Opublikowano 28 lipca 20186 l 31 minut temu, Paolo de Vesir napisał: Jak się nazywa ten przyrząd w formie filiżanki? Wiezialem to ostatnio i ponoć b. smaczna kawa. Dripper Edytowane 28 lipca 20186 l przez _Be_
Opublikowano 28 lipca 20186 l No coś na takiej zasadzie, zmielone ziarna, które wsypujesz do filtra zalewasz wodą a kawa robi kap kap do naczynia
Opublikowano 28 lipca 20186 l 2 godziny temu, Paolo de Vesir napisał: Jak się nazywa ten przyrząd w formie filiżanki? Wiezialem to ostatnio i ponoć b. smaczna kawa. Przyrząd ma tu drugorzędne znaczenie, najważniejsze są ziarna. 2 godziny temu, Malibu napisał: Zestaw do kawy w komplecie Ale chyba będę musiał kupić młynek automatyczny bo ręczny daje w kość Czemu same brazylijskie? Ja bym wziął przynajmniej jedną Etiopię.
Opublikowano 28 lipca 20186 l 36 minut temu, chmurqab napisał: Przyrząd ma tu drugorzędne znaczenie, najważniejsze są ziarna. Panie Lublinianie, to wiadome, ale wciąż dobra kawa z ekspresu i w formie plujki wygląda (i smakuje) inaczej. // Swoją drogą zielona kawa jest GOTY na początek dnia. Delikatniejsza w smaku i spokojniej pobudza. Edytowane 28 lipca 20186 l przez Paolo de Vesir
Opublikowano 29 lipca 20186 l 11 godzin temu, Paolo de Vesir napisał: Swoją drogą zielona kawa jest GOTY na początek dnia. Delikatniejsza w smaku i spokojniej pobudza. Podobno smakowo straszne gunwo jak czytam po opiniach. Jaką wybrać, żeby walory smakowe były zbliżone do zwyczajnej czarnej?
Opublikowano 29 lipca 20186 l 17 minut temu, Bzduras napisał: Podobno smakowo straszne gunwo jak czytam po opiniach. Jaką wybrać, żeby walory smakowe były zbliżone do zwyczajnej czarnej? Opinia jak dupa. Kawy zielonej się nie pali, więc z założenia nie może smakować jak czarna.
Opublikowano 29 lipca 20186 l 18 minut temu, Okie from Muskogee napisał: To po co zielona, skoro chce się czarnej? Lubię testować nowości.
Opublikowano 29 lipca 20186 l 25 minut temu, Okie from Muskogee napisał: To jak ma być nowością, to ma smakować jak zielona, a nie czarna ;P Patrz teraz: 48 minut temu, Bzduras napisał: Jaką wybrać, żeby walory smakowe były zbliżone do zwyczajnej czarnej?
Opublikowano 29 lipca 20186 l 14 godzin temu, chmurqab napisał: Przyrząd ma tu drugorzędne znaczenie, najważniejsze są ziarna. Czemu same brazylijskie? Ja bym wziął przynajmniej jedną Etiopię. A nie wiem w sumie. Te zostały mi polecone w sklepie, dobre za niezłą cenę więc wziąłem Następnym razem wezmę jakąś Etiopię czy Kenie czy co tam jeszcze jest. Jestem początkującym i dopiero wchodzę w świat kawy.
Opublikowano 29 lipca 20186 l Pod drip afrykańskie kawki jak złoto, ale nie polecam pod kawiarkę, którą też widzę w tle na zdjęciu. Do niej zdecydowanie polecam raczej rzeczy z południowej Ameryki, właśnie Brazylię albo Kolumbie. No i wypalone trochę ciemniej niż pod drip.
Opublikowano 29 lipca 20186 l Jasno-średnio palone do dripa a średnio-ciemne do kawiarki To jak brat przyjedzie do mnie za dwa tyg to coś wpadnie z Afryki, chyba że polecasz jakąś? Ja kupuje na coffeedesk. edit: Zastanawiam się mocno nad Wilfą bo ręczne mielenie daje w kość Edytowane 29 lipca 20186 l przez Malibu
Opublikowano 30 lipca 20186 l Co to w ogóle za młyn kupiłeś? Hario jakieś? Osobiście bym przyoszczędził na wadze (sam od lat korzystam z takiego Beurera) i kupił lepszy młyn, ale teraz to już po ptakach. Nie doradzę w tańszych młynkach, bo zwyczajnie nie miałem z nimi do czynienia (zanim przesiadłem się na porządny żarnowy to korzystałem z biednego nożowego xd). Na Twoim miejscu bym się chyba wstrzymał, pomielił trochę i nabrał doświadczenia zanim decydowałbym się na kolejny młynek. Co do kawy, to jak biorę z CoffeDeska to zwykle sortuje po najświeższych i wtedy coś wybieram. Lubię zamówić zawsze coś innego. Jak będziesz miał okazję to spróbuj coś z Auduna. @giger_andrus polecił mi też niedawno Hard Beans i obecnie stoją u mnie w szafce i przyznaję, że jest to bardzo dobra robota.
Opublikowano 30 lipca 20186 l Hario Skerton kupiłem a ten automatyczny to taki Wilfa. Ok dzięki popatrzę na te dwie palarnie
Opublikowano 1 sierpnia 20186 l 6 minut temu, ragus napisał: jak zrobić, żeby kawa nie była gorzka? Jasno palona Etiopia w dripie i już
Opublikowano 1 sierpnia 20186 l @chmurqab A co byś doradził z tych droższych młynków, Comandante MK3? Bo widzę jak nierówno mi Skerton mieli i nie mogę zejść do tych 3 min na V60 no ni chu chu, cały czas mi wychodzi 5 min a rano to zatkało filtr
Opublikowano 1 sierpnia 20186 l 4 godziny temu, ragus napisał: jak zrobić, żeby kawa nie była gorzka? Mozna zbic gorycz ale nie da sie jej pozbyc. Kwaskowatosc, gorycz i slodycz to elementy smaku kawy. Moga wystepowac w roznym natezeniu zaleznie od ziarna. 5 godzin temu, D.B. Cooper napisał: czy czibo to kawa? Podła jak diabli !
Opublikowano 1 sierpnia 20186 l 4 godziny temu, Malibu napisał: @chmurqab A co byś doradził z tych droższych młynków, Comandante MK3? Bo widzę jak nierówno mi Skerton mieli i nie mogę zejść do tych 3 min na V60 no ni chu chu, cały czas mi wychodzi 5 min a rano to zatkało filtr Comandante polecam z całego serduszka, odkąd go mam to elektryka używam tylko jak jestem bardzo rozleniwiony. Inna sprawa, że nie wiem czy wydawanie takiego hajsu gdy dopiero zaczynasz to dobry pomysł Pamiętaj, że czas przelewu będzie się różnił pomiędzy ziarnami. Honduras od Hard Beans przelewa mi się w 2 minuty, a wcześniej miałem Kenię z Coffee Lab, która przelewała się w 3. Tak czy siak, 5 minut to jak byk za dużo. Jak jeszcze nie widziałeś to polecam video od Scotta Rao: Metoda jest bardzo prosta i efektywna, korzystam z niej na co dzień. Rao ma mocno naukowe podejście do kawy, więc nie uświadczysz u niego voodoo z kategorii "zamieszaj kawę 5 razy zgodnie ze wskazówkami zegara, koniecznie bambusową szpatułką z wschodniego wybrzeża Wietnamu" xd
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.