Opublikowano 2 maja 201410 l hah, nie wiedziałem, że wyżej będą moje posty odnośnie kupna konsoli. A dziś, 2. maja 2014 roku, stałem się posiadaczem ps2:) tzn. przed chwilą kupiłem to: http://www.allegro.pl/konsola-playstation-2-rybnik-i4179700870.html Wyjmę z piwnicy stary tv crt i będę ciorał w gry z ps2/psx komfortowo. Mam ps3, ale na wielkim full hd, biednie to wyglada, poza tym nie mam wsteczej kompatybilności i musiałbym płacić w pss, na nowo, za gry, które mam w pudełkach. Od razu pomyślałem też, o emulatorach nes/snes, ale sam jeszcze nie wiem, czy będzie mi się chciało przerabiać. A ps3 chyba spylę i xboxa one zakupię (kiedyś tam). Foty niebawem hc roomu, niebawem. Edytowane 2 maja 201410 l przez grzybiarz
Opublikowano 2 maja 201410 l Gratulacje. Ja swojej PS2 nigdy nie sprzedam, nigdy. Mam do niej network adapter, karty pamięci, pady, dyski twarde. Sama radość. No i nawet jako mebel prezentuje się znakomicie i jak znajomi odwiedzają to miło jest usłyszeć. O Rodzina w Komplecie Edytowane 2 maja 201410 l przez ussr
Opublikowano 2 maja 201410 l Pięknie się prezentują... U mnie pod telewizorem leżą PS2 Slim 90004 i PS3 SuperSlim... w szafie mam jeszcze schowane PSOne... Na PS4 przyjdzie czas jak pojawią się ciekawe dla mnie gry...
Opublikowano 7 maja 201410 l No i przyszła konsola, ale gier z PSXa nie czyta. Grę z PS2, mam tylko jedną - TTT i dość długo się wczytuje, ale idzie. A konsola chodzi tak głośno, że siora myślała, że to sąsiad dalej remontuje pokój. Co teraz? Model to FAT, mogę dysk zamontować - jaki? Ale to bym musiał piracić... Wymienić laser? Ja pier..., jestem wkurzony. Przerobić na Modbo i tak chciałem, ponieważ w jednym pudełku, bym miał gry z PSX, PS2 i SNES, NES na starym CRT, który jeszcze pamięta Pegasusa. Niestety, nie działa, a wymiana laser,a przeróbka, dysk to dość spore koszty :confused:
Opublikowano 8 maja 201410 l Konsolę zawiozlem do swojego "retropokoju", wiec nie mam jej na miejscu. A jak myślicie, wymiana lasera rozwiąże problem, czy toccos Innego, że gierki z psxa się nie odpalają?
Opublikowano 8 maja 201410 l Może rozwiązać problem, przy drugiej wymianie lasera gry z DVD slim mi czytał, tych na CD nie (m.in. Half-Life czy Bob Budowniczy na eye-toy:)). Teraz po trzeciej wymianie czyta wszystko, niestety lasery dostępne obecnie to kiepski podróbki, ale jak to przy podróbkach bywa możesz trafić na perełkę. Aktualnie PS2 głęboko w szafie mi się kurzy...
Opublikowano 8 maja 201410 l Klops trochę z tym laserem, mogłem od razu wziąć konsolkę za 2-3stówy slimkę i byłoby ok. Teraz tak, mam FATa, który nie odpala gier z PSXa. Ma miejsce na dysk twardy, ale nie mam Network Adaptera. Nie jest przerobiony. Nie chcę jechać na piratach, ale chcę mieć maszynkę do emulacji z możliwością odpalenia gier z PSX/PS2. Widziałem na Allegro karty pamięci zmodyfikowane z wgranymi emulatorami SNESa, Segi Genesis. Jak to tak? Na tak małej karcie 64Mb (8 megabajtów), wgrane są programy emulatory? W przypadku formata, co wtedy? Chyba lepiej wolałbym chipa Modbo (?) i nagrac na DVD stuff z romami. Ale nawet chipy teraz ciężko na Allegro znaleźć. Choler,a przecież 14 lat to nie tak dużo - mam ochotę wywalić tego głośnego, gruchota i dorwać gdzieś nówkę slimkę
Opublikowano 15 maja 201410 l Karty pamięci może ci każdy "zmodyfikować" na przerobionej konsoli, Najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie jednej karty z FreeMCBoot i kolejnej na zapisy gier. Emu można też samemu wrzucić na kartę, wcale dużo miejsca nie zajmują. I właściwie największym problemem z tymi pojemnymi kartami jest czas dostępu do pamięci, jakiś szajs jest ładowany do środka niestety, aczkolwiek na emu jak znalazł. Romy z kolei możesz wrzucić na pendrive, tam też możesz zrobić kopię zapasową ewentualnych zapisów gier.
Opublikowano 15 maja 201410 l Ok, dużo czasu minęło od ostatniego posta i trochę się pozmieniało. Rozkrecilem pleja, poczyscilem sprężonym powietrzem:), w laserze coś pogrzebalem i gierki z pleja już się odpalają. Dziś mi przyjdzie Network Adapter z gotową memorką freemcboot, także..., w sumie nie wiem, bo kolekcjonuję oryginały. Ale mam dysk 160GB, to chociaż na jakieś romy bedzie, czy spolszczone wersje gier.
Opublikowano 15 maja 201410 l FreeMCBoot nie musi służyć do odpalania piratów. Ja np. mam grubasa z padniętym napędem (a miał być wymieniony tuż przed sprzedażą, tja...) i wgrywam na niego z lapka zgrane oryginały na HDD i dzię FMCB mogę sobie w to grać z dysku bez potrzeby żonglowania płytami. Do tego dochodzą odtwarzacze multimedialne i patche/spolszczenia. FMCB można sobie zrobić samemu jak się ma odpowiednią grę (jakiś James Bond). Jak ktoś chce to może mi też memorkę podesłać i mu zrobię .
Opublikowano 15 maja 201410 l Spolszczenie Okami czy FFXII - cudo.Dokładnie! Szczególnie Okami PL.Issun po polsku jest genialny.
Opublikowano 15 maja 201410 l Problem, stary dysk Samsunga, niby wg. jakiejś tam listy jest kompatybilny z NA, wygląda tak: To jest Ata czy sata? Bo w adapterze jest tak: Na foto jest zaślepka na to wejście, w które wydaje mi się, że mam wepchać dysk. Tyle, że prócz niej, są takie 2 bolce, które uniemożliwiają mi wepchanie (?) HELP
Opublikowano 15 maja 201410 l Masz dysk SATA a NA jest pod dyski ATA (starego typu). Na łączu na którym jest zaślepka NA i HDD łączy się z konsolą NA pod sata wygląda tak:
Opublikowano 15 maja 201410 l Kur***, to sprzedawca powinien się mnie spytać przed sprzedażą? Rozmawialiśmy przez telefon i nie wspomniał?! Mam stary dysk, który chciałe mwykorzystać, a tak co, nie da się jakiejś przejściówki zmontować? --- Widzę na Allegro: http://allegro.pl/adapter-przejsciowka-sata-ide-ata-2-kierunki-kabel-i4178940516.html Ale czy to się zmieści w konsoli? Shit, konsoli nie mam u siebie. Edytowane 15 maja 201410 l przez grzybiarz
Opublikowano 15 maja 201410 l Tego to nie wiem - może się da ale całość musisz wcisnąć do PS2 (masz FATA) a tam za dużo miejsca nie ma na przejściówki :confused: Ja też bujałem się z dyskiem swego casu i jeździłem do kilku komputerowych w moim mieście i musiałem dopasować dysk do wejścia w NA.
Opublikowano 16 maja 201410 l Załatwiłem sobie od kolegi dysk 200 GB, który pasuje:)Nie wiem jak będzie po podłączeniu do konsoli, bo tej nie mam u siebie, ale skoro wymiarowo jest ok, to i plejak nie powinien mieć problemów. No właśnie, czytam w poradniku, by użyć Partition Magic i usunąć w nim partycję i utworzyć nową, ale bez żadnego systemu plików. Mam win 7 i on nie jest kompatybilny z ww. programem. Normalnie usunałem wszystkie partycje i utworzyłem nową jako FAt32. myślicie, że zadziała, czy koniecznie mam utworzyć partycję o nieznanym systemie plików (?) Nie rozumiem tego, to musi być jakiś system plików.Tutaj owy samouczek:http://swiatpsx.pl/ps2-na-hdd-dokladny-poradnik-instalacji-gier-vt7361.htm
Opublikowano 18 maja 201410 l Sorry panowie, ale będe spamował ten temat, zresztą w temacie PS2 nie będzie już raczej żadnych newsów. Ok, udało mi się podpiąć 200 GB dysk pod Adaptor, sformatowałem go HDLoaderem, wgrałem nawet na niego gierkę z oryginalnej płytki. A jak to jest z kompatybilnością, bo czytałem, że korzystając z FreeMcBoot trza patchować gierki. To trza patchować, ale tylko piraty? Aha i jeszcze jedna sprawa - odpaliłem Super Mario na NESa, tyle że ekran był czarno-biały. WTF? Czy to dlatego, że rom jest z wersji USA? Edytowane 18 maja 201410 l przez grzybiarz
Opublikowano 18 maja 201410 l Nic nie musisz patchowac(i uzyj OPL a nie HDL)- dziala albo i nie - i nie wazne czy iso z netu czy przerobione z oryginalnej plyty. Kompatybilnosc jest wysoka.
Opublikowano 19 maja 201410 l Sorry panowie, ale będe spamował ten temat, zresztą w temacie PS2 nie będzie już raczej żadnych newsów. Ok, udało mi się podpiąć 200 GB dysk pod Adaptor, sformatowałem go HDLoaderem, wgrałem nawet na niego gierkę z oryginalnej płytki. A jak to jest z kompatybilnością, bo czytałem, że korzystając z FreeMcBoot trza patchować gierki. To trza patchować, ale tylko piraty? Aha i jeszcze jedna sprawa - odpaliłem Super Mario na NESa, tyle że ekran był czarno-biały. WTF? Czy to dlatego, że rom jest z wersji USA? Zdaje się w opcjach jest możliwość odpowiedniego ustawienia emulacji (zakładam, że korzystasz z emu z tej listy?