Skocz do zawartości

Linux Start

Gość Grzehoo

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Oran
Opublikowano (edytowane)

Mam ubuntu 10.10 netbook edition, chce zrobić by w lanie był razem z windows 7, da się? Netbook oczywiście po wi-fi idzie, na 7 jak mam na netbooku to mam normalnie sieć lokalną, ale ubuntu nie chce wykryć, jak to zrobić?

Czemu mi nie chce ten TOTEM czy jak sie to nazywa odtwarzać filmików z jutub?

https://mail.google....er=ohhl4rw8mbn4

takie coś mi wysakuje, szukałem w googlach ale ja nie rozumiem co oni na tych forach piszą O_o

edit: i czemu to muli bardziej niż win7? :(

wrzuciłem jolicloud, fajny nawet jest tylko wkurza to logowanie do konta w jolicloud, bo potrzebne mi jest konta gościa i za każdym razem gość musi tam coś wpisać...

Edytowane przez Oran
Opublikowano (edytowane)

Jak w w wersji 10.10 w ustawieniach wygaszacza ekranu, przy wyborze pokazu slajdow, podac sciezke do wybranego katalogu ze zdjeciami?

Jak tez ustawic odgornie widok folderow we wszystkich katalogach, bo co wejde w nowy to jest domyslny?

Edytowane przez El Loco Chocko
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mam sobie gierkę atom zobi slaszer i ubuntu. Jak to się instaluje? Nie umie :( Mam grę jako .tar , po rozpakowaniu nie ma żadnego readme czy cuś z instrukcją. HELP :(

Opublikowano

otworz terminal.

wejdz do folderu gdzie rozpakowales tego tara.

wpisz :

./configure

make

sudo make install

przy sudo poprosi i haslo root'a

Opublikowano

wrzuciłem sobie folder na pulpit

daję tak

włączam terminal >

cd Pulpit

cd atomzombiesmasher ..w tym momencie pojawia się info że nie ma takiego folderu ;/

Opublikowano (edytowane)

jak jestes juz na pulpicie wdus sobie ls i zobaczysz liste co tam masz. Moze cos zle wpisujesz.

polecam cd {poczatek nazwy} i dajesz Tab to powinno dac pelna nazwe nie trzeba pisac

Edytowane przez szpic
  • Plusik 1
Opublikowano

ok, wszedłem do katalogu.

ubuntu@ubuntu:~/Pulpit/zombie$ ls

AtomZombieSmasher data readme.htm

ubuntu@ubuntu:~/Pulpit/zombie$ ./configure

bash: ./configure: No such file or directory

ubuntu@ubuntu:~/Pulpit/zombie$ cd data

ubuntu@ubuntu:~/Pulpit/zombie/data$ ./configure

bash: ./configure: No such file or directory

Opublikowano (edytowane)

daj sekunde az sam odpale linucha ;p

sprawdz ./atomzobiesmasher

moze tego nie trzeba instalowac tego dema :D

Edytowane przez szpic
  • Plusik 1
Opublikowano

spoko :)

jak chcesz screeny albo co to nołproblem.

w folderze zombie mam :

data[folder] , atomzombiesmasher [jakiś plik] , readme.html [w którym nic sensownego nie napisali]

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Ok, wyskakuję na kozaka. Możliwe, że wersja 11.10 przyniesie to co mi się rzucało w oczy, a mianowicie pod apletem battery status, a konkretnie pod jego ikonką miałem taki jakby nie do końca przeźroczysty kwadracik. Niby jest koloru belki, a jednak jest nieco jaśniejsze. Sprawdzałem ikony, niby są dobre. Problem nie powstał na skutek mojego użytkowania, gdyż belka ma kolor oryginalny, ikony też.

Swoją drogą, Banshee w wersji pod 11.04 lekko walił w jana przy dodawaniu stream'ów do radyjek internetowych, sprawdzę czy w 11.10 to naprawili, bo jeżeli nie, to pozostanie powrót do rythmbox'a. O dziwo, playlisty pobrane z sieci działały na Totemie czy VLC, Bashee natomiast miał to wszystko w czarnej dziurze i się wykrzaczał. Dodanie ręczne url też nic nie dawało, a raczej kończyło się hasłem brak czynności, taki psikus, heh.

Ok, pytanie, które nurtuje mnie od jakiegoś czasu: aplet my weather indicator nie wyświetla pogody na najbliższe dni. Na aktualny jak najbardziej, ale z wyprzedzeniem już nie. Ktoś wie czego to może być problem? Wersja to 0.4.3.3 i nie widziałem aby była gdzieś nowsza. Przy samym weather indicator natomiast wywalało błąd aktualizacji gdy zrobiłem up do najnowszej wersji, bo lokalizacje nie banglały, o czym pewnie też już słyszeliście ;) W przypadku kiedy chcę teraz zaktualizować każdy inny program wywala błąd właśnie weather indicator'a :S

//

No tak...

Stona pomogło?

Nie róbcie update do 11.10!! Sami spójrzcie co się porobiło, ehhh...

Dawniej:

beznazwyzh.png

Teraz:

54772183.png

I jest to widok z już odblokowanego Gnome. I jak tu się nie wkuźwić?! :S

Dziękuję. Dobranoc. Robię downgrade do 11.04

Edytowane przez famas_kg
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Napisałem "na przykład OpenSUSE", bo to po prostu pierwsza dystrybucja, która mi przychodzi na myśl oprócz Ubuntu. Poza tym, podobno nie jest najgorsza... ;)

Hmm... Może obadam ten unetbootin, ale ten pierwszy sposób odpada, bo wymagałby poświęcenia danych na pendrive, czego nie chciałbym robić...

Edytowane przez Accoun
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

OK, szlag mnie już trafia, a drugiej nocy nie zamierzam zarywać, przy czym muszę jednocześnie doprowadzić drugiego lapka do stanu użytecznośc. Zagląda ktoś jeszcze ze speców od Ubu tutaj?

Gość slavssn
Opublikowano

"Specem of Ubuntu" nie jestem, bo może z tydzień poużywałem tej dystrybucji, zanim ją wyrzuciłem, ale może będę mógł pomóc. W czym problem?

Opublikowano (edytowane)

Gdybym chciał system od MS, to bym go zainstalował. Oba lapki mają po płycie ori z tym systemem właśnie. O ile z Ubu nie mam problemów na jednym z nich i pracuję od ponad roku na tymże os, tak na drugim lapku pojawiają się komplikacje, z którymi nie mogę się uporać. Gdybyś jednak na siłę chcesz pomóc takim tipem, to udaj się do schronisk dla bezdomnych. Z pewnością tam ta kreatywność się przyda.

DfWy6.png

Jak już pisałem w innym temacie: tak właśnie wyglądał mój początek dnia i nadal wygląda, przez co szlag mnie już trafia.

@slavssn, nie wiem na jakim poziomie jesteś z Pingwinami. Chodzi o wifi, a konkretnie wpakowaną kartę, przy której non stop wyrzuca ten sam ciąg znaków, tj:

""urzadzenie nie jest gotowe (brak oprogramowania wbudowanego)"".

Próbowałem już wszystkiego z repo od broadcom, b43-fwcutter, firmware-b43-installer, bcmwl, stery STA i jeszcze kilka innych cudów na kiju i nic.

Edytowane przez famas_kg
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Pytanie do zorientowanych w temacie, jak teraz wygląda sprawa łączenia kart graficznych ATI (AMD) i linuxa ? Od dłuższego czasu mam laptopa z kartą Nvidia, a pamiętam że kiedyś były z tym problemy. Niedługo myślę kupić coś nowego i nie chcę mieć potem problemów.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wybacz, że dopiero teraz odpisuję: wszystko zależy od karty jaką się posiada. Czy to starszy typ, czy może nowszy model? W nowszych wydaniach Ubuntu, to system sobie ustala sterownik, który mu odpowiada- oczywiście wszystko jest możliwe do zmiany, gdyby nie spełniał on swojej roli- w zakładce "sterowniki". Musiałbyś sprawdzić co i jak sam, ewentualnie podać model karty i wtedy można powiedzieć coś więcej.

Najnowsza wersja, z tego co mi wiadomo, jest z 15.08.2012 roku dostępna tutaj:

http://support.amd.com/us/gpudownload/linux/Pages/radeon_linux.aspx

Warto wspomnieć, że coraz więcej firm zaczyna się skłaniać ku Linuxowi, co oczywiście cieszy.

• 1 miesiąc temu...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Wie ktoś może jak się zmienia rozdzielczość tych terminali pod ctrl+alt+F[1-6]? Mam Debiana na VirtualBoxie (guest additions doinstalowane) i samo środowisko graficzne ładnie się dopasowuje do rozmiaru okna/pełnego ekranu, ale jak włącze tryb tekstowy, to mam malutkie okienko 640x480 na środku ekranu :confused:.

OK, już wiem. Trzeba w /etc/default/grub zmienić linijkę

GRUB_GFXMODE=640x480 na np, 1024x768 i pod spodem dodać

GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX=1024x768

Na koniec w terminalu sudo update-grub i po ponownym uruchomieniu terminal nie będzie już taki malutki. Radzę tylko uważać z jakimiś niestandardowymi rozdzielczościami jak 1366x768, bo u mnie kaszani to wygląd GRUB-a, a po załadowaniu systemu terminal ma znowu 640x480.

Edytowane przez raven_raven
  • 2 lata później...