Skocz do zawartości

Czekolada


ojejcu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tej chyba jeszcze nie jadłem, ale dla mnie to idealne połączenie: herbatnik + czekolada.

f-balhsen-ciastka-herbatniki-w-czekoladz

To uwielbiam. Najlepiej takie prosto z lodówki, kiedy czekolada jest twarda i fajnie się chrupie.

A ostatnio to jadłem (tylko z gorzką czekoladą)

IMG_1956.JPG

I również polecam. Chyba pora samemu oblać czekoladą takiego herbatnika. O, albo kupić fontannę do czekolady:)

Opublikowano

Nie znam badan, ale w wielu programach "zywieniowych" przestrzegaja. To samo przed syropem glukozowo-fruktozowym, ktory jest stosowany jako zamiennik cukru w tanszych (stad cena) produktach. Ogolnie chyba jak sie tego nie zre tonami to niewiele szkodzi. Problem jest taki, ze to go.wno wystepuje docyc czesto we wszelakich produktach i jego spozycie jest wysokie.

Opublikowano

Oglądałem w "wiem co jem" że ktoś złożył projekt ustawy by wzorem jakiegoś kraju ograniczyć czy tam wywalić w ogóle ten olej. No ale w ministerstwie zdrowia cisza. Występuje w bardzo wielu słodyczach i przekąskach. Dużo się o nim mówi i tak np w batonach go on zastąpili olej palmowy innym składnikiem.

 

A maltanki lubię bardzo. Czekolady sporadycznie, czasem kinder lub milka jogurtowo truskawkowa.

  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Jakiś tydzień temu miałem ochotę zjeść czekoladę, wlazłem do jakiegoś sklepu, wybór mieli słaby, więc wziąłem czekoladę mleczną firmy Wawel. Zawiodłem się okrutnie, to już te nonejmy czekoladopodobne sprzed 15 lat były mniej niesmaczne. I w składzie oczywiście tłuszcz palmowy, w czekoladzie... No cóż, nauczka na przyszłość żeby nie ufać tej firmie.

 

Btw trochę mam ból dupy, bo przez bardzo długi czas ceny tabliczek Lindta można było dostać w Kauflandzie za 6,99-7,49zł, teraz ponad 9zł i jestem za bardzo biedakiem żeby je regularnie kupować bez łez w kącikach oczu ;(

Opublikowano

Wawel to już dawno produkuje chu.jowiznę. Jak się nie je codziennie czekolady to chyba warto dopłacić do czego lepszego. Z gorzkich czekolad polecam Auchanową, 85% kakao za niecałe 5 zł. W Tesco te ich czekolady też spoko, takie trochę udające Lindt.

  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Jakiś sprawdzony przepis na gorącą czekoladę? Kilka czytałem w necie i każdy sprowadza się do zagotowania w garnuszku:

- mleka

- śmietanki 30%

- odrobiny cukru waniliowego

- czekolady gorzkiej

- cynamonu/przypraw

 

Tylko różnią się proporcje, raz prawie cała tabliczka na 200ml mleka, innym razem 50g czoko i 400ml mleka. Ma być gęste, ale pijalne.

Opublikowano

200 g czekolady na 2 szklanki mleka. Do tego dodaję mix mleka w proszku i odrobiny skrobii, 3-4 łyżki cukru i trochę masła. Najlepiej podgotować mleko z cukrem, dodać mleko w proszku (2-3 łyżki) ze skrobią (1 łyżeczka na start, możesz dać więcej ale żeby budyń nie wyszedł), chwilę gotujesz, ściągasz z ognia i powoli czekoladę aż do rozpuszczenia, jak trzeba to na mały ogień, na koniec masło i sól i gotowe.

Opublikowano

Ostatnio jadłem taką:

P1090394.JPG

W składzie brązowy cukier na samym końcu.

Gorzka w (pipi). Nawet herbata nieposłodzona wydawała się po niej słodka :)

Ale w 2 dni poszła - lubię przed zjedzeniem, włożyć do lodówki i potem taka twarda się fajnie chrupie.

Opublikowano (edytowane)

Bawilem sie kiedys w roztapianie gorzkiej czekolady plus dodatki, ale w koncu doszedlem do wniosku, ze to smakuje tak samo jak lyzka kakao plus dodatki xD po co roztapiac czekolade dla kakao jak mozna dodac po prostu kakao i smietane, imbir, cynamon?

 

To jak z przepisem na domowa czekolade. Roztop gorzka czekolade, dodaj odrobine cukru, zalej foremki,odstaw zeby wystyglo i gotowe!

Edytowane przez Plugawy
Opublikowano

Kakało (ale takie prawdziwe a nie jakieś Dekomoreno) ci się tak nie rozpuści jak czekolada. Tabliczka jest ładnie zemulgowana z tłuszczem i jak się rozpuści to jest kremowa, a z kakała ci się zrobi no, kakałko.

Opublikowano

Wyszło wybornie:

- 100g gorzkiej 85%

- 100g mlecznej

- 600ml mleka 3.2%

- 300ml śmietanki 30%

- cukier waniliowy

- odrobinka cynamonu

 

Podgrzewane na małym ogniu, cały czas mieszane trzepaczką. Popijane cieplutkie i gęste z filiżanki. Tętnice są zadowolone.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...