Opublikowano 13 października 20168 l Yyyyy, no jednak to nie to co Oscary (prestiż, sposób wyboru itp.). Szwedzi po prostu otwarcie nie lubią rynku amerykańskiego, a że rotacja sprzyjała nagrodzie dla autora ze Stanów, to zagrali na nosie i wybrali Dylana (Dylan w notowaniach pojawiał się od dawna). I nie miałbym nic do tego wyboru, ale tak ze dwie dekady temu. W czasach gdy pojawia się głęboki kryzys czytelnictwa, wybór muzyka-tekściarza jest nieporozumieniem.Welp, wygrała ostatecznie polityka, nie pierwszy raz zresztą. Za 50 lat poczytam o kulisach tego wyboru :vP.SMurakami i Nobel to żart ciągnący się już tyle lat. Bukmacherzy ciągle go widzą z nagrodą
Opublikowano 13 października 20168 l Ja uważam, że w końcu nagrodę winien dostać Coelho, no bo już za długo czeka i należy mu się.
Opublikowano 14 października 20168 l "The Quest" - najlepsza geopolityczna gawęda jaką czytałem od lat. Sfokusowana na energetykę.
Opublikowano 21 listopada 20168 l Skończyłem dziś Lolitę Władka Nabokova. No cóż, temat specyficzny, trudny i kontrowersyjny. Pewnie nie tylko ja spodziewałem się bardziej pikantniejszych szczegółów, ale list samego autora na końcu książki mnie wyprowadził z tego chorego dociekania. Dzieło jest napisane w dość trudnym języku, dużo tutaj barwnych opisów wszelakich rzeczy i czynności. Muszę przyznać, że w środku książki zacząłem czytać trochę na siłę, ale końcówka była już lepsza. A teraz pytanie - film Kubricka, czy Lyne'a?
Opublikowano 21 listopada 20168 l Żaden. To jest książka, której cała istota jest niszczona już przy samej próbie ekranizacji (i która jest szaradą, tak bardzo charakterystyczną dla Nabokova).
Opublikowano 22 listopada 20168 l Ja poległem przy Lolicie właśnie pod koniec. Sto niedoczytanych stron leży i się kurzy choć muszę to nadrobić do końca roku bo sobie nie wybaczę. Może być ciężko bo zawładnęła mną Czarodziejska Góra
Opublikowano 22 listopada 20168 l Wasze wpisy prowokują mnie do wpisu o Lolicie, ale na to nie mam czasu :vGeneralnie polecam przeczytanie jeszcze raz i wczytanie się w tekst. Opowieść nie jest tym czym się wydaje na pierwszy rzut oka. Jest za to pewnie jedną z najlepiej napisanych i mistrzowsko poprowadzonych narracyjnie. Warto pamiętać, że samą książkę stawia się w punkcie granicznym rozdzielającym modernizm i postmodernizm (a sam Nabokov później dryfował już tylko w drugą stronę). Lolitę uważam za jedną z najlepszych książek XX wieku, jest też jednym z głównych powodów dlaczego sam chciałem pisać.@WiołkuTomasz Mann? No dobrze, takie oderwanie od Lolity zrozumiem
Opublikowano 22 listopada 20168 l Ja teraz zabieram się za Proces, a na zimowe wieczory zostawię Céline'a.
Opublikowano 23 listopada 20168 l Hmm, jak będziecie mieli czas i pieniądze, to koniecznie kupcie sobie Depesze Micheala Herra* - wreszcie jest po polsku, imo jeden z najwybitniejszych literackich reportaży wojennych w historii oraz jeden z najważniejszych dla gatunku ogólnie. Długo nam zajęło wypuszczenie tego u nas. W branży każdy poleca - polecam i ja (a teraz chyba można dostać w cenie promocyjnej) *Jest to jego jedyna książka - oprócz tego dziennikarz współpracował przy scenariuszach do Full Metal Jacket i Czasu apokalipsy. Edytowane 23 listopada 20168 l przez Hendrix
Opublikowano 23 listopada 20168 l Znaczy no... reportaż literacki nie jest dla każdego - nie mniej to klasyk i generalnie warto wyrobić sobie zdanie
Opublikowano 25 listopada 20168 l Tomasz Mann? No dobrze, takie oderwanie od Lolity zrozumiem Tomasz, Tomasz Urzeka mnie ta książka, ale nie mogę znaleźć czasu na spokojne czytanie. Miałem sobie zrobić "czelendż" - ukończenie "Góry" do końca roku, ale nawał wszystkiego mi dał liścia. Jaka ta treść jest aktualna, jak to się dobrze czyta, jak Mann pobudza moją wyobraźnię... Edytowane 25 listopada 20168 l przez Wiolku
Opublikowano 1 grudnia 20168 l Polecajka od hendrix. Bardzo dobra książka. Z pozoru mamy do czynienia z mocno przygłębiającym wydarzeniem w rodzinie niemniej jednak narrator opisuje wszystko z pewną dla siebie dozą humoru.Urzekła mnie konstrukcja tego utworu mocno kojarząca się z antyczną sztuką. Dodatkowo wszystko dzieje się w ciągu jednego tylko dnia. Nie chcę pisać nic wiecej ponieważ sam nic nie wiedziałem o tym tytule i naprawdę mile się zaskoczyłem. Czego i Wam życzę jeśli sięgniecie po ten tytuł. Edytowane 1 grudnia 20168 l przez _K_
Opublikowano 27 grudnia 20168 l Potwierdzam, czytałem i jeśli ktoś interesuje się światem boksu warto przeczytać.
Opublikowano 4 stycznia 20178 l 7 minut po północy - nigdy nie czytałem tak smutnej książki pełnej nadziei. Małe arcydzieło. Czytam dużo książek ale ta wpadła z automatu na listę top wszech czasów. Nigdy nie czytałem książki która opowiadałaby o utracie i emocjach z tym związanych w tak delikatny sposób. To jak autor trzyma czytelnika przy lekturze mało który pisarz potrafi. Polecam! Pomyśleć że książką zainteresowałem się tylko z powodu filmu. Mam w zwyczaju czytać książki na których podstawie jest film przed seansem. Książka na pewno zostanie ze mną na długo. Jedna z tych historii co zapadają w pamieci.
Opublikowano 4 stycznia 20178 l No to na pewno jedna z najlepszych książek dla dzieci ostatniej dekady. Tylko tyle i aż tyle. Film ci się spodoba, jest świetną ekranizacją, a wstawki animowane to poezja (po ilustracjach z książki nie mogli tego zawalić).
Opublikowano 14 stycznia 20178 l Polecicie jakieś dobre kryminały/thrillery? To dla teściowej. Skubana strasznie szybko czyta więc proszę o wiele tytułów.
Opublikowano 18 stycznia 20178 l Middlesex, przeczytałem, ale nie polecam. Książka dostała pulitzera, ale nie wiem zbytnio za co. Plus jest taki, że czyta się ją lekko i łatwo, jeżeli wam kiedyś wpadnie w ręce, to oddajcie ją waszej kobiecie, powinna być zadowolona z lektury.
Opublikowano 18 stycznia 20178 l :vDelikatnie inne zdanie mam o Middlesex, ba! to jeden z ciekawszych Pulitzerów ostatnich dwóch dekad - bardzo dobrze napisana (Eugenides ma rewelacyjny, bardzo plastyczny styl), świetne prowadzona na planach czasowych, w dodatku uniwersalna (oczywiste odwołania do mitologi i dramatów greckich) opowieść wielopokoleniowa, z historią i przekształceniami polityczno-obyczajowymi w Stanach oraz sentymentalnym spojrzeniem na Detroit i jego upadek. Dodatkowo z bardzo ciekawym i trafnym wglądem w mniejszość grecką w USA.Chyba tylko Chabon i Safran-Foer mieli podobne wejście we współczesną literaturę amerykańską (no i jeszcze wcześniej Franzen, czy David Foster-Wallace) - gdzie wartość artystyczna szła na równi ze sprzedanymi książkami i nagrodami.Odwrotność ostatnich lat.Edit: Damn, jak mogłem przegapić taką literówkę w Pulitzerze... no nic, baaardzo spóźniony edit xDD Edytowane 31 stycznia 20178 l przez Hendrix
Opublikowano 18 stycznia 20178 l Sowieci Zychowicza - reklamując książkę hasłem "Najbardziej antykomunistyczna książka wydana w III Rzeczypospolitej", musi coś za tym iść. I idzie. Napisana w formie zebranych artykułów i wywiadów autora, pokazuje ogrom zbrodni systemu komunistycznego i socjalistycznego, nie szczędząc przy tym dosadnych opisów. W książce dowiemy się między innymi o gwałtach sowieckich partyzantów, działaniach służb wywiadowczych ZSRS, zbrodniach i masakrach na Polakach, Ukraińcach i Rosjanach, akcjach szpiegów, okrucieństwie czekistów i wielu innych rzeczy. Zychowicz słusznie potwierdził swoją tezę o tym, że totalitaryzm komunistyczny był o wiele, wiele gorszy od tego narodowo-socjalistycznego.
Opublikowano 24 stycznia 20178 l Jeśli ktoś interesuje się Navy Team Six i operacją Neptun (złapanie Osamy) jest świetna książka, którą przeczytałem dwa razy, Marka Owena- Niełatwy dzień, naprawdę super opisane operacja, np wyzwoleni kapitan Philipa i równie samego Osame Albo również tego samego zutora- Zwykły Bohater, książka o życiu Devgru szkolenie BUDsNastępną książką która mogę polecić z czystym sumieniem to Pluton Wyrzutków Sean Parnella, Kto z nas, oglądając w serwisach informacyjnych relacje z Afganistanu, nie zastanawiał się, co tam NAPRAWDĘ się dzieje? To ta książka opisuje to dokładnie, przepełniona akcja, myślałem ze takie akcje są tylko w filmie. Naprawdę godna polecenia !
Opublikowano 24 stycznia 20178 l Jeśli ktoś interesuje się Navy Team Six i operacją Neptun (złapanie Osamy) jest świetna książka, którą przeczytałem dwa razy, Marka Owena- Niełatwy dzień, naprawdę super opisane operacja, np wyzwoleni kapitan Philipa i równie samego Osame Albo również tego samego zutora- Zwykły Bohater, książka o życiu Devgru szkolenie BUDs Następną książką która mogę polecić z czystym sumieniem to Pluton Wyrzutków Sean Parnella, Kto z nas, oglądając w serwisach informacyjnych relacje z Afganistanu, nie zastanawiał się, co tam NAPRAWDĘ się dzieje? To ta książka opisuje to dokładnie, przepełniona akcja, myślałem ze takie akcje są tylko w filmie. Naprawdę godna polecenia ! Słuchałem audiobooka na treningach ale o ile dobrze pamiętam odrzucił mnie wszechobecny patos. Edytowane 24 stycznia 20178 l przez xbor
Opublikowano 31 stycznia 20178 l Czytałem i polecałem, nawet na forum :vP.SOkładkę z wznowienia zaorać po trzykroć, najgorsza "filmowa robota" roku i nie widzę co może to przebić. Edytowane 31 stycznia 20178 l przez Hendrix
Opublikowano 31 stycznia 20178 l Zbrodnia Doskonała J. Hoara. Kryminał, który czyta sie przyjemnie, książka ma fajny klimat i oczywiście zakończenie na które można było stawiać na ślepo, co jest chyba jej największym minusem. Kilka ciekawych zwrotów akcji, nieźle nakreśleni bohaterowie, ogólnie całkiem przyjemne czytadło. Edytowane 31 stycznia 20178 l przez YETI