MYSZa7 8 917 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Priorytet na klatę i nogi, a nie na plecy i nogi . Dlatego stosunkowo często bym robił dipsy, bo idą zarówno na triceps jak i na klatę. Łydek nie robiłbym z ciężarami, 4 serie ćwiczenia z filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=YvtsF1jG92A Cytuj Odnośnik do komentarza
maciucha 11 600 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 robie to cwiczenie na łydki już z 3 miesiące i chociaż ogień w nogach przepotężny, to żadnych spektakularnych przyrostów nie zauważyłem : < Cytuj Odnośnik do komentarza
Litwin81 1 155 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Ludzie z największymi łydami jakie znam w ogóle ich nie ćwiczą,dużo biegają,chodzą po górach. Cytuj Odnośnik do komentarza
wronerro 257 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 W moim przypadku przy hst robienie przysiadow bo mc nie bylo dobrym rozwiazaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza
SpacierShark123 1 474 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Pytanie jak robicie łydki to zjeżdżacie piętami jak najniżej się da?Ostatnio jakiś kolo zwracał mi uwagę że właśnie tak się ćwiczy łydki bo trzeba je rozciągać.Ja piętami nie zjeżdżam poniżej poziomu palców. Cytuj Odnośnik do komentarza
MYSZa7 8 917 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Dochodzę do wniosku, że ten podest na którym to robię, może być minimalnie za niski. Wronerro- kręgosłup Ci się odezwał czy jakie były objawy? No i najważniejsze, czy ten plan jest w miarę spoko? Cytuj Odnośnik do komentarza
Litwin81 1 155 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Ogólnie każdy mięsień musisz jak najbardziej rozciągnąć/rozluźnić gdyż wtedy jest poprawny jego skurcz.Łydki powinno się robić,tak jak ci mówił ten typer,z tym że to palcami ustawiamy rejon który chcemy atakować,wychodząc z dużego palca atakujemy głową przyśrodkową mięśnia trójgłowego łydki,wychodząc z 4 małych palców,atakujemy głowę boczną,robiać spięcia przy zgięciu kolana,np. na siedząco atakujemy mięsień płaszczkowaty. Cytuj Odnośnik do komentarza
wronerro 257 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 No prostowniki do wymiany :F Ja lydki robie stojac na 2 dosc grubych talerzach, tak by piety byly ponizej palcow i sobie robie wspiecia Cytuj Odnośnik do komentarza
maciucha 11 600 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 dziś przy wiosłowaniu szerokim nachwytem w opadzie tułowia nadwyrężyłem sobie czworoboczny z prawej strony. rozgrzany byłem dobrze (było to 4 cwiczenie dzisiaj). z ciężarem też nie przesadziłem, bo zrobiłem 4x10 z zapasem 1/2 ruchów. w wakacje miałem identyczną sytuację tyle że po szrugsach (ta sama strona). zaaplikowałem sobie już 2 voltareny i plaster rozgrzewający. jak jutro będzie bolało to musze odpuscic sobie klate i barki? : < Cytuj Odnośnik do komentarza
Litwin81 1 155 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 Spróbuj na przemian zimne okłady z ciepłymi,ruszysz tam krążenie,więcej substancji odżywczych dostarczysz,przeciwzapalnych,powinno pomóc.Ale przed okładami rozciągnij plecy,np. chwile zwisaj na drążku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
maciucha 11 600 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 porobiłem te okłady 20 minut i rzeczywiście troche lepiej dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 474 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 Miał ktoś z Was styczność z jakimiś gumami do ćwiczeń ? Chciałbym wzmocnić nimi stawy i ścięgna, ale nie wiem po jakie sięgnąć i jakiej długości powinny być ? Oglądałem dziś w Inter Sport firmy Spokey za 50 zł. Był to zestaw 3 gum o różnych stopniach trudności rozciągnięcia. Miały 120 cm długości, ale nie mam pojęcia, czy się nadadzą. Jak macie jakieś propozycje to byłoby spoko Cytuj Odnośnik do komentarza
Kazub 4 583 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Dochodzę do wniosku, że ten podest na którym to robię, może być minimalnie za niski. Wronerro- kręgosłup Ci się odezwał czy jakie były objawy? No i najważniejsze, czy ten plan jest w miarę spoko? nie jest w miare spoko. robienie codziennie tego samego ćwiczenia nigdy nie jest spoko. nie rób na nogi ciągle tych samych przysiadów. jednego dnia robisz przysiad ze sztangą, inego z hantlami, jednego półprzysiad, innego pełny, nogi wąsko, nogi szeroko, wykroki w różnych wariantach i inne ćwiczenia. klata to samo, dorzuć rozpiętki, niech każdego dnia będzie to trochę inne ćwiczenie. zwróć uwage, żebyś nie ładował jednego dnia samych najcięższych wielostawowych ćwiczeń, a innego samych lżejszych. jak jeden dzień ma być cięższy, to niech to będzie pierwszy dzień. można też ustawić tak ćwiczenia, a nawet należy, żeby dać mięśniom jak najwięcej szans na regeneracje w kolejny dniach, ale tu już trzeba co jak i z czym. jak będe miał ochote i czas, to ci przerobie ten plan, ale nie obiecuje łydki potrzebują wpyerdolu, żeby rosły. warto ciężarem i bez ciężaru, chodzi tylko o to, żeby intensywność była wysoka - dużo powtórzen (od 15 w góre), krótkie przerwy, do mocnego palenia, albo upadku. łydki należy potraktować szybko i bezlitośnie. z podstawowych ćwiczeń wystarczą