Skocz do zawartości

Moje wypociny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcesz konatruktywną? Ok. Co drugie zdanie moje bo (pipi)e cytowac tyle zdań

Pokaż ukrytą zawartość

Opublikowano

Odpiszę dokładniej jak wrócę do domu. K.ur.wa nie myślcie, że ja robię się na jakiegoś Gombrowicza... po prostu piszę czasem dla funu i wam to pokazuje. Od tego jest ten temat.

Opublikowano
  W dniu 27.07.2010 o 06:28, Wiolku napisał(a):

Odpiszę dokładniej jak wrócę do domu. K.ur.wa nie myślcie, że ja robię się na jakiegoś Gombrowicza... po prostu piszę czasem dla funu i wam to pokazuje. Od tego jest ten temat.

No od tego jest, ale jak coś pokazujesz, i potem się skarżysz że nikt ci nie opisał tego konstruktywnie, to nie miej teraz pretensji i nie odwracaj kota ogonem pisząc o gombrowiczu. Nikt tu nikomu nie każe tutaj pokazywać poziomu profesjonalnego pisarza ale jakiś poziom też musi być żeby czytanie tego nie było mordęgą

Opublikowano

Dobra jak obiecałem. Wszystkie zarzuty typu "źle to brzmi, masło maślane, złe zdanie, nie jest klimatyczny" sobie odpuszczam. To kwestia gustu. Np taka Masłowska ma totalnie poryty styl a jakoś się odnalazła. Każda osoba inaczej to odbierze.

W końcu wstałem z kanapy, i dopiłem drinka. Drugi stał nietknięty. Nie zdążył.

Nie zdążył co? Być wypity? Bez sensu

Drugi koleś, nie zdarzył się go nawet napić bo został zakatrupiony. Nie muszę pisać o wszystkim dosłownie. Nie piszę do 5 latków. Trochę swobody językowej geez.

--------------------------------------------------------------------------------

Przebrany, musiałem jeszcze po przebywać w cuchnącym domu, ponieważ wychodząc o tej porze naraził bym się na podejrzliwych sąsiadów. Mają trzy złe cechy. Po pierwsze słyszą nawet najmniejszy szmer, a moja blokowa winda hałasuje jak odrzutowiec.

Porównanie jak z komedii, nie kryminału Po drugie mnie nie lubią, po tym jak nie pożyczyłem wielce wielmożnej hrabinie szklanki cukru.

Wielce wielmożnej hrabinie, daj spokoj, gangster morderca by tak mowił?

A kto tu pisze, że to jest czysty kryminał? Jaki gangster? Literatura ma to do siebie, że często miesza style. Nie widzę nic złego w połączeniu kryminału z komedią, trzeba dodać że czarną. Jest multum przypadków takiej prozy. Pierwszy z brzegu "Fight Club" chociażby.

-----------------------------------------------------------------------------------

Ludzie po prostu nie umieją sobie wizualizować podstawowych manewrów. Ale odłóżmy edukację ludzkości na bok. Tak więc postanowiłem po raz ostatni opuścić mieszkanie,

Ludzie nie mają wyobraźni więc opucił mieszkanie. aha.

Przecież masz wyraźnie oddzielenie jednej myśli od drugiej. Zdania zawsze muszą mieć ze sobą 100 procentowe powiązanie? O_o Koleś jest w dość ciężkim szoku więc myśli o wszystkim co popadnie.

-----------------------------------------------------------------------------------

Implanty skutecznie zastępują nasze organy. Okno zamknęło się, natychmiast ruszyłem dalej, zeskakując tym razem ?na strażaka? zdzierający przy tym boleśnie skórę z dłoni. Wolałem chwilę pocierpieć niż znów narażać się na wzrok ślepca.

I hałasowac na blaszaych schodach, yeah.

Na strażaka z drabinek, które są elementem wyjść pożarowych. Trochę wyobraźni...

---------------------------------------------------------------------------------------

Stanąłem na nogi, nie myślałem jak to miałem w zwyczaju o tym, czy zamknąłem dom, pogasiłem światła. Leżało mi to i powiewało.

lol <==== konstruktywna krytyka.

---------------------------------------------------------------------------------------

Miasto należało do mnie, nie ważne na ile. Czułem, że z perspektywą niezbyt optymistycznej przyszłości mogę zrobić wszystko. Brak oporów, czarny szarlatan wchodzący niepostrzeżenie do świątyni pełnej białych, wyzwolonych dusz.

???

Przeczytaj dalej to zrozumiesz. Boże święty przenośnia odnosząca się do ubranych na biało, nafetowanych imprezowiczów :turned:

------------------------------------------------------------------------------------------

Przepraszam bardzo ale oprócz w/w nie zobaczyłem żadnej porządnej krytyki. Zbyt dużo ogólników. Tak wiem, że muszę poprawić składnię, gramatykę itp. Postaraj się bardziej. I przede wszystkim wyluzuj zawory bo wydaje mi się, że strasznie spięty byłeś jak to pisałeś.

• Minusik 1
Opublikowano
  Cytat
Stanąłem na nogi, nie myślałem jak to miałem w zwyczaju o tym, czy zamknąłem dom, pogasiłem światła. Leżało mi to i powiewało.

Przeczytaj te zdanie jeszcze raz. Na głos. Jeśli dobrze brzmi, to weż mikrofon, nagraj się i daj na forum.

Opublikowano (edytowane)
  Cytat
Wszystkie zarzuty typu "źle to brzmi, masło maślane, złe zdanie, nie jest klimatyczny" sobie odpuszczam. To kwestia gustu. Np taka Masłowska ma totalnie poryty styl a jakoś się odnalazła. Każda osoba inaczej to odbierze.

(pipi), źle i nieskładnie napisane zdania to nie jest kwestia gustu bo nie ma osoby której podoba się zdanie, gdzie pierwsza część zdania nie pasuje do drugiej. Do masłowskiej to się nie porównuj bo ona naśladowała ten styl w dialogach i w bohaterach, ale u niej było to zaskakująco plastyczne i wiadomo było, dlaczego to robi. Ty tak piszesz bo inaczej nie potrafisz

Cytat
Drugi koleś, nie zdarzył się go nawet napić bo został zakatrupiony. Nie muszę pisać o wszystkim dosłownie. Nie piszę do 5 latków. Trochę swobody językowej geez.

To zdanie nie ma sensu.

Cytat
A kto tu pisze, że to jest czysty kryminał? Jaki gangster? Literatura ma to do siebie, że często miesza style. Nie widzę nic złego w połączeniu kryminału z komedią, trzeba dodać że czarną. Jest multum przypadków takiej prozy. Pierwszy z brzegu "Fight Club" chociażby.
Nie porównuj się z Palahniukiem, jego styl jest mocno ironiczny a humor jest czarny, "jaśnie wielmożna hrabina" brzmi jakbyś pisał o papieżu ktory nagle zaczyna rapować i nikt nie zwraca na to uwagi

Cytat
Przecież masz wyraźnie oddzielenie jednej myśli od drugiej. Zdania zawsze muszą mieć ze sobą 100 procentowe powiązanie? O_o Koleś jest w dość ciężkim szoku więc myśli o wszystkim co popadnie.

Ale przeskoki muszą mieć sens a płynne przechodzenie od jednej mysli do drugiej nie jest twoją mocną stroną

Cytat
lol <==== konstruktywna krytyka.

Masz tu duzo zdan ktorych nie da sie inaczej podsumowac

Cytat
Przeczytaj dalej to zrozumiesz. Boże święty przenośnia odnosząca się do ubranych na biało, nafetowanych imprezowiczów

Rozumiem przenosnie ale jest po prostu kiczowata. I nie, to nie jest kwestia gustu

Nie wiem jak wygląda u ciebie konstruktywna krytyka w takim razie skoro uważasz ze moja jest niedokładna. Zmien formę, pilnuj treści, sensu, popraw się gramatycznie o jakieś 3 klasy liceum i czytaj więcej książek

Ogolnie tragedią jest dla mnie to, że zamiast przyjąć krytyke na klate odpisujesz mi na kazdą linijke i próbujesz mi wmóić że nie mam racji, zupełnie jakbys wciskał mi rękopis w oczy i mówił "nie, nie, te zdania są super, (pipi) one serio mają sens". Każdy człowiek który przeczytał w zyciu więcej niz 2 ksiązki powie ci, że po prostu ŹLE SIĘ TO CZYTA i tu chyba więcej powiedziec się nie da.

Edytowane przez Mikes
Opublikowano

Przecież przyznałem się do mojej słabej gramatyki itp. Mam tego świadomość. W Twojej krytyce znalazło się zbyt wiele z dupy wyjętych zarzutów. To tylko fragment opowiadania a Ty czepiasz się np tożsamości głównego bohatera i jego zachowania. W ogóle nigdzie nie piszę przecież, że się porównuję do kogokolwiek. LoL nie śmiałbym spojrzeć takiemu Palahniukowi normalnie w twarz a Ty mi o takim czymś piszesz. Myślę, że jak na pisanie for fun nie jest źle. I o dziwo nie każdy mi mówi, że ŹLE SIĘ TO CZYTA. Pomysł uważam za ciekawy. W odpowiedniej formie do której dążę mógłby być ciekawym kąskiem

Opublikowano (edytowane)

No i wklejaj dalej bo mimo wszystko łyknę

To i ja wrzuce swoje, klimaty podobne, gdzies tak z rok ma, nigdy nie skończone, nie jarają mnie już kryminały

Pokaż ukrytą zawartość

Edytowane przez Mikes
Opublikowano

Mój wiersz:

"Modlitwa o pokój"

o Wojno!

ty co zabijasz miliony

ty co rozbijasz rodziny

ty co zwykłych ludzi

zamieniasz w bestie

tyś przyczną zła najwyzszego

brutalności

i śmierci

odejdź Wojno

co jak szatan mamisz

jak wąż uśmiercasz w ciemności

zgiń!

ludzie

sprzeciwiają ci się, proszą o twój zgon

jednak te prośby największe

tak mało im dają

i nadal giną

w niosącym odór śmierci

morderczym tłumie

jak ja!

o Boże!

czy to koniec?

czy na pewno było mi przeznaczone zginąć w bitwie o pokój?

nie!

ta walka jest jeszcze do wygrania!

ta, jedyna w której warto walczyć!

trzeba o dobro starać się do końca!

by na łożu śmierci

nie spadł na nas deszcz mroku

by nie przepełnił kielicha goryczy

aby przyszłe pokolenia

nie miały nam nic do zarzucenia

w imię Ojca, Pana najwyższego

w imie Syna, Zbawiciela mego

w imię Ducha Swiętego, pod gołębia postacią ukrytego

niech przyniesie ów gołąb gałąź oliwną

w każde miejsce złych czynów

i pod Grunwald, pod Wiedeń

i do Warszawy

a przede wszystkim nam

w dzisiejsze czasy

gdzie

zdrady, kradzieże, zabójstwa

zgon

o człowieku

zlituj się nad innymi

ludźmi zwyczajnymi

na nic pacyfki i plakaty

zacznij działać

by twór piekielny

do swego królestwa

nie miał kogo zabrać

niech tak sie stanie

po łacinie- Amen

Opublikowano (edytowane)

Takie moje pierwsze podrygi, krytykujcie do woli. Krótki fragment początków mojego dzieła o polskich imigrantach w USA, na początku XX wieku, pisany z perspektywy 8 latka, który zostaje gangsterem. Wiem, nieambitne :P

Pokaż ukrytą zawartość

A ten wiersz całkiem przewrotny ;)

Edytowane przez blazej10
Opublikowano

Gramatyka mocno kuleje, skaczesz od "świeżych wiosennych liści" do, sorry za sformułowanie, "gimberskich tekstów" w stylu: "fanga" ;)

Przeczytałem do końca, więc to już jakiś plus :potter:

Gość LoganOldschool
Opublikowano

E, a będziecie się śmiać jak wrzucę tu swoje stare "wiersze" o straconej miłości ??

Gość LoganOldschool
Opublikowano

Dobra, wrzucam tak jak pisałem bez zadnych zmian.

Część jest dość stara, na pewno mają sporo błędów ale nic nie poprawiałem, nie zagłębiałem się w poprawność. Pisałem bo "tak czułem" i tyle.

Pokaż ukrytą zawartość

Pokaż ukrytą zawartość

Pokaż ukrytą zawartość

Pokaż ukrytą zawartość

Pokaż ukrytą zawartość

Pokaż ukrytą zawartość