy raz byłem na siłowni ani razu nie byłem w stanie się podciągnąć teraz na serie +30kg idzie te 12 ruchów bo bez ciężaru nie odczuwam w ogóle już oporu a na plecy po 50 ruchów robić raczej bez sensu.

• Plusik 1

To chyba dla mnie pora zmienić siłownię, bo u mnie max hantel to 20kg i młotki (rozumiem, że mówimy o ćwiczeniu bicepsów?) to tak zazwyczaj idą seriami 14kg-16kg-18kg na rękę, by było dobrze technicznie i w miarę wolnym ruchem (jednocześnie przy uczuciu sporego oporu). Jak się używa ciągle tego samego ciężaru, to nie ma progresu :C

Ręce to zdecydowanie moja najsilniejsza partia . Ale tak jak młotek robie 27 kg kontrolowanym ruchem w zakresie 10-12 na rękę tak już z skrętem używam tylko 22kg. Warto dodać że jednak już te prawie 5 lat ćwiczę więc siła też coś tam poszła.

No mnie akurat nie interesują moje rekordy za bardzo a zawsze ciężar biorę by robić całą serie aż z czasem robią się porządne liczby . Nawet nie zauważyłem kiedy wskoczyłem na 27kg młotkowym hantlami albo też te podciąganie , jak pierwszy raz byłem na siłowni ani razu nie byłem w stanie się podciągnąć teraz na serie +30kg idzie te 12 ruchów bo bez ciężaru nie odczuwam w ogóle już oporu a na plecy po 50 ruchów robić raczej bez sensu.

mam podobnie, ostatnio mnie kusi popsprawdzac swój max ciężar ale zaraz sobie mysle ze przez to nie zrobie domyślnego treningu i pier.dole taką robote,  moze dlatego teraz zamierzam robic trening typowo siłowy z mniejsza iloscia powtorzen i max ciezarami zeby jako tako sprawdzic jak tam z siłą :P

mam podobnie, ostatnio mnie kusi popsprawdzac swój max ciężar ale zaraz sobie mysle ze przez to nie zrobie domyślnego treningu i pier.dole taką robote,  moze dlatego teraz zamierzam robic trening typowo siłowy z mniejsza iloscia powtorzen i max ciezarami zeby jako tako sprawdzic jak tam z siłą :P

Jeżeli trening to 30% sukcesu a reszta to dieta,to co zepsułem 1 treningiem by sprawdzić ilość podciągnięć?Nie było stałego napięcia,była za to duża ilość powtórzeń,która też daje impuls do wzrostu.

To rampuj i skoncz na maxie.

co robicie na brzuch? ja 4 serie spiec, 4 serie unoszenia nog i na skosy unoszenie tulowia w oparciu na lokciu.

Cos innego bym sobie zarzucil.

3-4 serie brzuszków na skosnej z obciążeniem 20-15-12-10 powtórzeń i po każdej serii dobitka bez obciążenia. Unoszenie wyprostowanych nóg z lekkim obciążeniem, unoszenie kolan do klatki w zwisie, skręcanie tułowia trzymając przed sobą krążek 10 lub 5 kg. To przykładowe ćwiczenia czasem sobie coś wymyślam innego.

co robicie na brzuch? ja 4 serie spiec, 4 serie unoszenia nog i na skosy unoszenie tulowia w oparciu na lokciu.

Cos innego bym sobie zarzucil.

3-4 serie brzuszków na skosnej z obciążeniem 20-15-12-10 powtórzeń i po każdej serii dobitka bez obciążenia. Unoszenie wyprostowanych nóg z lekkim obciążeniem, unoszenie kolan do klatki w zwisie, skręcanie tułowia trzymając przed sobą krążek 10 lub 5 kg. To przykładowe ćwiczenia czasem sobie coś wymyślam innego.

Allahy, podciasganie nog wiszac na drazku, mc i przysiady.

styknie

Jakie macie najdłuższe przerwy w roku od trenowania? Ja jutro wracam po prawie dwóch tygodniach obijania się xD. Czasem się to przydaje, żeby od nowa nabrać zapału i motywacji - sami przyznajcie.

Czas wrócić, kilka miesięcy przerwy mi wpadło, to co zyskałem, zaprzepaściłem i wszystko od nowa trzeba robić... Brak motywacji przede wszystkim.