Skocz do zawartości

Pomoc

papi

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

jako, że dwa razy w tygodniu pracuje na nocnej zmianie (dostowy i inwentaryzacje w sklepie) , a tam trzeba coś jeść, prosilbym o jakąś radę - przeważnie biorę tam banana + 2x duzy jogurt owocowy z tesco + wode, ale to czasem mało.

w domu zajadam się combosem jogurt naturalny + musli plateczki + odrobina cukru - pyszne. Niestety w pracy nie mam czasu an przygotowanie takiego czegos : (

jakieś jeszcze pomysly?

tak jak Sebas mówi znajdz chociaż troche czasu jak z kasą za dobrze nie jest. zawsze możesz ugotować paczke/dwie ryżu w domu wrzucić w plastikowy pojemniczek i zalać to jogurtem w pracy. Lepsze to niż kanapki czy dwa jogurty z tesco ;p a i nie zapomnij czegoś zeżreć jak wrócisz z nocki zamiast sie kłaśc od razu do wyra :P

• Plusik 1

Powiem tak, póki się do pewnego poziomu nie dojdzie, to jak dwa razy w tygodniu zjesz trochę gorzej, to organizmowi się krzywda nie stanie. Ja większość kariery brałem w takich sytuacjach (szkoła, praca) po prostu dużo kanapek, łatwe i szybkie do zrobienia, wygodne przy spożyciu. Później dopiero zacząłem się bawić w przynoszenie w pojemniku ryżu (z twarogiem i jogurtem).

Jak chcesz mieć te kanapki w wersji jak najlepszej dla sportowca, to zainwestuj w chleb razowy, dobrą szynkę z kurczaka czy tam indyka i jakieś dodatki warzywne, twaróg itd. Ale i tego nie trzeba się trzymać jakoś strasznie, szczególnie jako osoba szczupła, którą chyba jesteś.

Oczywiście banan i jogurt nie jest złą opcją, tylko, że to trochę mało.

• Plusik 1

Pier.dolnij sobie 100g makaronu lub ryżu z twarogiem do roboty na noc. I nie wyskakuj z bananami :)

Dokładnie, jak chcesz aby były jakieś efekty to jedz dużo, żadne kanapeczki, chyba ze z filetem z kury lub rybką, plus jakieś warzywa np. pomidory, aby lepiej to mięso wchodziło. Możesz sobie też ugotować kilka jajek na twardo, jeżeli wstydzisz się wyskoczyć z pojemnikiem pełnym ryżu czy kaszy.

Dla mnie to właśnie dieta jest najtrudniejszym elementem tego sportu. Ćwiczenia to sama przyjemność, nie ma to jak maksymalnie zmęczyć mięśnie, gorzej z jedzeniem ciągle tego samego. Teraz pochłaniam naprawdę sporo, zwracam uwagę na obwód pasa, więc niezdrowe żarcie odpada, tylko ryż/kasza/makaron, kura/ryba czasem wołowina plus warzywa, zero sosów tylko oliwa. Po takiej kilkutygodniowej diecie skusiłem się na mcroyala, który nigdy wcześniej nie smakował tak genialnie, coś niesamowitego. To jest najtrudniejsze, ale jeżeli wraz z przybieraniem na wadze pojawia się coraz więcej żył wiem, że wszystko idzie w dobrym kierunku. :)

• Plusik 1

Hehe. Ale Yeti tak jest:) Wpierdalasz dużo masz efekt. Dieta to jest wyzwanie. Trening jest na drugim miejscu. Każdy kto mysli ze wiecej powtorzen, mniejszy czas odpoczynku miedzy seriami ze to ma wplyw na trening. To jest mit. Rzezba, masa. To jest dieta.

Co do sosów to zalezy od metabolizmu. I tego jak chcesz wygladac. Banny jedz sosy ale z glowa. Jestes tym co jesz. Zapamietaj to. Jesz dobrze zdrowo. Dobrze , zdrowo wygladasz. Jesz malo, jestes maly. Aha i nie ma takiegos czegos jak ze ja nie moge przytyc. Wazylem 56 kilo. Teraz waze 20 kilo wiecej. To nie sa same miesanie ale 3 posilki stracily sens wtedy. 5 posilkow conajmniej. Posiłków, nie banan z joguertem

dzieki za rady chlopaki.

z tymi jogurtami to pochlaniam na 'szybki glod' i jak nie mam czasu na nic innego, teraz wiecej juz wiem na temat jedzonka, to przed praca zdaze cos przygotowac.

