sajsmn 0 Opublikowano 6 czerwca 2012 Opublikowano 6 czerwca 2012 Nalotem na kase to by była kolejna część Bastionu, MW nie należy do najlepiej sprzedających się książek Kinga. Cytuj
Wojtq 801 Opublikowano 7 czerwca 2012 Opublikowano 7 czerwca 2012 A sama akcja tej "ósmej" części wcale nie koncentruje się na Ka-tet Rolanda, ale na jakiejś historii z jego przeszłości, więc to raczej taki spin-off. Cytuj
sajsmn 0 Opublikowano 7 czerwca 2012 Opublikowano 7 czerwca 2012 Przeczytałem dopiero kilkanaście stron i na razie jest akcja z Rolandem i jego gromadą. Cytuj
Dahaka 1 863 Opublikowano 19 czerwca 2012 Opublikowano 19 czerwca 2012 Jako że zacząłem swoją przygodę z Kingiem(ba, właściwie, to zacząłem przygodę z książkami, zaczynając właśnie od niego) chciałbym się was, drodzy forumkowicze, spytać - co czytać? Na start wziąłem byle co - Gra Geralda. Poszło gładko, ale książka trochę słabawa fabularnie. Autor robi wielkie halo z przeszłości głównej bohaterki budując napięcie, tylko po to, żeby rozczarować jakąś bzdurą. A końcówka w ogóle ma się jak pięść do nosa do reszty książki. Na drugi ogień wziąłem Podpalaczkę i choć dopiero 50 stron za mną, to jestem zachwycony. Nie chcę marnować czasu na jakieś słabsze książki, dopóki te lepsze wciąż są na horyzoncie. Także które są "must read'ami"? Wiem, że Mroczna Wieża, Lśnienie, To, Miasteczko Salem...co jeszcze? Cytuj
tk___tk 4 795 Opublikowano 19 czerwca 2012 Opublikowano 19 czerwca 2012 "bastion", "serce atlantydy", "sklepik z marzeniami", "carrie" 1 Cytuj
Wojtq 801 Opublikowano 19 czerwca 2012 Opublikowano 19 czerwca 2012 (edytowane) Moi faworyci: 1. To 2. Christine 3. Cmętarz Zwieżąt 4. Wielki Marsz Jak już przeczytasz trochę książek Kinga, to polecam zabrać się za Mroczną Wieżę - cykl składa się z 7 tomów, które połyka się w tempie ekspresowym, ale by w pełni ją docenić, należy być zapoznanym z twórczością tego autora. W przeciwnym razie ucieknie Ci wiele smaczków. Edytowane 19 czerwca 2012 przez Wojtq Cytuj
typfon 145 Opublikowano 20 czerwca 2012 Opublikowano 20 czerwca 2012 ale z Kingiem tak jest że u niego zawsze srodek książki jest ciekawszy niż koniec za to świetnie buduję atmosferę i lekko piszę - Bastion - Miasteczko Salem - TO - Bezsenność ale powiem szczerze nie było jeszcze książki Kinga na której się zawiodłem więc w sumie można łyknąć w ciemno wszystko Cytuj
Wojtq 801 Opublikowano 20 czerwca 2012 Opublikowano 20 czerwca 2012 ...za to świetnie buduję atmosferę i lekko piszę Już się tak nie chwal. Nie wszystko Kinga jest dobre. Chociażby "Pokochała Toma Gordona" jest okropnie słabe. Cytuj
typfon 145 Opublikowano 20 czerwca 2012 Opublikowano 20 czerwca 2012 a czym się niby chwalę? Pokochała Toma Gordona - kwestia gustu ... Cytuj
Wojtq 801 Opublikowano 20 czerwca 2012 Opublikowano 20 czerwca 2012 Uważasz, że czasowniki "buduj ę " i "piszę" są poprawne, jeśli piszesz o osobie trzeciej? Cytuj
typfon 145 Opublikowano 20 czerwca 2012 Opublikowano 20 czerwca 2012 nic nie uwazam... jestem analfabeta a moj tel nie ma autokorekty... :-( Cytuj
Patoslaw 11 Opublikowano 21 czerwca 2012 Opublikowano 21 czerwca 2012 Jezeli chodzi o Kinga to przeczytałem około 15 powiesci + 2 zbiory opowiadani i nie polecam jedynie Cujo Cytuj
Dahaka 1 863 Opublikowano 14 lipca 2012 Opublikowano 14 lipca 2012 (pipi)a, mógłby mi ktoś streścić ostatnie 10 stron "Podpalaczki", bo jakiś mądry człowiek połowę z nich wyrwał z książki ._. Wiem, że Charlie trafiła do Mandersów, tam pomógł jej doktorek, który obiecał, że będzie siedział cicho a potem brak stron. I co dalej :< ? Cytuj
Gość mate5 Opublikowano 25 lipca 2012 Opublikowano 25 lipca 2012 Skończyłem niedawno Mroczną Wieżę i jestem zadowolony z zakończenia. Obawiałem się, że będzie albo otwarte albo kiczowato szczęśliwe. To dobra powieść i szkoda, że bez ekranizacji. Jedyne co mi się nie podoba to tytuł. Cytuj
Wojtq 801 Opublikowano 26 lipca 2012 Opublikowano 26 lipca 2012 @mate5 - czyżbyś należał do nielicznego grona czytelników, którym podoba się wątek o Stephenie Kingu w MW? Cytuj
Gość mate5 Opublikowano 26 lipca 2012 Opublikowano 26 lipca 2012 @mate5 - czyżbyś należał do nielicznego grona czytelników, którym podoba się wątek o Stephenie Kingu w MW? Tak, chociaż wątek mógłby się zakończyć na szóstej części Cytuj
Sig 395 Opublikowano 16 września 2012 Opublikowano 16 września 2012 czytał ktoś "pod kopułą " i może coś o tym powiedzieć ? jeszcze grubsze niż "to" Cytuj
MichAelis 5 621 Opublikowano 16 września 2012 Opublikowano 16 września 2012 Czytalem jakis czas temu. Standardzik SK. Miasteczko zostaje zamkniete pod tytulowa kopula, co sila rzeczy prowadzi do starc miedzy typowymi kingowskimi charakterami. Szybko sie czyta, nie nudzi, w zasadzie ciagle sie cos dzieje. Jedna z lepszych ksiazek Kinga, jedynie zakonczenie troche mnie zawiodło, ale zauwazylem ze King ma czasem problem z konczeniem swoich powiesci. Cytuj
mr_pepeush 96 Opublikowano 4 października 2012 Opublikowano 4 października 2012 Skończyłem niedawno Mroczną Wieżę i jestem zadowolony z zakończenia. Obawiałem się, że będzie albo otwarte albo kiczowato szczęśliwe. To dobra powieść i szkoda, że bez ekranizacji. Jedyne co mi się nie podoba to tytuł. zakończenie sprawiło, że zgubiłem szczękę na długie tygodnie... powieść totalna, nie brakuje tu niczego i niczego nie ma w nadmiarze; pamietam, że przy pierwszym podejściu do tego cyklu łyknąłem I tom w ciągu jednego dnia, a II szedł mi jak krew z nosa... myślałem, że jednak przereklamowane to mocno i po około 70% książki odłożyłem ją na półkę... po roku chyba wróciłem, pierwszy tom znów zrobiłem w jeden dzień (wsysa ten fragment historii), drugi męczyłem okrutnie, trzeci też nie do końca mi pasował, ale już było dużo lepiej; dziś najlepiej oceniam "wilki z calla" i "czarnoksiężnik i kryształ"; po prostu rewelacyjne historie; kilku osobom, które mówiły że nie lubią długich cykli ksiażkowych, nawet polecałem te 2 ksiażki do czytania niezależnie, bo te historie-retrospektywy są po prostu tak genialne, że spokojnie mogły posłużyć jako samodzielne dzieła i/lub podstawy zbudowania następnych cykli... nie wiedziałem o 8 tomie... jaram się (dodam tylko, że z pozostałych historii kinga jakoś nic mnie tak nie wkręciło jak MW... wyjątkiem jest bachmanowski "Wielki marsz") Cytuj
Gość mate5 Opublikowano 4 października 2012 Opublikowano 4 października 2012 Skończyłem niedawno Mroczną Wieżę i jestem zadowolony z zakończenia. Obawiałem się, że będzie albo otwarte albo kiczowato szczęśliwe. To dobra powieść i szkoda, że bez ekranizacji. Jedyne co mi się nie podoba to tytuł. zakończenie sprawiło, że zgubiłem szczękę na długie tygodnie... powieść totalna, nie brakuje tu niczego i niczego nie ma w nadmiarze; pamietam, że przy pierwszym podejściu do tego cyklu łyknąłem I tom w ciągu jednego dnia, a II szedł mi jak krew z nosa... myślałem, że jednak przereklamowane to mocno i po około 70% książki odłożyłem ją na półkę... po roku chyba wróciłem, pierwszy tom znów zrobiłem w jeden dzień (wsysa ten fragment historii), drugi męczyłem okrutnie, trzeci też nie do końca mi pasował, ale już było dużo lepiej; dziś najlepiej oceniam "wilki z calla" i "czarnoksiężnik i kryształ"; po prostu rewelacyjne historie; kilku osobom, które mówiły że nie lubią długich cykli ksiażkowych, nawet polecałem te 2 ksiażki do czytania niezależnie, bo te historie-retrospektywy są po prostu tak genialne, że spokojnie mogły posłużyć jako samodzielne dzieła i/lub podstawy zbudowania następnych cykli... nie wiedziałem o 8 tomie... jaram się (dodam tylko, że z pozostałych historii kinga jakoś nic mnie tak nie wkręciło jak MW... wyjątkiem jest bachmanowski "Wielki marsz") Ja pierwszy tom przeczytałem podczas jesieni 2007 a ostatni w lipcu 2012. Bynajmniej nie dlatego, że nie chciało mi się czytać, tylko czekałem na odpowiednią chwilę, żeby potem na kilka dni całkowicie przenieść do świata pośredniego Cytuj
duuduus 0 Opublikowano 24 marca 2013 Opublikowano 24 marca 2013 czy ktoś mógłby mi polecić najlepiej opowiadanie, ale może też być książka Kinga, którą bez oporów można zaliczyć nie do horroru, ale do kryminału? Bardzo liczę na Waszą pomoc osobiście myślałam nad 'Dobrym małżeństwem' z 'Czarnej bezgwiezdnej nocy', ale nie jestem pewna czy to dobry pomysł.. Cytuj
MPBossu 1 Opublikowano 2 kwietnia 2013 Opublikowano 2 kwietnia 2013 Polecam "Po Zachodzie Słońca" zbiór kilku niesamowitych opowiesci Teraz czytam kolejny zbiór opowiesci pod tytulem "Marzenia i Koszmary" i po 100 stronach stwierdzam ze rowniez niesamowita Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi