Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano

Ja sie przekonalem do push press, barki mam slabe, nie moglem z nimi ruszyc, ale wrzucilem wlasnie push press i to

No i widze efekty

Edytowane przez Shen

• Odpowiedzi 5,4 tys.
  • Wyświetleń 326,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• TheAceOfSpades
    TheAceOfSpades

Poszło 200 kg w martwym ciągu (sumo + klasyk), plan na ten rok wykonany   

• Mimo wczorajszej ciężkiej klaty i tricka zdecydowałem się zrobić dzisiaj martwy(na nowej siłce nie ma odpowiedniego miejsca na martwy),poszło nieźle jak na tak krótką regenerację :)Waga 84 kg.  

• Daję ten filmik z cyców,niestety nie jest do końca bo tam zszedłem na goły gryf i się zeszmaciłem  

Opublikowano

Mi bary ruszyly jak zaczalem robic je hantlami. Unoszenia rozne.

Opublikowano

a napisałbyś więcej?  w sensie ile razy w tyg i serie/powt?

Opublikowano

Ja barków swojego czasu w ogóle nie miałem, dodatkowo przy wyciskaniu na plaskiej je sobie nadwyrężyłem i szukając rozwiązania (w ogole nie moglem wyciskac wiekszych ciężarów na płaskiej) znalazłem ten filmik

Nie dość, że super rozgrzewa barki przed płaską, to dzięki temu w końcu zaczeły mi one rosnąć. Szczerze polecam. 

Opublikowano

Raczej powinien powiedzieć że taki zakres ruchów i taka ich ilość przepracowuje barki w każdym kierunku,a wzmożony przepływ krwi rozgrzewa maź i mięśnie do pożądanej temp ,odżywa je i zwiększa się transport substancji przeciwzapalnych,przyśpieszając pracę CUN,ale kto by tam mistrza pouczał ;)

Opublikowano

Raczej powinien powiedzieć że taki zakres ruchów i taka ich ilość przepracowuje barki w każdym kierunku,a wzmożony przepływ krwi rozgrzewa maź i mięśnie do pożądanej temp ,odżywa je i zwiększa się transport substancji przeciwzapalnych,przyśpieszając pracę CUN,ale kto by tam mistrza pouczał ;)

pan jan to jakoś dziwnie opowiedział, że nie wiem, czy chodzi o regenerację, czy rozgrzewkę. jak o rozgrzewkę, to oki, taka podstawa, którą zna każdy seba, bo i w ten sposób ćwiczy barki. może nie stosowałbym tych obrotów z obciążeniem i przy wznosach bokiem nie wynosiłbym hantli ponad linię obręczy barkowej. bo regeneracja może być zrozumiana jako rehabilitacja pourazowa, no a wtedy nie wypada proponować ogólnego zestawu ćwiczeń, bo urazy rotatorów, delikatna sprawa

pan litwin przybliżył temat. uznał też, że każdy konsolomaniak machający ciężarki rozumie skrót CUN. albo szpanuje

oczywiście w żaden sposób nie chciałem podważyć dorobku pana jana, jestem robakiem i wycisnąłby mnie razem z moją starą w serii jedną ręką. w sumie to niech lepiej moderacja usunie ten post  

Nie dość, że super rozgrzewa barki przed płaską, to dzięki temu w końcu zaczeły mi one rosnąć. Szczerze polecam. 

przed płaską nie płaską, stawy biorące udział w ćwiczeniach warto jest rozgrzać zawsze. nie zajmuje to długo. ja rozgrzewam wszystkie, przy czym mniej kolanowy i skokowy, jeśli nie robię nóg, wiosłowań, etcetera

czy dzięki temu zaczęły ci barki rosnąć ? może pośrednio, podniesienie temperatury i poprawienie krwiobiegu wpłynęły na jakość i wydajność treningów 

Edytowane przez Kazub

Opublikowano

Tylko forumowi miszcze!

Nie o to chodzi że się mądruje tylko jak ktoś kreci filmik z instruktażem,to fajnie by było wytłumaczyć czemu tak jest.Zresztą słuchać jak kolo próbuje mu podpowiedzieć czemu ludzie mają to robić,by później nie mieli z niego polewki.

Opublikowano

a napisałbyś więcej? w sensie ile razy w tyg i serie/powt?

Ofkors raz w tygodniu.

6 serii po max 16 powtorzen wyciskania zza glowy, wyciskania zolnierskiego, 6 serii wznosow do brody waskim chwytem sztanga

No ale barki naprawde spuchly po dodaniupo 6 serii unoszenia sztangielek przed siebie i wznosow w bok. Szczegolnie to pierwsze. Tylko wazne zeby dobrac odpowiedni ciezar zebyc caly ruch czul napiety bark. Bo walenie duzego ciezaru ale oszukancze ruchy zarzucajace mija sie z celem.

Opublikowano

Tutaj Kabi niekoniecznie masz racje. Akurat czesto dobrze przeladowac barki wiekszym ciezarem. Np robic wznosy jedna reka, mac 5-6 powtorzen. 4-5 setow nawet jesli ostatnie powtorzenia sa troszke oszukane, ale kontrolowac ruch w dol. Po takim czyms zlapac maly ciezar i zrobic 1 1/2 powtorzenia czyli wznos w bok, opuscic 30-40 stopni w dol i jeszcze raz do gory. Dopiero wtedy opuszczasz ciezar do dolu i powtarzasz az spuchniesz. Tutaj trzeba sie skupic na poprawnej technice, ale ciezar nie bedzie duzy wiec przyjdzie to o wiele latwiej. 

Tutaj jest dobry filmik pokazujacy pierwsze cwiczenie i zasady:

Jako bonus opcja na wznosy sprzed glowy:

Mysle dosc dobra opcja zeby przynajmniej sprobowac i zobaczyc co sie stanie. Ja mam na przyklad duze problemy z rotatorem. Wznosy zza glowy w ogole nie wchodze w gre u mnie, ale juz tez powyzsze cwiczenie, robie bez zadnego bolu.

Edytowane przez El Loco Chocko

Opublikowano

raz w tyg zrobić coś takiego? np. 4 serie po 6 powtorzen duzym ciezarem?

czy moze np. poniedziałek porobic coś jak kabi, a w piątek tka jak na tym filmiku sprobowac?

ogolnie jade cos w stylu 3x5 (teraz już trochę inaczej) przysiad, martwy, klata na plaskiej i przeplatam to podciaganiem/wioslowaniem/barkami (unoszenia hantelkow/wyciskanie stojac)

Opublikowano

Miewacie tzw zakwasy? Teraz do mnie doszlo ze odkad trzymam miche i dorzucilem bcaa to nie mialem ani razu.

Opublikowano

Miewacie tzw zakwasy? Teraz do mnie doszlo ze odkad trzymam miche i dorzucilem bcaa to nie mialem ani razu.

Tylko jak wprowadzam jakieś nowe ćwiczenie,a tak to już nie pamiętam DOMS-ów

Opublikowano

Ładnie spompowałem dzisiaj trica, szkoda, że klata nieco odstaje. Jak zmienie robotę to w końcu się przełamię i pójdę na siłownię, bo tylko tam porządnie zrobię klatę i nogi.

Opublikowano

Ja zawsze robie tzw aktywacje przed glownymi bojami np.

Klata - face pulle, cuban rotation

Push pressy, military - external rotation

Nogi - sitted calf raise i bodyweighted front foot elevated split squat

MC to ogolnie krazania tulowia, ramion, troche na rollerze i duzo serii rozgrzewkowych sama sztanga + skoki co 10kg od 0 do ok 80kg.

Opublikowano

raz w tyg zrobić coś takiego? np. 4 serie po 6 powtorzen duzym ciezarem?

czy moze np. poniedziałek porobic coś jak kabi, a w piątek tka jak na tym filmiku sprobowac?

ogolnie jade cos w stylu 3x5 (teraz już trochę inaczej) przysiad, martwy, klata na plaskiej i przeplatam to podciaganiem/wioslowaniem/barkami (unoszenia hantelkow/wyciskanie stojac)

El loco?

Opublikowano

MC to ogolnie krazania tulowia, ramion, troche na rollerze i duzo serii rozgrzewkowych sama sztanga + skoki co 10kg od 0 do ok 80kg.

Tak sie zastanawiam. Na hui te angielskie farmazony?

Opublikowano

Przy wznosach bokiem, unosisz ramiona do koncowej pozycji i opuszczasz nie wiecej nie do polowy ruchu w dol i zatrzymujesz. Unosisz jeszcze raz z tego miejsca i napinasz miesnie. Po tym opuszczasz do samego dolu i to jest jedno powtorzenie. Ewentualnie mozesz zrobic zwyczajne nieplene powtorzenia jak ponizej. Ta sama dokladnie idea.

Edytowane przez El Loco Chocko

Opublikowano

MC to ogolnie krazania tulowia, Zmion, troche na rollerze i duzo serii rozgrzewkowych sama sztanga + skoki co 10kg od 0 do ok 80kg.

Tak sie zastanawiam. Na hui te angielskie farmazony?

zeby kazdy gamon mogl wpisac to na youtubie i wiedziec o co chodzi.

Wez przetlumacz face pull, przyciagac twarz ? Ewentualnie taki bodyweighted front foot elevated split squat.

Opublikowano

Przysiad wykroczny z hantlem w łapie?

No idzie to jakoś opisac aby każdy skumał o co biega.