Skocz do zawartości

PC Hardware - problemy

Wyso

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Klawisz numeryczny w moim dellu 1555 ciezko chodzi, musze wciskac go w dolnej partii zeby w ogole lapal, wyzej i gore rogi sa nieczule. Wczesniej wydawal sie przyblokowany, ale pomerdalem scyzorykiem teoche i wydaje sie wciskac i odskakiwac normalnie, tyle ze nie jest tak czuly jak reszta klawiszy. Jak to naprawic?

Edit

Jakis paproch zdemontowalem klawisza i wyczyscilem, lapka oczywiscie wyskoczyla z zawiasow i sie musialem oczywiscie napocic nad cala operacja, ale jest ok.

Edytowane przez Gość
  • 2 tygodnie później...
Gość szpic
Opublikowano

Ok mam takie pytanie.

padly mi 2 rzeczy w lapku.

1) kamerka

2) bateria

na kamere mam gwarancje a na baterie nie.

i jak to teraz zrobic.

odeslac laptopa na serwis aby naprawili kamere. A potem probowac sprzedawcy(vobis) zlozyc reklamacje bateri na podstawie niezgodnosci towaru z usluga?

czy tez najpierw oddac baterie a potem dopiero slac laptopa?

Opublikowano

W lapie mam ekran LED i jasne kolory na jasnych tlach sa nieczytelne na defaultowych ustawieniach kolorow Catalyst Center, sam nie potrafie nic z tym zrobic. Np na forum, jezeli ktos ma zolty/adminowy nick to nie wiem kto, to bo jest zupelnie nieczytelne (spis nickow na dole). Dell 1555, normalne zjawisko?

Opublikowano

Ostatnimi dniami mam problem z zawieszającym się laptopem. Na początku myślałem, że to może być wina temperatur panujących na zewnątrz, ale w poprzednich latach, jak i tydzień wcześniej laptop chodził bezproblemowo w podobnych warunkach. Otworzenie (laptop już jest dawno po gwarancji :wink:) i przeczyszczenie wentylatora nic nie pomogło (swoją drogą w przeszłości kilka razy czyściłem to miejsce i nie było żadnych problemów). Wyszukałem w necie, że Asusy "lubią się" grzać i teraz nie wiem, czy wystarczy oddanie laptopa do serwisu, gdzie gruntownie go przeczyszczą i nałożą nową pastę na procesor, czy może mam już spisywać sprzęt na straty.

Log z Everesta w chwili pisania tego posta

Temperatury

Płyta główna 61 °C (142 °F)

Procesor 79 °C (174 °F) (przy większym obciążeniu potrafi dojść do 95-100 °C)

Dioda procesora 62 °C (144 °F)

Aux 62 °C (144 °F)

Procesor graficzny 63 °C (145 °F)

Opublikowano

Sam se nie umiesz rozebrać i posmarować pastą? Wyjdzie Ci to taniej [ok 30pln za dobrą] i szybciej :)

Opublikowano

Primo nie mam nerwów do tego

Secundo w moim modelu, żeby całkiem dotrzeć do wentylatora (w sensie, wyjąć go) nie wystarczy tylko zdjąć klapki osłaniającej procka i wentylator. Trzeba demontować całą klawiaturę itd. :smile:

Stona, czyli jednak to może być wina przegrzewania się i starej pasty?

Opublikowano

Wczoraj nałożyłem pastę i przeczyściłem wentylator plus okolice radiatora. Zauważyłem (minimalną) różnicę w temperaturze i aż do dzisiejszego wieczora wszystko chodziło bez zastrzeżeń. Niestety laptop znowu zaczął się zacinać :/

Opublikowano

Jak windows XP juz wystartuje i zaladuje sie, to slysze dwa krotkie dzwieki z PC speakera. Wszystko dziala dobrze. Co to oznacza?

Czasem sa te dwa dzwieki a czasem nie ma ich i jak sa to w command mam takie cos:

ramnd.jpg

Nie chodzi o to ze nie mozna zaladowac VDM, tylko te znaczki ponizej. Co to moze byc? Znaczkow nie ma to pc speaker nie pika.

up? :(

Opublikowano

SKanowalem i nic. Najdziwniejsze ze uruchamia sie tak raz na powiedzmy trzy uruchomienia. NIe ma znaczkow nie ma pikania, ale to ze nie mozna zaladowac obslugi vdm jest zawsze.

Format C pomoze na bank, ale nie chce mi sie robic teraz.

to zrób później :)

P.S. Siora wolna jest tera!

Opublikowano (edytowane)

Chyba (pipi)ne tego formata, bo irytuje mnie to niesamowicie.

PS

Daj jakies foty na gg znowu ;[

zgubilo mi sie twoje gg ;(

p.s. jak będziesz robił formata to je.bnij sobie win7, rekomendacja mlokona :thumbsup:

Edytowane przez mlokon
Opublikowano

Pytanko, jest jakaś możliwość spowolnienia CPU i grafiki (to przede wszystkim)? Bo GPU grzeje mi się tak, że laptop sam się wyłącza po godzinie by się nie spalić O_O. Nie potrzebuję jakiejś mega wydajności do tego w co gram, więc może underclocking (o ile istnieje coś takiego) by jakoś pomógł?

Opublikowano (edytowane)

ATI Radeon Mobility HD 4650

Mam Catalyst Control Center, poprzesuwałem suwaczki maksymalnie na wydajność (czyli najmniejsze obciążenie) i nadal grzeje się jak w piekle (choć już nie parzy ręki i w pewnym momencie grzanie ustaje - nadal jest mega gorąca ale chyba nie przekracza jakiegośtam pułapu).

Edytowane przez raven_raven
Opublikowano

CPU jeśli tylko masz odblokowany to poprzez mnożnik - nie zmniejszysz przez to taktowania pamięci

GPU tylko i wyłącznie RivaTuner z tym, że tutaj jesli jesteś nowy w temacie to musisz uważać albo zwyczajnie nie zagłębiać się w opcje inne niż suwakowe.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Proste pytanie: Czy istnieje jakiś sposób żeby sprawdzić ilość kości pamięci RAM w kompie bez konieczności:

- Rozkręcania go

- Używania jakichkolwiek programów do sprawdzania tego

- Resetowania (wyłączania) komputera

- Grzebania w biosie

Fakt, że można sprawdzić w systemie (Mój komp->właściwości) pojemność całej pamięci, ale nigdzie nie doszukałem się żeby sprawdzić ilość zainstalowanych kości pamięci RAM.

Opublikowano

Interesuje mnie tylko systemowe sprawdzenie wg. kryteriów powyżej, a Everest to program.

Chyba nie ma takiej możliwości, a może jednak ktoś zna taki sposób ?

Może jak nie przez system to chociaż przez jakąś stronę internetową ?

Opublikowano

Tam nie jest napisane ile kości ma się w kompie. Nie można tego sprawdzić nie używając jakiegoś progsa. No chyba że jest jakaś opcja w wierszu poleceń.