Boomcio 4 026 Opublikowano 14 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2022 W chui ci każą zapłacić. Nie chce ci się samemu pobawić? Kurde za daleko mieszkam, bo bym ogarnął w godzinkę. Cytuj Odnośnik do komentarza
Smiti 313 Opublikowano 14 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2022 Nic trudnego, polecam mały pędzelek ze sztucznym włosiem i jazda. Nie ma tragedii z tym zaparzaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza
maciucha 11 616 Opublikowano 14 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2022 No nie mam nawet dobrej końcówki żeby odkręcić tą blaszkę w środku xd No jak zawołają w chuj to taniej wyjdzie kupić zestaw śrubokrętów i gruszkę do lewatywy Zaparzacz to w sumie najmniejszy problem bo faktycznie pod wodę i sru, ale ten środek ekspresu też jest mocno ujebany. Cytuj Odnośnik do komentarza
iluck85 2 838 Opublikowano 14 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2022 Zaparzacz zanurzyć w wodzie na kilka minut. Potem opłukać pod kranem i zostawić aż wyschnie. To co masz na zdj wyżej, to się nadaje do całkowitego rozkręcenia, umycia i poskładania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
maciucha 11 616 Opublikowano 14 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2022 Najgorsze jest to, że ja tydzień temu piłem z tego kawę Cytuj Odnośnik do komentarza
iluck85 2 838 Opublikowano 14 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2022 (edytowane) Pojemnik na fusy to luz, jak mało kawy pijemy to po 3 dniach jak opróżniam już widac początek grzyba- biały nalot. Ale środek się czyści. Delongi podaje w instrukcji raz na miesiąc. Wczoraj odkamieniałem, wyczyściłem zaparzacz i środek. Pojemnik na mleko/ system rurek w środku jak jest rurka do włożenia w kartonik. To czyścić, bo mleko po jakimś czasie zaschnie i idzie pawia puścić. Niestety, dobra kawa smaczna ale wymaga minimalnego poświęcenia czasu na ekspres. Edytowane 14 Listopada 2022 przez iluck85 Cytuj Odnośnik do komentarza
Badus 271 Opublikowano 14 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2022 @maciucha jak ogarniałem ekspres do korpo, to Nivona miała bardzo w porządku serwis, powinni być w stanie elegancko doradzić jak i co konserwować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
D.B. Cooper 3 062 Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Polećcie jakąś kawę ziarnistą do ekspresu automatycznego. Dla zwykłych spijaczy kawy, żadnych koneserów, częściej kawy mleczne. Nic kwaśnego czy mocno goryczkowatego. Czy dla takich amatorów bez różnicy co wezmę z półki sklepowej? Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 992 Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Z takich zwykłych ziarenek co łatwo dostać w okolicy 50 zł/kg: Lavazza Qualita Oro, Tschibo Exclusive (medium roast), Costa Coffee Signature Blend. Nie lubię goryczki i kwaśnej kawy, a kojarze, że te mi wchodziły (pije głównie czarne). Od czasu do czasu sobie wezmę coś na wagę z lokalnej palarni, ale to już pewnie zależy od sklepu. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Lidlową i Biedrową też sobie przetestuj, bo jak nie szukasz niczego wyszukanego i ma być do kawy z mlekiem to też może podpasować. Ja zazwyczaj biorę Lavazza odmiana espresso, albo Jacobs espresso. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
bartiz 1 586 Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Są różne palarnie na Allegro z różną kawą w cenie ~50zł/kg i z tego co piłem większość bije na głowę te marketowe w podobnej cenie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 992 Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Może zarzuc jakimś przykładem z ostatnich zakupów. Chętnie sobie zamówię. Cytuj Odnośnik do komentarza
bartiz 1 586 Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Na testy czeka to: https://allegro.pl/oferta/swiezo-palona-kawa-ziarnista-brazylia-goralski-2kg-13591464332 Zamówiłem jeszcze jak było za 89zł i l leży bo w młynku jeszcze jest końcówka tego https://allegro.pl/oferta/kawa-nuno-brazylia-sul-de-minas-swieza-arabika-1kg-11958412154 Chwilę wcześniej miałem z promocji Lidlowskiej ich Bariste Espresso i Creme no dla mnie dużo gorsze niż byle jaki random z Allegro. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Masamune 145 Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Dla mnie wszystkie kawy marketow są po prostu gorzkie, przepalone. Dla tego wszystkim znajomym i nieznajomym polecam nie tykać kaw, jeśli na opakowaniu nie ma daty palenia. Lepiej wydać 60 zł na świeżą kawę z randomowej polskiej palarni niż 50zł za jakąś przereklamowaną Lavazzę czy coś... No chyba, że ktoś pije "sypaną", większości osób z takimi upodobaniami nie robi różnicy nawet najlepsza kawa, bo idealna jest rozpuszczalna :p 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
bartiz 1 586 Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Otóż to, ziarna czarne jak smoła a kawa strasznie gorzka a dodam, że moje ulubione to właśnie wszelakie czarne bez mleka i cukru. Cytuj Odnośnik do komentarza
number_nine 1 324 Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2023 No ale nie oszukujmy się, typowa "czarna" kawa nie ma zbyt wyszukanego profilu, więc ciężko oczekiwać od ludzi, żeby szukali nie wiadomo czego na codzienną kawkię. A to, że gorzka, to niekoniecznie musi być wina samych ziaren. Cytuj Odnośnik do komentarza
Masamune 145 Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Ja fenomenu czarnej, czy też Americano, jak kto woli nie rozumiem. Może po prostu nie piłem dobrej kawy w takim wykonaniu. Od czasu do czasu wpada u mnie jakaś kawa mleczna, ale przez większość czasu króluje espresso, a tutaj profil ma znaczenie. Dlatego chcę wierzyć, że dobra kawa, jak w espresso, będzie jednak miała wpływ na zwykłą czarną Cytuj Odnośnik do komentarza
number_nine 1 324 Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2023 (edytowane) 4 minuty temu, Masamune napisał: a fenomenu czarnej, czy też Americano, jak kto woli nie rozumiem. To po prostu codzienna kawa, pasująca do wszystkiego i nie wymagająca jakiejś uwagi czy degustacji. Już to tutaj porównałem do bezceremonialnego walenia żubra i mówienia, że dobre piwko, ale zostałem wyśmiany XD więc już nawet mi się nie chce przekonywać do próbowania czegoś ciekawszego, co może poszerzyć horyzonty i uświadomić, ile dobrych rzeczy jeszcze jest na świecie hehe. I żeby nie było, ja też czarne pijam, bo w robocie albo do śniadania wolę coś "zwykłego", a zajadać drożdżówką dobrą kawę, to tak se Edytowane 9 Sierpnia 2023 przez number_nine Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Takie gęste, oleiste, podwójne espresso z czekoladowo-orzechową nutą, gorzkie, intensywne z niską kwasowością to jest nadkawa. Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 992 Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Albo sypana u babci, w szklance z koszyczkiem, gdzie dodatkowo się najesz fusami obecnymi do połowy szklanki Nie znam się na metodach parzenia kawy, mam automat DeLonghi, najczęściej wbijam tryb: kawa (po prostu, 180ml napoju), long (zaparza kilka razy i leje po trochu jak dziad z prostata) albo espresso lungo. Z rzadka samo małe espresso na łyka. Mlecznych nie pije często bo nie chce mi się karafki czyścić xD No i w pracy bym zionął z pyska na kilometr po mlecznej papce w ustach 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2023 W szklance z koszyczkiem to czarna herba z fusami i cukrem była pita za gówniaka u babci Cytuj Odnośnik do komentarza
bartiz 1 586 Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Też mam DeLonghi i właśnie najczęściej pije to co @_Red_ napisał + jeszcze podwójne espresso z rana przez robotą. Cytuj Odnośnik do komentarza
Masamune 145 Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Jeśli lubicie espresso, to miłym zaskoczeniem mogą być kapsułki Nespresso. Nie sądziłem, że z kapsułek można się napić takiej kawy, a w robocie tylko taka, więc niskie płace wynagradzają dobrą kawą Cytuj Odnośnik do komentarza
mitra 1 787 Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Ja na dzień dobry robię sobie podwójnego longa z ekstra shotem ewentualnie dwa podwójne espresso. Na pół dnia starcza. Przyrządza Krups. Cytuj Odnośnik do komentarza
D.B. Cooper 3 062 Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Testował ktoś z was może tą kawę? https://allegro.pl/oferta/kawa-ziarnista-1kg-nicaragua-arabica-swiezo-palona-13797863265 Szybko schodzi ta ziarnista kawa, przez tydzień zejdzie mi 0.5kg na dwie osoby. Fakt, że idzie od 6 do 8 kaw dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi