Plugawy 3 661 Opublikowano 4 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2022 Też kupiłem przyprawe do kawy, ale mi nie smakuje, bo te przyprawy to mają w sobie też cukier a ja pije kawe zawsze bez niego. Cytuj Odnośnik do komentarza
kanabis 22 419 Opublikowano 4 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2022 Faktycznie , nawet nie zauwazylem. No ale ja ją tylko raz kupilem bo w sumie sie nie oplaca. Duzo lepiej wychodzi kupno odzielnie przypraw ze skladu. No i nie mamy tez wtedy cukru Cytuj Odnośnik do komentarza
Czezare 1 450 Opublikowano 5 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2022 15 godzin temu, Plugawy napisał: Też kupiłem przyprawe do kawy, ale mi nie smakuje, bo te przyprawy to mają w sobie też cukier a ja pije kawe zawsze bez niego. Ja też jestem orędownikiem starego powiedzenia, że nie psuje się kawy cukrem, a miłości małżeństwem, ALE..... Używam od wielu wielu lat zwykłego (nie ciśnieniowego) przelewowego ekspresu do kawy firmy Krups. Filtry dlań w rozmiarze 2 i 4 nabywam zwykle w Rossmanie. Jeśli chodzi o kawę to nie wybrzydzam. Najczęściej biorę granatową zmieloną Tchibo z biedy lub od święta złotą Lavazza Oro Qualita. Kawę pijam w ilości jednego dużego kubola dziennie z mlekiem w okolicach godz. 12-tej. I teraz wracam do tego "ale". W momencie kiedy już mam wsypaną kawę do filtra to na wierzch wsypuję dosłownie szczyptę cukru i szczyptę soli. Taki stary patent, którego nauczyłem się od ś.p. ojca. Możecie mi wierzyć lub nie, ale dzięki temu kawa smakuje minimalnie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza
Plugawy 3 661 Opublikowano 5 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2022 To dzisiaj wypróbuje jak wrócę do domu tradycyjnej kawy nigdy z cukrem nie piłem, tylko zbożowa za dzieciaka i herbatę. Jak nie będzie wyczuwalny to się wypije. Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 042 Opublikowano 17 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2022 Kupiłem sobie dripper V60, chyba najbardziej popularny model do dripu i jestem bardzo zadowolony. Oprócz faktu, że kawa smakuje naprawdę świetnie, bo nie jest przeparzona jak w moce, to nie ma fusów, robi się dosłownie w moment to cały ten proces przygotowywania to po prostu czysta frajda. Polecam, będzie za moment pite. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 12 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 Używa ktoś jakiegoś ekspresu kolbowego? Takiego do 1000 zeta? Rozglądam się ostatnimi czasy za jakimś, bo kawa w kapsułkach się przejadła (przepiła) i chciałbym zaczać mielić ziarna i robić w taki sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza
Wojtas1986 1 621 Opublikowano 12 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 Pyerdolenia z kolbowym ,za +- 2K kupisz automat,z ceramicznym młynkiem i programami na różne cuda. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 12 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 A czy mogę kupić za 600 kolbowy i młynek? Cytuj Odnośnik do komentarza
MarekCol 366 Opublikowano 12 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 Miał ktoś do czynienia z ekspresami firmy KRUPS? Żona suszy mi łeb, bo niby piła u koleżanki i super kawa, kur.wo. Ja tam byłem za Delonghi, bo tu na forum polecane, ale ta mi zaś gada, że ten KRUPS mega super. Różni się to czymś czy jeden ch.uj? Cytuj Odnośnik do komentarza
Arkady 1 008 Opublikowano 13 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 (edytowane) Mam krupsa https://www.mediaexpert.pl/agd-male/ekspresy-i-kawa/ekspresy-cisnieniowe/ekspres-krups-evidence-ea8901-bialy od 2-3 lat i jestem mega zadowolony, poleciłem koledze i szwagowi, kupili nowszy model, o ten https://www.mediaexpert.pl/agd-male/ekspresy-i-kawa/ekspresy-cisnieniowe/ekspres-krups-ea895e-evidence-one który bardziej polecam, lista kaw jest bardziej czytelna, ma kolorowe ikonki kaw i po ciemku dobrze widać co wybierasz. Zalety obu tych modeli to łatwość w czyszczeniu, zwłaszcza kiedy pijecie mleczne kawy, które polecam, fajna gęsta pianka itp. Delonghi nie miałem, więc nie mam porównania, zresztą ciężko porównać dwie firmy, które mają wiele modeli. A tak właściwie to napisz o co chodziło z zachwytem żony? O smak kawy czy właśnie o działanie ekspresu? Jeśli o to pierwsze to tutaj więcej ma do powiedzenia jakość kawy niż to w czym robisz. Już dawno dałem sobie spokój z kawami ze sklepu, a kupuje tylko w palarni, dokładnie z Bychawy. Krupsa polecam, bo mam i jest naprawdę łatwy w konserwacji. Edytowane 13 Października 2022 przez Arkady 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 17 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2022 Dobra, ten kolbowy ekspresior zamówion. Jako, iż młynek nabędę w późniejszym czasie, to proszę o polecenie jakichś mielonych kaw pod espresso, najlepiej z Ameryki Południowej, bardziej słodszych. Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 17 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2022 Z takich koncernowych to Tchibo Barista Espresso i Jacobs Espresso. Dobry stosunek ceny do jakości. Piję tylko espresso a z tych mi smakuje, nie są kwaśne. Cytuj Odnośnik do komentarza
Harbuz 953 Opublikowano 17 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2022 Potwierdzam Tchibo jeśli ktoś nie ma po drodze do innych sklepów z kawą. Bardzo dobra kawa, miła obsługa i kawka na wynos. Mielą na miejscu wybraną ilość i grubość pod metodę parzenia. Barista Espresso najczęściej biorę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 042 Opublikowano 17 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2022 Też kupowałem w Tchibo, dobre mają te kawki na wagę. Jeśli zaś nie masz ciśnienia i możesz poczekać dzień na dostawę to polecam Nuno.pl - palarnia z Radomia, mają szeroki asortyment kawusi, w dodatku dostajesz kawę dosłownie 3-4 dni od daty wypalenia MEGA świeża i za ceny które mogą uchodzić za rozbój. Dla mnie petarda i w sumie już tylko u nich kawę zamawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza
Plugawy 3 661 Opublikowano 17 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2022 A brałem też kiedyś z nuno właśnie. Dobra kawa, niebo a ziemia w porównaniu z marketowymi hehe ale teraz ceny wyjebało na kawy i rzadziej biorę już świeże. Cytuj Odnośnik do komentarza
iluck85 2 837 Opublikowano 17 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2022 Polecam te: Kupowalem po 120, teraz droga, ale najlepsza: https://allegro.pl/oferta/kawa-ziarnista-bazzara-dodicigrancru-1kg-9697427678?snapshot=MjAyMi0wNi0wNlQxNDozNDo1Ni4xMjRaO2J1eWVyOzU3NDRlNjY5NGJlY2VkNjI1NzRiYjMwZTAzMTQxZTA5NTg3NjdiNzAxN2Y5ZTZkZDVkN2NmOGJhNWMzNDQyZjE%3D Podobnie, ale umywa się do tej wyżej: https://allegro.pl/oferta/kawa-ziarnista-bazzara-grancappuccino-1kg-9697339255?snapshot=MjAyMi0wOS0wOVQwNjowMToxNy4wOTNaO2J1eWVyOzA1YjczMzU0M2EyNmRjMjYzMWY4Yjc4MGZkYzFmOTNmYjE5ZTdlMDg2OTE2YzA5MzAwNTU4MmI4MWRlMGI2NmM%3D Dobra i tańsza: https://allegro.pl/oferta/kawa-ziarnista-new-york-caffe-extra-250g-11416954834?snapshot=MjAyMS0xMS0yNFQxMzo1NDo0MS4wMzhaO2J1eWVyOzNhYmM4MTgzNTczYzhmNjk1ZmM5Zjk5NjFkNTNhYTZmYjgyY2ZjNDMzYjUwYTIyNjU3NGQ4NTlmMDI2MmFjNmU%3D Cytuj Odnośnik do komentarza
baniek 246 Opublikowano 8 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2022 Pija ktoś kawę z kawiarki? Szukam takiej na indukcję i we współczesnym internecie znaleźć jakieś opinie, które nie są botami to cud Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 343 Opublikowano 8 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2022 9 godzin temu, baniek napisał: Pija ktoś kawę z kawiarki? Szukam takiej na indukcję i we współczesnym internecie znaleźć jakieś opinie, które nie są botami to cud Tak. Bialetti dopasowane wielkością do pożądanej ilości kawy. Jednak są dwa typy - te srebrne o cienkich ściankach (venus, kitty, musa), które są może małe i poręczne, ale lubi z nich kipieć i dość szybko się eksploatują i te solidniejsze jak Moka induction, które polecam bardzo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
baniek 246 Opublikowano 9 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2022 (edytowane) Dzięki, na początek wziąłem Venus - zobaczymy jak nam ten cały rytuał podejdzie. Kawę w domu to pijemy głównie przy weekendzie, więc nie chciałem pakować się w większe wydatki. A i kawkę wziąłem z nuno tak jak tam e-koledzy wyżej pisali. Zdam raport jak przejdzie pierwsze parzenie. Edytowane 9 Listopada 2022 przez baniek Cytuj Odnośnik do komentarza
number_nine 1 324 Opublikowano 10 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 Polecam czasem spróbować jakąś kawkę typu speciality i alternatywne metody parzenia, przelew itd. Picie non stop kawy z ekspresu albo kawiarki to jak walenie żubra z tyskim na zmiane i mmm jakie pyszne piwko XD 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 10 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 Ja pierdole xd Rozumiem, że z ekspresu kolbowego też kawa chujowa? Nie można zmielić palonej kawy specialty? Tylko Jacobsa? Cytuj Odnośnik do komentarza
number_nine 1 324 Opublikowano 10 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 Nie chujowa, tylko nudna. A kawy speciality to raczej średnio sie nadają do ekspresu, przynajmniej nie te o trochę bardziej złożonym profilu. No ale tu widzę, że dla urozmaicenia niektórzy dosypują przyprawy, wiec nie ma o czym gadać XD Cytuj Odnośnik do komentarza
messer88 6 426 Opublikowano 10 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 A taka neska 3in1 to spoko czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza
number_nine 1 324 Opublikowano 10 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 jak lubisz w dupkę, to tak Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 10 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 4 minuty temu, messer88 napisał: A taka neska 3in1 to spoko czy nie? Tak, ale musisz stać na rękach i w stopach trzymać czajnik jak ją zalewasz, bo tylko taka alternatywna metoda parzenia pozwala wydobyć jej smak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi