Skocz do zawartości

Odżywki, Gainery itp.

Andżej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a co z długością brania?

bo przy niektórych kreatach można się dopatrzyc dopisków, że nie stosowac dłużej niż 6 tygodni. wiadomo, że nerki są obciążone bardziej niż zwykle, ale wtedy wychodzą jakieś śmieszne resztki z którymi niewiadomo co zrobic.

Opublikowano

a co z długością brania?

bo przy niektórych kreatach można się dopatrzyc dopisków, że nie stosowac dłużej niż 6 tygodni. wiadomo, że nerki są obciążone bardziej niż zwykle, ale wtedy wychodzą jakieś śmieszne resztki z którymi niewiadomo co zrobic.

Bierz wszystko, co do grama, nic ci nie będzie. 5g rano, 5 po treningu. Niektórzy jadą na kretynie przez cały rok, ale jest to tylko 5g na dzień, ale to mowa o osobach z dużym stażem.

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Dzięki wielkie, chłopaki :D.

To w tym tygodniu pogadam jeszcze ze znajomkami i zamówię monohydrat i za tydzień startuję z jeszcze większą motywacją.

edit:

postanowiłem, że nie będę skąpic i zamówiłem sobie Universal Nutrition - Creatine micronized 500g i teraz tylko czekam na puche :)

Edytowane przez maciucha
Opublikowano (edytowane)

na sfd zamiast kreatyny przysyłają monke a zamiast białka proszek do pieczenia.

raz była afera z białkiem ale sprawa została wyjaśniona. i na pewno tak duża firma nie sprzedaje podróbek robionych w garażu, które można dostać na allegro.

więc wałków nie kręcą.

Edytowane przez sosnaa
Opublikowano

Czytam głównie wypowiedzi tych ludzi: Layne Norton, Eric Helms, Alan Aragon, Ian McCarthy.

Głównie Nortona, który ma tytuł doktora i zawsze opiera swoją wiedzę na badanich medycznych. Z tego co czytałem nie wali jakimiś bullshitami.

Oczywiście nie twierdzę, że wszystko co mówi to prawda, ale jednak wolę się opierać na jego wiedzy niż SFD :D

Wg niego zależnie od wagi spokojnie starcza 3-6g kreatyny dziennie (mono)

Opublikowano

Warto poczytac ten spory artykul od Ficusia. Daje do myslenia. Patrzac przez pryzmat tych 3 ostatnich lat ktorym poswiecilem dla kulturystyki, wraz z dieta i tymi superowymi suplami, nie zdzialalem cudow jakich oczekiwalem. Jedyne warte siegniecia suplementy to bialko, bcaa, arginina i kreatyna i to w formie Mono. Reszta to zbedny badziew ktory zamiast pomagac to co gorsza szkodzi lub daje efekt w postaci placebo. Sila woli potrafi zdzialac cuda.

Opublikowano

Też sporo niegdyś czytałem o kreatynie, głównie o monohydracie. Ze wszystkiego, co się dowiedziałem, wysunąłem jeden wniosek i się go trzymam. Otóż, fazy nasycania, sr.ania itd to zwykła ściema producentów, aby szybciej opróżnić puszkę. 2 porcje po 5g w dzień treningowy i 1 porcja 5-gramowa w dzień nietreningowy jest absolutnie wystarczająca.

Opublikowano (edytowane)

Warto poświęcić te pare minut i oglądnąć też poprzednie party. 

1 jest ogólnie o kaloriach - jak policzyć itp

2 makra - czyli dokładniej jak policzyć carby, białko, tłuszcze żeby się zgadzało z dziennym zapotrzebowaniem kalorycznym

3 mikra - witaminy, minerały

4 czas w jakim powinno się jeść itp

5 suple

Nie widziałem na necie lepszego, kompletnego 'tutoriala' do odżywiania dla początkujących i nie tylko. Wszystko oparte na badaniach a nie wyssane z palca.

Podsumowanie części 5 o suplach - oszczędzajmy kase, nie kupujmy nie sprawdzonych rzeczy  :banana:

EDIT: o (pipi)a! ta strona examine.com jest za(pipi)ista, ładnie opisane co jak działa, ile brać, z czym brać, z czym nie brać itp

Edytowane przez mikro
Opublikowano (edytowane)

co forumowi spece radzą jeśli chodzi o dawkowanie mono?

różne opcje można w sieci znalezc. w dni treningowe 5g przed sniadaniem i 5g przed cwiczeniem, a w dni nietreningowe 5g przed sniadaniem, 5g przed kolacją będzie spoko? popijac czyms slodkim?

Edytowane przez maciucha
Opublikowano (edytowane)

Tutaj też znajdziesz różne opinie. Wg mnie nie ważne czy dt czy dnt - zawsze ~5g (do 7g jeżeli jesteś duuuuuuuupny albo jesteś veganem czy innym liściożercą). 

http://examine.com/supplements/Creatine/

Editors' Thoughts on Creatine

(...)It's safe, it's healthy, it's cheap, and for most people, it just works. Get some Creatine Monohydrate, take 5g a day, and you're good to go.

Edytowane przez mikro