Skocz do zawartości

Metal Gear Solid 4

YETI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przed chwila skończyłem i nie piozostaje mi nic innego jak tylko zasalutować panu Kojimie. Przepiękna gra i końcówka, ktorej się nie spodziewałem. Obiecałem sobie, że postaram się nie płakać podczas gry bo to nie przystoi facetowi, ale oczywiście nic to nie dało;) Opłacało się kupić PS3 dla tego tytułu i gdyby nie zbliżająca się premiera "Little Big Planet" to pewnie bym sprzedał teraz tą konsolkę;)

W zasadzie to popłakałem się w trzech momentach:

Podczas śmierci Crying Wolf a dokładniej w momencie gdy przychodzi wilk i bierze na siebie jej ciało

W trakcie przemowy Naomi z telebimów w centrum Outer Haven

Gdy Otacon tłumaczy Sunny gdzie jest Snake(po ślubie Meryl)

Opublikowano

hehehe przy tym ostatnim owszem. Ja miałem mokre oczy również przy:

-

pogodzeniu się Big Bossa ze Snakem

-

Tekst umierającego Big Bossa że jest tylko jmiejsce dla jednego węża- słowa the Boss, po czym chwila zastanowienia-

"nie ma już miejsca dla żadnego węża"

Cała końcówka po castingu to wzruszenie że choy.

Opublikowano

największy moment wzruszenia w grze(nie płakałem bo u mnie z tym ciężko ale było blisko :P) -

po domniemanej śmierci Snake'a gdy Sunny pyta się Otacona gdzie jest Snake

jak Raiden pomaga Snakowi w Shadow Mosses-byłem pewny,że OH zabiło Raidena

największe zdziwko w grze-

zdecydowanie ending-lecą napisy,pojawia się nazwisko aktora podkładającego głos za Big Bossa,a ja w szoku,że kurcze w grze go nie usłyszałem-nagle naszym oczom ukazuje się żywy Snake na cmentarzu ,a obok niego Big Boss

najdłużej szukałem szczęki na podłodze(czytaj najbardziej niesamowita akcja)

końcówka 3 aktu od rozmowy z Evą-pościg ulicami Pragi,walka z bossem i scenka na Wełtawie masakrują

końcówka 4aktu od momentu wejścia do hangaru z Rexem po sam koniec

ostateczna walka z grze-ten widok,te ujęcia,zwolniony czas,muzyka-masterpiece

Ulubiony akt-

ciężko zdecydować bo każdy niesamowity ale chyba mimo wszystko akt 4

W lepszą grę nie grałem od ok 10 lat(FF7 ale nie chce oceniać ,która lepsza) i chyba jedynie remake Finala 7 i to taki z prawdziwego zdarzenia mógłby odebrać tej grze palmę pierwszeństwa.

Opublikowano

Niezle sie ubawilem jak

znalazlem w misji z tropieniem naomi dwa easter'y tj.plyta z odciskami dloni(ot taka aleja gwiazd ;) ) czy miejsce gdzie jest splaszczona trawa(jakby cos okraglego na niej wyladowalo) i w tym momencie slyszymy relacje ludzi, ktorzy widzieli niezidentyfokowany obiekt latajacy ;)

Czy wspominalem, ze MGS4 jest cudny? ;)

Opublikowano (edytowane)

Właśnie walczę z drugim bossem, ale to co się wydarzyło przed tym pojedynkiem... OMG!!! Czegoś takiego nie widziałem w żadnej innej grze, normalnie interaktywny film! W pierwszej chwili nie wierzyłem że już gram, cudowne ujęcia kamer, genialna akcja. Końcówka 2 akt. była świetna, ale to co się dzieje w 3akt.... miazga.

PS. Po walce z 2 bossem, 2akt kończy się?

Niezle sie ubawilem jak

znalazlem w misji z tropieniem naomi dwa easter'y tj.plyta z odciskami dloni(ot taka aleja gwiazd ;) ) czy miejsce gdzie jest splaszczona trawa(jakby cos okraglego na niej wyladowalo) i w tym momencie slyszymy relacje ludzi, ktorzy widzieli niezidentyfokowany obiekt latajacy ;)

Czy wspominalem, ze MGS4 jest cudny? ;)

też to znalazłem, fajne sekrciki, dodatkowo za odkrycie ich dostajemy kase

Edytowane przez YETI
Opublikowano (edytowane)

Po tej walce już tylko oglądanie filmików Yeti i koniec aktu.Jeśli wydaje Ci się,że akcja w akcie 3 jest mega wypas to ciekawe co powiesz po 4 akcie bo tam jest jeszcze bardziej niesamowita końcówka(do mnie to 4 akt jest najlepszy)

Edytowane przez Ficuś
Opublikowano

5 akt ssie... Zaduzy przepych, animacja to porazka, posiadajac 2 nextgeny, zadna z nowych wartych uwagi gier nie moze chodzic plynnie? co kolwiek to znaczy?

ani MGS4, ani NG2, ludzie nie po to kupujemy konsolki, zeby po jednym 2 czy 3 latach konsole na grach, ktore nie wyciaja nawet 80% z tego co moga ( tak przypuszczam ) czuje sie jak na PC:/

Poczatek sam jak wbijamy, mecze sie ( bo jest trudno ) wieksza zadyma i gra chodzi nie grywalnie, nie wiadomo co sie dzieje. Pod sam koniec gry taki bubel:/

Zdecydowanie, mogli dac inteligetniejszych przeciwnikow, a nie wieksza ilosc, zaoszczedzilo by to wiele FPS.

Opublikowano (edytowane)

No i ta scena w kościele wraz z Evą. Mega szok!

Eva to matka Liquida i Solida! Założyciele The Patriots... złapałem się za głowę, Major Zero, Big Boss, Ocelot, Para Medic, później dołączyła także Eva (i jeszcze ktoś, chyba Sigint. No i Ocelot, okazuje się, że to w pewnym sensie POZYTYWNY BOHATER, przecież to on i Eva stali po stronie Big Boss, a Snake można powiedzieć, że pracował dla The Patriots.

Kur^# leżę!!! Po tej scence musiałem zapałzować grę, ochłonąć i wszystko sobie poukładać.

Mam jedno pytanie,

jeżeli Eva to matka Liquida i Solida, to także chyba Solidusa? Czy on już był klonem "braci" bo już zapomniałem jak to dokładnie było w jego przypadku

Edytowane przez YETI
Opublikowano

Dziwne Dabman bo u mnie MGS4 chodzi świetnie,sporadycznie minimalnie zwalnia i na pewno nie do niegrywalnego poziomu animacji.Bardzo fajnie i płynnie działa przez 98% czasu

BTW początek 5 aktu na poziomie trudnosci ponad normal i dobicie się do tych drzwi jest ostre :P

Opublikowano (edytowane)

Jakim... nawet sobie nie wyobrażam co Kojima przygotował na końcówkę...

Nie wiem, może mi się przewidziało, ale zaraz przed tym etapem razem z Eva, gdy Big Mama opowiada

o dzieciach (swoich żołnierzach), możemy wcisnąć X i pojawią się sceny z KillZone2... tzn. tak mi się wydaje.

Edytowane przez YETI
Opublikowano (edytowane)

hehe ostro Yeti :P To są przebłyski z całkowicie pierwszego pokazu MGS4-gdzie pierw był widok fpp i na końcu trailera okazywało się,że się grało żołnierzem ,a Snake nas powala CQC.Pamiętasz?

Sama końcówka Cię szoknie,a akt 4 wprowadzi w taki klimat i nastrój jak nic przedtem...niesamowita gra....

Edytowane przez Ficuś
Opublikowano
hehe ostro Yeti :P To są przebłyski z całkowicie pierwszego pokazu MGS4-gdzie pierw był widok fpp i na końcu trailera okazywało się,że się grało żołnierzem ,a Snake nas powala CQC.Pamiętasz?

Pamietam, też brałem to pod uwage, ale też na tym pierwszy trailerze były pokazane fragmenty KZ2 :) Więc brałem to KZ2 całkiem poważnie, ale chyba masz racje.

Opublikowano (edytowane)

Właśnie ukończyłem 3 akt, filmik kończący go i rozpoczynający 4 to chyba najbardziej emocjonujące, a także dołujące chwile jakie kiedykolwiek dane było mi spędzić przed konsolą, i znów tak jak było w przypadku końcówki MGS3 popłakałem się, a to zdarza mi się nawet w wynik wydarzeń z realnego świata rzadko. Hideo jest do prawdy mistrzem jeśli chodzi o reżyserię filmów przerywnikowych.

Scena , gdy Old Snake rozmawia z Ewa w kaplicy mnie rozwaliła całkowicie, coś pięknego.

A ucieczka na motorze Old Snake'a z Ewą jest emocjonująca i pokazuje garść zdolności programistycznych Kojima Prod. , feria wybuchów, latających obiektów, atakujących nas przeciwników i zero dropów animacji

Szkoda mi

Ewy

, w chwili gdy mogła znów zobaczyć swojego

,,syna"

musiało się to zakończyć tak tragicznie.

I te słowa Raiden'a wypowiadane w trakcie rozmowy ze Snake'iem na Nomadzie ( I have no family, I was always alone itd), smutne jak mało która rzecz. Raiden zasługuje by zyskał w końcu wolność.

Walki z bossami zasługują na oddzielny akapit, gdyż są genialne a ich zakończenia są intrygujące i powodujące, że autentycznie żal mi było poszczególnych członkiń B&B. Pod surowym pancerzem kryje się krucha i zagubiona piękność.

Tyle już wrażeń, jeszcze więcej emocji i uczuć za mną, a przede mną

Shadow Moses

...

Na liczniku mam ok. 15 godzin,poziom trudności hard. I aż nie chcę myśleć co jeszcze mnie czeka.

Jedno mogę już śmiało powiedzieć, jest to jedna z najlepiej napisanych historii growych jeśli nie w ogóle historii jako takich, jakie kiedykolwiek ujrzały światło dzienne, ma swoje błędy i wpadki ale przecież nic nie jest doskonałe.

A jak skończę grać to napiszę coś bardziej spójnego, gdyż teraz jestem nadal pod wpływem emocji wynikających z zakończenia 3 aktu.

Edytowane przez Paliodor
Opublikowano

Ja mam takie pytanko. Czy na gierce NTSC pogram sobie po necie spokojnie z ludzmi z Europy? Jak to jest w przypadku tej gry rozwiazane? Mam okazje kupic taniej wersje NTSC i tu rozmyslam

Opublikowano

heh Wczoraj byłem w empiku i dopiero zauważyłem, MGS4. Pierwsze co pomyślałem to to, że w przeglądarce będzie strach zakładki otworzyć :P

Ja tam gram w splinter cella

Powiedzcie tak obiektywnie czego tam jest więcej grania czy oglądania?

Opublikowano

na normalu szybciej przejdziesz plansze z uwagi na niewysoki poziom trudności i wtedy proporcja gra/filmiki jest bardziej porównywalna.Na hardzie jest trudno,dużo spędzasz na graniu i prócz briefingów do aktów i samego końcowego filmiku to gry w grze jest dość sporo i filmiki nie przeszkadzają(a wykonane są genialnie).Ale ogółem to MGS tu zawsze sporo filmików.Choć na hardzie zdecydowanie więcej jest czystego grania w MGS4 niż np w MGS2,porównywalnie do MGS3 wg mnie

Opublikowano (edytowane)

Majlepsza gra w tym roku albo nawet w przciągu kilku lat. Żaden GoW2 czy nawet KZ2 nie pobije tej gry.. moze graficznie beda równie dobre ale fabuła i przedstawieniem tej histori to nic nie pobije chyba ze kolejna gra Kojimy :) ... graficznie dużo lepiej niz CoD4. Niestety osoby ktore nie grały w poprzednie MGS dużo tracą ale i dla Nich gra jest przedstawiona fantastycznie a pierwsze minuty 4 aktu sa super.. pixeloza :P . Jak narazie akcja Liquida z Marinse na koniec 3 aktu jest najlepsza scena jaka widzialem w grach... dodatko działa na silniku gry a wyglada lepiej niz nie jedna animacja FMV.. ta woda i te światła... hmmm sa jednak minusy żeby nie było.. bossy - są , giną i tyle... nie ma z nimi żadnego emocjonalnego powiązania jak było w MGS.

Edytowane przez LiSoQuan
Opublikowano

Dodam jeszcze, że

ostatnia walka Snake'a z Ocelotem to MOC! Moment gdy klęcząc wstrzykują sobie nawzajem serium pokazuje, że mimo wszystko mają do siebie szacunek i traktują jako równego przeciwnika. Dla takich walk kupuje się konsole i z dumą oświadcza wyższość nad bracią komputerową hehehe...

Aha, pewnie się starzeję ale podczas pojedynku z

pierwszym bossem czyli tą "ośmiorniczką" bałem się bardziej niż przy Silent Hill!

Kocham tą grę!!!

Opublikowano (edytowane)

wam też podczas gry w mgs4 wyskakują takie białe paski? jak by zakłócenia audio/video? Tv jakby gubi mi sygnał a/v. Dodam że w innych grach tego problemu nie miałem ;o

ok to chyba wina kabla :/

Edytowane przez rydziu87
Opublikowano

Właśnie skończyłem akt numer 4. To było coś niesamowitego! Na początku niezłe zdziwienie, co się stało z konsolą :) Później jak wkraczamy na

heliport i włącza się piękna muzyczka, wracają wspomnienia i jest super.

Bardzo sentymentalny etap i pełen za(pipi)iaszczych akcji. A jak dostałem do zabawy

Metal Gear'a to opadła mi szczena. Jak to cudnie jest wszystko wykonane, jakie emocje podczas walki z Ocelotem (fajny nam dow(pipi) zrobił na końcu).

Co do bossów to liczyłem na więcej. Boss numer 2 rozczarował mnie, chociaż

widoczek na miasto był cudny.

Jak na razie najbardziej mi się podobała walka z LO. Osobna sprawa to niesamowite wykonanie bossów. Po prostu opad szczeny za każdym razem. A co do Raidena to strasznie mi się podoba ta postać w czwórce.

Mam nadzieję że go jeszcze kiedyś zobaczę...

Zapalę sobie fajke tak jak Snake i zobaczę jak wygląda 5 akt.