Skocz do zawartości

Linux Start

Featured Replies

• Odpowiedzi 221
  • Wyświetleń 83,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Gość szpic
    Gość szpic

jak jestes juz na pulpicie wdus sobie ls i zobaczysz liste co tam masz. Moze cos zle wpisujesz. polecam cd {poczatek nazwy} i dajesz Tab to powinno dac pelna nazwe nie trzeba pisac

• Gość szpic
    Gość szpic

daj sekunde az sam odpale linucha ;p   sprawdz ./atomzobiesmasher   moze tego nie trzeba instalowac tego dema

• Grze(pipi)
    Grze(pipi)

Polecam Linuksa typu "Arch Linux". Łatwy, prosty i przyjemny, a przy użyciu LXDE czy wiecznie rozgrzebanego LXQt, piekielnie szybki. Pierwsza instalacja wyciska łzy, kolejne przeradzają się w hobby.

Opublikowano

Jak? Zresztą sytuacja jest przedziwna, bo teraz dyski widzę, a naprawdę niczego nie ruszałem.

Opublikowano
Jak?

Najlepiej tak żeby zadziałało. www.google.pl

Opublikowano

a masz na dysku windowsa ?

Pamiętaj, że jak nie wyłaczysz normalnie windowsa (tj zrobisz restart albo wyłaczysz go od prądu) to za cholere nie zamontujesz dysków NTSC pod *Buntu

Opublikowano
a masz na dysku windowsa ?

Pamiętaj, że jak nie wyłaczysz normalnie windowsa (tj zrobisz restart albo wyłaczysz go od prądu) to za cholere nie zamontujesz dysków NTSC pod *Buntu

Mam windę, poza tym jest tak jak piszesz. Pojawił się inny problem - nie mogę zainstalować flasha. Męczę się z tym cały dzień, kombinuję jak koń pod górkę z "cudownymi" tutorialami, a mimo to last.fm nadal woła o brakujące wtyczki, a YouTube twierdzi, że nie mam zainstalowanego flasha. Pomocy.

Opublikowano

zacznijmy od tego jakiej uzywasz przeglądarki - instalując Flasha z apt-geta instaluje Ci sie sam dla FF - w ogóle FF pod Linuchem ma zayebiste wsparcie. z Operą jest nieco gorzej, ale i to się dało zrobic - w linijkach dla pluginów trzeba było zmienic wpis - wybacz nie pamietam do konca jak to sie robiło ;/

Ale jak masz FF i Ci się yebie to gratuluje ;P

i taka mysl mnie naszła - Linux to taka zabawka z która nonstop trzeba walczyć, przynajmniej na poczatku - radośc i satysfakcja z prawie samodzielnego postawienia systemu jest duża a do tego system z wdzięczności jest nie do zayebania :D

Opublikowano

Tak, mam FF, chociaż pod windą używałem Opery. Udało mi się zażegnać problem za pomocą magicznej komendy, której wcześniej nie znałem:

sudo -s -H

Opublikowano

Coś słabą jakość filmów mam na tym xubuntu (większe piksele niż na windowsie), mimo że zainstalowałem mplayera z jakimiś kodekami oraz ubuntu-restricted-extras. Sterowniki do karty (Radeon 9250) chyba są w porządku.

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam takie pytanie, da sie w jakis sposob ustawic porzadne (czytelne) czcionki w Linuxsie ? Te w systemie sa ok ale Firefox, Opera, Konqeror wala mi takie babole ze szok - na jednej stronie wszystko ok a na kolejnej albo litery giganty albo malutkie. Kobinowalem juz z roznymi czcionkami, ustawieniami i w dalszym ciagu jest random jezeli idzie o strony. Przyzwyczajony jestem do Firefoxa i moze ktos ma go jakos skonfigurowanego tak zeby chodzilo jak na windzie. Ponizej screen gdzie kombinuje z ustawieniami :

zrzutekranu1oe2.th.jpgthpix.gif

Opublikowano

Czy Ubuntu 8.04.1PL Hoża Hawajka bedzie dobrym wyborem jeśli chce sie zacząć bawić Linuxem ?

Opublikowano
Mam takie pytanie, da sie w jakis sposob ustawic porzadne (czytelne) czcionki w Linuxsie ? Te w systemie sa ok ale Firefox, Opera, Konqeror wala mi takie babole ze szok - na jednej stronie wszystko ok a na kolejnej albo litery giganty albo malutkie. Kobinowalem juz z roznymi czcionkami, ustawieniami i w dalszym ciagu jest random jezeli idzie o strony. Przyzwyczajony jestem do Firefoxa i moze ktos ma go jakos skonfigurowanego tak zeby chodzilo jak na windzie. Ponizej screen gdzie kombinuje z ustawieniami :

zrzutekranu1oe2.th.jpgthpix.gif

Ustaw czcionkę na verdanę. Jeśli nie masz, to dociągnij windowsowe czcionki. U mnie nazywają się one corefonts - na ubuntu powinne być podobnie nazwane.

Do tego daj minimalną wielkość czcionki na 12.

Opublikowano

Czcionki windowsowe zainstalowalem, ustawilem tak jak napisales. Wygladalo i chodzilo ok do restartu. Teraz forum nie chce mi sie wyswietlic w Firefoxsie :

Błąd kodowania zawartości

Otwierana strona nie może zostać wyświetlona, ponieważ używa nieprawidłowych lub nieobsługiwanych metod kompresji.

* Prosimy poinformować właścicieli witryny o tym problemie.

Taki bajerek mi sie pojawia, w innych przegladarkach forum dziala. Szukalem na google ale nigdzie nie ma konkretnej odpowiedzi ale z czasem pewnie to okielznam. Powrot do ustawien przed zmiana nie daje efektu.

Sprobowalem tez ustawic czcionki takie same jak ma w windowsXP i tez dzialaja, ma innych stronach bo forum w dalszym ciagu sie nie wyswietla. 

Opublikowano

Witam. Mam pewien problem z dźwiękiem .Ikonka głośnika jest przekreślona a w opcjach dźwięku nie pokazuje mi karty dźwiękowej (zintegrowana).Linuxa używam od dwóch dni więc proszę o wyrozumiałość.Przekopałem wszystkie posty na forach ubuntowych i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na ten problem.

Opublikowano

Wpisz alsamixer w konsoli i sprawdź, czy nie masz wyciszonego master lub pcm.

Jaką masz integrę? Można sprawdzić w windowsie.

Opublikowano
alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: No such file or directory

Kartę mam -Realtek ALC202A AC'97 CODEC niestety w konsoli jej nie widzi a na dysku mam tylko linuxa

Jak ustawić drugi pulpit w ubuntu wcześniej miałem teraz nie mam (ten koło smietnika w prawym dolnym rogu)

Edytowane przez kapell

Opublikowano

Ale gdzie kliknąć tym prawym, na obu paskach nie mam nic takiego ,a w system>preferencje również nic na ten temat nie widzę

Opublikowano

Mam taku problem instalowałem ubuntu 8 i podczas instalaci mysz przestaje dzialac (instaluje na notebooka ma 1.1 Ghz 256 ram), albo jaka inna dystrybucje wybrac co myslicie o debianie?albo co polecicie na takiego staruszka(laptopa) :P?

Opublikowano
Ale gdzie kliknąć tym prawym, na obu paskach nie mam nic takiego ,a w system>preferencje również nic na ten temat nie widzę

Na dole na pasku po prawej stronie masz jeden pulpit. Na nim kliknij prawym :)

Opublikowano

Właśnie ,że nic nie mam.Niedawno miałem dwa a teraz nic.

Opublikowano

Nie wiem jak w gnome, ale w kde można kliknąć prawym w puste miejsce na pasku i jest opcja, by dodać aplety.M.in "Przełącznik i przeglądarka pulpitów."

Opublikowano

Mozecie doradzic jakiego linuxa wybrac do laptopa 1,1Ghz 256 ramu? Bo przy instalacji ubuntu 8.0.4 załapuje zawieche..jaki byscie system polecili?

Opublikowano

Dzięki c1rex .U mnie trzeba było kliknąć prawym na dolnym pasku >dodaj do panelu ... . A ja cep się z tym męczyłem.

Mógłby mi ktoś pomóc z tym dźwiękiem ( pare postów wyżej)??