Skocz do zawartości

The Last Guardian

YETI

Rekomendowane odpowiedzi

Stwierdzilem ze to jest zle sformulowanie z mojej strony. Oczywiscie ICO jest jedna z niewielu gier gdzie masz czysty gameplay nieprzyrwany scenkami i innymi 'bzdurami' (preferencej gustu), niemniej jednak ilosc take gameplay'u jest znikoma z racji tego ze gra jest krotka i oferuej praktycznie zerowe replayability. To brzmi troche lepiej i mniej oskrazycielsko wobec gry.

w czasach gdy 80% gier przechodzi sie w 6-8 godizn, troche chamskie jest okreslenie ze ICO ma malo "gry w grze" ... niestety skonczyly sie czasy gier ktore sie przechodizlo miesiącami, ico ma tyle "gry w grze" co wiekszosc innych dobrych lub złych gier (GOW na psp przechodzi sie 4h, a nadal jest to dobra gra) , jestes jakis zacietrzewiony ;p niestety dziś gry sa krotkie (z wyjatkiem gier na multi) i jechanie po ICO w ten sposob mija sie z celem po powiniens tez zjechac 80% "najlepszych" gier ostatnich paru lat

Ico nie jest gra z dzisiaj.

Dzisiaj dominuja strzelaniny, ktore maja multiplayer. Wlasciwie to teraz 90% gier ma jakas forme multiplayera, ktory chcac nie chcac MOZE wydluzyc rozgrywke.

Poza tym, to ze inne gry 'tez sa krotkie' nie oznacza ze Ico nie jest prawda...? GoW zajal mi wiecej niz 4h i faktycznie jest to dobra gra. Nigdy nei napisalem ze Ico jest krotkie WIEC jest slaba gra. Napisalem jedynie, ze ja osobiscie nie rozumiem tego klimatu, gra mnie nie ciagnela a do tego oferuje zero powodow by grac ponownie (jak dla kogos oczywiscie).

Nigdy i nigdzie nie napisalem ze gra jest slaba :]

nie jest gra z dziś ale ten trend jest juz od kilku lat, i to dobrych kilku, dziś rzeczywiscie wiekszosc gier ma multi, ale na ps2 gry tez nie byly z zasady jakies długie :P

btw jest zachęta zeby przejsc gre wiecej niz raz, i to dosyc nie spotykana - za drugim razem mozna grac na 2 graczy, druga osoba kieruje babką , calkiem fajnie sie gra z dziewczyną ;)

nie jest gra z dziś ale ten trend jest juz od kilku lat, i to dobrych kilku, dziś rzeczywiscie wiekszosc gier ma multi, ale na ps2 gry tez nie byly z zasady jakies długie :P

btw jest zachęta zeby przejsc gre wiecej niz raz, i to dosyc nie spotykana - za drugim razem mozna grac na 2 graczy, druga osoba kieruje babką , calkiem fajnie sie gra z dziewczyną ;)

OMG serio? :o Ico skonczylem kilka lat temu, świetnie sie bawiłem ale nigdy nie wiedzialem ze jest taka możliwość :o To chyba będzie powód na odkurzenie ICO:) Muszę wziąść moją dziewczynę i zobaczymy jak się w to gra ale brzmi bardzo obiecująco :)

jaka znowu norma? piszecie ze jest magiczna, to sie pytam....widzialem filmik z tgs i jak na razie wyglada ona slabo ( mowie o ogolnie o pokazanym gameplay'u, bo design i animacja stwora jest niezla). Biega jakies dziecko i ptaszo-costam, skacza, biegaja, spia itd. Wiem ze to, co pokazali, to nawet nie jest malo, tylko "ociupinke", ale zeby od razu gre nazywac magiczna...wiadomo cos o fabule, o akcji...wogole cos wiadomo o tej grze? A hype rosnie...

mozna tez powiedziec ze gra ma "to coś"

czasem gra ma sprecyzowane zalety, np swieta grafike, super pomysl na ryzgrywke, super multi, ludzie graja miesiacami, a czasem gra ma poprostu "to cos" co powduje magiczna

nie mozna miec pewnosci co do last guardiana bo jeszcze nie wyszedł, ale sadzac po poprzednich grach tej ekipy i informacjach dotychczas pokazanych mozna smialo podejzewac ze gra bedzie miala "to cos"

btw "to cos" czesto nie trafia w mainstream, dlatego wlasnie ico i sotc nie zrobily wielkiej furrory jesli chodzi o sprzedaż , ale mimo to byly za(pipi)iste

"To cos", czy tez "magia" ktora nazywacie, to nic innego jak elementy zawarte w grze, ktore wam sie spodobaly w tym tytule najbardziej. Nie znam tamtych gier wiec bede strzelal - na przyklad ckliwa historyjka, ktora poruszyla was (mozliwe ze jestescie bardziej wrazliwi niz inni) oraz garstke innych fanow, reszcie sie po prostu nie spodobala. Moga to byc rozne rzeczy - charyzmatyczne postacie, szybka akcja, zakrecona fabula. Gry, filmy, ksiazki nie maja tajemniczych, magicznych elementow. Chce powiedziec ze wasze "to cos" ,czy tez "magię", da sie racjonalnie wytlumaczyc. I idac dalej tym tropem - KAZDA ksiazka, gra, film ma magie - tylko musi trafic do odpowiedniego odbiorcy...dlatego pytalem o wskazanie gdzie tam jest magia....

Ciekawe jest to, ze obie gry zebraly wyokie oceny a sprzedaly sie slabo. To nie oznacza, ze nie spodobaly sie duzej liczbie osob (bo skoro sprzedalo sie tak malo, to skad tak duzo osob moghloby stwierdzic czy gra im sie spodobala czy nie?). Poprostu gra na pierwszy rzut oka i po ogladaniu trailerow i screenow nie musi robic takiego wrazenia jak wiekszosc innych gier, ktore stawiaja na akcje itp. Sam znam przynajmniej kilka osob, ktore na widok SotC czy ICO reagowaly niezbyt przychylnie.. Mowili, ze jakas glupia gra, w ktorej nie wiadomo o co chodzi. Kilka z tych osob udalo mi sie namowic do zagrania... Wszyscy w magiczny sposob stali sie fanami tych gier. Jeden z nich ma PS3 i na pewno kupi ta nowa gre, a inny mowi ze kupi PS3 specjalnie dla The Last Guardian heh :)

Po pierwsze recenzje w prasie branzowej nie sa obiektywne (to juz raczej powinniscie wiedziec), czasami dobre recenzje sa odpowiednio "oplacone". Wiec nigdy nie beda dla mnie wyznacznikiem jakosci gry, tylko jednym z wielu punktow zaczepienia. Dwa - typowy przyklad, koles siedzi obok, patrzy na gre i mowi "jaka ona glupia", ale jak mu dasz do reki pada i pogra troche, to zmienia poglad ( o ile gra trafi w jego gusta)...o boze,czy to jakas magia?NIE, po prostu poznal ja troche i trafila w jego gusta( cos mu sie w niej spodobalo, fabula wciagajaca, czy nawet samo sterowanie daje mu tyle frajdy z gry). I na koniec - jak ktos mowi ze gra mu sie calkowicie podoba,jest magiczna itp, to sorki, ale wtedy slysze fanboya( od takiego kolesia/kolezanki unikam sluchania opinii o grze,bo wiecie jaka to jest zwykle opinia...). Mam kilka ulubionych tytulow, serii gier, ale kazda ma jakies wady. Widze ze nie rozumiecie, badz nie chcecie zrozumiec co chce przekazac, ale spoko. Koniec moich komentarzy na ten temat :)

Zagraj a zrozumiesz. Ta gra jest po prostu dobra. Glownym atutem jest za(pipi)isty klimat ktorego nie ma zadna inna gra. Gralem w SotC, wiec o tym powiem. Fabula jest, opowiadana bez slow. Gdyby ja strescic wypadlaby bardzo naiwnie, jednak podana zostala w sposob epicki, taki, ze nawet najwiekszy ignorant poczuje problem dotykajacy bohatera.

I na koniec - jak ktos mowi ze gra mu sie calkowicie podoba,jest magiczna itp, to sorki, ale wtedy slysze fanboya

Gra ma jeden, jedyny malutki minusik - jest "na raz". Przejdziesz raz, nie warto grac dalej, bo po prostu nie ma sensu. Ale wspaniala przygode ktora przebyles bedziesz wspominal latami, a na kazde spojrzenie PS2 bedzie przypominac Ci sie wlasnie SotC, a dopiero potem wszelkie GoWy, MGSy, Tekkeny czy FF.

Z reszta widze, ze nie dasz sie przekonac. Jestes negatywnie nastawiony do gierki i nic Twojego zdania nie zmieni. Dokladnie tak jak mojego o Heavy Rain :)

PS Wspominales w ktoryms poscie wczesniej, ze gra sie nie sprzedala bo nie byla dobra. (pipi) prawda. Ilosc sprzedanych kopii =/= jakos produktu. Ot taki chocby Assassins Creed - gra jest szitem, a nie hitem, a sprzedala sie swietnie. Z Killzone 2 sytuacja jest podoba - jeden ze slabszych szuterow w jakie gralem, a sprzedala sie nawet nawet.

Edytowane przez arqueek