Skocz do zawartości

Frutti di mare


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ryby to u mnie podstawa diety - poczynajac od wedzonych makrel, pstragi i lososie. Tunczyk, panga i dorsz. Na grill i patelnie najlepszy jest dorszyk i panga. Krewetki uwielbiam po prostu z lisciem salaty i majonezem na jasnym pieczywie francuskim. Generalnie rewela.

  • Odpowiedzi 19
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Zależy jak hodowana. Jeśli po prostu hodowana, to ok. Ale gdy rybka jest dodatkowo popędzana, przyspiesza się hormonami jej ciążę (czy co to tam u ryb jest) i karmi nie wiadomo czym, to już nie jest ok.

Opublikowano

Generalnie przez żywność mamy teraz takie wątłe społeczeństwo. Bo chyba nie jest normalne to, że z kilograma mięsa otrzymuje się półtora kilo szynki, jeśli nie dwa.

Opublikowano

Racja, ale sa tez wedliny, w ktorych z kilograma miesa otrzymuje sie 0,8kg :(. A tak generalnie to szynka jest czesto nasaczana woda. Ale my tu o owocach morza...

Opublikowano

No to prawie jak owoce morza.

 

 

Najlepiej całą chemię widać po kolorowym nalocie na szynce. Na pewno się z tym spotkaliście. Taki kolor jakby do kałuży benzynę wylać.

Ciekawie jest również z wędzonkami, ale to inna bajka.

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Hehe, no wiemy ocb ;].

 

Dobra, jedziemy z przepisem na krewetki w sosie pomidorowym z czosnkiem na ostro. Sam dzis rozkminilem i uwazam, ze zacne zarcie.

 

Na 1 osobe potrzeba

- krewetki - ze 2-3 garsci (mrozone sa okej)

- cebula

- 2 pomidory

- 1-2 zabki czosnku

- maslo

- sol, pieprz, papryka slodka i czili

 

Lycha masla na patelnie, na to drobno posiekana cebula razem z krewetkami i zabkiem czosnku, dusimy troche, potem dorzucamy sparzone, drobno pokrojone pomidory, dusimy dalej az uzyskamy sosiasta rzecz. Doprawiamy na koniec czy w trakcie probujac w miedzyczasie ;].

 

Ryz gotujemy obok zaczynajac od zagotowania wody w czajniku :P.

 

Laczymy. Podajemy z salata z kwasnym dresingiem.

Szybkie, proste i wykwintne. Tak jak lubie.

  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

wcale nie trzeba wybulić dożo kasy.

 

Spaghetti frutti di mare a'la tewinsky

 

1 mieszanka mrożonych owoców morza

1 papryka chili albo pepperoni (świeże)

4/5 ząbków czosnku

1/3 kostki masła

pól szklanki oliwy z oliwek

kolendra/pietruszka

parmezan lub inny twardy dojrzewający, twardy do posypania finalnego

kostka smaku - papryka

 

no i teraz:

 

rozmrażasz owoce morza na sitku i potem zostawiasz żeby obciekły

 

na patelni rozgrzewasz 1/3 oliwy z łyżką masła

 

wrzucasz na to pokrojony w drobno (zgnieciony szybciej robi się gorzki) czosnek i paprykę (tez drobniutko)

 

przez chwile to podsmażasz ale nie za długo

 

wrzucasz na to owoce morza i CHWILE (dosłownie po 2 minuty z każdej strony) obsmażasz je w czosnku i papryce

 

dodajesz do tego resztę masła i oliwy

 

dorzucasz do smaku kolendrę (świetnie komponuje się z rybami i owocami morza) i kostkę smaku paprykowa i odrobinę natki pietruszki

 

przyprawiasz do smaku wedle uznania (powinno być dosyć pikantne)

 

zdejmujesz z ognia

 

a jak już ugotujesz i odcedzisz sobie makaron (polecam bucatini) wylewasz na niego wszystko z patelni

 

i posypujesz parmezanem.

 

koszt?

jeżeli posiadasz w domu masło i oliwę, świeże zioła i makaron (zawsze w kuchni powinny być;) ) to zabulisz jedynie za paczkę owoców morza, czyli jakieś 20 zl

 

remember: owoce morza nie mogą się długo smażyć/gotować/grillować/grzać bo robią się twarde i gumowate.

poza tym, te mrożone w większości przypadków są wcześniej sparzone (dlatego krewetki są różowe... bo normalnie są zielone) wiec, w zasadzie trzeba je jedynie mocno podgrzać.

Gość MasterShake
Opublikowano

w carefour owoce morza pakowane sa za jakies 12 zika bodajze wiec drogo nie jest.

 

W ogole ostatnio w marketach jest tego sporo - szczypce krabow w panierce ( fakt ze surimi ale z sosem chilli slodkim sa genialne ), krewetki, kalmary itp.

Gość MasterShake
Opublikowano

nie no ja zawsze wpie.rdalam owoce morza na slonecznej plazy ale czasami sie zdarzy ze musze zjesc w domu

Opublikowano
Jadł ktoś spaghetti z owocami morza? (krewetki, małże itp.) Szkoda, że za takie coś u nas trzeba wybulić kupę forsy . ; /

Jadłem, jak byłem nad Adriatykiem. Nazywało to się 'Spaghetti di Mare' i było pyszne, bo aż czuć było świeżość składników. No ale wiadomo, że nad ciepłym morzem pełno tego robactwa pływa - nic tylko wyławiać i szamać. Gdy później próbowałem potrawy wykonanej z mrożonych owoców morza, to już mi aż tak nie smakowała, ale to pewnie przez moje małe umiejętności kulinarne. W każdym razie polecam spróbować takie danie podczas pobytu w cieplejszym kraju - jest trochę zabawy z otwieraniem skorupiaków, ale warto :).

  • 3 miesiące temu...
Gość MasterShake
Opublikowano

jakis przepis na osmiornice ktos ma? W kerfurze maja za 22 zika / kg to bym chetnie cos z tym zrobil

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...