Skocz do zawartości

PERSONA 3

JanzKijan

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wrażenie ze DLC zaczyna się z za niskim levelem przez co jest sztucznie utrudnione i trzeba grindować przez parę godzin bo inaczej to przeciwnicy chłoną obrażenia jak gąbka, all out attack zabierający po 100hp trzeciemu bossowi to niezły śmiech na sali. Jednak po tych 150h w podstawce nie chce się kolejny raz wbijać leveli i fuzji w kompendium. Dodam ze całe DLC zrobione jak jakieś kingdom hearts 3, przebrnij przez 7 drzwi każde po 15-25 pięter to na końcu damy Ci jakaś fabułę.

Edytowane przez LansVansDans

No nie ma się co oszukiwać, że trochę słabo, że nie zachowujesz wszystkiego z podstawki. System walki jest świetny, ale dlc to głównie walka, z kilkoma scenkami fabularnymi pomiędzy. Całość ukończyć można na szczęście w około 20 godzin, ale i tak w tym czasie może dorwać człowieka znużenie. Dobrze, że trofiki są tylko fabularne, bo raczej nie miałbym cierpliwości, żeby robić tu coś więcej. Ogrywałem oryginalne The Answer z 15 lat temu i zdecydowanie można było zrimejkować to lepiej. 

19 godzin temu, LansVansDans napisał(a):

Mam wrażenie ze DLC zaczyna się z za niskim levelem przez co jest sztucznie utrudnione i trzeba grindować przez parę godzin bo inaczej to przeciwnicy chłoną obrażenia jak gąbka, all out attack zabierający po 100hp trzeciemu bossowi to niezły śmiech na sali. Jednak po tych 150h w podstawce nie chce się kolejny raz wbijać leveli i fuzji w kompendium. Dodam ze całe DLC zrobione jak jakieś kingdom hearts 3, przebrnij przez 7 drzwi każde po 15-25 pięter to na końcu damy Ci jakaś fabułę.

Czyli mam rozumieć, że każde drzwi są  o 1 postaci I tak do końca? Nie ma oczywiście żadnego free roam i sociali w tym DLC? 

No trochę szkoda, nie grałem w The Answer nigdy, ale wygląda, że sam schemat rozgrywki jest identyczny z kilkoma dodanymi scenami. 

Za 159 zł mogli nieco poeksperymentować.

Co do grindu, ja nie mam zamiaru, najwyżej się da na easy. Kompendium z P3 nie pomaga w dalszej części DLC? 

3 godziny temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Czyli mam rozumieć, że każde drzwi są  o 1 postaci I tak do końca? Nie ma oczywiście żadnego free roam i sociali w tym DLC? 

No trochę szkoda, nie grałem w The Answer nigdy, ale wygląda, że sam schemat rozgrywki jest identyczny z kilkoma dodanymi scenami. 

Za 159 zł mogli nieco poeksperymentować.

Co do grindu, ja nie mam zamiaru, najwyżej się da na easy. Kompendium z P3 nie pomaga w dalszej części DLC? 

Tak, drzwi na postać i tak do końca. Free roamu nie ma, ale w labiryncie możesz znaleźć przedmioty, dzięki którym w dormitorium odblokowujesz różne dodatkowe scenki z poszczególnymi postaciami.

Kompendium z P3 w dalszej części pomaga, ale w sumie dopiero pod koniec, pod warunkiem że grindowałeś levele i pieniądze, żeby móc w ogóle wezwać najlepsze Persony. 

Ogólnie fajnie się pyka i dobrze wrócić na chwilę do tego świata, ale 159 zł to zdecydowanie za wysoka cena. Gdybym nie był psychofanem serii, na pewno nie brałbym na premierę.

• Plusik 1

Z jakiegoś powodu myślałem, że krótsze to, z tymi wszystkimi usprawnieniami QoL. Miałem chwilę, że rozważałem zakup, bo akurat są niezłe promki na gry Segi, ale jednak się wstrzymam. Vengeance do skończenia jeszcze, gdzieś tam Royal zaczęty i zaraz Metaphor, to nie będę rozgrzebywał kolejnej gry na 100h, bo widać, jak mi to idzie.

Swoją drogą, wkurwiają mnie takie zagrywki przy droższych edycjach:

image.png.6c2e0a7cc36075e10e1699a231948242.png

Już się na to nadziałem przy Strikers. No kurde, osobna apka do obejrzenia Artbooka i posłuchania OSTa na PC, zamiast normalnego PDF i MP3/FLAC. Jako, że DLC to tylko kostiumy i BGM ze starszych gier, to w ogóle nie widzę powodu kupować tych droższych edycji.

No mi zeszło prawie 2x dłużej niż Portable, więcej cutscen, więcej aktywności poza dungeonami, dłuższe animacje i wyszło. 

DLC natomiast trochę ostudziło mój zapał i będę grał powoli i nie wiem czy skończę do czasu Refantazio. 

Czuję takie hype na Mataphora, że w sumie nic mi się nie chce grać :(.

• This 1
  • 3 tygodnie później...
W dniu 13.09.2024 o 13:24, Pix napisał(a):

No nie ma się co oszukiwać, że trochę słabo, że nie zachowujesz wszystkiego z podstawki. System walki jest świetny, ale dlc to głównie walka, z kilkoma scenkami fabularnymi pomiędzy. Całość ukończyć można na szczęście w około 20 godzin, ale i tak w tym czasie może dorwać człowieka znużenie. Dobrze, że trofiki są tylko fabularne, bo raczej nie miałbym cierpliwości, żeby robić tu coś więcej. Ogrywałem oryginalne The Answer z 15 lat temu i zdecydowanie można było zrimejkować to lepiej. 

Z designem tego DLC jest coś nie tak, sprawa ewidentna, podobnie jak słyszałem z opowiadań @Suaveko episode Aigis w oryginalnej P3.

Episode Aigis w Remake ssie pałkę dramatycznie, to jest tylko dungeon crawler jak ze starych czasów Atlusa, pozbawiony social linków i różnorodnych dungeonów.

W P3R wrzucili dużo rzeczy, by uczynić grę mniej dłużącą się, ale to DLC spokojnie mogli skrócić o 100 pięter. 

6/10, zajęło mi 14h, bo pod koniec przyzwałem Satanaela z DLC dla fabuły (która była hmm no cóż ..:).

Demo Refantazio jednak trochę miało wpływ na odbiór, więc spokojnie można oczko dodać dla fana P3R:). 

• 3 tygodnie później...

Z racji skonczenia Astrobota i oczekiwania na nowe Life is Strange w sumie na spontanie rozfoliowalem z szuflady Personke bożą. Przypominam, że piątkę bardzo lubilem i był to mój pierwszy kontakt z serią, mimo że chyba sięga czasow PSX? Pamiętam, że zajebiste były:

- art style (menusy, paleta kolorów, UI w walce)

- muzyka klawiszowa z wokalem

- historyjka o więzi ziomeczkow, budowanie sociali

- pałace (zaprojektowane a nie generowane) symbolizujące czyjeś wnętrze itp.

Na Royala od nowa po 100h z podstawka P5 nie miałbym siły, więc lecim z P3R.

Przede wszystkim od razu można poczuć się jak w domu - stylówa dalej w podobnym themie, ale wszystko na niebiesko. Znane motywy, szkoła, muzyka, pory dnia, persony no i inne lore na "metaverse" (ciekawe jak uzasadnia to w P4Golden, które też jeszcze przede mną).

Jedyne czego się obawiam to brak fajnie zaprojektowanych tematycznych "pałaców", a jak rozumiem, będę spędzał większość gry w wygenerowanych Yakuza-like lochach o prostopadłych korytarzach? :(

28 minut temu, _Red_ napisał(a):

To może chociaż very easy i lecim jak przecinak :beksa:

Nie wiem jak tam w tym rimejku ale w fes na ps2 nawet na easy trzeba było pofarmić na bossów jak się za bardzo przebiegało przez piętra :rayos: sieczka z tą grą, mega chciałbym ją kiedyś sobie ograć znowu no ale chyba nie dam rady xD po metaphorze to już wgl

Czy P5 miala tryb asysty (R1 podczas walki na sonce) czy nie? Bo to od razu dobiera atak/personkę pod słabość wroga i jest zajebistym quality of life dla gracza. Mam wrażenie, że kiedyś trzeba było recznie wybierać ataki dopasowane pod weakness.

Na razie tartarusek fajnie powoli odkrywa karty, nowe techniki, ale czuje ze po 200 piętrze będzie rzyg xd

W ogole to te polskie napisy jakies dziwne są. Co to w ogole za kategoria "zbędne przedmioty", gdzie chodzi o zużywalne i bardzo ważne lecznicze xd

Godzinę temu, _Red_ napisał(a):

Pierwszy samodzielny wypad do Tartarusa i zrobiłem 17 pięter. Pora wyjść bo juz zmeczeni wszyscy. Mam nadzieje, ze krajobraz zmieni się chociaż co 30 leveli ;(

Tartarus jest do przeżycia w podstawce, bo jest przeplatany świetną fabułą i postaciami, gorzej z DLC... jak Cię zmęczy Tartarus, to nie graj w niego (a fabułę zobacz na Yt) :D.