Skocz do zawartości

Kawa

Gość Grzehoo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, _Red_ napisał(a):

Najlepsze espresso to było kiedyś u babci, gdzie kawę się żuło xd

image.thumb.jpeg.66ed7e0dd9b8679cebbfb45cec083d77.jpeg

Oj tak byq. Kawa tzw. plujka - najlepsza od babci z koszyczka i na dworcu.

Nie to co dzisiaj te lewackie, teczowe kawy z Jury czy innej Melitty.

• Lubię! 1
Opublikowano

Coś dla fanów zaciągania fusów: :lapka:

Ostatnio zacząłem eksperymentować z kawą po turecku i naprawdę jestem zadowolony z efektów - o ile nie kupimy najtańszej, drobno zmielonej wypalanki to można uzyskać naprawdę dobry napar.

IMG_7744.thumb.jpeg.e5a93f29caa499770606c9c4f1c46272.jpeg

Robi się to naprawdę chwilę, tygielek kosztował mnie chyba 30zl, a nada się do tego również i spieniacz do mleka.

• Plusik 2
Opublikowano

Jako, że mam wyrąbane w viralowe produkty z instagrama a kawę to ja piję czarną to swoje pierwsze Pumpkin Spice Latte ze Starbucks wypiłem w ten weekend. Przed seansem w kinie poszliśmy sobie po kawkę dla ,,jesieniar''. Już trudno, że za dwa kubki kawy zapłaciłem 54 zł ale ludzie kochani :notlikethis: tego nie da się pić. Dawno nie jadłem/piłem czegoś tak słodkiego. Samych słodyczy, które dorównują słodkością do tej kawy to nie znam za wiele (baklava? chałwa?). Ja byłem przekonany, że to wygląda w ten sposób, że jak zwykle dostanę kubek z kawą i sam wedle własnych preferencji sobie ją dosłodzę lub nie. O niestety nie tym razem, Pumpkin Spice Latte to już gotowy napój do picia, nie ma wyboru albo pijesz tego ulepka albo trzymasz się swoim zasad i nie chodzisz do głupich miejsc dla przebodźcowanych nastolatek. Ja poszedłem i żałuje. 

Opublikowano

Nie wiem skąd u nas biorą się te ceny kawy, dla mnie to jest absurd. Byłem ostatnio w Barcelonie to nawet w jakiś hipsterskich kawiarniach w samym centrum miasta espresso kosztowało 2EUR, niewiele drożej kakuczino. Za tę cenę w Polsce nie dostaniesz nawet espresso z automatu, a co dopiero z ekspresu ciśnieniowego.

No, ale Polska to kraj dla bogatych ludzi to pewnie dlatego.

Opublikowano
6 minut temu, number_nine napisał(a):

To nie jest kawa, tylko napój kawowy/deser. Czyli zwykłe gówno 

wiadomo ale niedawno gdzieś na stacji paliw wziąłem sobie kokosową kawę i była tylko trochę słodka a to dyniowe obesrane latte to był szczyt szczytów, myślałem, że wypieki mojej babci są za słodkie ale teraz się okazuje, że świąteczny tort makowy mojej babci to produkt niskokaloryczny i praktycznie bezcukrowy w porównaniu z tym gównem :reggie:

3 minuty temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Nie wiem skąd u nas biorą się te ceny kawy, dla mnie to jest absurd.

bo kawa u nas to jest PREMIUM, nie ma u nas takiej kultury picia kawy, że wpadasz do lokalu i przy barze wypijasz espresso na strzała, płacisz 5 zł i wychodzisz... O NIE NIE. U nas kawa w lokalach to jest premium premiumów dlatego trzeba usiąść do stolika i przedłużyć trochę tę przyjemność, zrobić fotkę i jeszcze chwilę posiedzieć bo właśnie poszło się jebać 50 zł za dwa kubki mleka z cukrem. 

• Smutny 1
Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof93 napisał(a):

wiadomo ale niedawno gdzieś na stacji paliw wziąłem sobie kokosową kawę i była tylko trochę słodka a to dyniowe obesrane latte to był szczyt szczytów, myślałem, że wypieki mojej babci są za słodkie ale teraz się okazuje, że świąteczny tort makowy mojej babci to produkt niskokaloryczny i praktycznie bezcukrowy w porównaniu z tym gównem :reggie:

targetem tych "kaw" są głównie dziewczyny, które chcą sobie wrzucić zdjęcie kubeczka ze swoim imieniem na insta. żeby takich ludzi zachęcić do powrotu, to trzeba najebać cukru i innych dodatków, przecież na zwykłą kawę może pójść gdziekolwiek.

6 minut temu, Krzysztof93 napisał(a):

bo kawa u nas to jest PREMIUM, nie ma u nas takiej kultury picia kawy, że wpadasz do lokalu i przy barze wypijasz espresso na strzała, płacisz 5 zł i wychodzisz... O NIE NIE. U nas kawa w lokalach to jest premium premiumów dlatego trzeba usiąść do stolika i przedłużyć trochę tę przyjemność, zrobić fotkę i jeszcze chwilę posiedzieć bo właśnie poszło się jebać 50 zł za dwa kubki mleka z cukrem. 

To + koszty prowadzenia działalności w tym państwie z gówna muszą odbić się na cenach produktów. Dla mnie "wyjście na kawę" to już tylko przy jakiejś okazji, bo zamiast płacić 12zł za filiżankę jakiegoś przelewu wolę przetestować sam kolejne kawy w domu robiąc aeropress/chemex/v60. Za paczkę kawy 250g płacę zazwyczaj 50-70zł i to się wydaje dużo, ale z takiej paczki mam zazwyczaj 12-15 dużych kaw. U nas w ogóle wyjście do lokalu dalej kojarzy się głównie ze spotkaniami towarzyskimi i przesiadywaniem tam, więc trzeba to też wliczyć w cenę. Brakuje tej kultury, o której wspomniałeś, czyli wypić/zjeść szybko i wypad. Ale powoli się to zmienia i coraz więcej lokali nie boi się wprowadzać limitu czasu na stolik itp 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 12.11.2024 o 12:47, Krzysztof93 napisał(a):

To fakt. Tutaj złapać dobra, prostą kawę na mieście, to chyba trzeba się zgubić i wejść do baru mlecznego z panią Jadzia za ladą. Ceny z kosmosu za spienione mleko z kroplą czarnej kawy. Najbardziej rozwala mnie flat White i tego typ podobne gówna. 

Opublikowano
2 godziny temu, Sedrak napisał(a):

Polećcie mi expres do kawy +- 2000 plnow. Ma robić czarną i latte. Typowy domowy użytek 2-4 kaw dziennie 

Melitta laticia OT polecam cena ok 1750 zł 

• Dzięki 1
Opublikowano
23 godziny temu, Hubert249 napisał(a):

Najbardziej rozwala mnie flat White i tego typ podobne gówna. 

A co jest nie tak z podwójnym espresso ze spienionym mlekiem? I czemu nazywasz to gównem?

Opublikowano
9 minut temu, Rozi napisał(a):

I czemu nazywasz to gównem?

odpowiem ze swojego punktu widzenia: 
bo mimo dodatku kawy to smakuje jak ciepłe mleko, często barwa przypomina wodę po myciu kasty po cemencie 
ogólnie przykro mi się patrzy jak ludzie się męczą, nie lubią kawy więc wymyślają sposoby jak tu z kawy pozbyć się smaku kawy i piją wbrew sobie (oczywiście HIPERBOLIZUJE ale z mojego chłopskiego patrzenia na świat tak to właśnie wygląda).
Nie mam nic przeciwko kawie z mlekiem, której mleko jest dodatkiem, którego jest na tyle mało, że rozjaśnia brąz kawy a nie czyni jej szarą substancją. No ale te modne flate, whate, ciapupato z dodatkami posypek, syropków to jest ekhem za przeproszeniem patologia :leo: napoje dla dziewczynek i nie miałbym nic do tego gdyby w kawiarniach podawali kawę z mlekiem a nie mleczko ze słabą kawką i gdyby to było proste i dla wszystkich jasne to bym się nie czepiał ale mimo chęci wypicia kawy z mlekiem do ciasta w kawiarni i tak zamawiam czarną bo boje się, że dostanę ciepłe mleczko a ciepłe mleczko to piją cielaczki od swojej mamy. 

• WTF 1
Opublikowano

Są kawy których mleko wydobywa pełnię smaku i taka Arcaffe smakowała mi lepiej na biało niż z przelewu czy moki. Jak zaczynałem wkręcać się w speciality to też myślałem jak tak można plugawić ten napój, ale dzisiaj wyjebongo - a powiem więcej - są kawy które poprostu mleka potrzebują.

https://www.coffeedesk.pl/product/266/Arcaffe-Roma-250G

• This 1
Opublikowano

Ale fajnie oczko puściłem tym postem, co nie?

W pracy piję czarną bo nie mam lodówki na mleko, w domu piję z mlekiem w proporcjach dużo mleka-dużo kawy. I fajno jest.

Opublikowano

Ja latem pijam cold brew, nitro cold brew, tonic espresso (BLUŹNIERSTWO), a w chłodniejsze dni lubię flat white wypić, w której mleko podkreśla i wydobywa lepszy smak kawy i jej aromaty. A od tego jest jeszcze długa droga do kaw z syropami i kostkamk cukru ze Starbucksa.

Opublikowano
6 minut temu, Bzduras napisał(a):

Ale fajnie oczko puściłem tym postem, co nie?

IDEALNIE

no mówię niech sobie ludzie piją co chcą ja mam jedynie problem z lokalami gdzie mam od lat, od naprawdę wielu lat problem żeby wypić kawę z dodatkiem mleka i na taką mam ochotę często ale to muszę sam w domu zrobić bo nie mogę liczyć na kawiarnie. Czasami prosiłem żeby tego mleka mniej było to najczęściej mi odpowiadali, że PANIE TO AUTOMAT ROBI. Jeszcze czasami miałem wymagania jak książę i prosiłem o mleczko osobno w dzbanuszku abym samemu mógł dolać tyle ile lubię :leo: . No ale wiecie idziesz do kawiarni tam sobie pracuje Julcia i Paulcia one lubię słodko i mleczno i z dobrej swojej woli robią taką. Życie :frog:

• Lubię! 1
Opublikowano
1 minutę temu, Rozi napisał(a):

znajdź sobie jakąś z kawą specialty, gdzie nie robi jej automat, a ludzie tam pracujący mają większe pojęcie o kawie :lapka:

To nie w moim mieście niestety  u nas nie ma dobrej kawy i dobrych kebabów też nie ma. :/
W miejscach turystycznych też próbowałem ale to wiadomo masówka i bieda z nędzą.
Czasami się zdarza, że spędzam jakiś weekend w większej metropolii to postaram się znaleźć lokal, który uraczy mnie czymś innym ale też dobrym. 
W gościach też jest przesrane jak ktoś się jara swoim ekspresem i obiecuje pyszną kawkę ze spienionym mleczkiem, dostajesz to i takie :
- mmm pyszne Łaciate 3.5% świeże z butelki ale chyba zapomniałaś wsypać ziaren :leo: