Skocz do zawartości

Pomoc

papi

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem gdzie napisać więc zacznę tutaj.

Od czasu kiedy przeprowadziłem się do Wro [3-4lata] przytyłem 7kg i zrobił mi się bebzon od piwa [combo film/piwko/czipsy kilka razy w tygoniu]. Do tego tryb praca [w dużym stopniu przed kompem] / dom [komp/konsola]. Od nowego roku piwo tylko w weekend a czipsy wywalone na amen, w sumie też nie jadam żadnych innych słodyczy/fast foodów i większości nie jem też mięsa [tylko w rodzinnym domu, z własnej świnki].

Zapisałem się na siłownię [Pure] gdzie ziomeczek zrobił ogólną analizę ciała i na dziędobry od razu wyskoczył z płatnym doradztwem etc.

Z racji tego że nigdy nie byłem na siłce, nie robiłem żadnej diety itd. to proszę żebyście coś poradzili na początek. Na razie planuje chodzić trzy razy w tyg. na 1/1,5h plus na wiosnę przerzucić się z komunikacji miejskiej na rower.

Tu zdjęcie tego wyciągu z analizera:

http://i59.tinypic.com/2a5dk5j.jpg

Pomóżcie to na zlocie będę Alvaro Cygano. ;x

W Pure niestety mają targety,czyli muszą naciągnąć ludzi na prywatne treningi,diety.Ja takich wykresów nie uznaję,na ogół proszę o spisanie tego co je z ostatnich 5 dni,wyliczam ilość spożytych kcal i dopiero wtedy dowiaduję się jakie ma cele,czy tyje,czy waga stoi w miejscu by wiedzieć jakie proporcje makroskładników dobrać.

Btw ile kosztuje zrobienie sobie takich samych badań np w Pure?

Ten wskaźnik bmr oznacza ile przyjmujesz kalorii?

BMR to podstawowy wskaznik przemiany materii (basal metabolic rate). To liczba kalorii niezbedna do prawidlowego funkcjonowania organizmu. Do tej wartosci pozniej stosuje sie mnoznik aktywonosci by wyliczyc niezbedna liczbe kalorii do danych celow itd. Tak mniej wiecej ;)

A i jeszcze dodam ze BMR okresla minimalna liczbe kalorii na dzien ktorej nawet (albo tym bardziej?) na redukcji nie wolno przekroczyc. Wiec jesli ktos ma BMR 2000 kcal, je dziennie 3000kcal i postanawia zaczac redukcje musi zdawac sobie sprawe zeby suma odjetych kalori i straconych podczas cwiczen i ogolnie calej aktywnosci nie przekroczyla ow tysiac. Wbrew pozorom to dosc powszechny blad, ktory skutkowac i moze strata wagi, ale glownie suchej masy, wody itd a mniej tluszczu, ktorego procentowa wartosc powinna sie zwiekszyc.

Edytowane przez El Loco Chocko
Gość Orzeszek

Lol tez sie zapisałem do pure'a xd ten wydruk to smiech na sali i nie ma pokrycia z rzeczywistoscia, kolo ki powiedział ze mam mieć 8% tkanki tłuszczowej. Tyle to chyba ma litwin na redukcji jak sie zepnie. Ja sie bawie arbitrekiem na rozgrzewke potem gimnastyka na kregoslup i dla beki maszyny. Raz w tygodniu mają boks i zajecia na kregoslup i narazie u mnie styknie, leje sie ze mnie jak z dziwki w kościele. Jak nie masz zioma co nie nauczy cię ciężarów, techniki i nie bedziesz mial gym buddy co pomoze ew asekuracji to imo olać.

Na olimpiade juz nie pojedziesz :(

Co do zarcia nie pomoge, ja robie wszystko źle. Picie wody u mnie to masakra, do śniadania sie zmuszam, o ile palenie petów i fast foodów zrezygnowałem to słodycze wpyerdalam jak dzik

Edytowane przez Orzeszek

Dobra, tylko że ja nawet nie wiem jak liczyć sobie te proporcje kilokalorii. ;/ Jak mówię, na pace jestem pierwszy raz i nie za bardzo wiem co i jak a trener z siłki to ewidentny skok na kasę. Dlatego też pytam czy ktoś stąd mógłby mi pomóc ewentualnie powiedzieć do kogo mam uderzyć po porady.

http://www.odchudzanie.com/kalkulatory/kalkulator_bmr/

Potem zostaje wyliczenie makro mniej wiecej 60% wegli 30-35% 10-15 bialka. Na redukcji mozeszs odjac wegli kosztem bialka np. jakies 10% max imo.

Edytowane przez El Loco Chocko

Dobra, tylko że ja nawet nie wiem jak liczyć sobie te proporcje kilokalorii. ;/ Jak mówię, na pace jestem pierwszy raz i nie za bardzo wiem co i jak a trener z siłki to ewidentny skok na kasę. Dlatego też pytam czy ktoś stąd mógłby mi pomóc ewentualnie powiedzieć do kogo mam uderzyć po porady.

Stoch wygrał więc jak ci zależy to wyślij mi na PW spis żarcia z co najmniej jednego dnia,ale z dokładnymi ilościami ;) np. 2 kromki chleba i 50 gram wędliny sopockiej,a nie chleb z wędliną na śniadanie ;)

@Litwin, dzięki wielkie! Wrócę jutro z pracy to zrobię listę.

@Orzeszek, ja z dziewczyną mamy karnety na rok < cel: Kazub wanna be ;x> jak pierwszy raz skorzystałem z bieżni i po 30 min zszedłem to myślałem że się przewrócę xddd

a tak swoją drogą to lubię mieć zakwasy więc przydałby się ostry wpier.dol na tej pace ;x

@Orzeszek, ja z dziewczyną mamy karnety na rok < cel: Kazub wanna be ;x> jak pierwszy raz skorzystałem z bieżni i po 30 min zszedłem to myślałem że się przewrócę xddd

a tak swoją drogą to lubię mieć zakwasy więc przydałby się ostry wpier.dol na tej pace ;x

sory, ale kazub wannabe robi sie w mordowni a nie w pedalskim pure dla homoseksualistów. no i rok to bardzo szybko, więc albo masz dużo wiary w siebie, albo nie szanujesz marki. suko.

Dla mnie Pure ma słabą ofertę,ja nie wiem co będzie za tydzień a oni mi każą umowę na rok podpisywać,dobrze że odchodzą od wpisowego.

Znajomi polecali, poza tym z tego co wiem można spróbować zrobić cesję.

sory, ale kazub wannabe robi sie w mordowni a nie w pedalskim pure dla homoseksualistów. no i rok to bardzo szybko, więc albo masz dużo wiary w siebie, albo nie szanujesz marki. suko.

spok, tak z przymrużeniem oka napisałem więc nie spinaj się. :)

Sprawa wyglada tak - w zeszłą środę wyjechałem i teraz po powrocie łapie mnie jakieś choróbsko gó,wniane. Od środy nie ćwiczyłem, nie było jak, ale staram się jeść "normalnie".

I teraz jak bedę miał znowu przez chorobe przerwę, to można jakoś zapobiec stracie wagi? 

Czy taki tydzień (maks 10 dni) bez machania ciężarami nie jest tragedią? ;/

Nie no ku.rwa na jakim ja świecie żyje. Wchodze na forum o gierkach, żeby się zapytać jak styrać bica, żeby gąski się kleiły. Ile serii robić i jak, żeby jak najwięcej masy przyje.bać przed latem i po napięciu klaty strzelać guzikami od koszuli a tu mnie jeszcze będą pouczać, że gdybym na chemii uważał to bym wyszedł na ludzi. Studenciki yebane. Maltoza. Konicziwa.

Edytowane przez Q-Jot
  • Plusik 1