Skocz do zawartości

PS3 - Emulacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do grafiki gier z PSX: piksele widać, nawet bardzo, nie wiem, czy to wina lcd, czy po prostu zapomniałem, jak to się prezentuje. W opcjach da się włączyć "smoothing" , chyba coś w stylu takiego filtru próbującego ukryć pikselozę. Lepiej się gra bez niego ( ostrzejszy obraz ).

Co warte wspomnienia, można zmienić format obrazu na 4:3.

A podobno przez HDMI idzie tylko 16:9...

PS: dopiero teraz sobie przypomniałem, ja grałem z użyciem moich starych płyt, a nie wersji z ps store, więc może być jakaś różnica

• Odpowiedzi 131
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Co?! :lol: Większej bzdury w życiu nie słyszałem. Co ma kabel do proporcji ekranu?

tyle samo co w x360, tam na kablu vga/hdmi nie idzie odpalic gier z x'a1 ktore potrzebuja 50Hz... wiec tak, kabel ma wiele do proporcji/jakosci.

Opublikowano

Co?! :lol: Większej bzdury w życiu nie słyszałem. Co ma kabel do proporcji ekranu?

tyle samo co w x360, tam na kablu vga/hdmi nie idzie odpalic gier z x'a1 ktore potrzebuja 50Hz... wiec tak, kabel ma wiele do proporcji/jakosci.

Ja nie mówiłem nic o jakości. Więc proszę nie zmieniać moich postów. Proporcje nie mają nic do kabla. A odpalanie gier z IXA 1, które są tylko w 50Hz zależą od tej całej sprawy z PAL60 i normalnym PAL (w NTSC odpalisz wszystko, bo każda miała 60Hz).

Opublikowano

Czyli na PS3 z dyskiem 40GB da się odpalić gry z PSX? Bo jak tak to już zaczynam szukać MGS i FF VII. A jeśli się odpala to jak z sejwem. Zapisuje się na dysku?

Opublikowano
Sony wypuściło nowy FW i dzięki temu Medievil nie chodzi już idealnie tak jak chodził na starych FW.

No, gry z PS2 znacznie zaczeły teraz chrupać na PS3. Niedobrze...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
No a ja mam pytanie do was: czy ktos juz probowal te rozne sposoby na odpalanie gier z PS2 na PS3 40gb? Ciekawi mnie, czy to naprawde dziala :P

Daj do tego linka, bo rozeszla sie plotka ze tak mozna (odpalac gry z ps2 na 40gb ps3 uzywajac debug firmware) ale nie widzialem ani jednej informacji ze faktycznie to dziala.

Opublikowano (edytowane)
Jakim cudem, przecież 40 gigowe chlebaki nie mają chipów do hardwareowej obsługi gier na PS2? Przynajmniej z tego co mówi nam Sony...

PAL 60GB też nie mają chipa, stąd te wszystkie problemy w działaniu gier...

Chip z ps2 był chyba tylko w pierwszych seriach NTSC.

Dla przykładu sprzętową emulację ma na przykład Wii - i jest 100% kompatybilności z grami z GC.

Tak samo PS2 miało chipa z PSX i też wszystko chodziło ładnie.

PS2 używane można kupić tak tanio, że lepiej dać sobie żuru z tą "emulacją".

ps. jak pisze następca bardziej szczegółowo PS3 60GB posiadają jedynie GPU, a nie posiadają CPU z PS2, a nowsze nie posiadają ani tego ani tego.

Edytowane przez Wieslawa
Opublikowano

Tyle razy bylo to tlumaczone Wieslawa znowu probuje wprowadzic zamieszanie :P

PS3 60GB/20GB NTSC mialy EE+GSX

PS3 60GB PAL i 80GB NTSC maja tylko GSX

PS3 40GB (wszystkie te, i wszystkie nastepne modele) nie maja GSX ani EE

EE - CPU

GSX - GPU

Linka nie dam bo pisze z PS3 ale z tego co czytalem to odpalanie gier z PS2 na PS3 40GB z debug FW zostalo potwierdzone.

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Max Payne z serii Platinum chodzi elegancko, zdarzaja sie frame dropy przy wiekszych lokacjach, ale nie wiem czy na PS2 nie bylo podobnie (nie gralem). Ogolnie zgadza sie z nota w bazie kompatybilnosci (3/3).

Ponawiam pytanie kolegi odnosnie Yakuzy, gral ktos? :)

Opublikowano
Max Payne z serii Platinum chodzi elegancko, zdarzaja sie frame dropy przy wiekszych lokacjach, ale nie wiem czy na PS2 nie bylo podobnie (nie gralem). Ogolnie zgadza sie z nota w bazie kompatybilnosci (3/3).

Ponawiam pytanie kolegi odnosnie Yakuzy, gral ktos? :)

Doszla do mnie wczoraj nowka Yakuza 2 i dziala bez zarzutu. Oczywiscie grafika jest slaba ale nie przeszkadza to w chlonięciu fabuly i czerpania przyjemnosci z walk:D

Opublikowano
Izon a próbowałeś grać w jedynkę? Bo już chciałem zamawiać, ale wyczaiłem na zagranicznych forach, że wersja PAL wiesza się w losowych momentach. :angry:

Nie probowalem. Ale smialo lykaj odrazu dwojke gdyz na samym poczatku gry są retrospekcje wyjaśniające co sie działo w poprzedniej części..

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jako ze wszyscy gadają jaki to RE 4 byl wspanialy i czy 5 mu dorowna musze wkoncu ograc ten tytul. I tutaj pojawia sie moje pytanie:) Czy PS3 bez problemow emuluje ten tytul?? Czy nic sie nie zcina, nagle nie wywala itd?? Z zadna gra nie mialem jeszcze problemow ale zawsze lepiej zapytac:D