Skocz do zawartości

'Zielony jak ta trawa' DS ver.

marchev

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To orginał od Nintendo, czy jakaś podróba???

"Niepasuje" mi w niej ten dziwny serial number (TEM) i układ oznaczeń (GS, CE, przekreślony śmietnik) ...

Jakiś ekspert mógłby sie wypowiedzieć?

1409309894960aaa.jpg

Z góry dzięki za odp.

• 3 miesiące temu...
  • 1 rok później...
Gość ragus
Opublikowano

DS Lite będzie w porządku, ewentualnie DSi, jeżeli nie zależy ci na grach z GBA. DSi, w przeciwieństwie do DS Lite, ma usunięty port na gry GBA.

Opublikowano
  • DSi ma trochę większe ekrany
  • DSi ma 'matowe' malowanie, więc nie zostają na nim tak paluchy jak na Lite
  • W Lite przyciski chodzą miękko, w DSi skokowo

W zasadzie preferuję DSi - ekraniki w Lite wydają mi się teraz malutkie. Ale ogólnie to mocno osobista preferencja IMO.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Byłby ktoś tak dobry i napisał jak na dzień dzisiejszy wygląda sprawa z nagrywarkami? Którą najlepiej kupić do DS Lite?

Przeczytałem ten temat od początku i tendencje się trochę zmieniały, a ostatnia wypowiedź na ten temat jest chyba z 2013...

Nie chodzi mi o piracenie. Lubię grać na oryginałach, ale lubię też przetestować grę zanim ją kupię. Czasem, pomimo dobrych opinii jakaś mi nie podejdzie (jak np. Zelda lub Golden Sun na GBA)... No i dostęp do homebrew też warto mieć.

Opublikowano

Byłby ktoś tak dobry i napisał jak na dzień dzisiejszy wygląda sprawa z nagrywarkami? Którą najlepiej kupić do DS Lite?

Przeczytałem ten temat od początku i tendencje się trochę zmieniały, a ostatnia wypowiedź na ten temat jest chyba z 2013...

Nie chodzi mi o piracenie. Lubię grać na oryginałach, ale lubię też przetestować grę zanim ją kupię. Czasem, pomimo dobrych opinii jakaś mi nie podejdzie (jak np. Zelda lub Golden Sun na GBA)... No i dostęp do homebrew też warto mieć.

R4 kup, za 14 złoty na allegro chodzą. Sam mam do homebrew.

Opublikowano

R4 SDHC, w ogóle jestem zdziwiony jak świetnie chodzi emulacja 32-bitowego Neo Geo na starym NDSie. A teraz niby SNESa się nie da emulować na zwykłym 3DSie.

Jak coś mam już skonwertowane romy, o co dzisiaj trudno, bo wszystkie te stronki padły. Emu pobierzesz z ds-scene.net (wymagana rejestracja).

Opublikowano

To teraz R4 wróciło do łask?

Pytam, bo na poprzednich dwudziestu paru stronach R4 było mocno krytykowane. Czyżby odrodzenie po latach? :)

Póki co najbardziej oplacalna nagrywarka wdg ceny. Ostatnio rozwalilem sobie gniazdo zasilania w lite, da się samemu naprawić? Czy lepiej do serwisu?
Opublikowano

Ok, to wezmę R4 SDHC.

Kugo12, ostatnio rozbierałem parę razy DS Lite (miałem niezidentyfikowany problem - raz działało, raz nie). Da radę, o ile masz wprawę w lutowaniu. Chodzi o takie podstawowe lutowanie. Przydała by się plecionka do wylutowania starego gniazda i lutownica z dosyć cienkim grotem. Chyba najłatwiejszy element do lutowania w DSL (bo największy). Także musisz sam ocenić swoje możliwości i podjąć decyzję.

Z tego co patrzyłem to obecnie bardziej opłaca się kupić na allegro, bo na ebayu kosztuje ~7,5zł z wysyłką, czyli podobnie co z sensowną wysyłką na all, ale dużo dłużej poczekasz.

Opublikowano

Ok, to wezmę R4 SDHC.

Kugo12, ostatnio rozbierałem parę razy DS Lite (miałem niezidentyfikowany problem - raz działało, raz nie). Da radę, o ile masz wprawę w lutowaniu. Chodzi o takie podstawowe lutowanie. Przydała by się plecionka do wylutowania starego gniazda i lutownica z dosyć cienkim grotem. Chyba najłatwiejszy element do lutowania w DSL (bo największy). Także musisz sam ocenić swoje możliwości i podjąć decyzję.

Z tego co patrzyłem to obecnie bardziej opłaca się kupić na allegro, bo na ebayu kosztuje ~7,5zł z wysyłką, czyli podobnie co z sensowną wysyłką na all, ale dużo dłużej poczekasz.

Wprawy w lutowaniu to ja nie mam, po wakacji jak wróce to sie okaże...

Ok, to wezmę R4 SDHC.

Wprawy w lutowaniu to ja nie mam, po wakacjach jak wróce to sie okaże...

Opublikowano

To spróbuj sobie załatwić jakąś starą płytę główną, albo coś w tym rodzaju. Będziesz mógł na niej poćwiczyć wylutowywanie elementów o podobnej wielkości i konstrukcji. Przyda się lutownica kolbowa (nie transformatorowa), najlepiej o sporej mocy, bo stare luty nieraz nie chcą się "rozpuścić". Do tego kalafonia i plecionka rozlutowująca.

Po paru elementach będziesz wiedział czy dasz radę :)

Opublikowano

To spróbuj sobie załatwić jakąś starą płytę główną, albo coś w tym rodzaju. Będziesz mógł na niej poćwiczyć wylutowywanie elementów o podobnej wielkości i konstrukcji. Przyda się lutownica kolbowa (nie transformatorowa), najlepiej o sporej mocy, bo stare luty nieraz nie chcą się "rozpuścić". Do tego kalafonia i plecionka rozlutowująca.

Po paru elementach będziesz wiedział czy dasz radę :)

Hmmmm... Chyba wole dać komuś z rodziny do lutowania tego ds'a, komuś kto się zna. Dzieki za rady :)
Opublikowano

Ten ktoś też kiedyś zaczynał ;)

Ale spoko - rozumiem.

BTW, jak masz kogoś takiego to może podpatrz jak będzie lutował. Albo spróbuj sam pod jego czujnym okiem. W przyszłości na pewno się takie doświadczenie przyda :)

Opublikowano

Ten ktoś też kiedyś zaczynał ;)

Ale spoko - rozumiem.

BTW, jak masz kogoś takiego to może podpatrz jak będzie lutował. Albo spróbuj sam pod jego czujnym okiem. W przyszłości na pewno się takie doświadczenie przyda :)

W sumie się przyda, jutro wracam z wakacji, to sie rozbierze i da tej osobie (najpierw i tak pewnie bede musial czekac na czesci i srubokret...)...

Opublikowano

Rozbieranie DSL ma podobny (jak nie większy) poziom skomplikowania co lutowanie ;)

Zobacz sobie na YT. To już nie są stare poczciwe GameBoy-e. Nie mówię, że nie dasz rady, bo na pewno dasz, ale żebyś się mentalnie przygotował na mozolne rozkładanie i składanie. Najlepiej porób sobie zdjęcia po drodze. Jak będziesz składać to zwróć uwagę na odpowiednie podpięcie wszystkich taśm. Muszą wejść do końca, co wymaga zręczności małorękiego chińczyka ;)

Ja za trzecim razem już nabrałem wprawy :)

Opublikowano

Rozbieranie DSL ma podobny (jak nie większy) poziom skomplikowania co lutowanie ;)

Zobacz sobie na YT. To już nie są stare poczciwe GameBoy-e. Nie mówię, że nie dasz rady, bo na pewno dasz, ale żebyś się mentalnie przygotował na mozolne rozkładanie i składanie. Najlepiej porób sobie zdjęcia po drodze. Jak będziesz składać to zwróć uwagę na odpowiednie podpięcie wszystkich taśm. Muszą wejść do końca, co wymaga zręczności małorękiego chińczyka ;)

Zobaczy sie :)

Opublikowano

Przepraszam za 2 posty, ale możliwe jest że sie buguje bateria, albo dioda od zasilania sie spalila? bo mam takie wrazenie...

Opublikowano

Przepraszam za 2 posty, ale możliwe jest że sie buguje bateria, albo dioda od zasilania sie spalila? bo mam takie wrazenie...

Edit: zle postawilem diagnoze, po 2 godzinach padla bateria, z konsoli ktora byla podlaczona (najdziwniejsze ze mialem ciagle czerwone swiatelko mimo ze konsolka wytrzymala 2 godziny). czyli port padl...