Opublikowano 19 stycznia 201114 l Chce podpiąć do swojego komputera nagrywarkę na SATA, ale mój problem polega na tym że nie mam sata na płycie. Rozwiązaniem jest kupno kontrolera SATA na PCI. Tylko polećcie jakiś w miarę dobry (żeby działała nagrywarka i nie niszczyła płyt) za normalną cenę. Może ta prośba nie pasuje ale nie chciałem zakładać nowego tematu. Za te same pieniadze lepiej kupic nagrywarke na IDE z allegro.
Opublikowano 24 lutego 201114 l Ok w moim komie mam 2 dyski 1 SSD i 1 SATA Dysk SSD dziala oczywiscie super ale drugi dysk nie jest wyswietlany na liscie dyskow ... Dyskie widac w Managerze Urzadzen ale nie ma ich w Moj Komputer jak go aktywowac urzywam Win 7
Opublikowano 24 lutego 201114 l Czekaj, bo czegoś nie ogarniam, ten pierwszy jest podłączony przez co niby? Przez USB?
Opublikowano 24 lutego 201114 l Czyli masz dwa dyski SSD pod sata i jednego z nich nie widzi komputer, tak? No to sprawdź kable, inne porty i jeśli komp w BIOSie cały czas owego dysku nie będzie widział, to jest to pewnie coś zwalone z dyskiem. Żadnej przełączki na nim nie masz?
Opublikowano 24 lutego 201114 l Mam 1 Dysk 250GB SSD na SATA i 1 Dysk 1 TB IDE tez podpiety na SATA ( chyba ) Oba sa wykryte w BIOSie i w Managerze Urzadzen ale dysk fizycznie nie jest wyswietlony jako partycja w Start>Komputer ... Na samym poczatku dysk nie miual przypisanej nazwy wiec ja przypisalem jako F ( wiadomo nastepny dysk ) ale dalej ta partycja jest dla mnie nie widoczna
Opublikowano 24 lutego 201114 l No widzisz, jak chcesz to umiesz Sprawdź w narzędzia adm>zarządz.komp>magazyny>zarządz.dyskami. [to w win7, nie wiem jak w XP]
Opublikowano 24 lutego 201114 l Jest tam pokazany jako sformatowany (F:) ale dalej nie pojawia sie w moj komputer
Opublikowano 21 marca 201114 l Spier'dolil mi sie dysk wczoraj i aktualnie moim dyskiem twardym jest pendrive z zainstalowanym systemem operacyjnym, ale nie o to chodzi. Chodzi o to, ze wylaczylem go i wszystko bylo dobrze. Przy wlaczeniu, kiedy cos nie tak sie stalo, po prostu BARDZO dlugo sie bootowal system i w pewnym momencie sie zacial. Reboot - nie widzial juz w ogole dysku. Wyjalem go, nieco zdmuchnalem kurz, podlaczylem i dalej, w BIOSie tez nie jest wykrywany. Teraz tak, wiadomo ze najlatwiej bedzie podlaczyc go do innego komputera i sprawdzic jak wyglada sytuacja, ale to nie wchodzi na razie w gre. Pytanie wiec jest takie, co moglo sie stac oprocz kompletnego spier'dolenia sie dysku?
Opublikowano 21 marca 201114 l Jeśli BIOS go nie widzi to.. kompletnie się s(pipi)ił Sprawdź jeszcze podłączając go innymi kablami [zarówno SATA/IDE jak i zasilającym].
Opublikowano 21 marca 201114 l 1. elektronika - zdobądź przejściówkę sata/ide na usb (kieszeń/stacja dokująca) a następnie podepnij dysk przy zbootowanym systemie (tak aby wykrył go jako przenośny) 2. mechanika - przy odpalaniu sprawdź czy nie "cyka" tj. rozkręca głowicę i nagle wydaje dźwięk upadającej igły 3. porty - sprawdź wszystkie możliwe; sam miałem kiedyś podobną sytuację i okazało się, że nagle posłuszeństwa odmówiły 2 z 6 portów sata 4. marka - jeśli jest to Seagate z serii 11 to jesteś w czarnym zadzie; swego czasu była wielka afera z firmware, który zwyczajnie zabijał dyski - jeśli nie zrobiłeś update fw to prędzej czy później dysk nieodwracalnie odmówił posłuszeństwa 5. bios - clear cmos nigdy nie zawadzi a niekiedy może pomóc
Opublikowano 21 marca 201114 l Macie racje z tymi kablami, a dokładniej greah z portami. :] (przy okazji, pierwszy raz cieszę się, że mój dysk nieco przestarzały jest - bo to Seagate, jednak starszy niż ta wadliwa seria) Doszedłem do punktu 3 myśląc "cholera, wczoraj przecież zmieniałem już 3 razy - niemożliwe, żeby... chociaż nie - skoro mu nagle padły dwa, to spróbuję" - sprawdzam 4 port SATA - nadal nie wykrywa. Został jeszcze jeden - podłączam - no niemożliwe. ;] Dzięki!
Opublikowano 5 kwietnia 201113 l Pytanko. Mam laptopa z gniazdem VGA. Nie ma HDMI. Chciałbym go podłączyć pod TV LCD, żeby oglądać filmy. Zrobić to kablem VGA-VGA, czy VGA- HDMI, czy jeszcze jakimś innym? Dźwięk rozumiem będę musiał mini-jackiem ciągnąć?
Opublikowano 6 kwietnia 201113 l Czy jest jakiś sposób, żeby przywrócić żywotność baterii w notebooku? Mój laptop ma 1,5r i po wyciągnięciu kabla zasilającego pada natychmiast. Czas pracy na baterii=0. Jeszcze tydzień temu ze 3 minuty wytrzymywał, a po zamknięciu klapy kilka h.
Opublikowano 8 kwietnia 201113 l Przeinstalowałem system i wpisałem ządany klucz wszystko dzialalo przez 30 dni potem przed włączeniem pulpitu wyskakuje ze nalezy zaktualizowac system mam tak/nie dam tak wyskakuje ze aktualizacja przebiagła pomyslnie daje zakoncz i wyrzuca mnie do ekranu logowania (to kiedy wybierasz miedzy uzytkownikami) daje nie i odrazu przezuca do tego ekranu Win XP z SP2 Moj kuzyn ma jakis problem wiadomo jak to rozwiazac ?
Opublikowano 9 kwietnia 201113 l Musi aktywować windę. Po reinstalce, w programach, jest opcja aktywacji. Musisz to zrobić w ciągu 30dni, inaczej się nie zalogujesz. Później można to chyba jakoś telefonicznie zrobić czu cuś. Nie pamiętam niestety szczegółów, bo już nie mam XP.
Opublikowano 12 kwietnia 201113 l mam dosyć głupi problem, mam winde 7 na lapku, kupiłem urządzenie wielofunkcyjne hp, działa drukarka i ksero, skaner nie - wywala komunikat o tym że nie może się skomunikować z PC bo pewnie firewall to blokuje, mam Nortona, wie ktoś jak to ustawić?
Opublikowano 16 kwietnia 201113 l Pytalem juz w dziale PS3, ale tam z tego co widze malo kto sie zna na tym, wiec zapytam tu Kuzyn chce podlaczyc PS3 do internetu jak najmniejszym kosztem. Internet to neostrada (zwykly modem, jeden z pierwszych), a w komputerze nie ma karty sieciowej. Ale PS3 ma byc polaczane bezprzewodowo, wiec w gre wchodzi router lub cos co robi za Access Point (a przynajmniej tak mi sie wydaje ) Ale z racji ceny w gre wchodzi tylko druga opcja, a ja slabo sie znam na tym, wiec niech ktos powie czy to urzadzenie bedzie dobre do tego - http://allegro.pl/tp-link-tl-wn722n-karta-usb-wifi-cca-30mc-gw-i1559600701.html ? Ewentualnie to http://allegro.pl/tp-link-tl-wn321g-karta-usb-wifi-30mc-gwarancji-i1535096666.html , ale im tansze tym lepiej :smile:
Opublikowano 17 kwietnia 201113 l Jeśli ma toto funkcję AP to się nada. Ale to bez sensu, lepiej kupić router. Za każdym razem odpalać kompa żeby coś zrobić w necie na kĄsoli to jakaś kpina.
Opublikowano 22 kwietnia 201113 l hej mam taki lapek http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?docname=c02445972&tmp_task=prodinfoCategory&lc=pl&dlc=pl&cc=pl&lang=pl&product=4217087 uzywam od 4-5 miesiecy. strasznie sie grzeje. aż tak , że jak ręka dotykam okolice procka to parzy czy to normalne ? aha i jak gram w quake live to czasem jest spadek widoczny klatek na sekunde i zamula :||||||||
Opublikowano 23 kwietnia 201113 l Jeśli ma toto funkcję AP to się nada. Ale to bez sensu, lepiej kupić router. Za każdym razem odpalać kompa żeby coś zrobić w necie na kĄsoli to jakaś kpina. Ja mam dwie sieciówki w kompie (druga właśnie na potrzeby PS3) i jakoś mi to nie przeszkadza. U mnie i tak komp jest odpalony prawie 24/7 bez względu na to czy przy nim siedzę czy nie A skoro komp i tak będzie chodził to po co wydawać ileś tam złoty jak styknie karta za 20 zł
Opublikowano 13 maja 201113 l Dobra moi mistrze mam pytanie! Jest jakaś możliwość by obciążyć procesor na rzecz karty graficznej? Precyzując by ta zajęła się np. fizyką w grach a procek innymi procesami. Mam starusieńki procesor oraz GT 240 i niestety w grach typu Mafia 2 wyraźnie widzę, że gdy do przeliczenia jest większy teren to komp się dławi. W opcjach NVIDIA przestawiłem obsługiwanie psyhx na grafę - może to coś da ;p Z góry thx za wszelkie odpowiedzi!(plusy daje!)