Opublikowano 14 listopada 20222 l W chui ci każą zapłacić. Nie chce ci się samemu pobawić? Kurde za daleko mieszkam, bo bym ogarnął w godzinkę.
Opublikowano 14 listopada 20222 l Nic trudnego, polecam mały pędzelek ze sztucznym włosiem i jazda. Nie ma tragedii z tym zaparzaczem.
Opublikowano 14 listopada 20222 l No nie mam nawet dobrej końcówki żeby odkręcić tą blaszkę w środku xd No jak zawołają w chuj to taniej wyjdzie kupić zestaw śrubokrętów i gruszkę do lewatywy Zaparzacz to w sumie najmniejszy problem bo faktycznie pod wodę i sru, ale ten środek ekspresu też jest mocno ujebany.
Opublikowano 14 listopada 20222 l Zaparzacz zanurzyć w wodzie na kilka minut. Potem opłukać pod kranem i zostawić aż wyschnie. To co masz na zdj wyżej, to się nadaje do całkowitego rozkręcenia, umycia i poskładania.
Opublikowano 14 listopada 20222 l Pojemnik na fusy to luz, jak mało kawy pijemy to po 3 dniach jak opróżniam już widac początek grzyba- biały nalot. Ale środek się czyści. Delongi podaje w instrukcji raz na miesiąc. Wczoraj odkamieniałem, wyczyściłem zaparzacz i środek. Pojemnik na mleko/ system rurek w środku jak jest rurka do włożenia w kartonik. To czyścić, bo mleko po jakimś czasie zaschnie i idzie pawia puścić. Niestety, dobra kawa smaczna ale wymaga minimalnego poświęcenia czasu na ekspres. Edytowane 14 listopada 20222 l przez iluck85
Opublikowano 14 listopada 20222 l @maciucha jak ogarniałem ekspres do korpo, to Nivona miała bardzo w porządku serwis, powinni być w stanie elegancko doradzić jak i co konserwować.
Opublikowano 8 sierpnia 20231 r Polećcie jakąś kawę ziarnistą do ekspresu automatycznego. Dla zwykłych spijaczy kawy, żadnych koneserów, częściej kawy mleczne. Nic kwaśnego czy mocno goryczkowatego. Czy dla takich amatorów bez różnicy co wezmę z półki sklepowej?
Opublikowano 8 sierpnia 20231 r Z takich zwykłych ziarenek co łatwo dostać w okolicy 50 zł/kg: Lavazza Qualita Oro, Tschibo Exclusive (medium roast), Costa Coffee Signature Blend. Nie lubię goryczki i kwaśnej kawy, a kojarze, że te mi wchodziły (pije głównie czarne). Od czasu do czasu sobie wezmę coś na wagę z lokalnej palarni, ale to już pewnie zależy od sklepu.
Opublikowano 8 sierpnia 20231 r Lidlową i Biedrową też sobie przetestuj, bo jak nie szukasz niczego wyszukanego i ma być do kawy z mlekiem to też może podpasować. Ja zazwyczaj biorę Lavazza odmiana espresso, albo Jacobs espresso.
Opublikowano 8 sierpnia 20231 r Są różne palarnie na Allegro z różną kawą w cenie ~50zł/kg i z tego co piłem większość bije na głowę te marketowe w podobnej cenie
Opublikowano 8 sierpnia 20231 r Może zarzuc jakimś przykładem z ostatnich zakupów. Chętnie sobie zamówię.
Opublikowano 8 sierpnia 20231 r Na testy czeka to: https://allegro.pl/oferta/swiezo-palona-kawa-ziarnista-brazylia-goralski-2kg-13591464332 Zamówiłem jeszcze jak było za 89zł i l leży bo w młynku jeszcze jest końcówka tego https://allegro.pl/oferta/kawa-nuno-brazylia-sul-de-minas-swieza-arabika-1kg-11958412154 Chwilę wcześniej miałem z promocji Lidlowskiej ich Bariste Espresso i Creme no dla mnie dużo gorsze niż byle jaki random z Allegro.
Opublikowano 9 sierpnia 20231 r Dla mnie wszystkie kawy marketow są po prostu gorzkie, przepalone. Dla tego wszystkim znajomym i nieznajomym polecam nie tykać kaw, jeśli na opakowaniu nie ma daty palenia. Lepiej wydać 60 zł na świeżą kawę z randomowej polskiej palarni niż 50zł za jakąś przereklamowaną Lavazzę czy coś... No chyba, że ktoś pije "sypaną", większości osób z takimi upodobaniami nie robi różnicy nawet najlepsza kawa, bo idealna jest rozpuszczalna :p
Opublikowano 9 sierpnia 20231 r Otóż to, ziarna czarne jak smoła a kawa strasznie gorzka a dodam, że moje ulubione to właśnie wszelakie czarne bez mleka i cukru.
Opublikowano 9 sierpnia 20231 r No ale nie oszukujmy się, typowa "czarna" kawa nie ma zbyt wyszukanego profilu, więc ciężko oczekiwać od ludzi, żeby szukali nie wiadomo czego na codzienną kawkię. A to, że gorzka, to niekoniecznie musi być wina samych ziaren.
Opublikowano 9 sierpnia 20231 r Ja fenomenu czarnej, czy też Americano, jak kto woli nie rozumiem. Może po prostu nie piłem dobrej kawy w takim wykonaniu. Od czasu do czasu wpada u mnie jakaś kawa mleczna, ale przez większość czasu króluje espresso, a tutaj profil ma znaczenie. Dlatego chcę wierzyć, że dobra kawa, jak w espresso, będzie jednak miała wpływ na zwykłą czarną
Opublikowano 9 sierpnia 20231 r W dniu 9.08.2023 o 08:47, Masamune napisał(a): a fenomenu czarnej, czy też Americano, jak kto woli nie rozumiem. To po prostu codzienna kawa, pasująca do wszystkiego i nie wymagająca jakiejś uwagi czy degustacji. Już to tutaj porównałem do bezceremonialnego walenia żubra i mówienia, że dobre piwko, ale zostałem wyśmiany XD więc już nawet mi się nie chce przekonywać do próbowania czegoś ciekawszego, co może poszerzyć horyzonty i uświadomić, ile dobrych rzeczy jeszcze jest na świecie hehe. I żeby nie było, ja też czarne pijam, bo w robocie albo do śniadania wolę coś "zwykłego", a zajadać drożdżówką dobrą kawę, to tak se Edytowane 9 sierpnia 20231 r przez number_nine
Opublikowano 9 sierpnia 20231 r Takie gęste, oleiste, podwójne espresso z czekoladowo-orzechową nutą, gorzkie, intensywne z niską kwasowością to jest nadkawa.
Opublikowano 9 sierpnia 20231 r Albo sypana u babci, w szklance z koszyczkiem, gdzie dodatkowo się najesz fusami obecnymi do połowy szklanki Nie znam się na metodach parzenia kawy, mam automat DeLonghi, najczęściej wbijam tryb: kawa (po prostu, 180ml napoju), long (zaparza kilka razy i leje po trochu jak dziad z prostata) albo espresso lungo. Z rzadka samo małe espresso na łyka. Mlecznych nie pije często bo nie chce mi się karafki czyścić xD No i w pracy bym zionął z pyska na kilometr po mlecznej papce w ustach
Opublikowano 9 sierpnia 20231 r W szklance z koszyczkiem to czarna herba z fusami i cukrem była pita za gówniaka u babci
Opublikowano 9 sierpnia 20231 r Też mam DeLonghi i właśnie najczęściej pije to co @_Red_ napisał + jeszcze podwójne espresso z rana przez robotą.
Opublikowano 9 sierpnia 20231 r Jeśli lubicie espresso, to miłym zaskoczeniem mogą być kapsułki Nespresso. Nie sądziłem, że z kapsułek można się napić takiej kawy, a w robocie tylko taka, więc niskie płace wynagradzają dobrą kawą
Opublikowano 9 sierpnia 20231 r Ja na dzień dobry robię sobie podwójnego longa z ekstra shotem ewentualnie dwa podwójne espresso. Na pół dnia starcza. Przyrządza Krups.
Opublikowano 14 sierpnia 20231 r Testował ktoś z was może tą kawę? https://allegro.pl/oferta/kawa-ziarnista-1kg-nicaragua-arabica-swiezo-palona-13797863265 Szybko schodzi ta ziarnista kawa, przez tydzień zejdzie mi 0.5kg na dwie osoby. Fakt, że idzie od 6 do 8 kaw dziennie.