_Shaman_ 869 Opublikowano 14 grudnia 2015 Opublikowano 14 grudnia 2015 chce zmienic win7 na jakiegos linuxa, zeby sprobowac czegos nowego zalezy mi na tym, zeby sublime-text dzialal no i steam co mozecie polecic? linux mint albo elementary - są oparte na ubuntu, więc steam zadziała, a na ubuntu jest najwięcej pakietów. Z tym że gry będą znacznie gorzej chodzić niż na windowsie. Cytuj
dApo 313 Opublikowano 14 grudnia 2015 Opublikowano 14 grudnia 2015 zapraszamy do rodziny unix'a i open source software. nie ma sie czego obawiac, czasy gdy gui nie bylo jeszcze tak rozwiniete juz minely i wszystko juz jest uproszczone. po tygodniu zobaczysz jaki to windows jest uposledzony, a terminal bedzie twoim najlepszym przyjacielem. ja siedze na ubuntu 15.10 i polecam ta dystrybucje http://www.ubuntu.com/desktop Cytuj
_Shaman_ 869 Opublikowano 14 grudnia 2015 Opublikowano 14 grudnia 2015 zapraszamy do rodziny unix'a i open source software. nie ma sie czego obawiac, czasy gdy gui nie bylo jeszcze tak rozwiniete juz minely i wszystko juz jest uproszczone. po tygodniu zobaczysz jaki to windows jest uposledzony, a terminal bedzie twoim najlepszym przyjacielem. ja siedze na ubuntu 15.10 i polecam ta dystrybucje http://www.ubuntu.com/desktop z tym że wszystko jest uproszczone to bym raczej nie przesadzał - wiele opcji które są normalnie do wyklikania w windowsach w ubuntu wymaga kombinowania w terminalu. terminal jest owszem, bardzo spoko, zwłaszcza dla programistów, ale normalny user raczej nie zamierza z niego korzystać. Cytuj
dApo 313 Opublikowano 14 grudnia 2015 Opublikowano 14 grudnia 2015 (edytowane) tak wiem ale patrzac wstecz 5-10 lat to instalowanie pakietow wygladalo na czarna magie niz to co jest teraz. terminal przyszpiesza wiele rzeczy jak juz sie z nim zapoznasz dodac trzeba ze jak nie wie sie co sie robi to mozna popsuc wszystko Edytowane 14 grudnia 2015 przez dApo Cytuj
qvstra 3 213 Opublikowano 14 grudnia 2015 Opublikowano 14 grudnia 2015 Na linuxie też działają gesty touchpadowe jak na makach? Ogólnie jeśli porównywać systemy to Linux to bardziej mac czy Windows? Cytuj
_Shaman_ 869 Opublikowano 15 grudnia 2015 Opublikowano 15 grudnia 2015 (edytowane) Na linuxie też działają gesty touchpadowe jak na makach? Ogólnie jeśli porównywać systemy to Linux to bardziej mac czy Windows? Z tymi gestami to mogą nawet nie działać tak jak na windowsie - zależy od konkretnego modelu laptopa i touchpada. Jeśli laptop nie jest najnowszy, to jest duża szansa że będzie działał w porządku i będzie się dało coś tam ustawić, jakieś gesty są wymienione na stronie https://wiki.ubuntu.com/Multitouch. Jeśli chodzi o gui to raczej windows, ubuntu się trochę wzoruje na maku jeśli chodzi o wygląd, ale zarządzanie oknami, skróty klawiszowe i generalna filozofia to raczej windows. Pod maską to zdecydowanie bliżej do maka (bo to unix tak samo jak os x). Nie ma DOSowego oznaczenia partycji (a:, b:, c:) tylko wszystko siedzi pod /mnt/ i nie wrzucasz plików np. na dysk C tylko do katalogu domowego (np. /home/januszcebula). To są dużo lepsze rozwiązania od windowsa wbrew pozorom i o wiele bardziej bezpieczne. No i jak programujesz to terminal to świetne narzędzie, windowsowy cmd to śmiech na sali. Edytowane 15 grudnia 2015 przez _Shaman_ Cytuj
qvstra 3 213 Opublikowano 16 grudnia 2015 Opublikowano 16 grudnia 2015 Zainstalowalem wczoraj ubuntu 15.10 i nawet spoko działało, ale dzisiaj wlaczam laptoka i kur wa linux nie dziala xd załadował sie sam pulpit bez paska bocznego i górnego Jedyne co mogłem zrobić to wrzucić pendrive i zainstalować go ponownie. Wracam do w7 :F Cytuj
raven_raven 12 014 Opublikowano 16 grudnia 2015 Opublikowano 16 grudnia 2015 Witamy na Linuksach xd Jak chcesz terminala to OSX. Jak chcesz normalnego systemu to Windows. TAK POWIEDZIAŁEM TO Cytuj
qvstra 3 213 Opublikowano 17 grudnia 2015 Opublikowano 17 grudnia 2015 OSX najbardziej by mi odpowiadal, ale nie stac mnie na maka w tym momencie niestety ;/ a kupowanie na allegro/olx to mega loteria i nie odwazylbym sie wydac ~3k za kompa po czym mialoby sie okazac, ze kupilem sprzet po zalaniu np, a takich historii jest wiele. i kruku odpowiedz wreszcie, ty programujesz na maczku czy windows/linux? bo sie zdenerwuje ;/ btw. jednak na razie siedze na tym ubuntu i nie jest tak zle - jest zauwazalne przyspieszenie jesli chodzi o czas ladowania aplikacji i ogolna predkosc dzialania komputera. i w koncu gladzik dziala tak jak powinien - na windzie nie dalo sie z neigo korzystac mimo zainstalowanych sterownikow, a na ubuntu jest to przyjemnosc. jedyna problematyczna czynnoscia jest instalowanie programow xd mowie ofc o instalowaniu przez terminal, bo niby zainstalowalem spotify, na pasku bocznym jest ikonka, ale nie ma zadnej reakcji na wcisniecie. ale nawet jest spoko i super + w = <3. w windowsie wlasnie najbardziej brakuje mi tego rozjazdu okien jak to jest na makach. Cytuj
dApo 313 Opublikowano 19 grudnia 2015 Opublikowano 19 grudnia 2015 problematyczne jest jak nie ma repository dodanych, a tak jest latwiej niz na windzie sudo apt-get install Cytuj
raven_raven 12 014 Opublikowano 23 grudnia 2015 Opublikowano 23 grudnia 2015 Qvstra ja jestem programistą iOS, więc na maczku w Xcode codziennie pracuję. Do tego jakieś projekty na studia czy zadania też najczęściej ogarniać na OSX, chociaż bywają zajęcia tak skrojone pod system Microsoftu, że nie da się. Do Windowsa osobiście nic nie mam, ale OSX z terminalem i narzędziami jak brew (coś jak apt-get) jest wygodniejszy. Cytuj
Rayos 3 178 Opublikowano 23 grudnia 2015 Opublikowano 23 grudnia 2015 Rejwen, obecnie mam ubuntu+win10 na jednym dysku, czy uważasz, że to karygodne działanie i lepiej zmienić miejsce linuxa na osobny dysk? działam tak od 2 lat, ale może robię coś nie tak, bo czasem win10 wywala błędy dziwne Cytuj
raven_raven 12 014 Opublikowano 23 grudnia 2015 Opublikowano 23 grudnia 2015 Nie sądzę, żeby to miał być problem. Jak robiłem dual boota u siebie to zawsze dwa systemy na jednym dysku. Dokładnie nie wiem, ale dużej różnicy to raczej nie robi czy druga partycja jest na osobnym dysku czy na tym samym. Win 10 robi dziwne rzeczy i bez tego xd Cytuj
qvstra 3 213 Opublikowano 13 czerwca 2016 Opublikowano 13 czerwca 2016 Miałem zmieniać siódemkę na Win10, ale zamiast tego zrobię podejście numer dwa do Linuxa. Tym razem wybór padł na elementaryOS. Cytuj
Grze(pipi) 521 Opublikowano 5 lipca 2016 Opublikowano 5 lipca 2016 Polecam Linuksa typu "Arch Linux". Łatwy, prosty i przyjemny, a przy użyciu LXDE czy wiecznie rozgrzebanego LXQt, piekielnie szybki. Pierwsza instalacja wyciska łzy, kolejne przeradzają się w hobby. 1 Cytuj
xtomashx 162 Opublikowano 9 sierpnia 2016 Opublikowano 9 sierpnia 2016 Szukam jakiejś szybkiej lekkiej dystrybucji do netbooka w Acer AO722. Tak żeby dało się tego używać na codzień Cytuj
Czoperrr 5 240 Opublikowano 10 sierpnia 2016 Opublikowano 10 sierpnia 2016 Sprobuj Mint w wersji Xfce. http://blog.linuxmint.com/?p=3080 Cytuj
Czoperrr 5 240 Opublikowano 14 listopada 2019 Opublikowano 14 listopada 2019 Jak tam, wciąż boicie się przesiadki na uber system? Temat coś martwy. Cytuj
Il Brutto 1 628 Opublikowano 14 listopada 2019 Opublikowano 14 listopada 2019 Martwy bo ostatnimi czasy spopularyzowaly sie Maki nawet w PL wiec nie ma sensu uzywac Linuxow na desktopie, podczas gdy masz sto razy bardziej stabilnego i intuicyjnego Unixa ktory nie dosc ze obsluguje sie latwiej niz windowsy to jeszcze wyglada sto razy lepiej i wszystko na nim dziala. Cytuj
teddy 6 898 Opublikowano 14 listopada 2019 Opublikowano 14 listopada 2019 Odkąd w nowej pracy miałem do wyboru linux albo windows tak teraz na wszystkich sprzętach domowych mam dual boota. Windows do gierek, linux mint do wszystkiego innego. Do maca pewnie wrócę jak znowu wejdę na działalność gospodarczą coby zaoszczędzić parę tysięcy na sprzęcie Cytuj
Czoperrr 5 240 Opublikowano 15 listopada 2019 Opublikowano 15 listopada 2019 16 godzin temu, Il Brutto napisał: Martwy bo ostatnimi czasy spopularyzowaly sie Maki nawet w PL wiec nie ma sensu uzywac Linuxow na desktopie, podczas gdy masz sto razy bardziej stabilnego i intuicyjnego Unixa ktory nie dosc ze obsluguje sie latwiej niz windowsy to jeszcze wyglada sto razy lepiej i wszystko na nim dziala. Poza tym, że wymaga sprzętu Apple przez co ogranicza Ci wolność - zgadzam się, jest lepszy od Windowsa. Cytuj
Czoperrr 5 240 Opublikowano 15 sierpnia 2020 Opublikowano 15 sierpnia 2020 W zeszłym tygodniu przesiadłem się na nową dystrybucję Linuxa - Pop Os!, która bazuje na Ubuntu ale dodaje wiele usprawnień od siebie. Jestem zachwycony, pierwszy raz po instalacji nie musiałem modyfikować niczego poza dodaniem jednego rozszerzenia - Dash to Dock. Domyślny motyw jest ładny (jest wersja ciemna oraz jasna), zestaw ikon również. Wygląda to i działa wspaniale, na uwagę zasługuje szczególnie Tiling, który jest tutaj domyślnie dostępny i ładnie układa nam otwarte okienka. Innym ułatwieniem jest możliwość zmiany karty graficznej bezpośrednio z panelu, nie trzeba grzebać w ustawieniach. Kilka screenshotów: Trochę technikaliów + tiling: Programy instalujemy z Pop Shop, paczek deb, flatpack, snap, terminala, cokolwiek chcecie. Wspaniale działa RetroArch: oraz Lutris. Steam też hula, ale to standard: Gdyby ktoś chciał wypróbować linuxa i miał problemy, piszcie śmiało. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi