Skocz do zawartości

Trening

Nsp

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 26.08.2023 o 13:35, mcp napisał:

Dzięki, chyba skorzystam faktycznie. Mam pod blokiem gościa z własną siłownią, kulturysta więc chyba wie co i jak. Trzeba od razu 10 treningów wykupić więc trochę wychodzi koszt jednorazowy, ale pewnie się zabezpiecza przed takimi przypadkami, że ktoś wpada na raz i tyle go widział.

No byłem dzisiaj pierwszy raz, i potem w domu z kibla nie mogłem wstać xd trener konkret, wszystko ładnie wyjaśnił, o to mi chodziło. 

• Plusik 1
  • Lubię! 1
Opublikowano

To jak wczoraj nie mogles wstac z kibla to dzisiaj pewnie jeszcze fajjiej :)

Pamietam jak z 10 lat temu wpadlem na pomysl zeby zrobic podwojny trening nog. No i na drugi dzien myslalem ze zadzwonie do roboty ze nie przyjde :)

Opublikowano

Tak jak piszesz, chodzę dzisiaj jak niepełnosprawny, nigdy nie trenowałem nóg w ten sposób. Wczoraj myślałem, że się w trakcie tego treningu porzygam, a nie były to jakieś ekstremalne ciężary i tempo, typowy gracz-paralityk z bicepsem od otwierania lodówki :pawel:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
5 godzin temu, Kaczi napisał:

hang snatch  37,5kg także całkiem zadowolony, zwłaszcza że jeszcze technika nie najlepsza u mnie  

A jak do tego dołączysz przy każdym powtórzeniu żołnierskie wyciskanie zaskoczysz się bardzo pozytywnie wynikiem ;)

Opublikowano

Kumam. Bardzo bym chciał się nauczyć dwuboju olimpijskiego (chociaz wydaje mi sie, ze w ogóle nie mam sprawności/gibkości) ale nie wiem gdzie za bardzo, w moim małym mieście jedynie są jakieś zajęcia na siłce "sztangi" ale nic więcej póki co się nie dowiedziałem. Może własnie coś z crossfitem by mi dało więcej odpowiedzi ;p

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

OPy, wracam na silownie po jakimś pol roku (jak nie wiecej) przerwy i w sumie nie wiem od czego powrot zaczac. Masy mam aż nadto (104 kg przy jakims 190 cm wzrostu) i myslalem zeby najpierw to zbic a potem robic rzezbe. Natomaist, kilku znajomych doradzalo zeby sie za silow treninig zabrac. Gdzie znajde jakies dobre materialy/ przyklaodwe plany itp? Wiem jakie cwiczenie oddzialuje na jaki miesnie ale nie wiem jak to skladnie polaczyc tbh.

Opublikowano
2 godziny temu, Kalel napisał:

Masy mam aż nadto (104 kg przy jakims 190 cm wzrostu) i myslalem zeby najpierw to zbic a potem robic rzezbe.

Robienie rzeźby to właśnie zbijanie wagi i odsłanianie mięśni, ale pewnie chodziło ci o to, żeby najpierw zejść z masą, a potem budować mięśnie.

Opublikowano

Ja polecam wpisać w google "pierwszy rok treningów SFD" jest to dość stary post na forum i jest tam wszystko co na strat jest potrzebne. Jedzenie, przykładowe plany i tak dalej. Ja na tym bazowałem i fajne miejsce na start. 

Na YT to Tomek Grażyński, Szmexy, Jeff Nipard, Jeremy Either

• Plusik 1
Opublikowano
Godzinę temu, krupek napisał:

Robienie rzeźby to właśnie zbijanie wagi i odsłanianie mięśni, ale pewnie chodziło ci o to, żeby najpierw zejść z masą, a potem budować mięśnie.

Dokładnie tak, najpierw trochę zbić a potem budowa. 

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Robię klasyczne FBW + na koniec biceps, triceps. Jeśli podczas podciągania, wiosłowania itp. na samym końcu serii bardzo mocno biceps to znaczy, że jest najsłabszym ogniwem i nie daje rady nadążyć za reszta. W takiej sytuacji mam jeszcze pod koniec treningu robić izolacje, by zwiększyć objętość i zyskał siły czy właśnie na odwrót. Nie robić izolacji, bo już podczas podciągania zrobić wystarczającą ilość pracy?

Opublikowano

Ja bym sie bardziej skupil na technice podciagania i wioslowania zeby tam pracowaly jak najbardziej plecy. Powinienes czuc ze to ich sila odpowiada za ruch. Ja cwicze trybem up/down no i tez robie podciaganie i wioslo a na koncu bicka i tricka  ale te pierwsze nie ma zbyt duzego wplywu na pozniejsze cwiczenie bicepsa. Rozumiem ze podciagasz sie podchwytem, moze lepiej

nachwyt? 

Opublikowano

Podciaganie to trochę na wyrost, bo korzystam z taśm oporowych albo maszyny z przeciwwagą, bo niestety inaczej nie dam rady. I tylko chwytem neutralnym. Podchwyt to wiadomo, że bardziej angażuje biceps, a nachwytem nie jestem w stanie ze względu na bark. 

Też myślałem, że to zła technika, bo plecy ogólnie ciężko na początku wyczuć, ale teraz po porządnym treningu następnego dnia normalnie "czuję", że plecy mocno pracowały czy to delikatne "zakwasy" albo obolałe.