Skocz do zawartości

Kawa


Gość Grzehoo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Paolo de Vesir napisał:

Jak się nazywa ten przyrząd w formie filiżanki? Wiezialem to ostatnio i ponoć b. smaczna kawa.

Dripper

Edytowane przez _Be_
Opublikowano

No coś na takiej zasadzie, zmielone ziarna, które wsypujesz do filtra zalewasz wodą a kawa robi kap kap do naczynia

Opublikowano
2 godziny temu, Paolo de Vesir napisał:

Jak się nazywa ten przyrząd w formie filiżanki? Wiezialem to ostatnio i ponoć b. smaczna kawa.

 

Przyrząd ma tu drugorzędne znaczenie, najważniejsze są ziarna.

 

2 godziny temu, Malibu napisał:

Zestaw do kawy w komplecie :banderas:

image.jpgimage.jpg

 

Ale chyba będę musiał kupić młynek automatyczny bo ręczny daje w kość :P 

 

Czemu same brazylijskie? :) Ja bym wziął przynajmniej jedną Etiopię.

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, chmurqab napisał:

Przyrząd ma tu drugorzędne znaczenie, najważniejsze są ziarna.

 

Panie Lublinianie, to wiadome, ale wciąż dobra kawa z ekspresu i w formie plujki wygląda (i smakuje) inaczej.

//

Swoją drogą zielona kawa jest GOTY na początek dnia. Delikatniejsza w smaku i spokojniej pobudza.

Edytowane przez Paolo de Vesir
Opublikowano
11 godzin temu, Paolo de Vesir napisał:

Swoją drogą zielona kawa jest GOTY na początek dnia. Delikatniejsza w smaku i spokojniej pobudza.

Podobno smakowo straszne gunwo jak czytam po opiniach. Jaką wybrać, żeby walory smakowe były zbliżone do zwyczajnej czarnej?

Opublikowano
17 minut temu, Bzduras napisał:

Podobno smakowo straszne gunwo jak czytam po opiniach. Jaką wybrać, żeby walory smakowe były zbliżone do zwyczajnej czarnej?

 

Opinia jak dupa. Kawy zielonej się nie pali, więc z założenia nie może smakować jak czarna. 

Opublikowano
25 minut temu, Okie from Muskogee napisał:

To jak ma być nowością, to ma smakować jak zielona, a nie czarna ;P

Patrz teraz:

48 minut temu, Bzduras napisał:

Jaką wybrać, żeby walory smakowe były zbliżone do zwyczajnej czarnej?

 

Opublikowano
14 godzin temu, chmurqab napisał:

 

Przyrząd ma tu drugorzędne znaczenie, najważniejsze są ziarna.

 

 

Czemu same brazylijskie? :) Ja bym wziął przynajmniej jedną Etiopię.

A nie wiem w sumie. Te zostały mi polecone w sklepie, dobre za niezłą cenę więc wziąłem ;)

Następnym razem wezmę jakąś Etiopię czy Kenie czy co tam jeszcze jest. Jestem początkującym i dopiero wchodzę w świat kawy.

Opublikowano

Pod drip afrykańskie kawki jak złoto, ale nie polecam pod kawiarkę, którą też widzę w tle na zdjęciu. Do niej zdecydowanie polecam raczej rzeczy z południowej Ameryki, właśnie Brazylię albo Kolumbie. No i wypalone trochę ciemniej niż pod drip.

Opublikowano (edytowane)

Jasno-średnio palone do dripa a średnio-ciemne do kawiarki ;) To jak brat przyjedzie do mnie za dwa tyg to coś wpadnie z Afryki, chyba że polecasz jakąś? Ja kupuje na coffeedesk. 

 

edit:

Zastanawiam się mocno nad Wilfą bo ręczne mielenie daje w kość :/ 

Edytowane przez Malibu
Opublikowano

Co to w ogóle za młyn kupiłeś? Hario jakieś? Osobiście bym przyoszczędził na wadze (sam od lat korzystam z takiego Beurera) i kupił lepszy młyn, ale teraz to już po ptakach. Nie doradzę w tańszych młynkach, bo zwyczajnie nie miałem z nimi do czynienia (zanim przesiadłem się na porządny żarnowy to korzystałem z biednego nożowego xd). Na Twoim miejscu bym się chyba wstrzymał, pomielił trochę i nabrał doświadczenia zanim decydowałbym się na kolejny młynek.

 

Co do kawy, to jak biorę z CoffeDeska to zwykle sortuje po najświeższych i wtedy coś wybieram. Lubię zamówić zawsze coś innego. Jak będziesz miał okazję to spróbuj coś z Auduna. @giger_andrus polecił mi też niedawno Hard Beans i obecnie stoją u mnie w szafce i przyznaję, że jest to bardzo dobra robota.

  • Plusik 1
Opublikowano
4 godziny temu, ragus napisał:

jak zrobić, żeby kawa nie była gorzka?

 

Mozna zbic gorycz ale nie da sie jej pozbyc. 

Kwaskowatosc, gorycz i slodycz to elementy smaku kawy. Moga wystepowac w roznym natezeniu zaleznie od ziarna. 

5 godzin temu, D.B. Cooper napisał:

czy czibo to kawa?

 

Podła jak diabli !

Opublikowano
4 godziny temu, Malibu napisał:

@chmurqab A co byś doradził z tych droższych młynków, Comandante MK3? 

Bo widzę jak nierówno mi Skerton mieli i nie mogę zejść do tych 3 min na V60 no ni chu chu, cały czas mi wychodzi 5 min a rano to zatkało filtr :P 

 

Comandante polecam z całego serduszka, odkąd go mam to elektryka używam tylko jak jestem bardzo rozleniwiony. Inna sprawa, że nie wiem czy wydawanie takiego hajsu gdy dopiero zaczynasz to dobry pomysł :usmiech:

Pamiętaj, że czas przelewu będzie się różnił pomiędzy ziarnami. Honduras od Hard Beans przelewa mi się w 2 minuty, a wcześniej miałem Kenię z Coffee Lab, która przelewała się w 3. Tak czy siak, 5 minut to jak byk za dużo. Jak jeszcze nie widziałeś to polecam video od Scotta Rao:

 

 

 

Metoda jest bardzo prosta i efektywna, korzystam z niej na co dzień. Rao ma mocno naukowe podejście do kawy, więc nie uświadczysz u niego voodoo z kategorii "zamieszaj kawę 5 razy zgodnie ze wskazówkami zegara, koniecznie bambusową szpatułką z wschodniego wybrzeża Wietnamu" xd

  • Plusik 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...