Skocz do zawartości

Trening

Nsp

Rekomendowane odpowiedzi

Nareszcie mam drążek. 

Podciągam sie w jak najszerszym chwycie, niestety jest to drążek rozporowy, futryna ma ok 75 cm, więc nie jest za szeroko. 

Zależy mi na podbudowaniu (zbudowaniu) pleców, zatem poradźcie jak najlepiej ćwiczyć na tym drażku, czy codziennie wykonywać serie, czy np. 3-4 serie po x powtórzeń i do tego jeszcze ćwiczenia z hantlami na plecy 3x w tygodniu?

Edytowane przez Banny

co do pleców

w zeszłym roku jak startowałem w kwietniu z siłownią to na drążku podciągałem się ledwo raz

przed przerwą w tym roku spowodowaną problemami ze zdrowiem doszedłem do 4x10-12 na szerokim nachwycie (12kg więcej od startu), po przerwie i spadku około 5kg podciągam się ledwo 5 razy w serii i tak już ku.rva od miesiąca, zero progressu (w innych cwiczeniach wracam powoli do starych ciężarów)

generalnie wkur.via mnie podciąganie na drążku bo z moimi długimi rękoma (190cm wzrostu) jakoś nie do końca czuje odpowiednie mięśnie przy podciąganiu (obojętnie czy nachwytem czy podchwytem) i od początku mi to cwiczenie niespecjalnie leżało

gdzie robie błąd?

Podciaganie to jak i pompki.
Ja jeszcze sezon temu podciagalem sie ok 35-8 razy.
Ostatnio po 3 miechach MADCowa chcialem sie sprawdzic na drazku i ledwo 15 dalem rade a silowo jestem lepiej przygotowany niz sezon temu.

No ale wtedy baza na plecy bylo wlasnie podciaganie z ciezarem, ktory z wiekszalem z serii na serie...

Przestałem mieć zakwasy w rękach po treningu. Nie ważne jak intensywnie ćwiczę nie mam zakwasów, czy to znak, żeby zmienić trening? Jedyny efekt to taki, że krótko po treningu łapy opadają mi z sił i ciężko mi cokolwiek podnieść no i po 1.5h po treningu muli mnie sen. WTF? Może to też dlatego, że późno ćwiczę, bo o 20stej około?

Ja za to przez ostatni tydzień miałem cały czas bóle po treningowe a wczoraj pękła mi żyłka w nosie i do tej pory ciężko mi to zatamować.W moim przypadku ostatnie tygodnie straszny zajazd przez nocki w pracy więc powinieneś się chyba cieszyć bo wątpię aby to bóle po treningowe były wyznacznikiem treningu a raczej przemęczenia organizmu.

Przestałem mieć zakwasy w rękach po treningu. Nie ważne jak intensywnie ćwiczę nie mam zakwasów, czy to znak, żeby zmienić trening? Jedyny efekt to taki, że krótko po treningu łapy opadają mi z sił i ciężko mi cokolwiek podnieść no i po 1.5h po treningu muli mnie sen. WTF? Może to też dlatego, że późno ćwiczę, bo o 20stej około?

Ja też nie mam,ale DOMS ma kilka przyczyn,może nimi być gromadzenie się wody i fosforanów pomiędzy pękniętymi włókienkami(to uczucie palenia),widocznie twój organizm zaczął dobrze sobie radzić z ich usuwaniem.

• 2 tygodnie później...

Dobry jak cholera:

- kondycja i wydolność (zwiększa objętość płuc)

- budowa sylwetki

- korekta wad postawy

- pozytywny wpływ na grzbiet / odciąża kręgosłup i stawy

- bardzo przyjemne spalanie kalorii

Nie znam wad pływania, chyba jedynie podrażnienie skóry twarzy wodą basenową w moim przypadku.