Skocz do zawartości

programy treningowe

Gość Oran

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Standby zależy jaki masz cel to się ustala w pierwszej kolejności , z tego co wiem to Kamaz robi mase , chcesz rosnąć jak on ale trenujesz jak na rzeźbe (chociaz i to nie do konca bo chyba więcej sie robi serii na rzeźbe) , postaw sobie cel i wtedy działaj. Co do diety to nie wiem jaka masz , Kamaz pewnie ma coś między B2-3 g/kgmc , W4-6, T1-2. Najpierw cel potem dieta i jedziem z żelastwem ;)

Opublikowano

Przecież standby waży 110 kg i wyraźnie napisał, że się rzeźbi.

@standby: absolutnie nie szukaj rad u osób z innym typem budowy niż twoja bo tylko sobie zaszkodzisz. Zmniejsz liczbę serii do 4, rób 14-12-10-8 ale skup się na pracy mięśnia. Zatrzymaj ciężar na sekundę w momencie maksymalnego napięcia. Jeżeli ćwiczysz na siłowni nie bój się prosić o radę, forum nigdy Ci takiej pomocy nie zastąpi. Po treningu z ciężarami rób aeroby (co najmniej 30 minut) z taką intensywnością, żebyś był w stanie oddychać tylko nosem. Możesz też dla urozmaicenia dać interwały. Nie jest to typowy trening na rzeźbienie ale pozwoli Ci powoli budować masę mięśniową i jednocześnie spalać tłuszcz, tylko dobrze przemyśl odżywianie i najlepiej, żebyś ćwiczył ok. 4 razy w tygodniu a w pozostałe dni jakaś inna forma ruchu.

Co do diety, cały dzień jedz produkty bogate w białko, ok 30g na posiłek, jedz 6 posiłków dziennie a węglowodany (TYLKO złożone) na śniadanie i przed treningiem (maksymalnie 1g na kilogram masy ciała). Gainera nie pij bo to jest typowo na masę. Kup sobie jakieś białko ewentualnie, przed aerobami dowal BCAA i będzie si.

Co do treningu na masę to standardem jest 12-10-10-8 i jeżeli ktoś przy takim treningu nie rośnie to jest to raczej wina diety.

Opublikowano

Przecież standby waży 110 kg i wyraźnie napisał, że się rzeźbi.

Fakt, na szybko w pracy czytałem i jakoś mi umkneło.

Na mnie lepiej działa pod wzgledem budowania masy konfiguracja w której robie max do 8 powtórzeń. Gdzieś słyszałem że takie rozwiazanie [mniej powtórzeń, większe ciężary]dla ektomorfików jest z jakis tam wzgledow lepsze, i moj przyklad zdaje sie to potwierdzać.

@standby - Sebas napisał Ci co trzeba, ja sie nie wcinam, ja sie na redukcji nie znam - cale zycie chudy ;)

Opublikowano

Sory też przeoczyłem ten post standby.

Ja podobnie jak Kamaz zawsze chudy no ale to sie zmieniło i ciągle zmienia. Taki "standard" jak napisał sebas mi nie pasuje i bardzo dobre wynika osiągam na 6 powtórzeniach z jak największym ciężarem . No ale ofkors to co działa na jednego nie musi działać na drugiego rajt

Opublikowano (edytowane)
Co do treningu na masę to standardem jest 12-10-10-8 i jeżeli ktoś przy takim treningu nie rośnie to jest to raczej wina diety.

Nie moge sie zgodzic.NIe do konca w kazdym badz razie.Cwiczylem dokladnie tak i byly postepy.Z 56 zrobilo sie 66 i stanelo.Po dwoch trzech miesiacach takiego zastoju gdzie waga w sumie nie zmieniala sie znaczaco zrobilem 2-3 tygodnie regeneracyjnego treningu i zmienilem cwiczenia na rzadziej ale ciezej max 8x8x8.Efekty przyszlu od razu i plus 4 kg w miesiac czy poltora.Tutaj juz chyba genetyka ma sporo do gadania.Frazes, ale kazdy jest inny.Trzeba kombinowac.

Edytowane przez El Loco Chocko
Opublikowano

jak to ogólnie działa ja mam pytanie - jak ide na siłownie to w danym dniu mam sie skupic tylko na danych partiach ciała?

i jak z czasem - bo widzę kamaz zapodał takie sesyjki ze to w 30 min zejdzie.

Ja przykładowo jak ide na siłke 2/3 razy w tygodniu to siedze sobie z 40-60 min i rezam wszystkie partie, 4 x 10/8/8/8.

pewnie dlatego cycki mi nie rosną (i troche dieta słaba bo nie mam nawyku częstego jedzenia, raczej 3 posiłki duze), albo dlatego ze zawsze chudzina wysoka jestem (75/190).

serio, motam sie z tym wszystkim i nie wiem ocb ;]

Opublikowano

30 min?No bo ja wiem.Jesli idziesz 3 dni w tygodniu powiedzmy:

nogi-barki

plecy-triceps

klata-biceps

Na moje oko nie ma szans sie w 30 min zmiescic.Tym bardziej ze przy masie robimy okolo poltora czy dwuminutowe przerwy.Do tego rogrzewka i w sumie co najmniej godzinka schodzi :)

I tak jak mowisz, skupiaj sie na danych miesniach kazdego dnia i tyle.Do tego brzuch wieczorami w domu i bedzie okej ;)

Opublikowano

Nie ma szans sie zmieścić w 30 minutach przy robieniu masy , mi przeważnie schodzi godzina. Powtórzenia robię powoli ale dokładnie i 3 minutowe przerwy między seriami. Bez dobrej diety to nic dziwnego że nie rośniesz, dieta to podstawa, jak możesz rosnąć skoro nie dostarczasz budulca, z pustego i salomon nie naleje. Posiłków powinno być 5-6 ale mniejszych.Kup białko i gainera, ułóż diete, ułóż plan i wal na siłke

Opublikowano

Rzeczywiście staram się zyskać rzeźbe toteż robie dużo serii i sporo powtórzeń, może probleme jest dieta bo odpuściłem węgle i tłuscz jak się dało, zero pieczywa, pyrów itd ciągle jem kurczaka, ryby, tuńczyki, fasole i orzechy ale te w ograniczonych ilościach, może jakos za 2-3 miechy coś będzię. Czy problemem może być to że jadam 3 posiłki dziennie, niestety nie mam czasu by 5 tak sobie jakoś przygotowywać. Aeroby itd robię, staram się ruszać jak najwięcej się da, biegać, trenuje z workiem bokserskim, nie jest z tym źle, z tymże masa ciała prawie w ogole nei schodzi :/

Pozdro i dzięki za porady!

Opublikowano

Dark Serge, mój trening trwa zazwyczaj jakies 50 minut, nie wyobrażam sobie Twojego treningu, tyle partii w godzine :| No i nie wiem jaki to ma sens, miesnie musza miec czas by sie zregenerowac.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Po pierwsze uloz sobie diete, pozniej dobierz plan i regeneruj sie.

Rob cwiczenia masowe, malo powtorzen, mozliwie jak najwiekszy ciezar, tak zebys robil serio po odpowiednio 12-10-8-8 powtorzen.

Nie napisales ile razy w tygodniu chodzisz na silownie, wiec trudno ci pomoc.

Mozesz robic to co Kamaz, z tym ze z mniejszym ciezarem, wazne zebys rozpisal sobie plan, ktory uwzglednia inne miesnie na kazdy dzien, dajac im odpowiedni czas na regeneracje.