dwa rodzaje wspięć - w staniu i siedzeniu. zakres ruchu najlepiej tak duży, jak pozwala staw, przy czym wraz z nieuchronnym i bolesnym nadejściem końca serii będzie się on zmniejszał, a jak do upadku, to ostatnie ruchy będą minimalne. mimo ogólnej zasady wielu powtórzeń, można poeksperymentować z większym ciężarem, może dać dobry efekt, bo łydki są przyzwyczajone do wielu malych napięć w ciągu dnia. jedni się urodzą z fajnymi łydkami, inni zapyerdalają latami, żeby jakoś wyglądały. to najbardziej niewdzięczna partia i najbardziej uciążliwa przy regeneracji. ogólnie niźsi mają w temacie lepiej. powyżej 1.90 nie ma co się napalać na super łydki, ale powalczyć należy. poza tym to rowery, stepery i inne bajery. jak jeździcie na rowerze i chcecie, żeby wam łydki lepiej pracowały, to siodełko wyżej zeby pedał dociskać palcami. no i łydki se można zrobić na lajcie stojąc na przystanku albo w kolejce. Edytowane 4 Stycznia 2014 przez Kazub Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Orzeszek Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 w rehabilitacji gumy mają 5 stopni mocy zółta, czerwona zielona niebieska czarna (od najsłąbszej do najmocniejszej) długość gumy zależna jest od wzrostu pacjenta i od tego co ćwiczymy, ja mam 1,80cm i ćwicze spokojnie na 1,5 metra niebieskiej (kręgosłum i rozciąganie kulszowo-goleniowych) jak coś bierz 2m zawsze mozna złożyć w pół, 1,2m to imo za krótko Cytuj Odnośnik do komentarza
Kazub 4 583 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 (edytowane) albo obwinąć pare razy końce, żeby skrócić. do różnych ćwiczeń różna długość i jest wysoki, co nie no i tanie to jest więc od razu wszystkie kolory w zestawie bierz Edytowane 4 Stycznia 2014 przez Kazub Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 474 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Dzięki, wezmę to pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza
kermit 6 998 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Może nie temat stricte siłka ale bardziej wytrzymałościowy. Gram w squasha (1h) i nogę halową (2h) schodzi bardzo dużo energii (1h squash = ponad 1000kcal) piłka to już wogóle + hektolitry potu. Jestem szczupły - 178cm / 74 kg. Ale po tych aktywnościach czuję się jak wyścigowy hart. Nie chcę przypakować ale czym dostarczyć tych kalorii żeby nie następowało spalanie mięśni a ładnie i szybko się przyswoiło. Obiad przed czy mała kolacja przed to uczucie kowadła w żołądku i ociężenia. Najlepiej nic nie jeść i lecieć na samej wodzie ale wtedy czuje, że ciału brakuje energii - spaliło wszystko co miało i leci na oparach. Nie wiem czy jasno opisuję swój problem ale i just leave it here... Cytuj Odnośnik do komentarza
Grzegorzo 1 411 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Grasz w jedno po drugim? Rzeczywiście spory energii wydajesz... najlepiej jak napisałeś coś zjeść przed, ale przynajmniej 1-1,5h przed. Wg mnie możesz też w czasie wysiłku wspierać się jakimiś produktami energetycznymi. Czy to batony energetyczne, banany, czy jakieś kanapeczki Cytuj Odnośnik do komentarza
yaczes 14 464 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Nie, no, grales kiedys w squasha? Przeciez on sie porzyga po "kanapeczkach" w trakcie. Carbo albo carbo+bcaa ewentualnie. Cytuj Odnośnik do komentarza
El Loco Chocko 2 029 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Pracuje w centrum sportowym gdzie trenuja plywacy ktorzy staraja sie o nominacje olimpijskie. Kolesie plywaja po 6-8h dziennie i tak 7 dni w tygodniu. Oczywiscie odtluszczeni sporo itd, ale bez przesadyzmu. I nie raz zagadywalem z ich trenerem co tam chlopcy i dziewczyny popijaja itd. Okazalo sie glownie vitargo w czasie plywania, ale pierwsza porcje dopiero po jakis stu minutach i tak pozniej co dwadziescia minut po jakies 200ml. Moze wiec i do squasza sie nada? Choc opinie tez slyszalem ze vitargo syf itd, no ale.. Cytuj Odnośnik do komentarza
Litwin81 1 155 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Vitargo dobre głównie dla długodystansowców,jak ktoś ma trening siłowy/interwałowy to malto wydaje się być optymalne.Dasz więcej wody i masz izotonika,da ci energię a nie obciąży żołądka. Edytowane 14 Stycznia 2014 przez Litwin81 Cytuj Odnośnik do komentarza
kermit 6 998 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) OK, już znalazłem - myslę, że to właśnie o to chodzi, dziękuwa. Edytowane 15 Stycznia 2014 przez kermit Cytuj Odnośnik do komentarza
Banny 2 656 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Po ćwiczeniu bicepsa prawego nie mogę wyprostować ręki do konca - w sensie mam na maksa wyprostowaną, ale i tak jest chyba mocno napięta i widać krzywiznę. Lewa ręka OK. Coś nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza
Grzegorzo 1 411 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Rozgrzewka była? Podczas ćwiczenia nic nie czules, mięsień nie bolał? Cytuj Odnośnik do komentarza
Banny 2 656 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 rozgrzewka była, podczas ćwiczeń czułem tylko "pompowanie" , nic nie bolało. Dodam tylko, ze miałem tak to już wcześniej jak ćiwczyłem, czyli pare lat temu.. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi