Skocz do zawartości

Przeczytałem i polecam!

epl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Coś o banalności zła, o nieprzewidywalności psychopatycznego umysłu - solidnie, z nutką reportażu śledczego oraz treściami psychokrymonologii, z niekiedy elementami true-crime w literaturze tak właśnie piszą, o tym niedotykalnym, ale tak bliskim nam, praktycznie niezauważalnym ,,źle" John E. Douglas oraz Mark Olshaker w swoich bestsellerowych mających formę trylogii książek tytułach z cyklu Mindhunter: "Mindhunter. Tajemnice elitarnej jednostki FBI", "Mindhunter. Podróż w ciemność" oraz równie dobra jak dwie pierwsze „Obsesja. Wyprawa autora „Mindhuntera” w świat drapieżców seksualnych”. Pewnie znacie te lektury, przynajmniej część z Was zaognionych zainteresowaniami w tym temacie, ale i tak szczerze do potęgi entej je polecam. Również Paul Britton jest solidny, choć tylko jego jedna pozycja: "Profil Mordercy".

W powyższych postach była wspominka o pracach Thorwalda z serii ,,Stulecie" - nie czytałem, a ta lektura wciąż przede mną do uważnego przeczytania, jednak z tego co wiem i co mniej więcej piszecie to na forum: książka o detektywach Thornwalda i Chirurgach to Kanon wiedzy i licznych zagwozdek, danych etc. z zakresu Medycy Sądowej i Kryminologii czy medycyny ogólnej. Te całe ,,Mindhuntery" i inne książki temu podobne zainspirowały mnie do sięgnięcia w końcu po którąś z tych tytułów Thornwalda! W końcu to muszę zrobić! XD. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jestem świeżo po lekturze. Książka bardzo na czasie w kontekście dzisiejszej dynamiki świata. Świetnie pozwala zrozumieć, jak istotne dla pokoju, rozwoju i dalszej przyszłości są chipy, układy scalone i mikroprocesory. Poza tym fajna podróż historyczna, w której poruszanych jest kilka istotnych momentów. Napisałbym więcej, ale nie chcę spoilerować. Zdecydowane polecanko.

20241111_210203.jpg

• Plusik 3