diety na nich nie opieram, raczej to przekaska. na obiad staram sie jeść zawsze makaron lub ryz do tego miecho, wychodzi poki co dobrze :)

sniadania to roznie, jak mam czas, kolacje to makaron z serkiem wiejskim czy twarogiem, czasem jakies male kanapki do tego (no wiem)

metabolizm mam szybki, tylko co do tego maja sosy ? (ogolnie tolubie te dawtona czy łowicze spaghetti, ale powoli ograniczam to na rzecz samej oliwy czy tez takiego sosu pomidorowego naturalnego (mniam))

aha i taki offtop, yeti o co chodzi z żyłami? : p

Edytowane przez banny

aha i taki offtop, yeti o co chodzi z żyłami? : p

O to, że pozbywasz się tłuszczu przez co pojawiają się żyły. Dla jednych to wygląda źle, mi odpowiada. Ja jadę teraz masówkę, ale taką z głową, czyli jak napisałem, dużo żarcia ale zdrowego bez składników, które mogą zalać, przez co widzę po sobie, że tu i ówdzie rośnie (dawno się nie ważyłem, więc nie wiem jak z kg, ale na oko widzę, że mięśnie są bardziej gęste i większe), ale przy okazji pozbywam się tłuszczu, którego i tak nie było za dużo, ale pojawienie się "okablowanie" oznacza, że mój bf jest niższy.

PS. Od jakiegoś czasu ćwiczę w bluzie i powiem wam, że fajna sprawa, oczywiście jeżeli ktoś lubi spocić się jak świnia. ;)

metabolizm mam szybki, tylko co do tego maja sosy ? (ogolnie tolubie te dawtona czy łowicze spaghetti, ale powoli ograniczam to na rzecz samej oliwy czy tez takiego sosu pomidorowego naturalnego (mniam))

Z sosów to tylko ci przybędą dodatkowe cm w pasie, ale jeżeli masz szybką przemianę to nic się nie stanie jak raz na jakiś czas wszamiesz coś z sosem. Najważniejsze abyś pilnował brzucha.

Moja dieta obecnie wygląda tak.

1. 100g płatków owsianych, 40 g odżywki białkowej, 4 jajka, 2 kromki chleba (pieczony w domu) plus jakaś wedlina na to.

2. puszka tuńczyka w sosie własnym, 3 kromki chleba, wędlina, warzywa

3. 100g ryż/kasza/makaron, 150g piersi/200g mintaja lub dorsza/150 wołowiny, warzywa

4. 100g ryż/kasza/makaron, 150g piersi/200g mintaja lub dorsza/150 wołowiny, warzywa

5. 100g ryż/kasza/makaron, 150g piersi/200g mintaja lub dorsza/150 wołowiny, warzywa, 40g odzywka białkowa

6. 200g twarogu z jogurtem lub makaronem (100g), 50mln oliwy z oliwek

Tam gdzie jest np. ryż/kasza, to znaczy oczywiście, że jem to lub to.

PS. A co do jogurtów, sam zrezygnował z nich gdy dowiedziałem się, że do małego danio wchodzą 4 lub 5 łyżki cukru. Tylko naturalny, trochę cynamonu, płaska łyżka cukru i można jeść.

Edytowane przez YETI
  • Plusik 3

no wlasnie zauwazylem ,ze mimo czestego przemieszaczania sie po miescie na rowerze jakby brzuch urosl (na oko, nie mierze sie)

zarzucilem piwsko , czasem wino wypije. tyle, ze jadlem duzo sosow no i b.czesto spaghetti (czasem bez mięska)

jak juz pisalem czesto na rowerze smigam, moglbym w sumie biegac jeszcze, ale troche sie boje ,ze bedzie to zawadzac i zgubie miesnie.

aha no i slodycze. potrafie wytrzymac 3 dni bez jedzenia ich (wow) no ale pozniej znowu wracam, ciagle mam z tym klopot ze tak powiem.

ale wlasnie powoli je wykluczam mna rzecz jogutrow naturalnych itd.

co do żył (w ogole niezly temat xD) to nie moge narzekac na ich brak widocznosci ( a dziewczynie sie to podoba (?:})) no ale moglbym to poprawic, hehe

no wlasnie zauwazylem ,ze mimo czestego przemieszaczania sie po miescie na rowerze jakby brzuch urosl (na oko, nie mierze sie)

zarzucilem piwsko , czasem wino wypije. tyle, ze jadlem duzo sosow no i b.czesto spaghetti (czasem bez mięska)

jak juz pisalem czesto na rowerze smigam, moglbym w sumie biegac jeszcze, ale troche sie boje ,ze bedzie to zawadzac i zgubie miesnie.

aha no i slodycze. potrafie wytrzymac 3 dni bez jedzenia ich (wow) no ale pozniej znowu wracam, ciagle mam z tym klopot ze tak powiem.

ale wlasnie powoli je wykluczam mna rzecz jogutrow naturalnych itd.

Trudno tak zrezygnowac od razu ze wszystkiego, wiem to po sobie, chyba, że ktoś ma bardzo silną wole. Ja na początku nie wyobrażałem sobie tych 6 posiłków, teraz to nie kwestia apetytu tylko mojej organizacji (czy zdołam to wszytsko każdego dnia przygotować). Bieganie sobie odpuść, zwłaszcza że masz szybką przemiane, jak coś to bierznia i dość stanowczy i żwawy chód.

co do żył (w ogole niezly temat xD) to nie moge narzekac na ich brak widocznosci ( a dziewczynie sie to podoba (?:})) no ale moglbym to poprawic, hehe

Dziewczyną nie podobają się żyły, strzeliste bicepsy czy wielkie okrągłe barki, tzn. są wyjątki, ale nieliczne. Teraz moda jest na chudzielców w idiotycznych t-shirtach z włosami postawionymi na żel, spodniach rurkach i butach conversach. Ale kto by się tym przejmował? Mam nadzieję, że nikogo nie obraziłem. ;)

Edytowane przez YETI
  • Plusik 3

teraz spojrzalem na diete - o stary, masa zarcia haha

no ale jak trzeba, to trzeba ;) wlasnie musze chyba jajka czy makaron na pare posilkow robic, by czas zaoszczedzic. bo w niektore dni to nie ma czasu na jeden porzadny, a co dopiero reszta.

moda modą, dla siebie jak i dla mojej dziolchy chce lepiej wygladac, wiec motywacja jest. tylko to łakomstwo trzeba zlikwidować :) dzięki za rady plusik jutro, bo nie mam już dziś.

teraz spojrzalem na diete - o stary, masa zarcia haha

no ale jak trzeba, to trzeba ;) wlasnie musze chyba jajka czy makaron na pare posilkow robic, by czas zaoszczedzic. bo w niektore dni to nie ma czasu na jeden porzadny, a co dopiero reszta.

Najlepiej zrobić to rano, usmażyć np. 400g fileta czy ryby, ugotować 400g ryżu i masz z głowy. Jak będziesz chciał to robić co 2-3 godziny to na bank skończy się na 4, a nie na 6 posiłkach. Już to przetestował, no chyba, że ktoś ma bogatą dziewczynę/kochankę/żonę która go utrzymuje i nie musi pracować, a cały dzień spędza w domu. ;)

moda modą, dla siebie jak i dla mojej dziolchy chce lepiej wygladac, wiec motywacja jest. tylko to łakomstwo trzeba zlikwidować :)

No to motywator masz dobry, dotrwaj do tego momentu kiedy ten motywator powie ci, że już przesadzasz i za chwile będziesz wyglądał jak głupi mięśniak. Jeżeli się w to wciągniesz, a jeżeli są rezultaty to człowiek na 90% się wciągnie, nie będziesz chciał z tego zrezygnować, bo to wchodzi w krew. Najważniejsze aby nie przejmować się co mówią inni tylko czerpać satysfakcje z tej ciężkiej pracy, zwłaszcza wiosną, latem kiedy nie wiedzieć czemu ludzie zwracają na ciebie uwagę ;)

PS. Z jajkami nie przesadzaj, 3-4 dziennie starczą.

Edytowane przez YETI
  • Plusik 1

Nie żebym się czepiał, ale dajecie mu diety, które mogą zniechęcić, a na jego poziomie wcale jeszcze nie muszą być aż tak idealnie ułożone.

Powtarzam to każdemu, kto zaczyna i jest typowym chudzielcem : 5 posiłków, więcej ryżu, sera, jajek i mięsa (ale z reguły to przeciętny człowiej je całkiem ok ilości mięsa, gorzej z resztą i innymi niż obiad posiłkami), jak łapiesz tłuszcz, to ograniczyć śmieciowe żarcie, słodycze, browary itd. Po paru miesiącach pracy zaczniesz to rozbudowywać i układać, a do tego czasu powinieneś pięknie rosnąć.

Ludzie jak wy sobie wyobrażacie 5 czy nawet 7 posiłków(nie kanapeczki z salami) w ciągu dnia jak człowiek pracuje/studiuje. Nie w każdym miejscu pracy można sobie o 2 godzinki zjadać kurczaka z frytkami i surówką. Tak można się bawić gdy jesteś na przymusowym bezrobociu a i to że wyrobisz masę 2 w 6 miesięcy nie jest pewne jeśli nie będziesz rzetelny w tym co robisz. No bo to żeby się CHCIAŁO jeść należało by przymusić organizm do wysiłku a w to że będziesz ćwiczył 3x dziennie jakoś niespecjalnie chce mi się wierzyć.