Skocz do zawartości

Pomoc

papi

Rekomendowane odpowiedzi

Chocko czegoś nie rozumiem. Wklejasz ładny wykres, który mniej więcej pokazuje jak to działa (piszę mnie więcej, bo życzę powodzenia jeśli ktoś jest otłuszczony, zaczyna biegać i na podstawie tego wykresu wpadnie na pomysł aby biec 30 minut z tętnem 160....tia...) po czym po całym ładnym wykresie piszesz, że robisz aeroby 30 minut :D czyli de facto łamiesz wszystkie zasady, które przytoczyłeś :)

ojezu po koleji 

1. skurcze są najczęściej skutkiem niedoboru potasu, albo magnezu, albo obu

2. tak trening siłowy podkręca metabolizm i sprzyja spalaniu jeśli odpowiednio ustawimy żarcie (no i trening), ale najskuteczniejsze są aeroby o odpowiedniej długości i intensywności

3. canabis - 12% to ma wroner i nie ma co sie oszukiwać, jest w dobrej formie, symetria, proporcje, no i widać że robi te nogi , to że nia ma za dużej masy mięśniowej to inna historia 

pięknie złożone zdanie, miodek by był dumny

jak już miodkujemy, to BYŁ BY 

Troche trolowałem wronero, ze świetnym skutkiem jak widać. Gwarantuje ci że ma bf niżej niż 12% bo jest na moje oko ektomorfkiem. Tak mam 12%, a mój zalany wygląd spowodowany jest endomorficznym typem sylwetki i zatrzymaniem naprawde sporej  ilości wody przez organizm nie bede juz mówił przez co bo nie chce sie tłumaczyć ale trzymam sie poleceń lekarza żeby ten nadmiar zniwelować. Co do nóg wronera, no cóż ja mam tyle samo w udzie a moje nogi wyglądają zupełnie inaczej nie wiem moze to kwestia że źle wyszły na fotkach bo 60cm to wynik juz dobry a na fotkach tego nie widać albo troche zamydlił z obwodem :). Propsy za bary. Zazdroszcze bo z nimi mam największy problem.

Co do drugiego twojego zdania to te zdanie powinno zakonczyc dyskusje bo to najmądrzejsze zdanie w temacie   

Chocko czegoś nie rozumiem. Wklejasz ładny wykres, który mniej więcej pokazuje jak to działa (piszę mnie więcej, bo życzę powodzenia jeśli ktoś jest otłuszczony, zaczyna biegać i na podstawie tego wykresu wpadnie na pomysł aby biec 30 minut z tętnem 160....tia...) po czym po całym ładnym wykresie piszesz, że robisz aeroby 30 minut :D czyli de facto łamiesz wszystkie zasady, które przytoczyłeś :)

Juz tlumacze. Gdy robie areoby same i nic wiecej, trwaja one od 45-60 minut. Dlatego by organizm zuzyl glikogen ktory ma zmagazynowany potrzeba kolo 20-25 minut. Drugie 20-30 minut juz ma przynies stricte samo spalanie tluszczy tak? Z kolei jesli wczesnie robilem 45 minut sesji z ciezarami itp, zapasy glikogenu albo juz mam wykorzystane, lub sa na skraju. Aeroby po takim wysilku zwyczajnie zaczna przynosic szybciej efekt spalania tluszczu, bo organizm spostrzeze sie ze glikogenu juz nie ma, wiec palmy tluszcz. Tak w skrocie. Mam nadzieje ze nie zamieszalem.

A odnosnie pogrubionej czesci. Bieganie to tylko jeden ze sposobow. Nie polecalbym go komus grubemu, bo mu zwyczajnie stawy nie pozwola, ze wzgledu na wage zbytnio poszalec, prawda? Sle np rowerek, wiosla, plywanie przyniosa tez pozadany efekt. Kluczem jest utrzymanie docelowego tetna.

Edytowane przez El Loco Chocko

@ El loco

No przeciez napisalem, ze na redukcji robie tylko silowy ;d

Przy robieniu sily bawie sie w rozne programy trojboistow, a na masie zazwyczaj split 4dniowy

Chociaz teraz z kilku waznych powodow (chomikowanie kasy na slub, moze zmiana pracy)

nie mam czasu i kasy na redukowanie sie na silowni, z pomoca przyszedl kumpel przynoszac 

mi pena z p90x i jestem mega zaskoczony rezultatem, cwiczenia nie sa nudne a waga leci jak szalona..

@nigdy nie bylem ekto,  nie pamietam zebym byl chudy w swoim ponad cwiercwiecznym istnieniu..

@ warto dodac, ze nie sam jogging jest dobry na wycinke smalcu, kumpel robi interwaly 2-3x w tyg

i mowi, ze nie spodziewal sie az tak dobrych efektow

Edytowane przez wronerro

Ja w sumie nigdy bydlakiem wielkim nie bylem, ale dorobiłem się z leksza brzuszka i boczków. Nie jakiś wielkich rozmiarów, ale wystarczająco sporych by mnie wqrzyłó to to. Więc dieta,do tego zrezygnowałem w dużej mierze z ciężarów kosztem, treningu na linkach, na drążku i poręczach. Do tego termogenik plus bcaa no i aeroby 6 razy w tygodniu. Efekt, że po 12 tygodniach straciłem tak w 80% fat, który był celem. Teraz powoli chcę wracać do większych cieżarów, ale wymyśliłem sobie że rozdziele to i tak 50/50. Bo jak sie okazało, taki trening jaki miałem na redukcji, nie odbił się na sile, choć na obwodach tak (na minus odrobinę). Zobaczę dokąd mnie to zaprowadzi :)

Mogę tutaj bo to żaden wynalazek z prawami autorskimi nie jest. Cudo też nie, żeby nie było. Celem treningu w części siłowej było wspomożenie aerobów, lepsza definicja i jak największe zaangażowanie całego ciała. Będe dawał czasem angielskie nazwy bo nie znam polskich odpowiedników, ale dodam też linki do podglądu.

Dzień pierwszy.

Plecy, biceps, brzuch no i przy okazji przedramię.

Rozgrzewka:

10 minut marszu, dość szybki, skos 10-12%.

Seria zasadnicza:

Lawnmower Extension

Front lever

Horizontal row (w różnych kombinacjach, chwytach, wysokościach)

Unoszenie tułowia na piłce, ławce itp

Podciąganie podchwytem wąsko 

Biceps curl 

AB crunch shredder dips

Wipers

V-sit

Po wszystkim 20-30 minut rowerka

Jedna uwaga. Ktoś zapyta dlaczego nie ma podciągania na plecy. Więc je akurat robię osobno co 3 dni w ramach treningu ze strony podciaganie.pl

Dzien drugi.

Nogi, barki, brzuch

Tutaj więcej tradycyjnych ćwiczeń :)

10 minut rozgrzewki jak przy plecach.

A później:

Leg extension

Wyciskanie nóg na maszynie szeroko

Przysiady na maszynie smitha, wąsko

Przysiady ze sztangą przodem, lub hantelkami, z wyciskaniem

Przysiady na jednej nodze TRX

Jumping lounges

Deltoid Y's

TRX sholulder raise

Wyciskanie stojąc rękach (tak samo można kątem się bawić, bo to może być i dobre na klatę gdy zmniejszymy kąt)

Hanging leg raise to lever

Hanging Leg raises

Brzuszki, przeróżne kombinacje

No i rowerek, bieg lub marsz pod górkę 20-30 minut.

Dzień trzeci.

Klata, triceps

Rozgrzewka jak zwykle.

Pompki na poręczach z obciążeniem (tylko jeśli umiesz zrobić więcej niż 15 w jednej serii)

Chest press TRX to zamiennie z chest fly

Pompki z nogami na podwyższeniu w kombinacji 15 zwykłych+15 z klaśnięciem+15 zwykłych w jednej serii bez odpoczynku

TRX superman

Diamonds pushups

Pompki na sztangielkach wąsko

Pompki tyłem z obciążeniem

I standardowo 20-30 minut cardio (zazwyczaj tego dnia robię pływanie)

Dzień czwarty to tylko około godzinne cardio + brzuch (dowolnie)

Dzień piąty odpoczynek

A dnia szóstego zaczynamy od nowa.

Tak to mniej więcej wygląda. W sumie dla wielu może to być trudny trening, jeśli jest duży i ciężki. No ale to dla mnie trening więc ;)

@ El loco

No przeciez napisalem, ze na redukcji robie tylko silowy ;d

Przy robieniu sily bawie sie w rozne programy trojboistow, a na masie zazwyczaj split 4dniowy

Chociaz teraz z kilku waznych powodow (chomikowanie kasy na slub, moze zmiana pracy)

nie mam czasu i kasy na redukowanie sie na silowni, z pomoca przyszedl kumpel przynoszac 

mi pena z p90x i jestem mega zaskoczony rezultatem, cwiczenia nie sa nudne a waga leci jak szalona..

@nigdy nie bylem ekto,  nie pamietam zebym byl chudy w swoim ponad cwiercwiecznym istnieniu..

@ warto dodac, ze nie sam jogging jest dobry na wycinke smalcu, kumpel robi interwaly 2-3x w tyg

i mowi, ze nie spodziewal sie az tak dobrych efektow

A to trzeba byc chudym żeby być ekto a grubym zeby być endo?

Ekto:

-krucha, delikatna budowa
-długie kończyny, wąskie barki
-mięśnie nie mają odpowiedniego napięcia, dlatego nieraz są to osoby przygarbione ze schorzeniami kręgosłupa wynikające z niedomogów mięśni prostowników kręgosłupa i mięśni brzucha
zazwyczaj szczupli i wytrzymali, rzadko miewają problem z wagą.

Gdzie ja tam spelniam te warunki ?
Delikatnej budowy nie mialem nawet po urodzeniu, konczyny mam stosunkowo krotkie do wzrostu, waskie barki- hmm, byc moze.
Jak nie kontroluje michy to moge sie zapuscic, metabolizm mam szybko jak go rozkrece.
Tak wiec kolo ekto nawet nie stalem..

Mój kolega chciałby trochę zrzucić kilogramów i zabrać się za robienie kaloryfera moglibyście rzucić okiem na jego trening i ewentualnie doradzić? Jedyne co bierze, to kreatyna, dieta bez rozpisania na kalorię, ale unika jedzenia śmieci i je te, nazwijmy je kulturystyczne, potrawy.*

Poniedziałek

Płaska- 4 serie

Skos-4 serie

Nie wiem jak się nazywa to ćwiczenia, ale polega na tym, że wyciska się na płaskiej 7 razy do połowy, 7 razy od połowy do pełnego wyprostu, 7 pełnych powtórzeń- 4 serie

Pompki z rękoma na ziemi, a nogami na ławeczce, 4 serie

Podciąganie na drążku podchwytem- 4 serie

Uginanie gryfem łamanym-4 serie

Uginanie ramion na modlitewniku hantlami z takim jakby przeprostem nadgarstka, by trochę zaangażować przedramię

Wtorek

Tutaj rower lub bieganie. Ciężko jemu, a tym bardziej mi powiedzieć jakie dystanse i z jakim tempem będzie pokonywał. Zanim zbuduje odpowiednią wydolność, to może, powiedzmy, jeździć tę godzinę dziennie? Pozwoli to zrzucić odpowiedni balast, czy raczej przemóc się do biegania? Chciałby w sierpniu rozpocząć już HIITa, więc przydałoby się przez lipiec tak zabrać na porządnie do robienia kondycji.

Środa

Podciąganie nachwytem-4 serie

Martwy ciąg-4 serie

Wiosłowanie-4 serie

Skłony na dzień dobry-4 serie

Wyciskanie francuskie stojąc-4 serie

Pompki na podporze tyłem-4 serie

Wyciskanie na płaskiej wąsko- 4 serie. Wąsko, to znaczy ile? Jaki powinien być odstęp pomiędzy palcami wskazującymi obu dłoni, zaciśniętymi na gryfie?

Czwartek

jak wtorek

Piątek

Przysiady ze sztangą z przodu-4 serie

Przysiady ze sztangą normalne-4 serie

Wspinanie się na palce z napiętymi łydkami, w rękach hantle-4 serie

Przysiady wykroczne-4 serie

Wyciskanie sztangi sprzed głowy-4 serie

Wyciskanie sztangielek- 4 serie

Podciąganie sztangi wzdłuż tułowia- 4 serie

Co do obciążeń, to nie pisałem ich, ponieważ stara się ciągle zwiększać, ale tak dla ogólnego zarysu

82 na klatę, na płasko, w serii 4,5, maksymalnie 6 powtórzeń póki co.

75 kg w martwym ciągu, w serii po 8-10 powtórzeń 

70 kg w przysiadzie (z uwagi na brak stojaków)

Nachwytem podciągnie się z 6,7 razy.

Wiosłowanie 45-50 kg, w serii po 10-12

Podchwytem tak z 7,8 razy

Gryf łamany na bica- to zależy, bo czasami robi 8-10 w serii 35, a czasami 2-3-4-5 '45 kg.

Aha, w sobotę lub w niedzielę bieganie lub jazda na rowerze. 

Coś należy dorzucić? Na tej kreatynie jest od jakichś 12 dni. Stara się na każdym treningu zwiększać obciążenie w poszczególnych ćwiczeniach, bądź zwiększać ilość powtórzeń w serii na stałym obciążeniu. Póki co boi się brać więcej na plecy w martwym ciągu, bo szybko rósł i obawia się kontuzji.

*Ma alergię pokarmową, w sumie nieaktywną od kilku lat, ale nie może wpadać w rutynę i odpada nieustanne wpierdalanie ryżu i kurczaka, zwłaszcza kurczaka. Ale nie je białego pieczywa, pije tylko wodę i herbatę, makarony durum, brązowy i biały ryż, stosunkowo dużo warzyw, praktycznie codziennie jakiś owoc. 

Mój kolega chciałby trochę zrzucić kilogramów i zabrać się za robienie kaloryfera moglibyście rzucić okiem na jego trening i ewentualnie doradzić? Jedyne co bierze, to kreatyna, dieta bez rozpisania na kalorię, ale unika jedzenia śmieci i je te, nazwijmy je kulturystyczne, potrawy.*

Poniedziałek

Płaska- 4 serie

Skos-4 serie

Nie wiem jak się nazywa to ćwiczenia, ale polega na tym, że wyciska się na płaskiej 7 razy do połowy, 7 razy od połowy do pełnego wyprostu, 7 pełnych powtórzeń- 4 serie

Pompki z rękoma na ziemi, a nogami na ławeczce, 4 serie

Podciąganie na drążku podchwytem- 4 serie

Uginanie gryfem łamanym-4 serie

Uginanie ramion na modlitewniku hantlami z takim jakby przeprostem nadgarstka, by trochę zaangażować przedramię

Wtorek

Tutaj rower lub bieganie. Ciężko jemu, a tym bardziej mi powiedzieć jakie dystanse i z jakim tempem będzie pokonywał. Zanim zbuduje odpowiednią wydolność, to może, powiedzmy, jeździć tę godzinę dziennie? Pozwoli to zrzucić odpowiedni balast, czy raczej przemóc się do biegania? Chciałby w sierpniu rozpocząć już HIITa, więc przydałoby się przez lipiec tak zabrać na porządnie do robienia kondycji.

Środa

Podciąganie nachwytem-4 serie

Martwy ciąg-4 serie

Wiosłowanie-4 serie

Skłony na dzień dobry-4 serie

Wyciskanie francuskie stojąc-4 serie

Pompki na podporze tyłem-4 serie

Wyciskanie na płaskiej wąsko- 4 serie. Wąsko, to znaczy ile? Jaki powinien być odstęp pomiędzy palcami wskazującymi obu dłoni, zaciśniętymi na gryfie?

Czwartek

jak wtorek

Piątek

Przysiady ze sztangą z przodu-4 serie

Przysiady ze sztangą normalne-4 serie

Wspinanie się na palce z napiętymi łydkami, w rękach hantle-4 serie

Przysiady wykroczne-4 serie

Wyciskanie sztangi sprzed głowy-4 serie

Wyciskanie sztangielek- 4 serie

Podciąganie sztangi wzdłuż tułowia- 4 serie

Co do obciążeń, to nie pisałem ich, ponieważ stara się ciągle zwiększać, ale tak dla ogólnego zarysu

82 na klatę, na płasko, w serii 4,5, maksymalnie 6 powtórzeń póki co.

75 kg w martwym ciągu, w serii po 8-10 powtórzeń 

70 kg w przysiadzie (z uwagi na brak stojaków)

Nachwytem podciągnie się z 6,7 razy.

Wiosłowanie 45-50 kg, w serii po 10-12

Podchwytem tak z 7,8 razy

Gryf łamany na bica- to zależy, bo czasami robi 8-10 w serii 35, a czasami 2-3-4-5 '45 kg.

Aha, w sobotę lub w niedzielę bieganie lub jazda na rowerze. 

Coś należy dorzucić? Na tej kreatynie jest od jakichś 12 dni. Stara się na każdym treningu zwiększać obciążenie w poszczególnych ćwiczeniach, bądź zwiększać ilość powtórzeń w serii na stałym obciążeniu. Póki co boi się brać więcej na plecy w martwym ciągu, bo szybko rósł i obawia się kontuzji.

*Ma alergię pokarmową, w sumie nieaktywną od kilku lat, ale nie może wpadać w rutynę i odpada nieustanne wpierdalanie ryżu i kurczaka, zwłaszcza kurczaka. Ale nie je białego pieczywa, pije tylko wodę i herbatę, makarony durum, brązowy i biały ryż, stosunkowo dużo warzyw, praktycznie codziennie jakiś owoc. 

Wydaje mi się, że niepotrzebnie w ogóle bierze tę kreatynę, jeżeli już niech wrzuci bcaa przed treningiem (jak już musi brać cokolwiek).

Podciąganie na drążku na biceps bym odpuścił, to ćwiczenie bardziej na plecy jest.

Wyciskanie wąskie - tutaj najlepiej, żeby sam sobie dobrał odległość tak, aby czuł, że pracuje triceps.

Zdaje się, że na redukcję powinno się zmniejszyć obciążenie i zwiększyć ilość powtórzeń (powiedzmy 12-14, niech ktoś mnie poprawi jak się mylę).

Przy barkach robi 2 razy praktycznie to samo ćwiczenie (wyciskanie sztangi i hantli), niech zamiast powiedzmy wyciskania hantli wprowadzi unoszenie hantli bokiem, można też wprowadzić zamiennie unoszenie hantli (sztangi) przodem. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby co tydzień zmieniać układ ćwiczeń - różnorodność na pewno nie zaszkodzi.

Przy klatce te pompki chyba niepotrzebne: płaska, skos (może hantlami?), można wprowadzić rozpiętki i dobić się siódemkowaniem. Cztery zróżnicowane ćwiczenia powinny wystarczyć.

triceps - można wprowadzić francuza na leżąco, prostowanie ramion w opadzie hantlami.

Przerwy między ćwiczeniami niech będą jak najkrótsze.

Tyle ode mnie - poprawiajta panowie, bo mogę się mylić w niektórych kwiestiach.

PS. A gdzie brzuch??

• Plusik 1

Nie mam zamiaru komuś do treningu zaglądać, ale taki trening to bym robił, gdybym chciał robić masę. Dużo złożonych ćwiczeń, martwe ciągi, przysiady itd, ich raczej na redukcje się nie robi. Do tego kreta, która już zupełnie w ten garnitur nie wejdzie. Nigdy nie widziałem żeby ktoś dwudziestki jedynki robił na klatę. Na biceps, sam robiłem, ale to miało imo jakiś sens, ale przy klacie? No nie wiem. Przy barkach, niepotrzebnie te samo ćwiczenie, dwa razy. Wyciskanie jedno zamienić na unoszenie ramion bokiem, przodem, lub w opadzie.

Tak czy owak, sam trening spoko, ale nie na redukcje, to na pewno. I nie ma znaczenia czy będzie robił 10 czy 20 powtórzeń, to nie zmieni wiele, poza ogólną wytrzymałością mięśni. Chcę tracić wagę, niech więcej aerobów wykonuje. Ciężary też, bo mięśnie pomagają tracić tłuszcz, ale w innej konfiguracji imo. Lepiej jakiś obwodowy trening zrobić, a później aeroby.

No i jak koleżka powyżej piszę dwie rzeczy. Krete na bcaa (obowiązkowo) zamienić i zacząć troszkę brzucha robić, skoro typ chce kaloryfer ;)

• Plusik 1

Dzięki za porady, dodam tylko, że kumpel zrobił siłownię sobie w domu i nie ma szans, by mógł przenieść się do jakiegoś klubu z całym tym sprzętem, jak linki itp. Samą kreatynę teraz, kiedy jest na niej już 2 tygodnie, nie chce zmieniać, więc chyba dokończy już cykl a potem będzie myślał o BCAA. W jakim odstępie czasowym można brać te specyfiki :D ?

Kretę i bcaa można brać non stop. 

Generalnie co do ćwiczeń - ja wyciskania wąsko nie robię bo tric nie pracuję w ogóle, unikam ćwiczenia w których nie czuję mięśnia. Najlepiej przelecieć na początku swojej przygody przez wszystkie warianty ćwiczeń i wybrać to które pompuje mięcho. Inaczej to zbędna sprawa. 

Wyciskanie wąskie - tutaj najlepiej, żeby sam sobie dobrał odległość tak, aby czuł, że pracuje triceps.

3 sprawy są ważne - szerokość chwytu, rozstawienie łokci względem tułowia i miejsce schodzenie sztangi.

teraz żeby odciążyć klatkę i bardziej zaangażować triceps - jak najwęższy chwyt, łokcie jak najbliżej tułowia przez cały ruch, sztanga opuszczana pare centymetrów poniżej splotu.

dostosowując te 3 kryteria, trzeba pamiętać o regulacji ciężaru, bo im bardziej spoczywa na tricepsie, tym jest ciężej (mięśnie klatki są znacznie silniejsze)

z chwytem można eksperymentować, od najwęższego - czyli dłonie złączone (przyda się krótka sztanga), po najszerszy - czyli w tym przypadku trochę wężej, niż naturalne rozstawienie barków (wciąż sporo wężej, niż przy wyciskaniu stricte na klatke płasko). 

to, jak bardzo chcemy sobie pomagać klatką w tym ćwiczeniu, zależy od nas i założeń treningu . wyciskanie wąskie dobrze działa na wewnętrzne rejony klatki.

Nigdy nie widziałem żeby ktoś dwudziestki jedynki robił na klatę.

robi się, to jest tak samo popularne jak przy bicepsie. na masie to raczej rzadko spotykane, ale przy redukcji, kiedy zwykle chcemy też poprawiać separacje, to jak najbardziej.

co do tego planu, to są w nim 4 dni treningu z rzędu a potem 3 dni nic nie robienia. można to rozstawić, na redukcji nie potrzeba takich długich przerw

Generalnie co do ćwiczeń - ja wyciskania wąsko nie robię bo tric nie pracuję w ogóle, unikam ćwiczenia w których nie czuję mięśnia.

skup sie na technice to zacznie pracować 

no i warto pamiętać, że wąskie wyciskanie można też robić na skosie. 

można robić hantlami (supinacja, młote)

Edytowane przez Kazub