Skocz do zawartości

Kawa

Gość Grzehoo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
39 minutes ago, kanabis said:

Dobra, zwykla w miare dobra kawa sklepowa panowie. Nie jakies chuje muje za 100zl zbierane tylko przez brazylijskie makaki. 

Kupowalem jakies te ore, jacobsy i inne wzgardzane zapewne przez was ale mi stykaly. Kupilem ostatnio bo promo bylo mk cafe i kurwa zamiast wsypywac do mlynka 20g musze wsypywac 30g zeby czuc cos wiecej niz przeplukana szklanke po kawie, takze tak oszczedzilem xd 

Ekspres cisnieniowy. Jakis za 700zl wiec chyba git. 

Kawa ma byc w cenie 60-80zl/kg

Od lat zamawiam kawy od Blue Orca na Allegro, widziałem, że ostatnio pojawiła się też w Biedronce.

• Plusik 1
Opublikowano

Dobrze ze w biedronce a nie w lidlu. W lidlu sa znaczki na produktach z żaba ktore oznaczaja trujace jedzenie billa gatesa

Opublikowano

Tez brałem z nuno i była ok, jak nie chcesz za kwaśne to brasil jest łagodna i dla mnie ulubiona. Ogólnie to kupuje w Lidlu jakaś ich kawę w odmianie właśnie brasil, dobra jest, ale to nie ma startu do kawy świeżo spalonej stacjonarnie czy kupionej z neta. Aktualnie mam lavazze creme i jest w porządku, robolom od remontu chyba smakowała na ich chamskie gardła. 

Opublikowano

Git. Mi potrzebna po prostu jakas kawa ktora bede kupowal juz stale i nie zmienial bo tak to kupuje takie jakie sa akurat w promo. I bylo wszystko ok ale ta mk cafe to jakies prowo :)

• 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Na każdym kroku cos zmieniamy ostatnio w naszym życiu i diecie. W końcu przyszła pora na kawczana. Kawkę pijemy od 3 tygodni i jest dobrze. Smakuje wybornie. Podobnie do gorącej czekolady. Zapach to juz co innego bo czuć won grzybków :)  Jest ledwie słodka wiec juz nie wymaga żadnych dodatków, nawet mleka, przynajmniej nie dla mnie.  Serdecznie polecam poczytać i zapoznać sie z produktem bo jest tego wart. Zona z 4 kaw dziennie zeszła do 2. Jedna z grzybków i jedną czarna. Dodam iz mamy ekspres w domu wiec znamy smak dobrej kawy :lapka:

s-l1600.webp

• Haha 1
  • beka z typa 2
Opublikowano
9 godzin temu, MEVEK napisał(a):

(...) Dodam iz mamy ekspres w domu wiec znamy smak dobrej kawy 

(...)

Cytat

(...)  Jest ledwie słodka wiec juz nie wymaga żadnych dodatków, nawet mleka

(...)

No nie wiem, jeśli słodzicie kawę i dodajecie do niej mleko, to chyba nie znacie.

image.gif

• Plusik 1
  • This 2
Opublikowano

Latte to nie kawka? Ja nie jestem koneserem kawy. W zadnym wypadku. Po prostu chce wyeliminowac ja ze swojej diety albo chociaz ograniczyc. Warto sprobowac czegos innego jak polecaja.

6 minut temu, Plugawy napisał(a):

Czym się różni kawa z grzybow od kawy z kawy?

Smakiem, zapachem i wiekszym kopem. Wspiera system immulogiczny, polepsza koncentracje, pobudza i takie tam. To jakas nowosc jest. Zdrowa kawa ale nie mozna przekroczyc dawki czyli tylko jedna wolno dziennie wypic.

Opublikowano

Ja piję kawę po prostu czarną i dosypuje sobie takiego proszku z soplówki jeżowatej (Lions Mane) i powiem szczerze, że ja odczuwam kopa jeśli chodzi o pracę mózgu :dafuq: jakoś tak lepiej zamieniam myśli w słowa, ogólnie mam większy luz, mniej się stresuje. Nie mam żadnych badań ale jak się skończy to zamawiam jeszcze raz i kontynuuje picie kawy z dodatkiem grzyba, 

Opublikowano
3 godziny temu, Badus napisał(a):

@MEVEK jak się zaparza ten wynalazek, kawiarka styknie?

Ktoś przebadał ten skład czy to jakiś importowany na dziko produkt? ;)

W instrukcji jest napisane aby zaparzac goraca woda ale nie wrzatkiem. I tak tez robie. Wychodzi taka sraczka czekoladowa :drakeyeah: 

W dniu 6.10.2024 o 11:25, bartiz napisał(a):

Ale czego chcesz wyeliminować ze swojej diety coś co jest zdrowe?

Po pierwsze bylem/jestem od niej uzalezniony i pije jej w nadmiarze, co nie jest wskazane. Po drugie zawsze ja pije z dodatkami, jak lyzeczka cukru i mleko. Po trzecie szybko przechodzi mi kick i robie sie senny, zmeczony co prowadzi do zamknietego kola.

Szukalem alternatywy i wydaje mi sie ze ja mam. Pijemy 2 kawki dziennie. Jedna z tych ziol i grzybow, a druga latte z tym ze bede sie stara ograniczyc do jednej. Raz na jakis czas moga sie napic ale ostatnio przesadzam. Nie wiem, moze czas na badania?

W kazdym razie jestem zadowolony ze zmiany. To nasz wybor. Ja nikogo nie namawiam ale zachecam.

Opublikowano

Przestroga dla innych - Cafés Guilis Mezcla Especial Cafeś

Do kupienia na wielu promocjach aktualnie, ja kupiłem w Rossmann, kawa niespecjalnie bogata w wyszukane smaki mimo iż sposób palenia - z cukrem, mógłby sugerować że jest inaczej. W smaku espresso bardzo mocne, gorzkie i zdecydowanie nie w moim guście. Ziarna dziwnie przemieszane - od bardzo jasnych, po ciemne i bardzo ciemne, czyli te w skarmelizowanym cukrze. 

Oprócz ziaren kawy w paczce możliwe ciała obce, dzisiaj coś z kawy zablokowało młynek w moim ekspresie i spowodowało odpryski na stalowych żarnach...na szczęście odkurzacz pomógł, niestety zarówno ciała obce jak i drobiny metalu musiały być też częściowo przemielone przez młynek, zapewne powodując nieodwracalne szkody. 

2/10

Opublikowano
Godzinę temu, Masamune napisał(a):

Ziarna dziwnie przemieszane - od bardzo jasnych, po ciemne i bardzo ciemne, czyli te w skarmelizowanym cukrze. 

To akurat jest zamierzony efekt. Ja bym uderzał do producenta kawy z uszkodzonym ekspressem. 

Opublikowano
3 hours ago, Ukukuki said:

To akurat jest zamierzony efekt. Ja bym uderzał do producenta kawy z uszkodzonym ekspressem. 

Za dużo zachodu, odpryski mają 2-3mm wielkości więc też trudno je zobaczyć. Nie wiem jak to wygląda głębiej ale jak to wyczyściłem już na wylocie, to widać było metaliczne opiłki. Młynek pracuje już normalnie więc raczej odpuszczam 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mam od ponad 3 lat Delonghi ECAM350.55B, sprawdza się bardzo dobrze, spienia mleko, nic się psuje (młynek, mechanizm czyszczący itp). WisnieR chyba też to ma.

Kosztował 2300 zl, dziś można miec za nieco ponad 2k, ale pewnie da się znaleźć model bez kilku bajerów poniżej dwóch koła.

• Dzięki 1
Opublikowano

Ostatnio w Lidlu były jakieś Phillipsy za 1000 zł i chyba jeszcze zalegają w niektórych.

Ja się powoli rozglądam za czymś bardziej profesjonalnym, czyli z ciśnieniem min. 20 bar, kolbą i osobnym młynkiem. Zależy mi na tym, żeby robił porządne, gęste espresso.