Gość _Be_ Opublikowano 28 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2018 (edytowane) 31 minut temu, Paolo de Vesir napisał: Jak się nazywa ten przyrząd w formie filiżanki? Wiezialem to ostatnio i ponoć b. smaczna kawa. Dripper Edytowane 28 Lipca 2018 przez _Be_ Cytuj Odnośnik do komentarza
Malibu 940 Opublikowano 28 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2018 Dokładnie Dripper Hario V60-02 (ten mój) Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 042 Opublikowano 28 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2018 To nie działa w podobny sposób do klasycznego ekspresu z dzbankiem? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość _Be_ Opublikowano 28 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2018 No coś na takiej zasadzie, zmielone ziarna, które wsypujesz do filtra zalewasz wodą a kawa robi kap kap do naczynia Cytuj Odnośnik do komentarza
chmurqab 3 192 Opublikowano 28 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2018 2 godziny temu, Paolo de Vesir napisał: Jak się nazywa ten przyrząd w formie filiżanki? Wiezialem to ostatnio i ponoć b. smaczna kawa. Przyrząd ma tu drugorzędne znaczenie, najważniejsze są ziarna. 2 godziny temu, Malibu napisał: Zestaw do kawy w komplecie Ale chyba będę musiał kupić młynek automatyczny bo ręczny daje w kość Czemu same brazylijskie? Ja bym wziął przynajmniej jedną Etiopię. Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 042 Opublikowano 28 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2018 (edytowane) 36 minut temu, chmurqab napisał: Przyrząd ma tu drugorzędne znaczenie, najważniejsze są ziarna. Panie Lublinianie, to wiadome, ale wciąż dobra kawa z ekspresu i w formie plujki wygląda (i smakuje) inaczej. // Swoją drogą zielona kawa jest GOTY na początek dnia. Delikatniejsza w smaku i spokojniej pobudza. Edytowane 28 Lipca 2018 przez Paolo de Vesir Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 360 Opublikowano 29 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2018 11 godzin temu, Paolo de Vesir napisał: Swoją drogą zielona kawa jest GOTY na początek dnia. Delikatniejsza w smaku i spokojniej pobudza. Podobno smakowo straszne gunwo jak czytam po opiniach. Jaką wybrać, żeby walory smakowe były zbliżone do zwyczajnej czarnej? Cytuj Odnośnik do komentarza
Okie from Muskogee 2 849 Opublikowano 29 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2018 To po co zielona, skoro chce się czarnej? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 042 Opublikowano 29 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2018 17 minut temu, Bzduras napisał: Podobno smakowo straszne gunwo jak czytam po opiniach. Jaką wybrać, żeby walory smakowe były zbliżone do zwyczajnej czarnej? Opinia jak dupa. Kawy zielonej się nie pali, więc z założenia nie może smakować jak czarna. Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 360 Opublikowano 29 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2018 18 minut temu, Okie from Muskogee napisał: To po co zielona, skoro chce się czarnej? Lubię testować nowości. Cytuj Odnośnik do komentarza
Okie from Muskogee 2 849 Opublikowano 29 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2018 To jak ma być nowością, to ma smakować jak zielona, a nie czarna ;P Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 360 Opublikowano 29 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2018 25 minut temu, Okie from Muskogee napisał: To jak ma być nowością, to ma smakować jak zielona, a nie czarna ;P Patrz teraz: 48 minut temu, Bzduras napisał: Jaką wybrać, żeby walory smakowe były zbliżone do zwyczajnej czarnej? Cytuj Odnośnik do komentarza
Malibu 940 Opublikowano 29 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2018 14 godzin temu, chmurqab napisał: Przyrząd ma tu drugorzędne znaczenie, najważniejsze są ziarna. Czemu same brazylijskie? Ja bym wziął przynajmniej jedną Etiopię. A nie wiem w sumie. Te zostały mi polecone w sklepie, dobre za niezłą cenę więc wziąłem Następnym razem wezmę jakąś Etiopię czy Kenie czy co tam jeszcze jest. Jestem początkującym i dopiero wchodzę w świat kawy. Cytuj Odnośnik do komentarza
chmurqab 3 192 Opublikowano 29 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2018 Pod drip afrykańskie kawki jak złoto, ale nie polecam pod kawiarkę, którą też widzę w tle na zdjęciu. Do niej zdecydowanie polecam raczej rzeczy z południowej Ameryki, właśnie Brazylię albo Kolumbie. No i wypalone trochę ciemniej niż pod drip. Cytuj Odnośnik do komentarza
