Skocz do zawartości

Odżywki, Gainery itp.

Andżej

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma tak łatwo :). Fajnie by było, ale mięśnie budujemy tylko za pomocą białka zwierzęcego, mięcho i jeszcze raz mięcho. Dla tego jezeli ktoś ma zamiar kupować białko, to lepiej zapłacić więcej i kupić coś lepszego (np. Optimum), niejednokrotnie zdarzyło się, że w tańszych białkach mieliśmy jakiś procent białka np. ze soi. Na tym dobrych mięśnie nie zbudujesz.

• Plusik 1

bo zwierzęce jest lepiej przez organizm przyswajane

bo zwierzęce ma pełny aminogram, czyli mięso i produkty odzwierzęce (jaja,sery,mleko), a roślinne tylko nieliczne (np. soja). generalnie białko roślinne liczy się w diecie tylko w towarzystwie białka zwierzęcego (gdzie występują aminokwasy egzogenne w danym posiłku ) . procentowo udział białka zwierzęcego w diecie powinien być dużo wyższy. oczywiście jeżeli ładujemy kase w suple , to niech to będzie białko pochodzenia zwierzęcego (jak sie bawić to sie bawić ). w normalnej żywności białko z najlepszym profilem aminokwasów o najlepszej przyswajalności jest w jajku, dlatego jest nazwane białkiem właściwym i stanowi punkt odniesienia do wszystkich produktów spożywczych. Edytowane przez Kazub

A co z białkiem z kostki twarogu? Jak je liczyć?

Liczysz normalnie, jako zwierzęce. I tak jak Kazub napisał, najlepsze białko z jaj (największa ilość aminokwasów). Mięso to wołowina, ponieważ posiada w sobie kreatynę. W Stanach mają takie kartony jak u nas z sokami, gdzie jest tylko białko z jaj, szkoda, że u nas tego nie można dostać.

Jak porównać wartości odżywcze wołowiny czy wieprzowiny do kurczaka. Które mięso najczęściej spożywać? Nie ukrywam, że najwięcej jem kurczaka, ale spaghetti z mielonką wieprzowo-wołową również często gości na moim stole.

Mielonkę normalną, czy garmażeryjna może być? Z zasady wolałem samemu wybierać mięso i prosić o zmielenie, jednak w tym momencie muszę przez jakiś czas kupować pakowane.

Mleka raczej nie wliczamy do bilansu?

Edytowane przez Fisiu
  • 2 miesiące temu...

Możecie polecić jakiś gainer typu bulk ? Używałem już Profi Mass, Hard Mass i jakiś od UNS. Ten drugi jest spoko, ale drogi, od UNS był okropny i ciężki, a Profi Mass jest ok, ale szukam jeszcze innych opcji.

BSN Syntha 6, tylko że tam masz przewagę białka, a poza tym najsmaczniejsza odżywka jaką piłem.

• Plusik 1

Polecam, jak uda ci się, to bierz karmel, mega smaczny. Ostatnio polowałem na ten smak, ale nigdzie go nie ma, a mógłbym go pić codziennie. Teraz mam białko z Dymatize Elite, smak cafe mocha, bardzo dobre. Ostatnio kupowałem tylko Optimuma i żaden smak nie może się równać z tym kawowym.

Panowie, jakiejś rekomendacji fachury potrzeba. Wróciłem na siłownię po roku absencji. 2 lata temu chodziłem przez rok, rok przerwy i teraz 3 miesiąc pęka. 4 razy w tygodniu, po 1,5h + 30 minut biegu. Pamięć mięśniowa chyba istnieje, bo sylwetka szybko się poprawiła, albo tak dobrze daję w piz.dę na treningu. Zawsze na sucho, raz tylko miesięczny romans z kreatyną, dekstrozą i białkiem. Nic więcej. Nie znam się na odżywkach, nie chce mi się o tym czytać, bo na sfd i tutaj same literowe skróty, w których nie wiem o co biega. Co jeść, żeby szybciej wrócić do formy sprzed roku? Combo kreatyna + białko da najlepsze efekty, czy jakieś bcahmbwpcch.uj wieco?

Jem sporo, często jajecznicę, jaja na twardo i tuńczyka, ale mam obsesję na punkcie pieczywa, a że codziennie kupuję cieplutkie bułeczki to opierdzielam od razu 2. Zanim wrócę z nimi do domu. No i codziennie coś czekoladowego wrzucam na ząb. Waga normalna - 78 kilo przy ok. 178 cm wzrostu. Trochę brzucha i w uda mi idzie, stąd to bieganie. Ze 3 kilo na pewno zbędne. Czyli gainery i bcaa odpuszczam a zaprzyjaźnić się z białkiem?

Od nastepnego tygodnia zaczynam brać pure creatine i pure aakg od sfd, zdam relacje czy warto. Wcześniej brałem cm3 od treca i szczerze sam nie wiem co myśleć, niby siły przybyło itd. ale to nie było to jeszcze. póki co priorytetem na treningu jest klatka i ramiona, trening 3x w tygodniu. pzdr koksy

Edytowane przez Kuno