Skocz do zawartości

Kupno monitora LCD

Guts

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No ja po 5 latach używania TV oled, w zeszłym roku kupiłem lapka na oledzie, teraz monitor. Nie wyobrażam sobie wrócić do LCD. :lapka:

Ale jak izi idzie w oleda, to wiedz, że coś się dzieje i za jakiś czas będzie wesoło. :kekw:

Edytowane przez Wooyek
Opublikowano
4 godziny temu, Wooyek napisał:

No ja po 5 latach używania TV oled, w zeszłym roku kupiłem lapka na oledzie, teraz monitor. Nie wyobrażam sobie wrócić do LCD. 

Ja po oledzie wróciłem do LCD i żyję. 

I dobrze zrobiłem, bo widzę jak ten ekran wygląda przy dziecku więc OLED musi poczekać aż zakończy się etap macania ekranu, jazda zabawkami i inne atrakcje. Przewidziałem i OLED by tego nie ogarnął co ten TV teraz przeżywa. 

Może ceny spadną do tego czasu tych 77'. 

Opublikowano

Ależ oczywiście, że da się żyć, ale co to za życie, są rzeczy ważne i ważniejsze. Rezygnacja z oleda bo gówniak, dobrze kojarzę, że nie twój? Wyeksmitowałbym go szybciutko jakby po oledziku bożym zabawkami jeździł. :shotgun:

Opublikowano

Moj- 2 lata :) 

Nie przypilnujesz 24h wszystkiego. Palce to sobie zmyję, ale jak spojrzę pod światło widać kilka rys.  Jakbym kupił tego oleda za 13k grubości tektury, to tak średnio :) 

Opublikowano
4 godziny temu, Wooyek napisał:

No ja po 5 latach używania TV oled, w zeszłym roku kupiłem lapka na oledzie, teraz monitor. Nie wyobrażam sobie wrócić do LCD. :lapka:

Ale jak izi idzie w oleda, to wiedz, że coś się dzieje i za jakiś czas będzie wesoło. :kekw:

Nie no monitor do komputera jest całkowicie inaczej eksploatowany niż jedyny telewizor w salonie, dlatego nawet wypaleniami się za bardzo nie przejmuje.

Opublikowano
6 minut temu, easye napisał:

Nie no monitor do komputera jest całkowicie inaczej eksploatowany niż jedyny telewizor w salonie, dlatego nawet wypaleniami się za bardzo nie przejmuje.

No jeśli będzie służył też do pracy, to chyba na wypalenia jest jeszcze bardziej narażony. Ja kupiłem oleda, ale komp będzie tylko i wyłącznie pod gierki. 

Opublikowano

Przez ostatnie 1.5 miesiąca sprawdzałem 3 nowe monitory 4k 32 qd-oled. Kilka zdań które może komuś się przydadzą. 

MSI MPG321URX (6000 zł), ASUS PG32UCDM (6800 zł) i Gigabyte FO32U2P (6500 zł). 

- jak dla mnie Gigabyte jest najładniejszy spośród trzech, podstawka aluminium jak w Asus, w MSI gówno plastik

- w zestawie z Gigabyte wszystkie możliwe kable tak jak w Asus, MSI nie daje DP, a wymagają go do aktualizacji firmware... 

- na ekranie Gigabyte folia taka sama jaj w MSI, Asus oprócz foli miał piankę

- jasność HDR w jasnych scenach w Gigabyte w pip większa niż w Asus, MSI trochę za Gigabyte. W ciemnych wszystkie mają peak do okolic 1000-1080 nit

ASUS MA TOTALNIE ZJEBANY FIRMWARE HDR . W GRACH Z JASNYMI SCENAMI APL JEST W UJ AGRESYWNY. W TESTACH POKAZUJE OKOLICE 130 NIT, A GIGABYTE OKOLICE 270. ( @creatinfreak był na testach i pewnie chętnie potwierdzi :) ) NIE POTRAFIĄ TEGO OD 3 MIECHÓW OGARNĄĆ. ICH FORUM PŁONIE. LUDZIE SA BANOWANI A POSTY USUWANE (SAM TEGO DOŚWIADCZYŁEM) 

- w peak kalibracji Windows pokazuje 1080 nit, Asus 1000, MSI 1030

- Gigabyte i MSI nie piszczą włączone ani wyłączony, Asus piszczy wyłączony... 

- diodę na dole ekranu w Gigabyte można wyłączyć jak w Asus, w MSI nie można. Jednak w Gigabyte dioda jest niemal niewidoczna nawet włączona. 

- jedyna wada Gigabyte to problem z czyszczeniem pikseli w trybie standby (trzeba czekać na firmware), załącza czyszczenie ale go nie kończy, Asus robi i wraca do standby, MSI robi i zamiast wrócić do standby to się wyłącza. Wyłączone robią wszystkie tak jak trzeba. 

- Gigabyte w menu pokazuje liczbę godzin pracy oraz czyszczeń matrycy tak jak MSI, Asus nie pokazuje 

- G-sync działa normalnie przez DP i migocze na wszystkich 3 tak samo.

Także jeśli ktoś planuje monitor to Gigabyte jest totalnym spełnieniem marzeń. Przerzuciłem się z 77C1 na 32 i totalnie nie żałuję. 

Opublikowano

szkoda tylko ze raptem po 700 h na wszystkich 3 monitorach widać wypalenia. Fakt, nikt CNN ogladac na tym nie będzie, ale panna mowi, ze problem jest tez z tym, ze jaśniej świeca wszystkie materialy 16:9, co prowadzi do tego, ze po bokach mamy po 10 miesiacach jasne pasy.

i na koniec ich rekomendacja:

image.thumb.png.90d5e5c773670960fb366361bb086c62.png

Ech - sam nie wiem...

Opublikowano
W dniu 23.04.2024 o 14:55, Ukukuki napisał:

Dobra decyzja:lapka: ja już dwa lata na oledzie siedzę i nie ma odwrotu. 

Jest jakieś wypalenie Ukukuki?

Monitor do wszystkiego, czy tylko granie? Bo nie wiem czy mam jutro kuriera wpuszczać :teehee:

Opublikowano
41 minut temu, easye napisał:

Jest jakieś wypalenie Ukukuki?

Monitor do wszystkiego, czy tylko granie? Bo nie wiem czy mam jutro kuriera wpuszczać :teehee:

G8 mam od premiery, już nie pamiętam czy w październiku czy w listopadzie będzie dwa lata ale zero problemów a spokojnie ma około 1500h. Żona też ma ten sam monitor do pracy od jakiś 8 miesięcy i też zero problemów. Wcześniej miałem Oleda od Della ale dostałem zwrot kasy z amazona, problemy z softem miał, wieszał się ect. 

• Plusik 1
Opublikowano

Dzieki, poprzestawiałem troche gratow na biurku i nie wiem nawet czy nie zostawię sobie tego della wyłącznie do pracy i internetu w tle. Jakoś zmieszczę te 2x34, a przy okazji porównanie będzie nad wyraz miarodajne!

Opublikowano (edytowane)

W Media Expert pojawił się dziś nowy Aorus : GIGABYTE Aorus FO27Q3. Ponoć na 3 gen ekranów Samsunga. Nie miałem jeszcze czasu obejrzeć recenzji, ale może mankamenty z poprzednich generacji zostały usunięte.

Edytowane przez L3nka_Sky