Malibu 940 Opublikowano 29 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2018 (edytowane) Jasno-średnio palone do dripa a średnio-ciemne do kawiarki To jak brat przyjedzie do mnie za dwa tyg to coś wpadnie z Afryki, chyba że polecasz jakąś? Ja kupuje na coffeedesk. edit: Zastanawiam się mocno nad Wilfą bo ręczne mielenie daje w kość Edytowane 29 Lipca 2018 przez Malibu Cytuj Odnośnik do komentarza
chmurqab 3 192 Opublikowano 30 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2018 Co to w ogóle za młyn kupiłeś? Hario jakieś? Osobiście bym przyoszczędził na wadze (sam od lat korzystam z takiego Beurera) i kupił lepszy młyn, ale teraz to już po ptakach. Nie doradzę w tańszych młynkach, bo zwyczajnie nie miałem z nimi do czynienia (zanim przesiadłem się na porządny żarnowy to korzystałem z biednego nożowego xd). Na Twoim miejscu bym się chyba wstrzymał, pomielił trochę i nabrał doświadczenia zanim decydowałbym się na kolejny młynek. Co do kawy, to jak biorę z CoffeDeska to zwykle sortuje po najświeższych i wtedy coś wybieram. Lubię zamówić zawsze coś innego. Jak będziesz miał okazję to spróbuj coś z Auduna. @giger_andrus polecił mi też niedawno Hard Beans i obecnie stoją u mnie w szafce i przyznaję, że jest to bardzo dobra robota. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Malibu 940 Opublikowano 30 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2018 Hario Skerton kupiłem a ten automatyczny to taki Wilfa. Ok dzięki popatrzę na te dwie palarnie Cytuj Odnośnik do komentarza
giger_andrus 3 086 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Ktoś ma jakieś dylematy z dziedziny kawy? Chętnie pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza
D.B. Cooper 3 062 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 czy czibo to kawa? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ragus Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 jak zrobić, żeby kawa nie była gorzka? Cytuj Odnośnik do komentarza
chmurqab 3 192 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 6 minut temu, ragus napisał: jak zrobić, żeby kawa nie była gorzka? Jasno palona Etiopia w dripie i już Cytuj Odnośnik do komentarza
Malibu 940 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 @chmurqab A co byś doradził z tych droższych młynków, Comandante MK3? Bo widzę jak nierówno mi Skerton mieli i nie mogę zejść do tych 3 min na V60 no ni chu chu, cały czas mi wychodzi 5 min a rano to zatkało filtr Cytuj Odnośnik do komentarza
giger_andrus 3 086 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 4 godziny temu, ragus napisał: jak zrobić, żeby kawa nie była gorzka? Mozna zbic gorycz ale nie da sie jej pozbyc. Kwaskowatosc, gorycz i slodycz to elementy smaku kawy. Moga wystepowac w roznym natezeniu zaleznie od ziarna. 5 godzin temu, D.B. Cooper napisał: czy czibo to kawa? Podła jak diabli ! Cytuj Odnośnik do komentarza
chmurqab 3 192 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 4 godziny temu, Malibu napisał: @chmurqab A co byś doradził z tych droższych młynków, Comandante MK3? Bo widzę jak nierówno mi Skerton mieli i nie mogę zejść do tych 3 min na V60 no ni chu chu, cały czas mi wychodzi 5 min a rano to zatkało filtr Comandante polecam z całego serduszka, odkąd go mam to elektryka używam tylko jak jestem bardzo rozleniwiony. Inna sprawa, że nie wiem czy wydawanie takiego hajsu gdy dopiero zaczynasz to dobry pomysł Pamiętaj, że czas przelewu będzie się różnił pomiędzy ziarnami. Honduras od Hard Beans przelewa mi się w 2 minuty, a wcześniej miałem Kenię z Coffee Lab, która przelewała się w 3. Tak czy siak, 5 minut to jak byk za dużo. Jak jeszcze nie widziałeś to polecam video od Scotta Rao: Metoda jest bardzo prosta i efektywna, korzystam z niej na co dzień. Rao ma mocno naukowe podejście do kawy, więc nie uświadczysz u niego voodoo z kategorii "zamieszaj kawę 5 razy zgodnie ze wskazówkami zegara, koniecznie bambusową szpatułką z wschodniego wybrzeża Wietnamu" xd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość _Be_ Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 23 godziny temu, D.B. Cooper napisał: czy czibo to kawa? Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi