tlas 440 Opublikowano 17 lutego Opublikowano 17 lutego Ahh, uwielbiam miesiące wakacyjne w personach. Jak zwykle zasypywani jesteśmy lore świata. Spoiler 1 1 Cytuj
michu86- 394 Opublikowano 17 lutego Opublikowano 17 lutego 28 minut temu, tlas napisał: Ahh, uwielbiam miesiące wakacyjne w personach. Jak zwykle zasypywani jesteśmy lore świata. Ukryj zawartość Dokładnie w tym momencie zrobiłem screenshot na konsoli i ustawiłem Mitsuru na zdjęcie w tle 1 Cytuj
Masorz 13 197 Opublikowano 17 lutego Opublikowano 17 lutego Ja dopiero na początku maja. No super mi ta gierka pasuje, jestem psychofanem czwórki i też bardzo lubię piątkę. Ta część zdecydowanie bliżej czwórki, ale ten rimejk bierze z obu kolejnych części najlepsze elementy. Wszystko mi tu siedzi, chociaż obecnie czekam na jakiś rozwój fabuły. Cytuj
Faka 3 992 Opublikowano 18 lutego Opublikowano 18 lutego A ta zabawa z tymi fuzjami person jest coś warta? Pewnie na początku gry to za dużo roboty z tym nie ma? Cytuj
tlas 440 Opublikowano 18 lutego Opublikowano 18 lutego Przy każdej wizycie w Tartarus warto robić fuzje. Wszystko masz wytłumaczone w grze. Dzięki fuzjom podwyższasz poziom persony, dostajesz nowe skille i dobierasz sobie skille z person które używasz do fuzji. Cytuj
banzai 197 Opublikowano 18 lutego Opublikowano 18 lutego fuzja to mus,na samych znalezionych z kart to daleko nie zajdziesz. ostatnio miałem błąd i zamiast tego co chciałem wypluło mi persona na 4 poziomach wyżej niż mc pozatym,u elki są questy od fuzji Cytuj
ogqozo 6 551 Opublikowano 18 lutego Opublikowano 18 lutego Chyba każdy jak pierwszy raz grał w Personę to myślał na początku, że będzie levelować persony które ma hehe. No nie, to nigdy daleko nie zachodzi. Persony co prawda zyskują statsy, i przez kilka pierwszych leveli nowe ataki, ale zyskują levele baaardzo powoli i nigdy nie będą miały żadnych szans z nowymi personami, które już złapiesz/zfuzjujesz na wyższym poziomie. Co więcej, w Personie kluczowe jest używanie typów ataków, a jesteśmy jeszcze bardziej ograniczeni niż w głównym SMT, bo masz tylko kilka person do założenia, więc fuzje pozwalają na najważniejszą codzienną rzecz - posiadanie jednej persony, która np. ma atak lodowy, ognisty i elektryczny, zajmując jedno miejsce. Inaczej niż w Pokemonach, tutaj nie ma sensu się przywiązywać do nich. Na swój sposób to dobrze, bo nie trzeba wybierać spośród stu równie mocnych pokemonów hehe. Jest tylko sens trzymać stare persony, żeby zyskały parę poziomów i się nauczyły jakiegoś dobrego ataku, które następca "odziedziczy" w fuzji, ale tak naprawdę i tutaj można zastanowić się, czy jest to warte czasu, jaki zajmuje levelowanie - jak dla mnie prawie nigdy nie, bo te ataki też będą niedługo zastąpione lepszymi albo dostępne od razu. Fuzje będą główną metodą wzmacniania ekipy, czasami jedno porządne przysiądnięcie nad fuzjami zmieni twój team z takiego, który dostawał w ryj, do takiego, który będzie demolował dane piętra bez problemu. Zwłaszcza potem w grze, gdy masz wiele bonusów. Popatrz, co jest możliwe, popatrz na ich statsy, ataki - fuzje są główną metodą, by to mieć. Warto też od początku gry pamiętać, że social linki bardzo zyskują, gdy podchodzimy do rozmowy, mając założoną personę z danym arkanem. Na samym początku jest to ciężkie, ale postaranie się o posiedzenie z kompendium i ciągłe dostosowanie tego aspektu daje wiele punktów relacji. Cytuj
Beelzeboss 312 Opublikowano 18 lutego Opublikowano 18 lutego Persony się traktuje jak kondom. Jak wykorzystasz to do kosza i bierzesz kolejnego. Ostatni raz grałem w 3 fes na ps2. Na szczescie nic nie pamietam z fabuły, to bede w wiekszosci grał jak w nowa gre. Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 18 lutego Opublikowano 18 lutego 8 minut temu, Beelzeboss napisał: Jak wykorzystasz to do kosza i bierzesz kolejnego. Można też wylać i umyć Cytuj
AdiCarrion 119 Opublikowano 18 lutego Opublikowano 18 lutego 3 godziny temu, _Red_ napisał: Można też wylać i umyć A jak to swój to nawet myć nie trzeba Cytuj
tlas 440 Opublikowano 18 lutego Opublikowano 18 lutego Ale powiem wam że muzyka z trójki chyba najlepsza z puli 3/4/5. Piątka owszem miała swoje Rivers in The Desert, Last Suprise czy Life Will Change, ale tutaj to dosłownie co nowa piosenka wchodzi to nucę pod nosem. Cytuj
Suavek 4 695 Opublikowano 18 lutego Opublikowano 18 lutego Ja mimo wszystko nie jestem do końca przekonany do tych remiksów. Tzn. są ok, ale chyba przywykłem do oryginałów, szczególnie po czterech przejściach gry. Cytuj
tlas 440 Opublikowano 18 lutego Opublikowano 18 lutego Może gdybym grał na ps2 to miałbym tak samo. Natomiast jako że nie grałem, to po odpaleniu oryginalnych wersji w wersji „pierdzące głośniczki” wolę Reload. Cytuj
Beelzeboss 312 Opublikowano 18 lutego Opublikowano 18 lutego Mnie boli najbardziej zmieniony VO Akihiko. Kurcze, o ile pozostali brzmia tak jak zapamietałem, tak ten aktor brzmi zupełnie inaczej i mi nie pasuje. Trzeba sie zastanawic którą waifu wybrac tym razem lata temu mitsuru skradła moje serce i nie wiem czy ja zdradzic teraz Cytuj
Faka 3 992 Opublikowano 18 lutego Opublikowano 18 lutego Ten tartarus to się coś będzie zmieniał, czy cały czas taki sam do porzygu? XD Póki, co to zatrzymałem się na 22 piętrze, bo jest blokada w postaci postawionych tam klocków. Cytuj
KrYcHu_89 2 292 Opublikowano 18 lutego Opublikowano 18 lutego 3 minuty temu, Faka napisał: Ten tartarus to się coś będzie zmieniał, czy cały czas taki sam do porzygu? XD Póki, co to zatrzymałem się na 22 piętrze, bo jest blokada w postaci postawionych tam klocków. Pięter będzie jeszcze kilkaset, co jakiś czas bossowie, ale schemat ten sam. Dungeony z prawdziwego zdarzenia to w P5 dopiero. Cytuj
banzai 197 Opublikowano 18 lutego Opublikowano 18 lutego kolorki jak w tetrisie będą się zmieniać. Cytuj
Faka 3 992 Opublikowano 18 lutego Opublikowano 18 lutego 8 minut temu, KrYcHu_89 napisał: Pięter będzie jeszcze kilkaset, co jakiś czas bossowie, ale schemat ten sam. Dungeony z prawdziwego zdarzenia to w P5 dopiero. Ok, to zobaczę ten P5, a czym się różni tam Tactica od Royal? To jest to samo czy jak? Cytuj
KrYcHu_89 2 292 Opublikowano 18 lutego Opublikowano 18 lutego Teraz, Faka napisał: Ok, to zobaczę ten P5, a czym się różni tam Tactica od Royal? To jest to samo czy jak? Tactica to jest takie Mario Rabbids, tylko w świecie Persony 5. Turowa gra taktyczna, a fabularnie to spinoff Persony 5. Persona 5 Royal to jest to, czego szukasz. Cytuj
dee 8 808 Opublikowano 18 lutego Opublikowano 18 lutego W Tactica ilość pogaduszek i scenek w stosunku do gameplayu jest znacznie większa niż w klasycznych Personach. Więc jak ktoś przekłada granie nad scenki, to zdecydowanie klasyczne odsłony. Cytuj
Faka 3 992 Opublikowano 20 lutego Opublikowano 20 lutego Widzę, że Atlus zaczyna lubić nasz kraj jak mają jeszcze przetłumaczyć Persone Tactica. Ciekawe czy Yakuzy nie zaczną polonizować. Cytuj
Beelzeboss 312 Opublikowano 20 lutego Opublikowano 20 lutego Pany czy mnie pamiec zawodzi czy kiedys kazde pietro tartarusa wygladalo tak samo jak pierwsze? xd Troche sie zdziwilem, ze drugi block jest w odcieniu różu. Cytuj
devilbot 3 682 Opublikowano 20 lutego Opublikowano 20 lutego Jest chyba 5 różnych motywów graficznych w tartarusie. Dzisiaj skończyłem gierkę po prawie 70 godzinach. Zakończenie jest piękne. Gameplay to też top jrpg. Doskonały i płynny, zarówno same walki jak i eksploracja tartarusa. Chciałoby się więcej pięter albo jakiś dodatkowy dungeon bo dochodzą fajne persony pod koniec a nie ma co z nimi robić. Grałem jak pan Bóg przykazał czyli po polsku z jp dubbingiem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi