Skocz do zawartości

Linux Start

Gość Grzehoo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Próbowałem zainstalować Ubuntu przez pendrive'a oraz na nim, ale za każdym razem wyskakują błędy.

W pierwszym przypadku po bootowaniu z niego wyskakują komunikaty o braku czegoś - choć instalowałem zgodnie z instrukcjami z unetbootin - natomiast podczas instalacji na niego z płyty przy ok. 7% wyskakuje ERROR. Pendrive to Kingston Data Traveler 4GB.

Co może być przyczyną błędu i jak temu zaradzić? Obraz Ubuntu 8.10 ściągnąłem z ubuntu.com.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Zainstalowałrem "jurnego jarząbka" ubuntu 9.04. Co mnie pozytywnie zaskoczyło to to, że od razu miałem internet bez bawienia sie w jakies ubudsl etc. Router sobie od razu poradził. Mam takie pytanie - w windowsie trzeba instalować kupe rzeczy po instalacji systemu, tutaj podobno wszystko jest - czy sa moje sterowniki od płyty głównej? Mam też problem bo nic nie moge zainstalować przez dodaj usuń, ciągle pojawia się taki błąd:

E: dpkg was interrupted, you must manually run 'sudo dpkg --configure -a' to correct the problem.

E: _cache->open() failed, please report.

Moze ktoś wyjaśnić ocb? W tej wersji systemu też jest skrypt, który miał za mnie instalować takie rzeczy jak 7zip, flash czy java .Chyba to mam bo youtube się odpala, jednak w dodaj\usuń programy nie sa te rzeczy zaznacozne, tak jak by ich nie było.

Opublikowano

you must manually run 'sudo dpkg --configure -a' to correct the problem.

przeca napisali Ci co zrobić ;) Próbowałeś?

Opublikowano

sznurek - w usuń/dodaj programy masz tylko programy.

To co instalował Ci ten skrypt to w głównek mierze paczki biblotek i inne tego typu rzeczy, a nie programy.

Jeśli chcesz znaleźć to co masz zainstalowane to wbijaj do synaptica (system->administracja -> menadżer pakietów Synaptic) .

A ten skrypt to jak rozumiem odpaliłeś i punkt po punkcie z niego właczyłeś - bo to co napisałeś brzmi jakby samo to, że masz skrypt na pulpicie powodowało, że on działa ;D

no i jak napisał stona - otwórz terminal i wklej (albo PPM -> wklei, albo shift+ctrl+C - w konsoli tak się wkleja skrótem klawiszowym) do niego :

sudo dpkg --configure -a

enter, podajesz hasło swoje, enter i sobie cośtam porobi.

Opublikowano (edytowane)

Wpisywałem to co pokazywałe ten error i miałem komunikat, ze taka komenda nie została odnaleziona, potem kilka przykładowych komend i na koniec coś z less, i more by wyświetlic. A teraz wkleiłem z postu stony co pokazał i bez problemu coś się porobiło. Potem dałem na próbe na instalacje szachów 3d i sie zainstalowało lol z tym, że był jakiś błąd i odsyłało mnie do "uszkodzone", ale aplikacja sie zainstalowała. Ja to mam chyba jakiegoś pecha do tego systemu.

Ed:

a to jest link do teo skryptu http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/2009/04/24/skrypt-dzieki-ktoremu-skonfigurujesz-ubuntu-904/

Nie robiłem go po koleji, a tylko to co chciałem, czyli np 6 i 7

Edytowane przez sznurek
Opublikowano

dude, ten skrypt jest właśnie po to żeby Ci działało wszystko porzadnie ;]

włącz ten skrypt i odpal punkty po kolei. dlaczego ? chociażby po to żebyś miał aktualną liste repozytoriów z której Twój system będzie cały czas korzystał - jeśli jej nie będziesz miał, będziesz miał krzaczory. Ja mam na swoim lapku te samą wersje ubu i smiga mi należycie wszystko.

Opublikowano

Zmyliło mnie to, że od razu się stery do kary zainstalowały. I są tam tż opcje typu wejdź na ich strone czego nie ma w tym linku co podałem.

Czyli jak zrobie od 1-10 to bedzie gralo wszystko? Teraz jak cos pomotałem nie będize problemów?

Opublikowano

Dzięki za skrypt, na pewno się przyda.

Mam teraz problem z wi-fi (Lenovo S10 + Ubuntu 9.04), niby jakiś sterownik jest, ale wykrywać sieci to on nie chce. Jutro pobawię się z tym skryptem, może załatwi sprawę.

P.S. Po instalacji i pobraniu aktualizacji w menu GRUB mam teraz dwa jądra - da się pozbyć tego starszego (i tak go nie używam)?

Opublikowano

w terminalu :

sudo gedit /boot/grub/menu.lst

w pliku, na dole będziesz miał wpisy wyglądajace tak (po linijce z ## ## End Default Options ## ) :

title Ubuntu 9.04, kernel 2.6.28-15-generic

uuid 40a63520-34b7-4e09-a8da-2a1f03581bfd

kernel /boot/vmlinuz-2.6.28-15-generic root=UUID=40a63520-34b7-4e09-a8da-2a1f03581bfd ro quiet splash

initrd /boot/initrd.img-2.6.28-15-generic

quiet

to sobie wywal ten wpis, którego nie chcesz ;)

Opublikowano

Chyba teraz będzie ok, bo już się wszystko instaluje. Mam pytanie o youtuba. Wcześniej jak mieszałem po swojemu to widizałem od razu teledyski, a teraz by coś otworzyć musze dać na tą strałke, czyli otwarcie w nowym oknie. Jakies sugestie? Też widze, że jak wczytuje sie filmik to przeskakiwanie po kartach jest wolniejsze, a nawet są małe zwiechy. O co tu chodzi? Namieszałem cos? Jest ewentualnie jakaś opcja by wrócić do systemu zaraz po instalacji - oczywiscie poza instaalacją na nowo - to bym zrobił tylo to z skrptu. Teraz nic z yputuba nie leci a system zwalnia gorzej niz w windowsie why?

Opublikowano

nie mam pojecia coś naskrobał, bo to jakies dziwne jest.

zobacz w monitorze systemu (albo w konsoli po wpisaniu komendy top) czy Ci jakiś proces nie zżera procka czy coś.

Bo mówie - samo z siebie by sie nie zrypało, musiałeś coś sam zepsuć.

Opublikowano

Tak to wygląda po wpisaniu top.

top - 13:02:43 up 51 min, 2 users, load average: 0.20, 0.94, 1.14

Tasks: 126 total, 1 running, 125 sleeping, 0 stopped, 0 zombie

Cpu(s): 4.2%us, 1.1%sy, 0.0%ni, 94.2%id, 0.5%wa, 0.0%hi, 0.0%si, 0.0%st

Mem: 2061876k total, 984548k used, 1077328k free, 51712k buffers

Swap: 1220900k total, 0k used, 1220900k free, 344340k cached

PID USER PR NI VIRT RES SHR S %CPU %MEM TIME+ COMMAND

3222 pawel 20 0 83208 42m 16m S 4 2.1 0:52.17 compiz.real

2646 root 20 0 127m 55m 10m S 3 2.8 14:26.70 Xorg

3369 pawel 20 0 486m 387m 28m S 2 19.2 25:40.61 firefox

4532 pawel 20 0 34224 14m 9716 S 1 0.7 0:00.65 gnome-terminal

3293 pawel 20 0 16892 3092 1848 S 1 0.1 0:03.51 gnome-screensav

2295 messageb 20 0 2992 1380 812 S 0 0.1 0:00.35 dbus-daemon

3223 pawel 20 0 39012 21m 14m S 0 1.0 0:04.17 gnome-panel

4551 pawel 20 0 2448 1184 912 R 0 0.1 0:00.10 top

1 root 20 0 3084 1888 564 S 0 0.1 0:01.24 init

2 root 15 -5 0 0 0 S 0 0.0 0:00.00 kthreadd

3 root RT -5 0 0 0 S 0 0.0 0:00.00 migration/0

4 root 15 -5 0 0 0 S 0 0.0 0:00.08 ksoftirqd/0

5 root RT -5 0 0 0 S 0 0.0 0:00.00 watchdog/0

6 root RT -5 0 0 0 S 0 0.0 0:00.00 migration/1

7 root 15 -5 0 0 0 S 0 0.0 0:00.03 ksoftirqd/1

8 root RT -5 0 0 0 S 0 0.0 0:00.00 watchdog/1

9 root 15 -5 0 0 0 S 0 0.0 0:00.04 events/0

Nie wiem dlaczego jest 2 users skoro komp ma tylko jednego usera, mnie. Reszat nic mi nie mówi. Wygląda na to, ze będę misiał chyab zrobic reinstalke :\ Tylko teraz pytanie czy wystarczy wrzucić płytke z linuxem i zainstalować drugi raz tu system czy jakies inne sztuczki?

Opublikowano

userów zawsze będzie conajmniej dwóch - jest Twoje konto i konto roota (root ma nieograniczone uprawnienia, z jego uprawnień korzystasz używając polecenia sudo przed komendami).

dziwne bo nic Ci tam nie zżrea procka ani pamięci...

Jak już chcesz reinstalke robic to chyba zwyczajnie - odpalenie z liveCD, format partycji na której jest aktualnie ubuntu i reszta normalne ;)

Opublikowano (edytowane)

W sumie to teraz myśle czy moze flasha jakoś dwa razy nie zainstalowałem i czy przez to sie nie po.srało.

o fuck, sorry za double posta.

Dodam, że na innych stroanchgdzie są filmiki z youtube chodzą one bez probl;emu.

Edytowane przez sznurek
Opublikowano

w terminalu :

sudo gedit /boot/grub/menu.lst

w pliku, na dole będziesz miał wpisy wyglądajace tak (po linijce z ## ## End Default Options ## ) :

title Ubuntu 9.04, kernel 2.6.28-15-generic

uuid 40a63520-34b7-4e09-a8da-2a1f03581bfd

kernel /boot/vmlinuz-2.6.28-15-generic root=UUID=40a63520-34b7-4e09-a8da-2a1f03581bfd ro quiet splash

initrd /boot/initrd.img-2.6.28-15-generic

quiet

to sobie wywal ten wpis, którego nie chcesz ;)

Dziękóweczka.

A wi-fi nadal nie umiem ustawić. Czy linuks ma jakąś wyszukiwarkę sterowników? Nawet na forum s10lenovo.com nie mogę znaleźć odpowiedzi.

Opublikowano

Byłem u babci i tam na linuksie zostały wykryte wszystkie sieci sąsiadów, które widzę też na Windowsie. U mnie w chacie na windzie i telefonach wszystko śmiga elegancko, tylko linuch nie chce wykryć sieci. No to nie wiem co jest grane.

Opublikowano

Kur wa, eureka! Otóż rozwiązałem problem w sposób następujący: w linuksowym programiku Wicd, po wyborze opcji "utwórz nową sieć Ad-Hoc" można wybrać tylko kanał trzeci. No to wszedłem do ustawień liveboksa, zmieniłem na ten właśnie kanał i voila! Sieć wi-fi została wykryta. Na Windowsie wszystko działa po staremu, czyli znakomicie.

Opublikowano

Może ktoś cos poradzi. Zainstalowałem program do ściagania plików jdownloader i nie moge za nic ustawic tam by dane zapisywały się na dysku 215 ntfs. Po prostu nie widać, że coś takiego istnieje. O co tu chodzi?

Opublikowano

Sorry za drugiego posta. Zrobiłem format i mam wieksza partycje home - 50giga to juz sobie tamten program poradzi.

Mam głupie pytanie. Szukam, ale nie moge znaleźć tego dodatku co poprawia błędy jak to się nazywa?

Opublikowano

No racaj, racja. Mózg jeszcze nie doszedł do siebie po wczorajszym picu ;) Chodziło mi o poprawianie błędów ortograficznych w firefoxie. Wiem, e jest taka nakładka\dodatek, ale nie mam pojęcia jak to się nazywa.